Ορχήστρα Βιολιώνε με τη Ρεμπέτικη Zυγιά των Βασίλη Σκούτα και Δημήτρη Μηταράκη
Κοινοποίηση

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Αμφιθέατρο του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης
Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Ώρα έναρξης: 20:30

Ορχήστρα Βιολιώνε με τη Ρεμπέτικη Zυγιά των Βασίλη Σκούτα και Δημήτρη ΜηταράκηΤην Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 20:30, στο πλαίσιο δράσεων διαφύλαξης, ευαισθητοποίησης και ανάδειξης στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, και δη του ρεμπέτικου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και κεντρικό φορέα το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και συγκεκριμένα την «Ορχήστρα Βιολιώνε» της κατεύθυνσης παραδοσιακής μουσικής του Τμήματος, στο Αμφιθέατρο Τελετών Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στην εν λόγω δράση, για πρώτη φορά στην καλλιτεχνική του πορεία, η «Ορχήστρα Βιολιώνε» επιδιώκει να προσεγγίσει με τον δικό της εναλλακτικό τρόπο ερμηνείας ενδεικτικά κομμάτια του ρεμπέτικου της περιόδου του γραμμοφώνου, και δη αυτά που ερμηνεύονταν από σημαντικούς βιολιστές ή και ορχήστρες εγχόρδων της εποχής. Με σκοπό το εγχείρημα αυτό να αποκτήσει όσο το δυνατόν πιο ενδιαφέροντα και αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα, η «Ορχήστρα Βιολιώνε» θα συμπράξει με το μουσικό σχήμα των Βασίλη Σκούτα (τρίχορδο μπουζούκι, τραγούδι) και Δημήτρη Μηταράκη (κιθάρα, τραγούδι), ένα από τα σημαντικότερα και πιο δημοφιλή ντουέτα ρεμπέτικης μουσικής πανελληνίως, το οποίο στη μακρόχρονη και ιδιαίτερα δραστήρια πορεία του έχει ασχοληθεί σε μεγάλο βάθος με τα περισσότερα είδη του ρεμπέτικου αυτής της περιόδου.

Μέσα από την πρωτότυπη αυτή μουσική απόπειρα, η «Ορχήστρα Βιολιώνε», μαζί με την καθοριστική συμβολή της εν λόγω ρεμπέτικης ζυγιάς Σκούτα-Μηταράκη, επιχειρεί να μεταφέρει τον ήχο των διάφορων ορχηστρών του γραμμοφώνου στο σήμερα, προσεγγίζοντάς τον μέσα από ένα καινούργιο πρίσμα, κύριοι άξονες του οποίου αποτελούν ο άφθονος αυτοσχεδιασμός, οι πρωτότυπες ενορχηστρώσεις και οι σύγχρονες εναλλακτικές ερμηνευτικές τεχνικές των τοξωτών εγχόρδων. Από ακουστική άποψη δίνεται μεγάλη έμφαση στον φυσικό ήχο των οργάνων, όπως αυτός έχει μεταφερθεί στο σήμερα μέσω των ηχογραφήσεων της εποχής του γραμμοφώνου, σε συνδυασμό με τον κλασικό ήχο μιας σύγχρονης πολυμελούς ορχήστρας τοξοτών εγχόρδων.

Με όχημα μια εναλλακτική ορχήστρα τοξοτών εγχόρδων και ένα ιδιαίτερα έμπειρο ντουέτο μουσικών του ρεμπέτικου, μέσα από τον ξεχωριστό τρόπο ερμηνείας και έκφρασης του κάθε μουσικού, οι πρωτότυπες μουσικές διασκευές που προτείνονται, προσβλέπουν να αναδείξουν μια ιδιαίτερα δυναμική και επικοινωνιακή διάθεση, με στοιχεία τόσο παλαιάς όσο και νέας τεχνοτροπίας, παρουσιάζοντας ένα μουσικό ταξίδι αντιπροσωπευτικών κομματιών του αναφερόμενου είδους από το παρελθόν στο μέλλον, δημιουργώντας μια δυναμική συνέχεια του παλαιού με τον σύγχρονο τρόπο ερμηνείας τους.

Συντελεστές

  • Ορχήστρα Βιολιώνε
    • Βιολί: Ανδρονίκου Παυλίνα, Βαϊγκούσης Παντελής, Δεληβασίλης Νικόλαος, Εξαδάκτυλου Ολυμπία, Ζαρίας Γιάννης, Καλαμάκης Κωνσταντίνος, Κετάνης Γιάννης, Κοντοπούλου Άλκηστη, Lendlmaier Annabella, Μυλωνά Ισμήνη – Χρυσούλα, Πατρίκης Στέλιος, Μήλας Νίκος, Παπαεμμανουήλ Άκης, Παππάς Παναγιώτης, Πιταροκοίλης Ιάσωνας, Πούλιος Χρήστος, Πούπαλος Σταμάτιος, Σμαριανάκης Γλάφκος, Σούλτης Ιωάννης, Στάτη Παρασκευή, Φελλά Κωνσταντίνα, Χατζηγεωργίου Γιώργος, Χρόνης Ευάγγελος
    • Βιόλα: Καταχανάς Μιχάλης, Τσέλο: Κυρβέη Μαρία, Κοντραμπάσο: Τσιατσούλης Γιώργος, Κρουστά: Όλγα Αλεξίου
  • Ρεμπέτικη Ζυγιά: Δημήτρης Μυταράκης, Βασίλης Σκούτας
  • Διεύθυνση Ορχήστρας και Επιστημονικός Υπεύθυνος Ερευνητικού Έργου: Γιάννης Ζαρίας (επίκουρος καθηγητής ΤΜΕΤ)
  • Καλλιτεχνική Συμβουλευτική και Ανάπτυξη: Ραλλού Αβραμίδου
  • Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μαργαρίτα Σίσιου

Η συναυλία πραγματοποιείται υπο την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Εργαστήρι Ποιητικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Βιογραφικά

Ορχήστρα Βιολιώνε

Η «Ορχήστρα Βιολιώνε» δημιουργήθηκε το 2018. Aποτελεί μια εικοσιπενταμελή ορχήστρα τοξοτών εγχόρδων των φοιτητών του βιολιού της κατεύθυνσης Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και αποτελεί μέλος του Εργαστηρίου Ποιητικής αυτού. Βασική επιδίωξη του μουσικού συνόλου αποτελεί η παρουσίαση ρεπερτορίου, ως επί το πλείστον, της ελληνικής μουσικής, των Βαλκανίων και της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου, μέσα από ένα δημιουργικό πρίσμα ενορχήστρωσης και εφαρμογής παλαιότερων αλλά και πιο σύγχρονων ερμηνευτικών τεχνικών των τοξοτών εγχόρδων. Πρόκειται για μια εναλλακτική μουσική πρόταση σύμπραξης των τοξωτών εγχόρδων με στόχο την ανάπτυξη διαδραστικότητας και τη διαρκή εξερεύνηση διαύλων μουσικής επικοινωνίας μεταξύ τους με άφθονη αυτοσχεδιαστική διάθεση.

Κατεύθυνση Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής
Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Ρεμπέτικη Ζυγιά: Βασίλης Σκούτας – Δημήτρης Μηταράκης

Ο Βασίλης Σκούτας (τρίχορδο μπουζούκι, τραγούδι) και ο Δημήτρης Μηταράκης (κιθάρα, τραγούδι) είναι στενοί συνεργάτες και φίλοι από το 2000 και αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή ντουέτα ρεμπέτικης μουσικής της Αθήνας. Χαρακτηριστικό στοιχείο του συγκροτήματος είναι η ιδιαίτερη έμφαση στο φυσικό και στον ακουστικό ήχο των οργάνων, που συνδέεται με τη νοσταλγική εποχή του γραμμοφώνου, παραπέμποντας και θυμίζοντας τις σμυρναίικες ορχήστρες και τα μουσικά ακούσματα της εποχής του μεσοπολέμου μέσα από μια σύγχρονη ενορχηστρωτική προσέγγιση. Ως ντουέτο ταξιδεύουν το κοινό τους στον χώρο και στον χρόνο μεταδίδοντας τη μουσική παράδοση του αστικού λαϊκού τραγουδιού, όπως έχει αποτυπωθεί στους δίσκους γραμμοφώνου και τις πρώτες ηχογραφήσεις, με επιρροές από τους μουσικούς δρόμους της Ανατολής σε συνδυασμό με αυτοσχεδιαστικά στοιχεία προερχόμενα από τη μουσική της Δύσης. Διαθέτουν πολύ μεγάλο, ιδιαίτερα επιλεγμένο ρεπερτόριο και, με την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται και να αλληλεπιδρούν μουσικά με το κοινό τους, μπορούν να μεταβάλλουν το μουσικό κλίμα από νοσταλγικό και ρομαντικό, σε άκρως δυναμικό και διασκεδαστικό. Έχουν εμφανιστεί σε πολλές μουσικές σκηνές και Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουν συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς μουσικούς του είδους.
Μπορείτε να ρίξετε μια γρήγορη ματιά στη μουσική του σχήματoς στα παρακάτω μουσικά βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=7gn6rhfKrzI&list=PLBJLLMAiEevUbtGiyiH7ihw8yVtD4e4ff&ab_channel=GiannisZarias

Τιμές εισιτηρίων

  • Είσοδος ελεύθερη
Εκκίνηση:

18 Δεκεμβρίου 2022 20:30

Λήξη:

18 Δεκεμβρίου 2022 22:30

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Ενγατία 156

GPS:

40.625207162555, 22.960499403358