Παρουσιάστηκε η προμελέτη του ConfEx Park

Παρουσιάστηκε η προμελέτη του ConfEx Park
Κοινοποίηση
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 15/09/2022

ConfEx ParkΟ αρχιτέκτονας της Sauerbruch Hutton, Juan Lucas Young, παρουσίασε την προμελέτη του έργου της ανάπλασης της ΔΕΘ και χαρακτήρισε το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο (ConfEx Park) ως “καταπληκτικό δώρο» για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Εκπρόσωποι της ομάδας Sauerbruch Hutton (Γερμανία), Gustafson Porter + Bowman (Βρετανία) και Έλενας Σταυροπούλου (Ελλάδα) βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιάσουν τις τελευταίες μελετητικές εξελίξεις σχετικά με το έργο της ανάπλασης.

ConfEx ParkΣτο πλαίσιο της προμελέτης, που διενεργήθηκε μεταξύ Νοεμβρίου του 2021 και Μαΐου του 2022 και ουσιαστικά προσάρμοσε τον αρχικό σχεδιασμό στις πραγματικότητες της Θεσσαλονίκης και των εκθεσιακών της αναγκών, αυξήθηκε σε πάνω από 55% το ποσοστό της έκτασης που δίνεται για χρήση στην πόλη από 50% που ήταν η αρχική πρόβλεψη, μειώθηκε η δομημένη επιφάνεια κατά 12%, εξορθολογίστηκαν τα logistics, βελτιώθηκε η κυκλοφορία ανάμεσα στις εκθέσεις και περιορίσθηκε ο όγκος του επιχειρηματικού κέντρου.

ConfEx ParkΚατά την παρουσίαση της προμελέτης τονίσθηκε πως τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα του έργου, ώστε τη διετία 2022-2023 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες, το 2023 να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου και το 2024 να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Υπογραμμίστηκε μάλιστα πως κατά τη διάρκεια των έργων η λειτουργία της Έκθεσης δεν θα διακοπεί ούτε μία ημέρα. Όπως σημείωσε δε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, τα εγκαίνια προβλέπονται για το 2026, ενδεχομένως όμως να χρειαστεί μια μικρή παράταση, ώστε να εξασφαλισθεί η αδιάλειπτη λειτουργία της Έκθεσης. Στην παρούσα φάση προετοιμάζεται ο φάκελος για την εξασφάλιση της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από δύο πηγές, δημόσιους πόρους και ιδιωτικούς πόρους.

ConfEx ParkΟ επικαιροποιημένος προϋπολογισμός της ανάπλασης ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ όσον αφορά στο τεχνικό κομμάτι, φτάνοντας τα 280 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενων απρόβλεπτων δαπανών.

Αναφερόμενος στο πάρκο ο αρχιτέκτονας τοπίου της Gustafson Porter+Bowman, κ. Neil Porter, υπογράμμισε τον σχεδιασμό για ενίσχυση της τοπικής βιοποικιλότητας, αλλά και για την αξιοποίηση του βρόχινου νερού στους χώρους πρασίνου.

ConfEx ParkΑπό την πλευρά της η Έλενα Σταυροπούλου της Elena Stavropoulou Architects τόνισε την καταλυτική συνδρομή της ομάδας των Ελλήνων μελετητών, ώστε η προμελέτη να ολοκληρωθεί σωστά, ενώ ανέφερε πως μελετήθηκαν όλα τα θέματα για να καλυφθούν οι ανάγκες του εκθεσιακού κέντρου, αλλά και της Θεσσαλονίκης.

 

ConfEx ParkΟ διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, σημείωσε πως επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι, από τον περιβαλλοντικό μέχρι τον αρχιτεκτονικό, χαρακτηρίζοντας το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο ως αρχιτεκτονικό θέλγητρο και χαρά της πόλης. Ο δε πρόεδρος του εκθεσιακού φορέα, κ. Τάσος Τζήκας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολύ καλή, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία με τους αρχιτέκτονες-μελετητές όλο αυτό το διάστημα.

Τέλος, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Αλέξης Τσαξιρλής, υπογράμμισε την αναγκαιότητα του έργου για τη Θεσσαλονίκη.