Μιχάλης Χατζηαναστασίου

Μιχάλης Χατζηαναστασίου
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 11/01/2017

Εύα Μαρά

Της δημοσιογράφου Εύας Μαρά

Μιχάλης Χατζηαναστασίου: Ο εναλλακτικός μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Τζαζ Β. Ελλάδος

Μία πολυσχιδής προσωπικότητα με έντονο ταμπεραμέντο και ταλέντο που αγγίζει την ιδιοφυΐα. Μία προσωπικότητα αμφιλεγόμενη που ή θα τον λατρέψεις ή θα τον μισήσεις. Κάποιοι τον αποκάλεσαν σύγχρονο Mozart, άλλοι τον συγκρίνουν με τον Paganini και τον Vivaldi. Ο Μαέστρος που πέρασε τις πύλες των Θεάτρων και των Μεγάρων μουσικής με … μπότα και blue jean. Κύριοι και προπαντός κυρίες, ο Μιχάλης Χατζηαναστασίου.

 

Να σαι σίγουρος ότι δεν θα σου κάνω τις γνωστές και κλισέ ερωτήσεις που σε συνήθισαν να απαντάς.

Χαίρομαι.

Τι ιστορία είσαι εσύ;

Τι εννοείς;

Μιχάλης ΧατζηαναστασίουΜελετώντας κάποιος το βιογραφικό σου σοκάρεται. Δεύτερο και μεγαλύτερο σοκ εισπράττει όταν σε αντικρίζει. Γενικά θέλω να πω ότι η εμφάνιση και το παρουσιαστικό σου δεν συνάδει με την εικόνα που έχουμε όλοι μας σχεδόν για έναν Μαέστρο, σολίστ, Διευθυντή Συμφωνικής Ορχήστρας και Καλλιτεχνικό Διευθυντή σπουδών Μουσικής Ακαδημίας.

Γιατί θα έπρεπε να συνάδει; Δεν είμαι πολιτικός ούτε μεγαλοστέλεχος πολυεθνικής για να κρύβω αυτόν που είμαι και να δείχνω αυτόν που θα έπρεπε, για τους άλλους, να είμαι. Αν δεν εισέπραττα ελευθερία από την Τέχνη, είμαι σίγουρος πως δεν θα της έδινα σημασία αλλά νομίζω πως και Αυτής θα της ήμουν αδιάφορος.

Είσαι στον κόσμο σου λίγο ή μου φαίνεται;

Είμαι, πολύ και καλώς σου φαίνεται.

Είσαι Αναρχικός;

Ας πούμε ότι δεν είμαι της Αρχής. Θεωρώ πως η … Αρχή και το ήθος διαβαίνουν παράλληλα.

Μιχάλης ΧατζηαναστασίουΨάχνοντας λίγο και ρωτώντας πολύ για σένα παρατήρησα ότι σε όλους τους μουσικούς κύκλους που κινείσαι σε αποκαλούν όλοι όμως Δάσκαλο ή Μαέστρο. Πώς αισθάνεσαι που είσαι πια ένας άνθρωπος … χωρίς όνομα;

Ευτυχής. Είναι πολύ δύσκολο να κερδίσεις τον κόσμο με την ιδιότητα τις ικανότητες και την γνώση. Με μεγάλη τιμή το αποδέχομαι ετούτο και το απολαμβάνω ενίοτε.

Διαβάζοντάς σε και ακούγοντάς σε κάποιος, καταλήγει στην εικόνα ενός βαθιά φιλοσοφημένου ανθρώπου. Είσαι ή το παίζεις … ιστορία;

Ασκώ την φιλοσοφία για να εξηγώ και όχι να δικαιολογώ. Όταν τώρα τυγχάνει να χρήζομαι και ως … πρωταγωνιστής της ιστορίας, τότε είμαι υποχρεωμένος να … παίξω κιόλας.

Είσαι αντιδραστικός;

Όλοι ήμαστε, απλά κάποιοι από εμάς το γνωρίζουμε γι αυτό και το αποδεχτήκαμε.

Είσαι αιρετικός;

Γι αυτούς που διαστρεβλώνουν την αλήθεια και την γνώση, ναι είμαι.

Είσαι ποιητής;

Όχι άλλα θα μπορούσα να είμαι ο καλύτερος ακροατής ενός ποιητή.

Μιχάλης ΧατζηαναστασίουΠες μου κάτι. Έχεις διδάξει σε masterclass μπροστά σε μεγάλα ονόματα του χώρου σου, ασκείς την μαεστρική και καλλιτεχνική διεύθυνση ενώπιον συναδέλφων σου και μαθητών, δίνεις κονσέρτα και ρεσιτάλ εδώ και πολλά χρόνια εντός κι εκτός Ελλάδος, συγγράφεις μελέτες, συνθέτεις, ενορχηστρώνεις και εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Τι από όλα αυτά είσαι πιο πολύ;

Όλα. Η Μουσική είναι μια πολυτέχνη δομημένη πάνω σε επιστημονική βάση. Η “ακαδημαΐκότητα” της επιτάσσει θα έλεγα, εγρήγορση και ικανότητα δράσης – αντίδρασης σε όλο της το φάσμα. Αυτή ακριβώς είναι και η πρόκληση η οποία αφενός μπορεί να είναι γοητευτική και αφετέρου θανατηφόρα γιατί πολλές φορές γίνεται η αιτία να βιώσεις την απώλεια της ζωής που δεν έζησες.

Ψάχνοντας φωτογραφικό υλικό σου παρατήρησα ότι έχεις μια ιδιαίτερη σχέση με τις μηχανές και τον χώρο των μηχανόβιων.

Είναι αλήθεια αυτό. Η μηχανή είναι το … αγχολυτικό μου. Μου δίνει μια αίσθηση ελευθερίας.

Υπήρξες ποτέ μέλος συμμορίας;

Όχι. Πως θα μπορούσα άλλωστε; Είμαι οπαδός της ελεύθερης βούλησης. Δεν θα μπορούσα ποτέ να παίρνω εντολές από έναν ανεγκέφαλο τραμπούκο μόνο και μόνο για να εξασφαλίσω … πλάτες. Τα προβλήματα μου τα έλυνα πάντα μόνος.

Μιχάλης ΧατζηαναστασίουΠως σε αποδέχεται τότε αυτή η κάστα των μηχανόβιων;

Με σεβασμό. Άλλωστε οι γεροντότεροι και παλαιότεροι τους είναι όλοι φίλοι μου από παλιά. Ο σεβασμός στην επιλογή του άλλου αποτελεί προϋπόθεση συνύπαρξης σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι γλύφτες και οι … στρόγγυλοι χαρακτήρες δεν έχουν μεγάλα ποσοστά επιβίωσης μέσα σε τέτοιες παρέες.

Ως μαέστρος σε προγράμματα νυχτερινών μαγαζιών πως αντιμετωπίζεις την κατάσταση αυτή;

Δεν την αντιμετωπίζω διότι δεν θεωρώ ότι είμαι έξω από τα … νερά μου.

Ένας άνθρωπος με κλασσική παιδεία και μόρφωση όπως εσύ θες να μου πεις, ότι δεν σοκάρεται από μια τέτοια αλλαγή σκηνικού;

Γιατί να με σοκάρει; Η μουσική δεν έχει μόνο εκπαιδευτικό και διαλογιστικό χαρακτήρα αλλά και κοσμικό. Θα ήταν σαν να σνόμπαρα την υπαρκτή καθημερινότητα του σημερινού ανθρώπου. Άλλωστε και ο Mozart το μεγαλύτερο μέρος της ζωή του το πέρασε μεταξύ ανακτόρων και καπηλειών.

Τι σε ενοχλεί περισσότερο;

Η ημιμάθεια.

Τι σε γοητεύει περισσότερο;

Η γυναίκα.

Λες ψέματα;

Αρκετά.

Γιατί;

Δεν μου αρέσει η πραγματικότητα που ζω και είμαι αναγκασμένος να την … σοτάρω με πράγματα, ιδέες και καταστάσεις που με γοητεύουν.

Εύα Μαρά, Μιχάλης ΧατζηαναστασίουΆρα με την αλήθεια δεν έχεις καλή σχέση.

Λάθος, έχω την καλύτερη απλά δεν την … φοβάμαι γι’ αυτό και μπορώ να την αμφισβητώ όπου και όταν χρειάζεται.

Σ’ ευχαριστώ πολύ Μιχάλη για την συνέντευξη. Ήσουν όπως ακριβώς σε φαντάστηκα. Ένας άνθρωπος χωρίς φόβο και με πολύ πάθος.

Η ευχαρίστηση και η τιμή, δική μου Εύα. Να σαι καλά.

Κοινοποίηση