Ανδριάνα Μπάμπαλη

Ανδριάνα Μπάμπαλη
Κοινοποίηση
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 05/04/2018

Εύα Μαρά

Της δημοσιογράφου Εύας Μαρά

Η Ανδριάνα Μπάμπαλη με τις Quarterines στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ανδριάνα Μπάμπαλη: “Μια έν-τεχνη καλλιτέχνιδα ιδιαίτερης αισθητικής”

“Η Τέχνη δίνει διέξοδο, χαρά και κάποιες φορές μας παρηγορεί! Δεν έχω πειστεί, ότι η τέχνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά σίγουρα τον εκφράζει.”


Ανδριάνα ΜπάμπαληΜία πολυσχιδής, χαρισματική καλλιτέχνιδα (ερμηνεύτρια, συνθέτης, στιχουργός, μουσικός, ηθοποιός), η Ανδριάνα Μπάμπαλη αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση έν-τεχνης καλλιτέχνιδος με προσωπικό στίγμα, υψηλή αισθητική, μουσική ευρυμάθεια, ταλέντο, πάθος και αγάπη για τη μουσική και το ποιοτικό τραγούδι ω μία εκ των πλέον άξιων εκφραστών του.

Η καταξιωμένη δημιουργός με το ξεχωριστό μουσικό στιλ, τη δεινότητα της εκφραστικής της δύναμης και τη χαρακτηριστική αισθαντική φωνή της ανοίγει νέους δρόμους ηχοχρωμάτων ποιότητος στο ελληνικό τραγούδι, ενώ διανύει ήδη 15 χρόνων επιτυχημένης μουσικής πορείας συνυφασμένης με πλήθος αξιόλογων συνεργασιών και δημιουργιών της.

Μια καλλιτέχνης για την οποία η μουσική και το τραγούδι δεν αποτελούν απλά νότες, αλλά συναίσθημα, ηχοχρώματα και εικόνες που γοητεύουν την ίδια, αλλά κυρίως τους ένθερμους θαυμαστές της. Η Ανδριάνα Μπάμπαλη έχοντας ήδη 6 προσωπικούς δίσκους στο ενεργητικό της και πλήθος συμμετοχών της σε δίσκους μεγάλων καλλιτεχνών διανθισμένα με μια σειρά επιτυχών συναυλιών θα εμφανιστεί προσεχώς (στις 13 Απριλίου) στο Μ.Μ.Θ σε μια μοναδική συναυλία με τους Κουαρτερίνους σε μια μουσική βραδιά υψηλών προδιαγραφών…

Με αφορμή την επερχόμενη συναυλία σας στις 13 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, δώστε μας το προφίλ και το στίγμα της! Ποιο το καλλιτεχνικό σας ζητούμενο;

Είναι ένα κλασσικό κουαρτέτο που διασκευάζει πιο ποπ αλλά και πιο κλασσικά κομμάτια. Από Χατζιδάκι ως τον Carlos Jobim και τους Pink Martini. Το ζητούμενο είναι η ψυχαγωγία αλλά όχι του όχλου, το συναίσθημα και η μουσικότητα.

Ποιο το έναυσμα που σας ώθησε στην ενασχόλησή σας με την τέχνη της μουσικής και το τραγούδι;

Δεν μπορώ να το εξηγήσω, έγινε τυχαία, υπήρχε πάντα μια ροπή προς τις τέχνες από μικρή. Μου άρεσε η ζωγραφική αλλά και ο χορός. Μετά ήρθε η μουσική που με μάγεψε και μου άρεσε πολύ να είμαι μέλος μιας μουσικής ομάδας.

Ανδριάνα ΜπάμπαληΠώς τελικά αποφασίσατε να ακολουθήσετε μια επαγγελματική πορεία στο χώρο του τραγουδιού παρά τις οικονομικές σπουδές σας;

Βρέθηκα μετά από οντισιόν στο γκρουπ του Νίκου Πορτοκάλογλου και τότε ξεκίνησε η επαγγελματική μου πορεία. Έμαθα πολλά και έπεσα αμέσως στα βαθιά ως μέλος ενός γκρουπ έμπειρων μουσικών. Έπρεπε να τρέξω για να τους προλάβω.

Επιλέξατε το χώρο του έντεχνου τραγουδιού ως ολοκληρωμένη τραγουδοποιός. Που οφείλετε η μουσική σας αυτή κατεύθυνση; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην 15άχρονη και πλέον καλλιτεχνική σας πορεία, καθώς ακολουθήσατε συνειδητά το δρόμο της ποιότητας και όχι της εμπορικότητας;

Βρέθηκα στις σωστές παρέες μάλλον, αν και ποτέ δεν διασκέδαζα στα μπουζούκια πχ. όχι πως τα σνομπάρω, αλλά δεν είναι χώρος που θα μπορούσα να λειτουργήσω, τα ακούσματα μου ήταν άλλα. Συνειδητά έκανα τις επιλογές μου, γιατί αυτό ήταν το γούστο και οι προτιμήσεις μου.

Ανδριάνα ΜπάμπαληΕίστε αδιαμφισβήτητα μια πολυδιάστατη καλλιτεχνική φυσιογνωμία: ερμηνεύτρια – συνθέτης – στιχουργός – μουσικός. Ποια από τις ιδιότητές σας ξεχωρίζετε και πώς θα αυτοπροσδιοριζόσαστε ως καλλιτέχνης;

Δεν έχω βάλει ταμπέλα στον εαυτό μου. Μου αρέσει να γράφω, αλλά μου αρέσει να τραγουδώ και τραγούδια άλλων δημιουργών. Είμαι ανοιχτή σε συνεργασίες και πειραματισμούς, όλα αυτά μας πάνε παρακάτω.

Το ξεκίνημα σας στο τραγούδι υπήρξε πλέον ενθαρρυντικό πλάι στο Νίκο Πορτοκάλογλου! Πόσο αυτό συνέβαλε στη μετέπειτα καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Βρέθηκα στο γκρουπ σε μια πολύ δημιουργική στιγμή του Νίκου, και έζησα κοντά του μεγάλες επιτυχίες, όπως το Θάλασσα μου σκοτεινή. Μου έμαθε πολύ σημαντικά πράγματα. Ένα από τα βασικότερα, όσον αφορά στο τραγούδι, είναι να καταλαβαίνω τα λόγια που τραγουδάω δεν είναι απλά νότες, είναι συναισθήματα και εικόνες.

Τι σας γοήτευσε περισσότερο στο μουσικό σας ταξίδι; Ποια αξιολογείτε ως την πιο καθοριστική συνεργασία σας στο τραγούδι;

Όλες οι συνεργασίες ήταν χρήσιμες. Και με τον Πορτοκάλογλου, και με την Τσαλιγοπούλου, που τη θεωρώ μαγική τραγουδίστρια, την Αλεξίου που είναι η μάνα των τραγουδιστών στην Ελλάδα, το Νταλάρα που έγινε σχολή για μεγάλους τραγουδιστές. Αλλά και νεότερους όπως ο Λειβαδάς που γυρνάμε την Ελλάδα μαζί από 20 χρονών.

Ανδριάνα ΜπάμπαληΠώς προκύπτει η υποκριτική, καθώς συμμετείχατε επιτυχώς σε 2 κινηματογραφικές ταινίες και μια θεατρική παράσταση; Ποια η αποτίμησή σας;

Άλλος χώρος, πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία. Λέω ναι στα πειράματα.

Τι σημαίνει γι’ εσάς τραγούδι και μουσική; Τι ρόλο έπαιξε στη ζωή σας;

Είναι η καθημερινότητα μου και η αγάπη μου. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή χωρίς μουσική, είτε σαν ακροατής είτε σαν μουσικός.

Ποιο αποτελεί το επόμενο επαγγελματικό καλλιτεχνικό σας βήμα;

Ακόμα το ψάχνω. Κάνω συναυλίες με τις Quarderinas και σκέφτομαι ίσως ένα δίσκο μαζί τους!

Ποιο το προσωπικό σας όραμα στην τέχνη της μουσικής και του έντεχνου τραγουδιού ως εκφραστής του;

Δεν σκέφτομαι τόσο πολύ τα πράγματα. Ακολουθώ το ένστικτό μου και τη φάση που βρίσκομαι ανά πάσα στιγμή.

Εν κατακλείδι, εκτιμάτε, ότι η τέχνη μπορεί να αποτελέσει αντίδοτο – αδιέξοδο στην τέχνη σήμερα;

Η τέχνη μας δίνει διέξοδο, χαρά και μας παρηγορεί κάποιες φορές. Δεν πιστεύω ότι αλλάζει τον κόσμο, απλά τον εκφράζει.

Βιογραφικό:

Η Ανδριάνα Μπάμπαλη είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός.

Γεννήθηκε το 1976 και μεγάλωσε στην Αθήνα , σπούδασε Οικονομικά και Μουσική , και αποφάσισε να ακολουθήσει την τέχνη.

Μπήκε στο χώρο κάνοντας φωνητικά και παίζοντας κρουστά στο γκρούπ του Νίκου Πορτοκάλογλου το 1998.

Η πρώτη της εμφάνιση στη δισκογραφία γίνεται στο “Παιχνίδια με το Διάβολο” (1999) , για να ακολουθήσουν το “Μπραζιλέρο” (2001) (Η μεγαλύτερη επιτυχία του Νίκου Πορτοκάλογλου) 2001, και η “Δίψα”το 2003 .

Η πρώτη της προσωπική εμφάνιση στη δισκογραφία είναι στο “Μπραζιλέρο” με το “Δεν ειν’ αργά” το οποίο γίνεται μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία.

Το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ εκδόθηκε το 2003 “Και η Γη γυρίζει” ακολουθώντας το συμβόλαιο με τη Universal Music .

Τραγούδησε το “Γίνε κομμάτια (Νυχτερινό Ρέγγε)” στο άλμπουμ “Δίψα” του Νίκου Πορτοκάλογλου , το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Ο έθνικ ραδιοφωνικός σταθμός της Γαλλίας “RFI Musique” είχε το “Γίνε κομμάτια” στο Top-10 για πάνω από 3 μήνες .

Το 2004, η Ανδριάνα είναι υποψήφια στα Βραβεία “Αρίων” (τα επίσημα μουσικά βραβεία της IFPI) για “Καλύτερο Πρωτοεμφανιζόμενο Καλλιτέχνη” και “Καλύτερη Γυναίκα Ποπ Τραγουδίστρια” . Επίσης , την ίδια χρονιά συμμετέχει στο άλμπουμ του Στέφανου Κορκολή “Ανεμόπτερο” τραγουδώντας το ομότιτλο τραγούδι του δίσκου, όπως και στο άλμπουμ “Τι χρονιά κι αυτή” του Κώστα Λειβαδά , τραγουδώντας μαζί του το “Μια μέρα έμεινε ακόμα”

Το χειμώνα του 2004-2005 εμφανίζεται στο πλευρό του Γιώργου Νταλάρα τραγουδώντας στις εμφανίσεις του και συνεργάζεται στο studio μαζί του για μια συμμετοχή στον δίσκο “Δάκρυ στο γυαλί” της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας.

Το Μάϊο του 2005 βγαίνει το δεύτερό της προσωπικό άλμπουμ “Μην πεις ποτέ”, ενώ μόλις έχει υπογράψει νέο συμβόλαιο με την EMI .

Το Φεβρουάριο του 2006 βγαίνει μια επανέκδοση του δίσκου , που περιέχει ένα επιπλέον τραγούδι του Στέφανου Κορκολή (Μουσική) και της Ρεβέκκας Ρούση (Στίχοι) , το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε πολύ δημοφιλές διαφημιστικό σοκολάτας.

Τον Ιούνιο του 2007 κυκλοφορεί το τρίτο άλμπουμ της με τίτλο “Δές Καθαρά”.

Το ομώνυμο τραγούδι , μια επανεκτέλεση του “Face à la mer” του γάλου Calogero με Ελληνικούς στίχους του [Νίκος Μωραΐτης|Νίκου Μωραΐτη], κερδίζει το βραβείο “Best Music Video” στο “Video Music Awards 2008”.

Το Μάϊο του 2009 κυκλοφορεί το τέταρτό της άλμπουμ με τίτλο «The Rose Tattoo», το οποίο αποτελεί μια συλλογή από κλασσικά τραγούδια ξένα και Ελληνικά των δεκαετιών του ’50 και του ’60 , διασκευασμένα από το Μίνο Μάτσα. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε μεταξύ Los Angeles και Αθήνας.

Στις 11 Οκτώβρη 2010 κυκλοφορεί το πέμπτο της άλμπουμ με τίτλο “Ο Τζον Τζον Ζει”, στο οποίο υπάρχει για πρώτη φορά ο ίδιος συνδυασμός συνθέτη – στιχουργού σε όλο το άλμπουμ. Ο Στάμος Σέμσης έγραψε τη μουσική σε όλο το δίσκο και ο Νίκος Μωραΐτης τους στίχους.

Αρχές Σεπτέμβρη του 2010 προβάλλεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ η ταινία του Άρη Μπαφαλούκα Άπνοια στην οποία η Ανδριάνα συμπρωταγωνιστεί μαζί με τους Σωτήρη Πάστρα, Γιούλικα Σκαφιδά, Γιώργο Καραμίχο, Βαγγέλη Ρόκκο, Ακύλλα Καραζήση, Λυδία Φωτοπούλου, Νίκο Νικολάου. Η ταινία αποσπά θετικές κριτικές και αργότερα, στο 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποσπά 2 βραβεία (βραβείο κοινού καλύτερης ταινίας και το βραβείο της διεθνούς ομοσπονδίας κριτικών κινηματογράφου – FIPRESCI). Η ταινία έκανε επίσημη συμμετοχή και στο Φεστιβάλ της Γλασκώβης (17- 27/2/2011)[26], ενώ έκανε πρεμιέρα στις Ελληνικές αίθουσες στις 13 Ιανουαρίου 2011 .

Το χειμώνα 2010 – 2011 η πολύ δημοφιλής τηλεοπτική σειρά “Το νησί” χρησιμοποιεί το τραγούδι με την ερμηνεία της “Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου” (από το άμπουμ της “The Rose Tattoo”) σαν τραγούδι τίτλων, αφού το είχε πρωτοερμηνεύσει η Σωτηρία Μπέλλου το 1950. . Στις 20 Οκτώβρη 2010 το “Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου” έφτασε στο #1 των πωλήσεων του ελληνικού iTunes Store.

Στις αρχές του 2011 συμμετέχει για πρώτη φορά σε θεατρικό τραγουδώντας αλλά και παίζοντας, στην παράσταση “Γκρης Ηλέβεν” του Γιώργου Νανούρη, στο Ίδρυμα Κακογιάννη, μαζί με το Γιώργο Νανούρη, Γιώργο Καραμίχο, και 18 εθελοντές.

Πηγή: ishow.gr