Σταμάτης Σπανουδάκης

Σταμάτης Σπανουδάκης
Κοινοποίηση
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 27/11/2013

Αθανάσιος Ιορδανίδης

Του Αθανάσιου Ιορδανίδη

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ: “Μέσα στη σημερινή μελαγχολία και απογοήτευση, ενυπάρχει η χαρά και η περηφάνια των φωτεινών παραδειγμάτων του χθες.”

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της συναυλίας του στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, ο Σταμάτης Σπανουδάκης θα παρουσιάσει το νέο δίσκο του «Χαίρε θάλασσά μου» στη Θεσσαλονίκη (Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης») το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013, ώρα 9.00 μμ.

Στάματης ΣπανουδάκηςΣτη συναυλία, μαζί με τον Σταμάτη Σπανουδάκη, θα εμφανιστούν οι Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (βιολί), Δημήτρης Γιαννακάκης (πλήκτρα), Νίκος Χατζόπουλος (κοντραμπάσσο), Πάνος Κατσικιώτης (κρουστά) και Στέφανος Λαρεντζάκης (κρουστά), η 14μελής ορχήστρα εγχόρδων «Τάμαλο», και ο Σπύρος Λάμπρου με την Παιδική και τη Μικτή Χορωδία του.

Μέρος των καθαρών εσόδων από τη συναυλία θα δοθεί στην Εστία Κοριτσιού «Φιλοθέη». Η «Φιλοθέη» ιδρύθηκε το 1963 και φιλοξενεί, ανατρέφει και μορφώνει κορίτσια ηλικίας από λίγων μηνών έως 18 ετών, ορφανά ή προερχόμενα από διαλυμένες οικογένειες. Στα 50 χρόνια λειτουργίας του ιδρύματος εκατοντάδες κορίτσια, που θα είχαν καταλήξει λόγω των κακών οικογενειακών συνθηκών τους στο δρόμο και την κάθε είδους εκμετάλλευση, μεγάλωσαν με ασφάλεια στην Εστία.

Σταμάτης ΣπανουδάκηςΟ Σταμάτης Σπανουδάκης μίλησε στο Thessaloniki City Guide για τον καινούριο του δίσκο και την Ελλάδα του χθες και του σήμερα.

Κύριε Σπανουδάκη καλησπέρα. Ο καινούριος σας δίσκος έχει τίτλο «Χαίρε Θάλασσά μου». Στο σημείωμά σας αναφέρετε ότι «Είναι μουσική και στίχοι για την Παναγία». Ποια είναι η σχέση σας με την θρησκεία;

Θα το έθετα λίγο αλλιώς. Ο Χριστός είναι η αιτία, η αρχή και το τέλος. Το Α και το Ω. Η θρησκεία είναι η δική μας προσπάθεια να είμαστε κοντά Του.

Η συναυλία θα έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Μέρος των καθαρών εσόδων θα δοθεί στην Εστία Κοριτσιού «Φιλοθέη». Πώς επιλέξατε αυτό το ίδρυμα;

Μάλλον η «Φιλοθέη» με επέλεξε και με χαρά ανταποκρίθηκα. Μακάρι να μπορούσα να βοηθήσω κι άλλο ή και άλλους. Άλλωστε, “Μονάχα όσα έδωσες, για πάντα είναι δικά σου”.

Σταμάτης ΣπανουδάκηςΠοια είναι η Ελλάδα του χτες και ποια η Ελλάδα του σήμερα, για σας;

Μέσα στη σημερινή μελαγχολία και απογοήτευση, ενυπάρχει η χαρά και η περηφάνια των φωτεινών παραδειγμάτων του χθες. Εκεί αντλώ δύναμη και έμπνευση, αλλά και την σιγουριά ότι θα τα καταφέρουμε πάλι.

43 χρόνια στη δισκογραφία. Περισσότερες είναι οι χαρές ή οι λύπες;

Πολύ περισσότερες οι χαρές. Γιατί το θέμα δεν είναι η δισκογραφία ή η καριέρα, αλλά η ίδια η μουσική. Εκεί, όπως και στην αγκαλιά τού Χριστού, μόνον χαρά υπάρχει.

Η μουσική σας έχει 3 επιρροές, ροκ, κλασσική και βυζαντινή. Πώς συνδυάζονται;

Μέσα από την αγάπη μου γι’ αυτές και με παιδική απλότητα.

Υπήρξαν τραγουδιστές που βοηθήσατε και δε σας είπαν ευχαριστώ;

Αρκετοί. Να ‘ναι καλά, όπου είναι.

Σταμάτης ΣπανουδάκηςΔεν εμφανίζεστε συχνά σε εκπομπές. Είναι επιλογή σας;

Δεν υπάρχουν πολλές εκπομπές που να μπορώ ή να “επιτρέπεται” να πω αυτά που θέλω.

Ποια είναι η γνώμη σας για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα;

Αυτή ακριβώς που έχει και η πλειονότητα των υγιώς σκεπτόμενων Ελλήνων.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και σας εύχομαι καλή επιτυχία.