Άγγελος Σπηλιόπουλος

Άγγελος Σπηλιόπουλος
Κοινοποίηση
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 26/03/2019

Εύα Μαρά

Της δημοσιογράφου Εύας Μαρά

“Το Φιλέτο της Αγοράς” δια χειρός Άγγελο Σπηλιόπουλου

Άγγελος Σπηλιόπουλος: 6 χρόνια full time stand up comedy

Άγγελος Σπηλιόπουλος: “Το stand up comedy είναι ένα πολύ δύσκολο είδος, ίσως το πιο δύσκολο είδος κωμωδίας. Η δυσκολία του, κυρίως, συνοψίζεται στο γεγονός ότι τα γέλια πρέπει να είναι πυκνά.”


Άγγελος ΣπηλιόπουλοςΟ Άγγελος Σπηλιόπουλος, γεννημένος στην Αθήνα το 1987, απόφοιτος της Νομικής Σχολής, θα μεταπηδήσει σύντομα στον καλλιτεχνικό χώρο – στο θέατρο και δη στο χώρο του stand up comedy με το οποίο ασχολείται full time επί έξι συναπτά έτη με μεγάλη επιτυχία και περισσή μαεστρία.

Από το Δεκέμβριο του 2013 ο χαρισματικός onliner – ένας εκ των σημαντικότερων της νέας γενιάς του stand up comedy, ο Άγγελος Σπηλιόπουλος θα ξεχωρίσει ως comic πολύ σύντομα μέσω των open mic και των φεστιβάλ του είδους και θα αρχίσει τις ενδιαφέρουσες παραστάσεις του συμπαρασύροντάς μας στο συναρπαστικό του ταξίδι με τις λέξεις – λογοπαίγνια, αστεία και ανατροπές σ’ ένα σύμπαν που χτίζεται και αποσυντίθεται σε μόλις 10 δευτερόλεπτα.

Από το φθινόπωρο του 2018 παρουσιάζει επιτυχώς στην Αθήνα την 1η σόλο – λαχταριστή stand up comedy παράστασή του με τίτλο” Το φιλέτο της Αγοράς”, ενώ ξεκινά δυναμικά για την περιοδεία της με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη και το θέατρο “Αθήναιον” στις 29 και 30 Μαρτίου με 2 μοναδικές και, ως αναμένεται, απολαυστικές παραστάσεις …με άφθονο γέλιο!!!

Άγγελος Σπηλιόπουλος, Εύα ΜαράΠώς προκύπτει στη ζωή σας το stand up comedy; Ποιο το κύριο έναυσμα που σας ώθησε στην επαγγελματική ενασχόλησή σας με το είδος αυτό της τέχνης;

Πάντα μου άρεσε η κωμωδία, έβλεπα αρκετό stand up αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα το κάνω κάποια στιγμή μέχρι που ήρθε μια περίοδος που είχα πολύ ελεύθερο χρόνο και σκέφτηκα να το προσπαθήσω, να δω αν μπορώ να τα καταφέρω. Από την πρώτη παράσταση μου άρεσε πολύ και δεν μου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό να σταματήσω από τότε.

Άγγελος ΣπηλιόπουλοςΣε ποιο βαθμό σας βοήθησε το γεγονός, ότι υπήρξατε μέλος (τραγουδιστής) σε μπάντα, καθώς και οι θεατρικές σπουδές σας στη σκηνοθεσία στην μετέπειτα ενασχόλησή σας με το stand up comedy;

Το ότι τραγουδούσα σε μπάντα βοήθησε λίγο στην αρχή στο κομμάτι της έκθεσης. Βέβαια είναι τελείως διαφορετικά πράγματα η μουσική και στο stand up κυρίως στο ότι το πρώτο είσαι μαζί με άλλα άτομα και παίρνετε όλοι μαζί την ευθύνη για ότι βγαίνει ενώ στο stand up είσαι μόνος σου και στις επιτυχίες και στις αποτυχίες. Σπούδασα σκηνοθεσία αφού είχα ξεκινήσει την ενασχόληση με την κωμωδία οπότε στην τουλάχιστον δεν με βοήθησε. Επίσης σπούδασα σκηνοθεσία στον κινηματογράφο οπότε δεν είχα ποτέ θεατρικές σπουδές.

Τι σημαίνει γι’ εσάς ως comic το stand up comedy; Ποιες δυσκολίες ενέχει και ποιες οι ιδιαιτερότητες – απαράβατοι κανόνες που έχει το συγκεκριμένο αυτό είδος κωμωδίας;

Το stand up είναι ένα πολύ δύσκολο, ίσως το πιο δύσκολο, είδος κωμωδίας. Η δυσκολία του κυρίως συνοψίζεται στο ότι τα γέλια πρέπει να είναι πυκνά. Τουλάχιστον 6 το λεπτό. Έτσι πρέπει να έχεις ένα κείμενο που να λειτουργεί διαρκώς και παντού. Αυτό θέλεις χρόνια για να το καταφέρεις. Κατά τα άλλα βασικός κανόνας στον χώρο μας είναι ότι τα κείμενα είναι όλα δικά μας. Τέλος άλλη ιδιαιτερότητα είναι ότι κάθε κωμικός είναι και σκηνοθέτης και σεναριογράφος και ηθοποιός. Έτσι όπως είπα και πριν έχει συνολική ευθύνη για το αποτέλεσμα.

Εύα Μαρά, Άγγελος ΣπηλιόπουλοςΠοιος ο ρόλος του θεσμού open mic, καθώς και των φεστιβάλ του είδους; Ποια η προσωπική σας αποτίμηση;

Το open mic είναι πολύ βασικό στο stand up comedy! Δεν είναι τυχαίο που η ανάπτυξη του είδους από το 2011 πάει παράλληλα με την εμφάνιση των open mic. Είναι το μέρος που νέοι κωμικοί εμφανίζονται, είναι το μέρος που εμείς πάμε και δοκιμάζουμε νέα κείμενα και γενικά είναι ένα μέρος όπου πολλές φορές το κοινό έρχεται σε επαφή με το είδος.

Άγγελος ΣπηλιόπουλοςΠοια η διαδικασία από τη γέννηση ενός αστείου μέχρι την τελική του μορφή;

Κάθομαι και γράφω σχεδόν κάθε μέρα για λίγες ώρες. Από κάθε μέρα μπορεί να γράφω 20-30 αστεία. Από αυτά τα 2-3 βλέπονται. Στο τέλος της εβδομάδας έχω 20-30 που βλέπονται. Πλέον και από αυτά διαλέγω καμιά δεκαριά που πιστεύω ότι αξίζουν δοκιμής. Στο τέλος του μήνα έχω καμιά 50ρα τέτοια. Τα δοκιμάζω σε κάποιο open mic ή σε παράσταση σε κάποιο μπαρ και συνήθως τα μισά από αυτά έχουν potential για να μπουν στο κείμενο. Οπότε όπως καταλαβαίνετε είναι μια διαρκής και επίπονη διαδικασία στην οποία ο κόσμος έχει μεγάλο έλεγχο στο τι μένει και τι φεύγει από το κείμενο.

Με αφορμή την άκρως επιτυχή παράστασή σας “Το φιλέτο της Αγοράς”- που περιοδεύει ήδη εκτός Αθηνών – δώστε μας, αν θέλετε, το στίγμα – προφίλ της. Ποιά τα θέματα που πραγματεύεται; Τι περιλαμβάνει; Αποτελεί παράσταση που βασίζεται σε αστεία, αυτοσχεδιασμούς ή σε croud work δηλαδή άμεση συνομιλία με το κοινό; Οι περσόνες που αναφέρεστε είναι προϊόν φαντασίας σας δηλ. χτίζονται από εσάς η αποτελούν αληθινά πρόσωπα;

Πολύ καλή ερώτηση! – κυρίως στο κομμάτι που λέει ότι έχω επιτυχημένη παράσταση χε – Η παράστασή μου “Το Φιλέτο της Αγοράς αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από σύντομα αστεία. Πρόκειται για παιχνίδια με λέξεις, σουρεάλ συνειρμούς και ανατροπές. Οπότε ναι βασίζεται αποκλειστικά σε αστεία. Επίσης σχεδόν τίποτα από αυτά που λέω δεν ισχύουν πραγματικά όλα είναι αφορμές για να δημιουργηθεί το επόμενο αστείο.

Μετά από 6 χρόνια συνεχούς και επιτυχημένης ενασχόλησης ως stand up comedian, ποιες οι μελλοντικές σας φιλοδοξίες;

Γενικός στόχος είναι να βγάζω ωραίες stand up παραστάσεις. Τώρα άμεσα όμως είναι να φτάσει αυτή η παράσταση σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται.

Άγγελος ΣπηλιόπουλοςΜετά την περιοδεία σας εκτός Αθηνών, αναμένετε να κινηματογραφήσετε την παράστασή σας;

Ναι, αυτός είναι σίγουρα ο στόχος. Ακόμα δεν ξέρω πότε ή που αλλά το Φιλέτο πρέπει να μαγνητοσκοπηθεί και κάποια στιγμή να ανέβει στο internet.

Ποιο αποτελεί το επόμενο δρομολογημένο καλλιτεχνικό σας βήμα;

Σίγουρα δεν σταματάω να γράφω και να μαζεύω αστεία για την επόμενη παράστασή μου αλλά ταυτόχρονα προσπαθώ να κάνω κάποια βίντεο για το YouTube. Με τον συνάδελφο Γιάννη Ρούσσο έχουμε την εκπομπή Airball στο Comedylab.gr

Πώς διαβλέπετε τη μελλοντική πορεία του stand up comedy στην Ελλάδα, μετά από ήδη 50 χρόνια ζωής του;

Πιστεύω ότι όσο υπάρχουν κωμικοί που γράφουν καλά, πρωτότυπα αστεία και προσπαθούν να γίνονται καλύτεροι θα αναπτύσσεται το είδος.

Εν κατακλείδι, ποια η προσωπική σας αποτίμηση από την 6χρονη συνεχή πορεία σας στο χώρο ως επαγγελματίας comic;

Νομίζω ότι με τον καιρό έμαθα να γράφω αστεία αλλά στόχος είναι να βελτιωθώ ακόμα περισσότερο στο μέλλον!