Το Χαμόγελο του Παιδιού υπέγραψε Σύμφωνο Συνεργασίας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Καλαμαριάς

Το Χαμόγελο του Παιδιού υπέγραψε Σύμφωνο Συνεργασίας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Καλαμαριάς
Κοινοποίηση
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 15/09/2021

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επισφραγίζουν και διευρύνουν τη συνεργασία τους με την Υπογραφή Σύμφωνου Συνεργασίας

Το Χαμόγελο του Παιδιού υπέγραψε Σύμφωνο Συνεργασίας με την Περιφέρεια Κεντρικής ΜακεδονίαςΣύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υπέγραψαν την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κος Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κος Κώστας Γιαννόπουλος, προκειμένου να επισφραγίσουν και να επεκτείνουν την έως τώρα άριστη συνεργασία των δύο πλευρών, καθώς και να διευρύνουν τη συχνότητα και το εύρος των από κοινού δράσεων, που έχουν ως στόχο την προστασία των παιδιών, των οικογενειών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της Περιφέρειας.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μία αποτελεσματική συνεργασία, δεσμεύτηκαν να προβούν σε μία σειρά από συντονισμένες ενέργειες, κατά αρμοδιότητα, που θα έχουν ως στόχο την ανάπτυξη ισχυρών και αξιόπιστων μηχανισμών άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις παιδιών σε κίνδυνο, την ενίσχυση των διαδικασιών προαγωγής του βιοτικού επιπέδου και της υγείας των παιδιών και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης για θέματα παιδικής κακοποίησης – παραμέλησης, οικονομικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εξαφανίσεων.

Επιπλέον, συναποφάσισαν να αξιοποιήσουν τις δράσεις και την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει ο Οργανισμός για την παροχή βοήθειας σε παιδιά και οικογένειες, υπό το θεσμικό και συντονιστικό ρόλο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και να καταβάλλον κάθε δυνατή προσπάθεια υποστήριξής τους μέσω των δράσεων που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς και με την επέκτασή τους.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κος Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει να είναι σύμμαχος και συνοδοιπόρος στον μεγάλο αγώνα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Στα 25 χρόνια προσφοράς του, έχει αποδείξει τη συμβολή του, όχι μόνο προς τα παιδιά, αλλά και προς την ελληνική κοινωνία, καθώς μέσα από το έργο του αμβλύνει αντιπαραθέσεις, προάγει τον εθελοντισμό, τη συνεργασία και τη συνεισφορά, που έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ ο τόπος μας».

Η Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, κα Βούλα Πατουλίδου, τόνισε: «Τον τελευταίο χρόνο η μοναξιά δεν ήταν καλός σύμβουλος, έχει βγάλει μίση και πάθη, έχει βγάλει έναν απίστευτο κανιβαλισμό ανθρώπων, που πολλές φορές έχει αποδέκτη τα παιδιά. Αυτά τα παιδιά δεν είναι μόνα τους, αλλά βρίσκουν μία μεγάλη αγκαλιά μέσα και από “Το Χαμόγελο του Παιδιού”».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, κος Χρήστος Μήττας, αναφέρθηκε στις δράσεις υποστήριξης του Οργανισμού και την άριστη και σταθερή συνεργασία των δυο πλευρών, τονίζοντας: «Όλα αυτά τα χρόνια η Περιφέρεια στηρίζει τις προσπάθειες του Οργανισμού “Το Χαμόγελου του Παιδιού”, συνεργαζόμαστε άψογα και έχουμε άμεση σχέση, την οποία επισημοποιούμε σήμερα με το Μνημόνιο Συνεργασίας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, κος Δημήτριος Ασλανίδης, δήλωσε: «Υπογράφουμε με χαρά αυτό το Σύμφωνο Συνεργασίας με “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, με την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι όταν όλοι μαζί γινόμαστε ένα στον εθελοντισμό, στην αλληλεγγύη, στη συνέργια και στην κοινωνική προσφορά, τότε το χαμόγελο θα συνεχίσει να υπάρχει στα παιδικά και εφηβικά πρόσωπα σε όλη την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κος Κώστας Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στην προτροπή του 10χρονου ιδρυτή του Οργανισμού, Ανδρέα, «Ελάτε λοιπόν να βοηθήσουμε, αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε», η οποία αποτελεί την κινητήριο δύναμη στα 25 χρόνια δράσης του και τη θεμελιώδη βάση των συνεργιών του με θεσμούς και φορείς, όπως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συνέχισε, δηλώνοντας: «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ως Εθελοντικός Οργανισμός, οφείλει να συμπληρώνει τους θεσμούς του κράτους, αφενός αναδεικνύοντας τις υπάρχουσες καλές πρακτικές τους και αφετέρου θέτοντας στη διάθεσή τους τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, την πολύχρονη, διεθνή εμπειρία και την εξειδίκευση που έχει αποκτήσει».

Για την υλοποίηση των ανωτέρω «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει στη διάθεση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των αρμόδιων υπηρεσιών της, το σύνολο των υλικοτεχνικών υποδομών του και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του.

Ενδεικτικά:

 • Τις τρεις Γραμμές Βοήθειας, οι οποίες λειτουργούν καθημερινά 24 ώρες, στελεχώνονται από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και είναι διασυνδεδεμένες με τον Ευρωπαϊκό αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:
  • Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
  • Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000
  • Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111
 • Τα προγράμματα Amber Alert Hellas για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί και Missing Alert Hellas για ενήλικες που έχουν εξαφανιστεί και διατρέχουν κίνδυνο.
 • Την Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» στελεχωμένη από εκπαιδευμένους εθελοντές και διεθνώς πιστοποιημένες κυνοφιλικές ομάδες.
 • Κινητή Ιατρική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νεογνών και παιδιών (Ασθενοφόρο) που είναι ενταγμένη στο ΕΚΑΒ και επανδρωμένη με πιστοποιημένους διασώστες.
 • Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής για Παιδιά εκ των οποίων δύο είναι Πολυϊατρεία.
 • Τον «Οδυσσέα», το 1ο Κινητό Εργαστήρι Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας, με δυνατότητα αξιοποίησής του και ως όχημα Κινητό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων.
 • Τα εξειδικευμένα οχήματα άμεσης επέμβασης και τα διασωστικά οχήματα (ΣμηΕΑ Drones, πλωτά μέσα).
 • Τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, για κάθε παιδί και οικογένεια που βρίσκεται ή απειλείται να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας.
 • Την παροχή κοινωνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους.
 • Τη φιλοξενία οικογενειών από την Περιφέρεια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, τα παιδιά των οποίων νοσηλεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα Νοσοκομεία Παίδων.
 • Την υπηρεσία επιτόπιας παρέμβασης, η οποία απευθύνεται σε παιδιά θύματα κάθε μορφής βίας που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, με σκοπό την άμεση απομάκρυνσή τους και την προστασία τους.
 • Την υλοποίηση διαδραστικών παρεμβάσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών σε σχολεία α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης, από εξειδικευμένους Ψυχολόγους.
 • Την παροχή κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
 • Την υλοποίηση εκπαιδεύσεων στα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας και στελεχών άλλων υπηρεσιών της Περιφέρειας, με σκοπό την ένταξη του ανθρώπινου δυναμικού της στον επιχειρησιακό βραχίονά του Οργανισμού και συγκεκριμένα στην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις εξαφανίσεις 116000 και της «Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής», σε περιπτώσεις ενεργοποίησης Amber Alert και Missing Alert.

Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Καλαμαριάς και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με στόχο την υποστήριξη παιδιών, οικογενειών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του Δήμου

Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, κος Ιωάννης Δαρδαμανέλης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κος Κώστας Γιαννόπουλος, με σκοπό την έναρξη μίας συστηματικής και ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών που θα έχει ως στόχο την υλοποίηση από κοινού δράσεων για τη στήριξη των παιδιών, των οικογενειών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη ή βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι του Οργανισμού στο Φοίνικα Καλαμαριάς, όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση του κ. Δαρδαμανέλη στους χώρους του, στις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για νεογνά και παιδιά του Οργανισμού και ενημερώθηκε σχετικά με τη λειτουργία τους. «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έχοντας ως βασικό στόχο την προστασία των παιδιών και με κύριο γνώμονα την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, παρέχει σε αυτά ένα ασφαλές περιβάλλον, στο οποίο απολαμβάνουν όλα τα απαραίτητα για την υγιή σωματική, ψυχολογική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξή τους.

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, κος Ιωάννης Δαρδαμανέλης δήλωσε: «Η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας θέτει σε μία βάση τις δράσεις που μπορούμε να υλοποιήσουμε από κοινού προς όφελος των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων. Θεωρώ ότι το έργο και η προσφορά του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι αξιέπαινη και με χαροποιεί ιδιαίτερα που βλέπω με πόση αγάπη και φροντίδα μεγαλώνουν εδώ τα παιδιά σε ένα ζεστό, οικογενειακό περιβάλλον. Ως Δήμος είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό σας.»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κος Κώστας Γιαννόπουλος, δήλωσε: «Το Σύμφωνο Συνεργασίας αποτελεί μια προσπάθεια να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχει ο Δήμος σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του Οργανισμού, προκειμένου να διευρύνουμε τις διαθέσιμες υπηρεσίες μας και να ανταπεξέλθουμε στις αυξανόμενες ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών που βρίσκονται σε ανάγκη. Ο Δήμαρχος και οι άνθρωποί του έχουν αποδείξει εμπράκτως ότι νοιάζονται πραγματικά για τα παιδιά και για τις δράσεις του Οργανισμού.»

Το Σύμφωνο Συνεργασίας θέτει στη διάθεση του Δήμου Καλαμαριάς και των αρμόδιων υπηρεσιών του το σύνολο των υλικοτεχνικών υποδομών του, καθώς και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
 • Τις τρεις Γραμμές Βοήθειας, οι οποίες λειτουργούν καθημερινά 24 ώρες, στελεχώνονται από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και είναι διασυνδεδεμένες με τον Ευρωπαϊκό αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:
  • Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
  • Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000
  • Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111
 • Το πρόγραμμα Amber Alert Hellas για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί
 • Το πρόγραμμα Missing Alert Hellas για ενήλικες που έχουν εξαφανιστεί και διατρέχουν κίνδυνο.
 • Την Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» στελεχωμένη από εκπαιδευμένους εθελοντές και διεθνώς πιστοποιημένες κυνοφιλικές ομάδες.
 • Τα εξειδικευμένα οχήματα άμεσης επέμβασης και τα διασωστικά οχήματα.
 • Τα Ειδικά Μέσα (ΣμηΕΑ Drones, πλωτά μέσα)
 • Τον «ΟΔΥΣΣΕΑ», το 1ο Κινητό Εργαστήρι Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας, με δυνατότητα αξιοποίησής του και ως όχημα Κινητό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων.
 • Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παιδιών και νεογνών (Ασθενοφόρα) που τίθενται στη διάθεση του ΕΚΑΒ και είναι επανδρωμένες με πιστοποιημένους διασώστες.
 • Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής για Παιδιά, εκ των οποίων δύο είναι Πολυϊατρεία.
 • Την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικής Ιατρικής σε παιδιά όπως επίσης και την παροχή κοινωνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους.
 • Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, για κάθε παιδί και οικογένεια που βρίσκεται ή απειλείται να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας.
 • Την Υπηρεσία επιτόπιας παρέμβασης, από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους του Οργανισμού.
 • «Το Σπίτι του Παιδιού», ένα Κέντρο Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους.
 • Την υλοποίηση διαδραστικών παρεμβάσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών σε σχολεία α΄ βάθμιας και β΄ βάθμιας εκπαίδευσης, από εξειδικευμένους Ψυχολόγους, καθώς και τον «ΟΔΥΣΣΕΑ», το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας.
 • Την παροχή κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Επιπλέον, ο Οργανισμός θα πραγματοποιεί εκπαιδεύσεις στα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας και στελεχών άλλων υπηρεσιών του Δήμου, με σκοπό την ένταξη του ανθρώπινου δυναμικού της στον επιχειρησιακό βραχίονά του Οργανισμού και συγκεκριμένα στην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις εξαφανίσεις 116000 και της «Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής», σε περιπτώσεις ενεργοποίησης Amber Alert και Missing Alert.

Περισσότερες πληροφορίες

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Τηλ. 2310250160
Email: thesspress@hαmogelo.gr