Κώστας Χαρδαβέλλας

Κώστας Χαρδαβέλλας
Κοινοποίηση
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 06/03/2018

Εύα Μαρά

Της δημοσιογράφου Εύας Μαρά

“Κώστας Χαρδαβέλλας: Μ’ έναν βετεράνο των Μίντια”

“Όταν η δημοσιογραφία συναντά τη συγγραφή”

“12 Γυναίκες” δια χειρός Κώστα Χαρδαβέλλα και υιούΚώστας ΧαρδαβέλλαςΟ πλέον καταξιωμένος και δημοφιλής δημοσιογράφος των “Ρεπόρτερ”, “Ρεπορτάζ στην Ομίχλη”, “Οι Πύλες του Ανεξήγητου”, “Αθέατος Κόσμος”, “Όλοι οι καλοί χωράνε” και μιας σειράς άλλων πρωτοποριακών τηλεοπτικών εκπομπών με μακρόχρονη επιτυχή και πληθωρική καριέρα στον ελληνικό τύπο και την τηλεόραση, δε θα διστάσει – ως ένας άλλος ακροβάτης της ζωής – να εξερευνήσει και νέους ενδιαφέροντες δρόμους δημιουργίας με την ίδια ευκολία και μαεστρία της δημοσιογραφίας, όπως της συγγραφής. Απρόβλεπτος και ανατρεπτικός θα μας αιφνιδιάσει εκ νέου ευχάριστα με τη συγγραφή ενός νέου δημιουργικού του πονήματος- και δη ενός τολμηρού ερωτικού μυθιστορήματος, το οποίο συνυπογράφει με το υιό του, Κωνσταντίνο. 12 Γυναίκες – 12 αληθινές ιστορίες Έρωτα, Πάθους, Προδοσίας.

12 διαφορετικές γυναίκες άγνωστες μεταξύ των, που τις ενώνει ένα αόρατο νήμα: ο έρωτας τους και οι σχέσεις τους μ’ έναν διάσημο δημοσιογράφο, τον περιβόητο Βάνια Βενιέρη, η προδοσία όπως και η εκδίκησή τους που απειλεί αν πνίξει το παρόν και μέλλον του γοητευτικού “σατράπη” γυναικών- θυμάτων του!!!

Σας καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη χαρά στη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά όχι ως δημοσιογράφο, αλλά ως συγγραφέα -και δη του 4ου βιβλίου σας με αφορμή την παρουσίαση του νέου σας τολμηρού δημιουργικού πονήματος, του ερωτικού μυθιστορήματος “12 Γυναίκες” από τις εκδόσεις “Ωκεανός” – το οποίο και συνυπογράφετε με το γιο σας, Κωνσταντίνο, (κλινικό διαιτολόγο). Θα θέλαμε να μας δώσετε το στίγμα – προφίλ του, βιβλίου σας, τι αυτό πραγματεύεται, καθώς και την αποτίμηση αυτής της συνεργασίας σας. Πώς γεννήθηκε η ιδέα, πώς εμπνευστήκατε τον τίτλο του; O αριθμός 12 είναι συμβολικός;

Κι εγώ νιώθω πανευτυχής που βρίσκομαι εδώ κοντά σας να παρουσιάσω το 4ο βιβλίο μου που συνέγραψα με το γιο μου, Κωνσταντίνο “12 Γυναίκες” (6 Ιστορίες εγώ και 6 ο γιος μου) ενώνοντας τις νόρμες μας, τις απόψεις μας και την οπτική μας στο συγκεκριμένο θέμα. Πρόκειται για ένα ερωτικό μυθιστόρημα με 12 ερωτικές αληθινές ιστορίες (δικές μας και φίλων διηγήσεις.

Το 12 αποτελεί συμβολικό νούμερο, καθώς 12 είναι οι μήνες, 12 ώρες, το 12θεο, αλλά βασικά 12 ιστορίες με 12 γυναίκες διαφορετικών κατηγοριών γυναίκες που τις ενώνει, όμως, ένα κοινό σημείο: ο έρωτάς τους και η ερωτική τους σχέση μ έναν συγκεκριμένο άνδρα – τον πρωταγωνιστή του βιβλίου, το Βάνια Βενιέρη που είναι ένας γοητευτικός πολύ διάσημος και πλούσιος 50άρης δημοσιογράφος, ο οποίος ασκεί εξουσιαστική δύναμη πάνω στις γυναίκες αυτές- θύματά του – οργώνοντας τις ψυχές και τα κορμιά του μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται η Νέμεσις, η τιμωρία των αμαρτιών του άνδρα – σατράπη που σηματοδοτεί και το τέλος του βιβλίου.

Άρα, δίνεται λυτρωτικό τέλος, δηλαδή υπάρχει δικαίωση – εξιλέωση στην ιστορία του βιβλίου σας;

Έτσι, ακριβώς, επέρχεται η κάθαρσις, η εξιλέωση στο τέλος της ιστορίας.

Κώστας Χαρδαβέλλας: 12 γυναίκεςΜήπως, όμως, προέκταση αυτής της εξουσίας του πρωταγωνιστή αποτελεί η γενικότερη δύναμη της Εξουσίας;

Πολύ σωστά το θέτετε. Είναι, λοιπόν, η δύναμη της κάθε είδους εξουσίας (πολιτικής, οικονομική, θρησκευτική κλπ) η οποία έχει ένα κυρίως ζήτημα: εκμεταλλεύεται πάντα τον αδύναμο προκειμένου να επιβάλλει την εξουσία της (τη δύναμή της).

Οι γυναίκες αυτές αποτελούν απλά θύματα ή έχουν και τη μορφή του θύτη στο τέλος της ιστορίας του βιβλίου;

Βασικά, εκτιμώ, ότι οι γυναίκες αυτές αποτελούν θύματα της γοητείας, της δύναμης, της εξουσίας του άνδρα αυτού, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν ως ένα βαθμό θύματα, διότι επιτρέπουν στον άνδρα αυτό την επιβολή της εξουσίας του.

Ενυπάρχει ο Χαρδαβέλλας μέσα σ’ αυτό το βιβλίο – ερωτικό μυθιστόρημά σας; Ποια η προσωπική εκτίμηση σας; Ποιες μνήμες ζωής σας συνδέουν με το βιβλίο αυτό;

Το μυθιστόρημα αποτελείται από 12 ερωτικές αληθινές ιστορίες (2 προσωπικές, 1 του γιου μου, του Κωνσταντίνου και 9 διηγήσεις φίλων, γνωστών και συνεργατών μου), συνεπώς υπάρχει μέσα στο βιβλίο και ο Χαρδαβέλλας.

Κώστας Χαρδαβέλλας, Εύα ΜαράΠώς εξηγείται, ένας μάχιμος και αδιαμφισβήτητα άκρως επιτυχημένος πολεμικός – πολιτικός ρεπόρτερ να μας αιφνιδιάζει με τη συγγραφή ενός ερωτικού μυθιστορήματος και όχι ενός δημοσιογραφικού ή ιστορικού βιβλίου ως αναμενόμενο, ύστερα από μια πληθωρική πολυετή δημοσιογραφική καριέρα;

Ομολογώ, πώς είμαι ένας άνθρωπος που πλήττει αφόρητα, αν παραμένει κάπου μόνιμα και με γοητεύει η εξερεύνηση νέων δημιουργικών χώρων- τοπίων.

Ποιo το δέλεαρ αυτού του δημιουργικού σας πονήματος;

Θεωρώ, ότι ήταν αυτή η ενδιαφέρουσα συνύπαρξη , μ’ έναν νέο άνθρωπο, – εν προκειμένω το γιο μου – σε μια κοινή συνεργασία μας που αποτελεί αυτό το βιβλίο μας.

Πού οφείλεται το ενδιαφέρον της θεματικής του;

Πιστεύω πολύ απλά, ότι το ενδιαφέρον του βιβλίου βρίσκεται στο γεγονός, ότι οι ιστορίες του είναι ιστορίες που βιώνουμε στη ζωή μας, όπως πολλές γυναίκες ελκύονται να ερωτεύονται άντρες εξουσιαστές..ίσως γιατί είναι στη φύση τους να γοητεύονται από τη δυσκολία.

Υπήρξε κοινή γραμμή πλεύσης ή προέκυψαν κάποιες διαφωνίες μεταξύ σας και σε ποιο βαθμό;

Όχι, υπήρχαν, ομολογουμένως, διαφωνίες, διαφορετικές οπτικές ως προς τη σκέψη και τη διαφορετική αντιμετώπιση προς τον ήρωα , όπως και της γυναίκες..

Κώστας Χαρδαβέλλας, Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας, Εύα ΜαράΠοια ήταν πιο ευνοϊκό “βλέμμα” -οπτική ματιά στην αντιμετώπιση τελικά Η δική σας ή του γιου σας (εκπρόσωπο της νέας γενιάς);

Εκτιμώ, ότι ήταν η δική μου αντιμετώπιση ήταν πιο επιεικής, ενώ του Κωνσταντίνου ήταν πιο σκληρή ως προς την αντιμετώπιση -κυρίως του θύτη – πρωταγωνιστή.

Ποια η αποτίμηση της κριτικής των αναγνωστών του βιβλίου; Υπήρξε διαφορετική μεταξύ των δύο φύλων;

Οι κριτικές σε γενική θεώρηση των πραγμάτων υπήρξαν θετικότατες από τις γυναίκες, όπως και από τους άντρες, διότι έχει μια ενδιαφέρουσα, όπως και παράξενη πλοκή η οποία καταλήγει με κάθαρση – κατά τα πρότυπα της αρχαίας τραγωδίας.

Εν κατακλείδι, έχετε δρομολογήσει κάποιο νέο συγγραφικό πόνημα και αν ναι, θα αναμένουμε πάλι ένα ερωτικό μυθιστόρημα ή κάτι διαφορετικό;

Ασφαλώς, ήδη γράφω κάποιο νέο βιβλίο- όχι ερωτικό μυθιστόρημα-,αλλά μια αληθινή συγκλονιστική ιστορία με κεντρικό θέμα μια γυναίκα που καταφέρνει να σωθεί από το εκτελεστικό απόσπασμα χάριν της αγάπης της για έναν αξιωματικό!

Βιογραφικά:

Κώστας Χαρδαβέλλας

«Από την ημέρα που έμαθα να γράφω, ήξερα ότι θα γίνω δημοσιογράφος», λέει ακόμη και σήμερα ο Κώστας Χαρδαβέλλας. Το «ταξίδι» του στον μαγικό κόσμο της Δημοσιογραφίας ξεκίνησε σε ηλικία 18 ετών. Πάντα ρεπόρτερ. Και πάντα στους «δρόμους της φωτιάς». Σε πολέμους. Σε παγκόσμια γεγονότα. Σε εθνικές τραγωδίες. «Εφημεριδάς» από κούνια. Πρώτα στο ΕΘΝΟΣ (προ Μπόμπολα) και μετά ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ (στη χρυσή της εποχή), ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (από τους ιδρυτές της το 1975), ΤΑ ΝΕΑ (το δεύτερο σπίτι του για 23 χρόνια), REALNEWS. Σαράντα χρόνια στην τηλεόραση. Κάπου 1700 εκπομπές, περισσότερες από 5000 ώρες στον «τηλεοπτικό αέρα».

Από το 1977 στην ΕΡΤ με την εκπομπή «Πρόσκληση στο στούντιο», μετά στους θρυλικούς «Ρεπόρτερς» με Γ. Δημαρά και Γ. Λιάνη κι ύστερα τηλεοπτικός πρωταθλητισμός σε MEGA, ΣΚΑΪ, STAR, ANT-1, ΝΕΤ, ALTER, EPSILON. Αξέχαστες ραδιοφωνικές ώρες στον ΣΚΑΪ 100.3, στον Real 97.8 και στον Alpha 989. Δημιουργός της διαδικτυακής εφημερίδας Newsbomb.gr από την οποία αποχώρησε όταν αυτή κατέκτησε την πρώτη θέση της επισκεψιμότητας. Συγγραφέας δύο βιβλίων, «Το έπος του Πολυτεχνείου»- Εκδόσεις Χρυσ. Παπαχρυσάνθου και «Όσα δεν είπα και δεν έγραψα»-Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί. Το 12 Γυναίκες είναι το πρώτο του μυθιστόρημα σε συνεργασία με τον γιό του Κωνσταντίνο, από τις Εκδόσεις Ωκεανός.

Κωνσταντίνος Κ. Χαρδαβέλλας

Ο Κωνσταντίνος Κ. Χαρδαβέλλας σπούδασε Διαιτολογία – Διατροφολογία στο King’s College London. Είναι κάτοχος PG στην Ψυχολογία από το University of Liverpοol και MSc στην Εκτίμηση και Διαχείριση Επαγγελματικού, Περιβαλλοντικού και Φαρμακευτικού Κινδύνου από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Διαθέτει Coaching Certificate από το ΕΚΠΑ. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για θέματα διατροφής, είναι δημιουργός του lovemykilos.com και αποκλειστικός συνεργάτης του Πρότυπου Κέντρου Διατροφής LIFESMILE. Έχει γράψει το βιβλίο «Κώστας Χαρδαβέλλας- Το ζεϊμπέκικο του νικητή» (Εκδόσεις Πατάκη, 2016). Το 12 Γυναίκες είναι το πρώτο του μυθιστόρημα σε συνεργασία με τον πατέρα του Κώστα Χαρδαβέλλα, από τις Εκδόσεις Ωκεανός.

Πηγή: http://www.oceanosbooks.gr/