Ημερομηνία Δημοσίευσης: 08/09/2021
Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Χώρος διεξαγωγής εκδηλώσεων: Περίπτερο 14
Χώρος παρουσιάσεων: AKADEMIA
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 85ης ΔΕΘ!
Με καινοτόμα εκθέματα, πρωτότυπες εφαρμογές και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων που αναδεικνύουν το πολύπλευρο έργο και την ερευνητική δουλειά των ανθρώπων του, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετέχει για πέμπτη χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με δικό του εκθεσιακό χώρο.
«Το Πανεπιστήμιό μας, κάνοντας διαρκώς πράξη την εξωστρέφεια, συμμετέχει δυναμικά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μια διοργάνωση-θεσμό όχι μόνο για την πόλη μας αλλά και ευρύτερα για τη Βόρεια Ελλάδα. Μέσω της συμμετοχής αυτής, η οποία περιλαμβάνει την παρουσίαση καινοτόμων εφαρμογών και συσκευών και πρωτότυπων κατασκευών, στην αιχμή της έρευνας και της τεχνολογίας, καθώς και τη διοργάνωση ποικίλων παράλληλων εκδηλώσεων, στοχεύουμε να φέρουμε το Αριστοτέλειο ακόμη πιο κοντά στην κοινωνία, να αναδείξουμε έτι περαιτέρω το πολύπλευρο έργο της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας και να συμβάλουμε στη σύνδεσή του με την οικονομία και το παραγωγικό σύστημα της χώρας», δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.
Ο εκθεσιακός χώρος του ΑΠΘ βρίσκεται στο Περίπτερο 14 (Akademia), stands 1 και 15. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά καινοτόμες εφαρμογές, κατασκευές και πλατφόρμες και να συμμετάσχουν σε πρωτότυπες παρουσιάσεις και ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Συγκεκριμένα, εκτίθενται και παρουσιάζονται τα ακόλουθα:
SpaceDot
Η ερώτηση «Πώς επιδρούν οι συνθήκες του διαστήματος στον άνθρωπο» που αφορά τις επανδρωμένες αποστολές για την εξερεύνηση του διαστήματος παραμένει. Για να απαντήσει σε αυτό η φοιτητική ομάδα SpaceDot του ΑΠΘ κατασκευάζει ένα βιολογικό εργαστήριο «σε σμίκρυνση», σε μέγεθος 30 x 10 x 10 εκ., στοχεύοντας στη μελέτη της επίδρασης των αφιλόξενων συνθηκών του διαστήματος σε κύτταρα παρεμφερή με τα ανθρώπινα.
ViTER
H συσκευή ονομάστηκε “ViTER” από το Virus Terminator και είναι μία ελαφριά συσκευή υψηλής τεχνολογίας, με μάσκα ατομικής προστασίας, συνδυαζόμενη με μικροβιοκτόνο και αντιικό σύστημα (ΜΑΠ), που αποστειρώνει όχι μόνο τον εισπνεόμενο αλλά και τον εκπνεόμενο από τους χρήστες της αέρα. Δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με σκοπό την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τον SARS-CoV-2. Η μάσκα ενδείκνυται και σε πολλές άλλες ειδικότητες και επαγγέλματα που απαιτούν προστασία των εργαζομένων από ιούς και αερομεταδιδόμενα νοσήματα.
TekTrain – ΣΥΤΗΕΣ – Remedes
TekTrain
Εκπαιδευτική ρομποτική με χρήση τεχνολογιών Internet of Things. Είναι ένα έργο εκπαιδευτικής ρομποτικής, κατά τη διάρκεια του οποίου αναπτύχθηκαν δύο κύρια προϊόντα: το ρομπότ TekTrain, το οποίο διαθέτει πληθώρα αισθητήρων και ενεργοποιητών και μία πλατφόρμα νέφους, που προσφέρει δυνατότητες ψηφιακής διαχείρισης της τάξης από τους εκπαιδευτικούς και εκμάθηση εννοιών ρομποτικής/μαθηματικών/φυσικής από τους μαθητές, με χρήση γραφικού προγραμματισμού ρομποτικών εφαρμογών.
ΣΥΤΗΕΣ
Σύστημα υποστήριξης τρίτης ηλικίας με έξυπνες συσκευές. Το έργο ΣΥΤΗΕΣ έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός έξυπνου βοηθού με όνομα ELSA, ικανού να βοηθά τους ηλικιωμένους μέσω εξειδικευμένων εφαρμογών υγείας και ενημέρωσης/διασκέδασης. Επιπρόσθετα, έχει υλοποιηθεί μία διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία επιτρέπει την κατασκευή και διαχείριση εφαρμογών από προγραμματιστές και τη διαχείριση των συσκευών ELSA (εγκατάσταση/απεγκατάσταση εφαρμογών) από τους φροντιστές/υπευθύνους των ηλικιωμένων.
REMEDES
Σύστημα καταμέτρησης αντανακλαστικών, το οποίο αποτελείται από έναν αριθμό ασύρματων συσκευών που ενεργοποιούνται παράγοντας φως κάποιου χρώματος ή ήχο και απενεργοποιούνται όταν κάποιος περάσει το χέρι ή το πόδι του από την πάνω πλευρά τους. Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατή η δημιουργία διαφορετικών ασκήσεων, κατάλληλων για αποτίμηση αθλητικών επιδόσεων ή εντοπισμό ιατρικών/ψυχολογικών παθήσεων.
17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας
Ύστερα από μακρόχρονη έρευνα διδασκόντων και φοιτητών του ΑΠΘ, παρουσιάζεται στο κοινό η ανέκδοτη ιστορία του άξονα της Αριστοτέλους, ενός εμβληματικού έργου αστικής ανάπλασης, που αποτελεί τμήμα της ευρωπαϊκής ιστορίας. Το αποτέλεσμα της έρευνας, έπειτα από διαγωνισμό του ΥΠΕΝ και με την πολύτιμη στήριξη του ΑΠΘ και της ΔΕΘ, αποτέλεσε τον πυρήνα συγκρότησης της ελληνικής συμμετοχής στην Μπιενάλε Βενετίας. Για πρώτη φορά, διδάσκοντες του ΑΠΘ επιμελήθηκαν εθνική συμμετοχή στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση αρχιτεκτονικής. Η προβολή της στο περίπτερο του Πανεπιστημίου αποτελεί ευκαιρία ανάδειξης πρωτότυπου ερευνητικού πολιτιστικού έργου.
Aristotle Racing Team – ART
Η ART σχεδιάζει και κατασκευάζει αγωνιστικά μονοθέσια τύπου Formula από το 2006, προσφέροντας σε δεκάδες φοιτητές τη δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη αυτά που μαθαίνουν στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Η ομάδα χρησιμοποιεί λογισμικό τελευταίας τεχνολογίας για προσομοιώσεις, σύνθετα και εξειδικευμένα υλικά, 3D Printing για εφαρμογές του κινητήρα, συνδυάζοντας έτσι ένα μεγάλο τεχνολογικό φάσμα. Τέλος, η ART έχει άμεση επαφή με όλη την επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης -και όχι μόνο- καθώς τα αγωνιστικά μονοθέσια της ομάδας δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν χωρίς τη συνεχή στήριξη και εμπιστοσύνη των χορηγών της ομάδας, ενώ πλέον έχει γίνει γνωστή σε σύσσωμη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.
Ιατρείο Καρδιαγγειακής Πρόληψης και Ψηφιακής Καρδιολογίας (ThessHF και MyAlgos)
Το Ιατρείο Καρδιαγγειακής Πρόληψης και Ψηφιακής Καρδιολογίας της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ προωθεί καινοτόμες εφαρμογές ψηφιακής υγείας. Μέχρι στιγμής έχουν δοκιμαστεί επιτυχημένα στο πλαίσιο κλινικών μελετών στην περίοδο της κοινωνικής αποστασιοποίησης της COVID-19 οι εφαρμογές για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα ThessHF και MyAlgos που αφορούν ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή αντίστοιχα. Ακόμη, έχει αναπτυχθεί ένας ειδικός αλγόριθμος πρόβλεψης παροξυσμών κολπικής μαρμαρυγής που βασίζεται στις αρχές τεχνητής νοημοσύνης.
Φορητή συσκευή βιοαισθητήρα για διαγνωστικά τεστ με έξυπνη διασύνδεση
Είναι αναμφισβήτητη η αξία των διαγνωστικών τεστ που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ευρύ κοινό. Η συσκευή είναι οικονομική, φορητή, δίνει αποτελέσματα σε σύντομο χρόνο (15 λεπτά) και μπορεί να ενημερώνει μέσω διαδικτύου τον θεράποντα ιατρό ή τον φροντιστή των χρηστών. Η προσέγγισή μας συνδυάζει βιοχημεία, ηλεκτροχημεία, ηλεκτρονική και τεχνολογίες διαδικτύου.
ARISTURTLE
“Aristotle University Racing Team Electric” ή αλλιώς “Aristurtle” του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Πρόκειται για την αγωνιστική φοιτητική ερευνητική ομάδα που σχεδιάζει, αναπτύσσει και κατασκευάζει ηλεκτροκίνητα και αυτόνομα αγωνιστικά μονοθέσια. Η ομάδα συμμετέχει στους διεθνείς φοιτητικούς διαγωνισμούς Formula Student απέναντι σε κορυφαίες πανεπιστημιακές ομάδες από όλο τον κόσμο. Υπάγεται στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής αλλά γενικά αποτελείται από ένα σύνολο φοιτητών προερχόμενων από διάφορα τμήματα του Πανεπιστημίου. Όραμα της ομάδας αποτελεί η έμπρακτη εφαρμογή των ακαδημαϊκών γνώσεων των φοιτητών, η εκπαίδευση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων των μελών.
ProgHRC
Το ProgHRC έχει αναπτύξει μια νέα μέθοδο προγραμματισμού ρομπότ, επιτρέποντας στην παραγωγική βιομηχανία να διδάσκει στα ρομπότ πώς να συσκευάζουν προϊόντα, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Πρόκειται για ένα καινοτόμο και οικονομικό ρομπότ-βοηθό που μπορεί να μαθαίνει από τον άνθρωπο πολύ εύκολα και γρήγορα. Το project χρηματοδοτείται από το Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, ενώ μόλις προκρίθηκε στον τελικό του διαγωνισμού επιχειρηματικότητας NextStage.gr.
Πρόγραμμα Παράλληλων Εκδηλώσεων
Περίπτερο 14- Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA
Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021
- 15:00-15:30
Πρόγραμμα Erasmus+ KA3: Σχολικό Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς (SWPBS)- Αθανάσιος Γρηγοριάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΑΠΘ
- Θεόδωρος Γούτας, Υποψήφιος Διδάκτορας Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΑΠΘ, Εκπαιδευτικός, Διευθυντής Σχολικής Μονάδας
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ3 έχει στόχο τη βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς των μαθητών και του κλίματος της σχολικής μονάδας. Πρόκειται για ένα τριετές Πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Παρέμβασης σε 30 δημοτικά σχολεία. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 4 χώρες, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Φινλανδία. Συμμετέχοντες φορείς από την Ελλάδα είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
- 15:30-16:00
Η ακοή ως απαραίτητη προϋπόθεση της προσοχής και της μάθησης- Βασιλική Μαρία Ηλιάδου, ΩΡΛ, Καθηγήτρια Ψυχοακουστικής Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ
- Νικόλαος Μοσχόπουλος, Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής
Η συνήθης πρακτική διαχωρίζει την ακοή, την προσοχή και τη μάθηση ως διαφορετικά στοιχεία. Η έλλειψη ουσιαστικής γνώσης για την περίπλοκη αλληλεπίδρασή τους, η οποία παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά ανάλογα με την ηλικία, οδηγεί στη μη δυνατότητα ανάπτυξης των δυνατοτήτων του ατόμου σε κοινωνικό, ψυχικό και επαγγελματικό επίπεδο. Η παρουσίαση θα προσφέρει έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης που ξεπερνά τα εμπόδια που αναφέρθηκαν.
- 19:30-20:00
Forum παρουσίασης του έργου SILC-Silk Road Local Culture (Black Sea Basin Programme 2014-2020) και παρουσίαση του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) ΑΠΘ «Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη»- Στέλλα Κωστοπούλου, Καθηγήτρια Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Διευθύντρια ΔΠΜΣ «Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη», Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Διεπιστημονικού Κέντρου Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού ΑΠΘ
- Νίκος Βαρσακέλης, Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ
“SILC- Silk Road Local Culture”, Joint Operational Programme “Black Sea Basin 2014-2020”, ΑΠΘ Lead Partner με εταίρους από τις Αρμενία, Γεωργία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Στόχος του έργου είναι η καταγραφή, η ανάδειξη και η τουριστική αξιοποίηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Δρόμου του Μεταξιού, στις επιλέξιμες περιοχές εφαρμογής του έργου στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας (διασυνοριακές περιφέρειες στην Ελλάδα, Αρμενία, Γεωργία, Βουλγαρία, Ρουμανία), και η προώθηση της επιχειρηματικότητας στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού.
- 20:00-20:30
Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Τμήματος Οδοντιατρικής ΑΠΘ- Κοσμάς Τολίδης, Καθηγητής Τμήματος Οδοντιατρικής, Διευθυντής Εργαστηρίου Οδοντικής Χειρουργικής ΑΠΘ, Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγραμμάτων Διά βίου Μάθησης
Η Οδοντιατρική, όπως και οι άλλες επιστήμες, εξελίσσεται ραγδαία τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία εξαιρετική τεχνολογική ανάπτυξη που αναφέρεται σε τεχνολογίες αιχμής όπως είναι τα laser, τα cad/cam η κλινική μικροσκοπία κ.λπ. Είναι επιτακτική η ανάγκη συνεχούς επιμόρφωσης των οδοντιάτρων στις νέες τεχνολογίες, αλλά επίσης και η γνωριμία των ασθενών με αυτές, ώστε να γνωρίζουν τις σύγχρονες δυνατότητες θεραπευτικών προσεγγίσεων.
Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021
- 17:00-17:30
Forum παρουσίασης του έργου LIFE_CLIVUT (LIFE18 GIC/IT/001217) και της δράσης Στρατηγικής διαχείρισης των υποδομών αστικού πρασίνου στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής- Θέκλα Τσιτσώνη, Καθηγήτρια, Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ
- Αιμιλία Κοντογιάννη, Διδάκτωρ, Συνεργάτιδα του προγράμματος
Διοργάνωση forum παρουσίασης των δράσεων του έργου LIFE_CLIVUT (LIFE18 GIC/IT/001217) που υλοποιείται από το Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος με την ενεργή στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και άλλων φορέων της πόλης (Τιτάν Α.Ε., Αμερικανική Γεωργική Σχολή). Ενέργειες προώθησης και κινητοποίησης πολιτών και φορέων για τη συμμετοχή τους σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική στη διαχείριση του Αστικού Πρασίνου στο πλαίσιο ανάσχεσης της Κλιματικής Αλλαγής.
Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021
- 20:30-21:00
SmartMussel – Ανάπτυξη έξυπνου αυτοματοποιημένου συστήματος διαχείρισης μυδοκαλλιέργειας- Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Κτηνιατρικής ΑΠΘ
- Ιωάννης Γιάντσης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
To SmartMussel αφορά την ανάπτυξη και πιλοτική δοκιμή μοντέλου αυτοματοποιημένης εξ αποστάσεως διαχείρισης μονάδας μυδοκαλλιέργειας με χρήση αισθητήρων θερμοκρασίας, διαλυμένου οξυγόνου και αγωγιμότητας συνδεδεμένων με λογισμικό πρόβλεψης που καταδεικνύει την ενδεχόμενη ανάγκη μετακίνησης των μυδιών μεταξύ θαλάσσιων περιοχών. Το σύστημα έχει εγκατασταθεί σε μυδοκαλλιέργεια στο Πόρτο Λάγος και είναι συνδεδεμένο με λειτουργία cloud, ώστε να μπορεί να παρακολουθείται από οποιοδήποτε σημείο με χρήση απλού υπολογιστή. Η εισαγωγή στο σύστημα αυτό πραγματοποιείται με χρήση κωδικών που είναι διαθέσιμοι δωρεάν σε φορείς όπως δημόσιες υπηρεσίες, Πανεπιστημιακά Τμήματα και ερευνητικοί φορείς.
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021
- 19:00-19:30
Χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης για εξατομικευμένη θεραπεία- Δημήτριος Φατούρος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ
- Άγγελος Γκαραγκούνης, Μεταπτυχιακός Φοιτητής, Εργαστήριο Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ
H ερευνητική ομάδα της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής χρησιμοποιεί τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης για την παρασκευή εξατομικευμένων φαρμακομορφών για διαφορετικές οδούς χορήγησης (παρειακής, διαδερμικής, από του στόματος) με ιδιαίτερη έμφαση σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες ασθενών (παιδιατρικούς ασθενείς, γηριατρικούς ασθενείς και ασθενείς με προβλήματα οράσεως).
- 19:30-20:00
Ιατρικός έλεγχος αθλητών και προγράμματα άσκησης ασθενών με χρόνιες παθήσεις- Νικόλαος Κουτλιάνος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΑΠΘ
Στο Εργαστήριο Αθλητιατρικής του ΤΕΦΑΑ λειτουργεί ιατρείο προαγωνιστικού ελέγχου αθλητών που καλύπτει όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Μέχρι τώρα περισσότεροι από 30.000 αθλητές έχουν εξεταστεί για την καταλληλότητά τους προς άθληση. Παράλληλα, τα τελευταία 28 χρόνια εφαρμόζονται προγράμματα άσκησης σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες, χρόνια νεφρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, ρευματοπάθειες κ.ά. Περίπου 200 ασθενείς ασκούνται δωρεάν κάθε χρόνο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Η συνταγογραφία της άσκησης γίνεται με βάση το ιατρικό πρόβλημα του ασθενούς, τη λειτουργική επάρκειά του και τους στόχους του.
Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021
- 20:00-20:30
Conect4children (c4c): Ένα ευρωπαϊκό δίκτυο παιδιατρικών κέντρων για καλύτερα φάρμακα και εμβόλια στα παιδιά- Εμμανουήλ Ροηλίδης, Καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, Διευθυντής 3ης Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, Συντονιστής του c4c στην Ελλάδα
- Νικόλαος Καρανταγλής, Παιδίατρος, Υπεύθυνος Εθνικού Κόμβου c4c
Παρουσίαση της μέχρι τώρα πορείας και του μέλλοντος της πρωτοβουλίας conect4children (c4c) στον ευρωπαϊκό και ελληνικό χώρο. Μετά τη συμπλήρωση 3 ετών ζωής και έχοντας ως σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων και σημαντικών φαρμάκων για τα νεογνά και παιδιά, αποτελεί μία από τις καλύτερες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η πρωτοβουλία κατάφερε να έχει την υποστήριξη μέσα σε ένα πολύ ανταγωνιστικό πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της φαρμακοβιομηχανίας. Η πρωτοβουλία έχει έντονο κοινωνικό χρώμα και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα παιδιά με χρόνια νοσήματα και τις οικογένειές τους.
Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021
- 20:00-20:30
FoodOmicsGR: Εθνική Ερευνητική Υποδομή για τον ενδελεχή χαρακτηρισμό τροφίμων- Γεώργιος Θεοδωρίδης, Καθηγητής Τμήματος Χημείας ΑΠΘ
- Γεώργιος Αρσένος, Καθηγητής Τμήματος Κτηνιατρικής ΑΠΘ
- Στυλιανή Μηνούδη, Διδάκτωρ Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ
Εθνική Ερευνητική Υποδομή με έδρα το ΑΠΘ και αντικείμενο τον χαρακτηρισμό τροφίμων και την παροχή υπηρεσιών έρευνας και ανάπτυξης στον αγροδιατροφικό τομέα. Εμπειρία και Τεχνογνωσία σε βασικές και εφαρμοσμένες επιστήμες: 100 ερευνητές (Καθηγητές και νέοι ερευνητές) από οχτώ ΑΕΙ και Ερευνητικά Ιδρύματα, 12 Τμήματα, 18 επιστημονικά πεδία. Σκοποί της είναι οι εξής: 1. Ολιστική ανάλυση (omics, metabolomics, genomics, proteomics) περιεχομένου τροφίμων, 2. Διεθνής αναγνώριση των ελληνικών προϊόντων διατροφής, 3. Ανάπτυξη νέων προϊόντων σχετιζομένων με βιοδραστικές ενώσεις από την ελληνική χλωρίδα, πανίδα και θαλάσσιους οργανισμούς, 4. Συνδυαστική ανάλυση, ταξινόμηση και χαρακτηρισμός προϊόντων υψηλής διατροφικής και εμπορικής αξίας και 5. Σύνδεση με ιδιωτικό τομέα, ελεγκτικό μηχανισμό, ερευνητικά ιδρύματα, δημόσιους φορείς.
Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021
- 15:00-15:30
Xenios: Μία συνδυασμένη πλατφόρμα εφαρμογών προστασίας και προβολής πολιτιστικών και τουριστικών χώρων- Ιωάννης Γήτας, Καθηγητής Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Διευθυντής Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης ΑΠΘ
- Δημήτριος Σταυρακούδης, Διδάκτωρ Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, συνεργαζόμενος ερευνητής Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης ΑΠΘ
Το έργο XENIOS στοχεύει στην ανάπτυξη υπηρεσιών για τη βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πρόβλεψη ακραίων φυσικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών, σε περιοχές ιδιαίτερου τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, οι οποίες είναι συγχρόνως ευάλωτες σε φυσικούς κινδύνους, συμβάλλοντας έτσι στην αποτελεσματικότερη διαχείριση αυτών των κινδύνων. Επιπλέον, το έργο φιλοδοξεί να συνδυάσει την ενίσχυση της ασφάλειας με τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος στους εν λόγω χώρους, μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου η οποία θα παρέχει έγκαιρη και αξιόπιστη πληροφορία στους επισκέπτες.
- 15:30-16:00
Αστικές Τομές: οικολογικές, κοινωνικές και χωρικές διασταυρώσεις στον άξονα της Αριστοτέλους. Ένα e-εργαστήριο στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19- Ελένη Αθανασιάδου, Γεωπόνος-Αρχιτέκτονας Τοπίου, ΕΔΙΠ, Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ
- Αθηνά Βιτοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ, Αρχιτέκτονας-Πολεοδόμος
- Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ, Αρχιτέκτονας-Πολεοδόμος
Πρόκειται για μια διεπιστημονική ανάλυση ενός από τους πιο σημαντικούς δημόσιους χώρους της πόλης, που ξεκίνησε ως ένα συνεργατικό πείραμα μεταξύ 3 διδασκουσών και 19 φοιτητών/τριών που εκπροσωπούν τρία διαφορετικά επιστημονικά πεδία (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, ΔΠΜΣ Αρχιτεκτονική Τοπίου) και εξελίχθηκε σε μια παιδαγωγική συνεργασία και έναν τρόπο δημιουργίας ‘γεφυρών’ μεταξύ του αστικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, της ανθρωπογεωγραφίας και της οικολογίας τοπίου.
- 20:00-20:30:
Γενετική παρακολούθηση φυσικών οικοσυστημάτων- Φίλιππος Αραβανόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ
- Φώτης Κιουρτσής, Δασολόγος-Δασοπόνος, Γενική Δ/ση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, ΑΔΜΘ
Η μακροπρόθεσμη προσαρμοστικότητα των οικοσυστημάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βιοποικιλότητα και ιδιαίτερα από τη γενετική ποικιλότητα. Για την καταπολέμηση της απώλειας της βιοποικιλότητας ένα σημαντικό βήμα προόδου είναι η Γενετική Παρακολούθηση. Η Γενετική Παρακολούθηση μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τη γενετική μεταβολή με την πάροδο του χρόνου και να εντοπίζουμε δυνητικά επιβλαβείς αλλαγές στη μακροπρόθεσμη προσαρμοστική ικανότητα του δάσους προτού αυτές εμφανιστούν σε μεγαλύτερη κλίμακα. Αυτή η γνώση προωθεί την εφαρμογή της αειφόρου διαχείρισης και προστασίας.
Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021
- 11:30-12:00
Συμμαχία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EPICUR: Παρουσίαση του καινοτόμου πληροφοριακού συστήματος EPICUR Virtual Campus Learning Platform- Δημήτριος Κωβαίος, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας ΑΠΘ, Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος EPICUR ΑΠΘ
- Θρασύβουλος-Κωνσταντίνος Τσιάτσος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ
Παρουσίαση του EPICUR Virtual Campus Learning Platform. Το καινοτόμο αυτό πληροφορικό σύστημα αναπτύχθηκε από το ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης (KIT), στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΑΠΘ στη Συμμαχία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EPICUR.
- 12:00-12:30
Δίκτυο των Ηνωμένων Εθνών για την Προώθηση Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης – UN SDSN Black Sea- Νικόλαος Θεοδοσίου, Πρόεδρος UN SDSN Black Sea, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ
- Χαράλαμπος Σταυρίδης, Υποψήφιος Διδάκτορας Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, Manager του Δικτύου των Ηνωμένων Εθνών για την Προώθηση Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης – UN SDSN Black Sea
Το Δίκτυο των Ηνωμένων Εθνών για την Προώθηση Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης έχει την έδρα του στο ΑΠΘ και οι δραστηριότητές του εκτείνονται σε 12 χώρες. Στόχος του Δικτύου είναι η ενεργοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας για την κοινή παγκόσμια προσπάθεια επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το Δίκτυο μόλις ολοκλήρωσε ένα έργο για την ανάγκη δημιουργίας ενός Παρατηρητηρίου για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας με έδρα στο ΑΠΘ.
- 12:30-13:00
Δημοκρατία και Αντιπροσώπευση στη μετα-Covid εποχή στις περιοχές των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου- Θεόδωρος Χατζηπαντελής, Πρόεδρος του ΔΣ του Παρατηρητηρίου για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, Καθηγητής Εφαρμοσμένης Στατιστικής Ανάλυσης Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
- Βασιλική Μπουραντά, Διδάκτορας, Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
Το Παρατηρητήριο ιδρύθηκε από το ΑΠΘ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και επικεντρώνεται στη μελέτη του πολιτικού, διοικητικού και κομματικού συστήματος των χωρών της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου. Στοχεύει να δημιουργήσει ένα εργαλείο για ανάλυση των πολιτικών συστημάτων, της κοινωνίας των πολιτών και των θεσμών της περιοχής μέσα από 3 άξονες μελέτης: i. εκλογικά συστήματα, κομματικά συστήματα, εκλογικός ανταγωνισμός, ii. πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και θεσμοί, iii. κουλτούρα (αντιλήψεις για τη δημοκρατία και την κουλτούρα).