Chroma

Chroma
Κοινοποίηση
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 16/05/2012
Αθανάσιος Ιορδανίδης

Του Αθανάσιου Ιορδανίδη

Ο χρόνος πέρασε, η όρεξη όμως μεγάλωσε και έπειτα από τόσες εβδομάδες δουλειάς για το επερχόμενο 2ο cd του συγκροτήματος ήρθε η ώρα για ένα ακόμα live στον αγαπημένο τους χώρο. Ελάτε να διώξουμε το χειμώνα μαζί και υποδεχτούμε το καλοκαίρι με ένα live γεμάτο εκπλήξεις!

Οι Chroma που αποτελούνται από τους: Μανώλης Πετσανάκης (κιθάρα, φωνητικά), Κώστας Σιδηρόπουλος (φωνή), Φάνης Πλουμής (κιθάρα, φωνητικά), Νίκος Παλυβός (μπάσο), Simon Γεωργίου (ντραμς, κρουστά, φωνητικά) μίλησαν στο Thessaloniki City Guide για τα μελλοντικά τους σχέδια.

ChromaΤην Παρασκευή 18 Μαΐου εμφανίζεστε στο Γαία Live. Τι θα μας παρουσιάσετε;

Τα live μας τα βλέπουμε σαν ένα λευκό καμβά που είναι έτοιμος να δεχθεί τις δικές μας πινελιές, τα δικά μας χρώματα που θα συνθέσουν ένα τοπίο αντιπροσωπευτικό του ποιοι είμαστε. Βασικό μας κριτήριο είναι οι επιρροές μας αλλά και η προσωπική μας ευχαρίστηση σ’ αυτό που κάνουμε. Περνώντας από ένα ευρύ φάσμα της μουσικής ιστορίας,, ελληνικής και ‘ξένης’, αλλά και παραβάλλοντας ένα μέρος από τη μουσική των ‘Χρώμα’ από το πρώτο, αλλά και από το επερχόμενο CD, δίνουμε όλη μας την ενέργεια για να συνθέσουμε ένα πίνακα εκφραστικά γεμάτο, έναν πίνακα που προσδοκούμε όλοι να θέλουν να τον πάρουν μαζί τους, μετά την υπογραφή του…

Πείτε μας λίγα λόγια για το συγκρότημα.

Το ταξίδι μας στη μουσική ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2005. Όντας τότε τρείς (ο Simon, ο Κώστας και ο Μανώλης) και χρησιμοποιώντας μόνο ένα pc, ένα μίκτη και ένα μικρόφωνο, γράφαμε τραγούδια στο σπίτι του Simon. Το αρχικό μας όνομα ήταν Deep Inside – όνομα που διατηρήσαμε ως το Μάρτιο του 2008 (24/03/08 δόθηκε το τελευταίο live στο Sante bar με αυτό το όνομα).

Μετά από διάφορες αλλαγές στη σύνθεση και παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία ελληνόφωνη ποπ-ροκ μπάντα, καταφέραμε τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής μας να δημιουργήσουμε ένα πρωτόλειο demo 12 τραγουδιών, να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας ραδιοφωνικά μέσω διαφόρων σταθμών της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων πόλεων, να δώσουμε κάποιες συνεντεύξεις στον περιοδικό και ηλεκτρονικό τύπο και να προκριθούμε στη δεκαεξάδα του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2006 ανάμεσα σε 1300 τραγούδια (ανέλπιστα, αποκλειστήκαμε λόγω νομικού κολλήματος).

Έχοντας ένα πλούσιο ενεργητικό από live στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, υπογράψαμε τελικά συμβόλαιο με την ανεξάρτητη εταιρία (του γνωστού από την δουλειά του με τα Ξύλινα Σπαθιά, παραγωγού, Γιώργου Πεντζίκη) Melissa Music. Αν και αναθρεμμένοι στην αγγλόφωνη ροκ μουσική, αποφασίσαμε συνειδητά ότι το δικό μας υλικό πρέπει να είναι στη μητρική μας γλώσσα.

Μουσικά θέλουμε να λέμε ότι ανήκουμε στον ευρύτερο χώρο της rock αλλά στην τελική, αυτό θα το κρίνετε εσείς. Άλλωστε, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να παίζουμε μουσική ελεύθερα χωρίς όρια και παρωπίδες αφού η μουσική είναι τέχνη και δεν νοείται τέχνη κλεισμένη σε όρια και κανόνες.

Το πρώτο μας cd ήδη κυκλοφορεί στην αγορά από την Melissa music με συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλου σε ένα υπέροχο κομμάτι και το σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει και το 2ο μας CD.

ChromaΠοια είναι τα μουσικά σας ακούσματα και τα μουσικά σας πρότυπα;

Σε μια μπάντα που αποτελείται από 5 άτομα, ο καθένας έχει τις δικές του προτιμήσεις και ακούσματα. Όλοι λίγο-πολύ συναντιόμαστε στο χώρο που ευρύτερα ονομάζεται Rock, είτε αυτό είναι το rock n’ roll των 60ies, είτε η κλασσική περίοδος των 70ies, η punk, το new wave και το metal του ’80. Όλοι μας έχουμε μια δισκοθήκη που περιλαμβάνει τους Beatles, τους Zeppelin, τους AC/DC και τους Clash, το Hendrix και τους U2, τον Chuck Berry και τους Cure, τους Ιron Maiden και τους Radiohead. Χωρίς να ξεχνάμε και τις ελληνικές καταβολές μας, από την παράδοση, μέχρι τις Τρύπες και τα Ξύλινα Σπαθιά.

Αλλά κι ο καθένας μας ακούει από κλασσική μουσική και Tom Waits, μέχρι Jazz και flamenco. H κάθε προσωπική επιρροή ‘εισχωρεί’ στους ‘Χρώμα’ και δημιουργεί τον προσωπικό μας χαρακτήρα ως μπάντα.

Πόσο δύσκολο είναι για ένα μουσικό συγκρότημα σε αυτές τις δύσκολες εποχές να παραμένει ενεργό στον χώρο; Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι προβολής;

Όσο δύσκολο είναι για κάποιον να βρει δουλειά ή …να κλείσει ένα ραντεβού στο ΙΚΑ. Εμείς παραμένουμε ενεργοί ως μπάντα, όσο βρισκόμαστε και παίζουμε μαζί, όσο γράφουμε ή ηχογραφούμε καινούρια πράγματα. Το κόστος ‘παραγωγής’ ενός live είναι ασφαλώς πολύ μεγαλύτερο, για ένα χώρο, από την απλή αναπαραγωγή ενός CD και, σ’ αυτούς τους καιρούς που όλοι κάνουν περικοπές στα έξοδά τους, σίγουρα θα το σκεφτούν καλά πριν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε ένα live event. Οι χώροι και τα live έχουν ‘στενέψει’ αρκετά, όμως πάντα υπάρχει κοινό που θα αποζητήσει την ενέργεια και τον παλμό της άμεσης επαφής όταν αυτή γίνεται με τρόπο που δεν προσβάλει την αισθητική ή τη νοημοσύνη του.

Οι τρόποι προβολής είναι αυτοί που ανέκαθεν υπήρχαν, δηλ. το CD με προσωπική δουλειά, τα live και τα παραδοσιακά μέσα, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Απλά σε αυτά προστέθηκε και το διαδίκτυο, οι χώροι κοινωνικής δικτύωσης και προβολής που πλέον δίνουν τη δυνατότητα για άμεση πρόσβαση σε πολύ μεγαλύτερο δυνητικό ακροατήριο. Αρκεί κάποιος να το εκμεταλλευτεί με διακριτικότητα και φειδώ.

ChromaΠιστεύετε στη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (facebook. twitter, myspace, κλπ), για την προώθηση των νέων καλλιτεχνών και την δημιουργία επαφών με το κοινό που τους παρακολουθεί;

Πιστεύουμε στη δύναμη που έχει μια παρέα ανθρώπων που χρησιμοποιούν τη μουσική σαν μέσο έκφρασης, και της δυνατότητας, αυτή να μείνει όρθια σε έναν ‘υποτιθέμενο’ ουτοπικό κόσμο χωρίς διαδίκτυο. Όμως, επειδή ζούμε στο τώρα, και η προοπτική να μην υπάρχει διαδίκτυο μοιάζει πολύ απίθανη, χρησιμοποιούμε αυτή την ευκαιρία που μας δίνεται, πάντα με μέτρο και χωρίς να γινόμαστε ενοχλητικοί.

Θα συμμετείχατε σε κάποιο talent show και ποια η γνώμη σας για αυτά;

Είχαμε μπει στο πειρασμό πριν 2 χρόνια να το δοκιμάσουμε αλλά δεν πήγαμε ποτέ στη πρώτη παρουσίαση γιατί απλά το μετανιώσαμε. Είμαστε της παλιάς σχολής μάλλον «το καλό πράγμα αργεί να γίνει και θέλει το χρόνο του» κάτι σα να πετάμε τάπες σε βαρέλια από ουίσκι περιμένοντας να ωριμάσει η γεύση! χα χα χα . Παρ’ όλ’ αυτά τα θεωρώ αξιόλογα τα talent show καθώς έχουν προκύψει πολλές καλές φωνές. Βέβαια μόνο ο καιρός θα κρίνει ποια από αυτά θα αντέξουν. (λέει ο Μανώλης)

Τα «talent shows» είναι μια καλοστημένη επιχείρηση παραγωγής χρήματος, στο βωμό της τηλεθέασης. Με κριτές ,πολλές φορές, αμφιβόλου μουσικής ‘παιδείας’ και αντίληψης και με ένα σωρό όνειρα -βραχυπρόθεσμης και δίχως κόπο- επιτυχίας ριγμένα στο χωνί της μηχανής του κιμά, που θα αλέσει κάθε ίχνος προσωπικότητας, ιδιαιτερότητας και πολλές φορές, αξιοπρέπειας για να δημιουργήσει ένα προϊόν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. (λέει ο Φάνης)

Ετοιμάζετε ένα καινούριο CD. Πότε αναμένεται να κυκλοφορήσει και τι θα περιλαμβάνει;

Αυτόν τον καιρό βρισκόμαστε στο studio και ηχογραφούμε καινούρια κομμάτια, τα οποία και θα αποτελέσουν τη 2η δουλειά μας ως ‘Χρώμα’. Η βασική ιδέα ήταν να μπούμε όλοι μαζί στο studio και να ηχογραφήσουμε ακριβώς όπως θα παίζαμε live. Ευελπιστούμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ ‘ζωντανό’ και θα έχει την αμεσότητα και την ενέργεια που είχαν οι δίσκοι παλαιότερων δεκαετιών, όταν η μπάντες ηχογραφούσαν με αυτόν τον τρόπο. Το υλικό βρίσκεται σε τελικό στάδιο και πιστεύουμε πως θα ‘ναι έτοιμο σύντομα.

Ποια τα άμεσα σχέδια σας για το καλοκαίρι που έρχεται, σε σχέση με live εμφανίσεις – συναυλίες;

Οι εμφανίσεις μας το καλοκαίρι, θα επιδιώξουμε να είναι κατά κύριο λόγο σε Φεστιβάλ. Βέβαια ετοιμάζονται συναυλίες σε διάφορα μέρη και εμφανίσεις σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη αλλά και Νότια Ελλάδα. Θα σας ενημερώσουμε σύντομα για το πρόγραμμα των εμφανίσεων καθώς και για την παρουσίαση του νέου δίσκου που θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες.