Έλενα Ξυδιά

Έλενα Ξυδιά
Κοινοποίηση
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21/12/2023
Αθανάσιος Ιορδανίδης

Του Αθανάσιου Ιορδανίδη

Έλενα Ξυδιά: “Η εμπειρία του να παίζει κάποιος με τον ίδιο του τον εαυτό στη σκηνή αποτελεί για ένα καλλιτέχνη μια πραγματικά μοναδική στιγμή.”

Η “Ιπτάμενη Πιανίστα” Έλενα Ξυδιά, που μαγεύει το παγκόσμιο κοινό με τα εκπληκτικά της βίντεο, αυτή τη φορά μας προσκαλεί σε μια φαντασμαγορική μουσική μάχη με το ολόγραμμά της! Μια μοναδική παράσταση που συνδυάζει τη μαγεία της μουσικής με πρωτοποριακή τεχνολογία! Διαβάστε στη συνέντευξη που ακολουθεί για αυτή την πρωτότυπη ιδέα και για το Piano Project, όπου κατάφερε να αποσπάσει πάνω από 20 διεθνή βραβεία προωθώντας τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Έλενα ΞυδιάΤο κονσέρτο ενός παράδοξου κόσμου παρουσιάζεται στο Θέατρο Αθήναιον στις 27 Δεκεμβρίου 2023. Μια μοναδική παράσταση που συνδυάζει τη μαγεία της μουσικής με πρωτοποριακή τεχνολογία! Πείτε μας δυο λόγια για αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία.

Αρχικά να πούμε ότι είναι μια παγκόσμια καινοτομία η παράσταση ολογραμμάτων, που ξεκινά από την αγαπημένη Θεσσαλονίκη μας. Ήταν όνειρό μας να ξεκινήσουμε από την πόλη του πολιτισμού και σημαίνει πολλά για μας. Είναι πραγματικά ένα μοναδικό συναίσθημα που δεν μπορώ να περιγράψω. Να παίζω πιάνο με τον ίδιο μου τον εαυτό ως αντίπαλο… Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και τώρα μετά από αμέτρητες πρόβες δεν μπορώ ακόμα να το συνηθίσω.

Έλενα ΞυδιάΗ εμπειρία του να παίζει κάποιος με τον ίδιο του τον εαυτό στη σκηνή αποτελεί για ένα καλλιτέχνη μια πραγματικά μοναδική στιγμή. Μαζί μου βέβαια θα υπάρχουν και άλλοι μουσικοί ως ολογράμματα και θα είναι η πρώτη φορά που οι μουσικοί της παράστασης θα είναι θεατές και θα βλέπουν τους εαυτούς τους στη σκηνή… Μια εντελώς καινοτόμα παράσταση όπου ο Πασχάλης κατάφερε να μεταφέρει το αναπάντεχα παλαβό και δημιουργικό του μυαλό στη σκηνή και προκαλεί τη φαντασία μας.

Η παράσταση αυτή αφήνει ένα ισχυρό συναισθηματικό αποτύπωμα, σε ταξιδεύει αλλού, σε κάνει να φανταστείς ότι είσαι στον παράδεισο. Είναι ένας συνδυασμός κινηματογράφου, θεάτρου και μουσικής, η παράσταση αυτή νομίζω αναδεικνύει το μέλλον της τέχνης και τον τρόπο που εξελίσσεται. Βέβαια από πίσω υπάρχει δουλειά 4 ετών από την ημέρα που το φανταστήκαμε έως τώρα που το υλοποιήσαμε.

Το κονσέρτο ενός παράδοξου κόσμουΗ παράσταση θα παρουσιαστεί και σε άλλες πόλεις; Θα επανέλθει στην Θεσσαλονίκη για περισσότερες παραστάσεις;

Η παράσταση στον πρώτο κύκλο της περιοδείας της θα πάει στη Σύρο στην Πάτρα, Αθήνα, Τρίπολη, Βόλο και Λάρισα. Θέλουμε να επανέλθουμε στη Θεσσαλονίκη για ένα πρότζεκτ που έχουμε φανταστεί εδώ και καιρό και ψάχνουμε τον τρόπο να γίνει πραγματικότητα. Ένα πιάνο πάνω στο Λευκό Πύργο! Θέλουμε να κάνουμε ένα μοναδικό project για να κάνει το γύρω του κόσμου.

Είστε η δημιουργός του διάσημου Piano Project, ένα από τα πιο καινοτόμα projects που δημιουργήσατε μαζί με τον σκηνοθέτη Πασχάλη Μάντη. Τι ακριβώς είναι το Piano Project.

Έλενα ΞυδιάΘα αρχίσω με ένα μεγάλο ευχαριστώ στην υπουργό τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη γιατί πλέον το piano project τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και είναι πολύ μεγάλη τιμή για μας.

Πρόκειται για ένα δύσκολο πρότζεκτ που αγκαλιάστηκε αμέσως από το σύνολο των Ελλήνων και του εξωτερικού λόγω της πρωτοτυπίας του. Μία παραγωγή που στοχεύει στην προώθηση του Ελληνικού πνεύματος, την ανάδειξη σημείων πολιτιστικής αλλά και φυσικής κληρονομιάς παγκόσμια, μέσα από την πρόκληση που δημιουργείται από την άρτια εκτέλεση ευρύτατα γνωστών μουσικών έργων σε μέρη μη αναμενόμενα και με ανάλογη μοναδική και ιδιαίτερη παρουσία.

Τι κάνουμε; Παίρνουμε το πιάνο μας και το μεταφέρουμε στα πιο απίστευτα μέρη εκεί που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι μπορεί να στηθεί ένα πιάνο και δημιουργούμε ένα μοναδικό μουσικό ντοκιμαντέρ!

Το ταξίδι μας ξεκίνησε από τα Μετέωρα ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως μνημεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς συνέχισε στη Σκιάθο όπου τοποθετήσαμε ένα πιάνο πάνω σε ιστιοφόρο και τελικά αποφασίσαμε το πιάνο μας να το κάνουμε να πετάξει, αιωρούμενο 50 μέτρα πάνω από τον ποταμό Πηνειό, δεμένο σε τεράστια μπαλόνια ανάμεσα στην μαγική κοιλάδα των Τεμπών! Ήταν τόσο μεγάλη η αποδοχή από τον κόσμο και τα ΜΜΕ που μας εξέπληξε και μας έδωσε δύναμη να συνεχίσουμε με αποτέλεσμα να παίζει σε λίγο χρονικό διάστημα σε όλο τον πλανήτη πάνω από 20 εκατομμύρια αναφορές στον Παγκόσμιο ιστό.

Ακολούθησαν παραγωγές ανάδειξης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας που δημιούργησαν μεγάλη αίσθηση τόσο στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο εξωτερικό όπου απέσπασαν ως τώρα 22 παγκόσμια βραβεία.

Έχετε κατακτήσει πάνω από 20 διεθνή βραβεία για τη μοναδική σας καμπάνια για την προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Μιλήστε μας για την ιδέα να φωτογραφηθείτε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με το πιάνο σας.

Η ιδέα ήρθε από ένα αστείο, κλεισμένοι στην εποχή του covid μέσα, υπήρχε μόνο σπίτι, μουσική, συζήτηση, και σαν ανέκδοτο λέγαμε να δραπετεύσουμε από αυτό και να πάμε το πιάνο στα μετέωρα κι ας μας συλλάβουν. Τελικά το αστείο έγινε πράξη και όχι μόνο δεν μας συνέλαβαν αλλά έγινε ο πιο καινοτόμος τρόπος προβολής της Ελλάδας μας.

Τι άλλο πρωτότυπο έρχεται μετά την επιτυχία των παραστάσεων;

Η αλήθεια είναι ότι έρχονται πραγματικά ακόμα πιο τρελά πρότζεκτ, αλλά θέλουμε πρώτα να ωριμάζουν μέσα μας και μετά να σας τα παρουσιάζουμε.

Περισσότερα για “Το Κονσέρτο ενός παράδοξου κόσμου”