Μάρκος Παπαδόπουλος

Μάρκος Παπαδόπουλος
Κοινοποίηση
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 06/10/2023
Αθανάσιος Ιορδανίδης

Του Αθανάσιου Ιορδανίδη

Μάρκος Παπαδόπουλος: Κάθε βραβείο είναι καλό για το βιογραφικό μας

Ο Σεναριογράφος & σκηνοθέτης Μάρκος Παπαδόπουλος μας μίλησε με χαρά για την βραβευμένη ταινία του «Σαρμάκο» και όχι μόνο. Διαβάστε!

Δύο μοναδικές προβολές δύο μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές. Σας τρομάζει η ιδέα ότι ο κόσμος ίσως ταξιδέψει για να ψηφίσει;

Όχι, αν θέλουν να δουν την ταινία θα περάσουν. Ο κόσμος έχει την ευκαιρία να απομακρυνθεί έστω και για λίγο από την πραγματικότητα των εκλογών.

Γιατί, αλήθεια, επιλέξατε αυτές τις ημερομηνίες;

Έχω διακοπές τώρα και χρόνο και μπορώ να είμαι στην Ελλάδα. Δεν ήξερα ότι θα έχει εκλογές. Δεν πειράζει όμως, ελπίζω να ψηφίσουν τουλάχιστον τα σωστά άτομα, που συμβάλλουν κάτι στην πολιτική εξέλιξη για να αξίζουν οι εκλογές. Εναλλακτικά αφήστε τες και ελάτε απλά στο σινεμά (γελάει).

Μάρκος ΠαπαδόπουλοςΘα είστε στον χώρο του Κινηματοθεάτρου Αθήναιον. Για αυτό τον λόγο έρχεστε από Γερμανία. Πόσο σημαντικές είναι για εσάς αυτές οι προβολές;

Σημασία έχει να δω την ομάδα μου και να δω από κοντά τις αντιδράσεις του κοινού και να συνομιλήσω μαζί τους. Ελπίζω να την δει πολύς κόσμος και να δω και πολλά συναισθήματα και σκληρές κριτικές. Επίσης, μπορώ να πάρω λίγο ενέργεια από την πόλη.

61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2020 εν μέσω Covid. Τι είναι αυτό που σας έρχεται πρώτο στο μυαλό σας;

Απογοήτευση και θλίψη.

Η ταινία βραβεύτηκε με το Nostimon Imar Award. Σίγουρα τα βραβεία δεν είναι αυτοσκοπός και σίγουρα πολλές ταινίες δεν βραβεύονται. Όταν βραβεύτηκε η δική σας ταινία θεωρήσατε πως είναι κάτι καλό για το… βιογραφικό σας;

Κάθε βραβείο είναι καλό για το βιογραφικό μας, τόσο για τους συντελεστές όσο και τους ηθοποιούς. Είναι μια συλλογική δουλειά.

Σαρμάκο - Μία ιστορία του ΒορράΤα γυρίσματα έγιναν στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές. Γιατί επιλέξατε τη Νύφη του Βορρά για την πραγματοποίηση της ταινίας σας;

Δεν αντιπροσωπεύεται η αγαπημένη μου πόλη συχνά στον κινηματογράφο. Είναι ιστορικό γεγονός και ήθελα να το αλλάξω. Με ενδιέφεραν η ιστορία της, οι γειτονιές της και οι άνθρωποί της. Εκτός από αυτό έζησα σε αυτή την πόλη και σπούδασα εδώ, έχω συγγενείς εδώ, και κάθε χρόνο έρχομαι στο Κιλκίς και στη Θεσσαλονίκη. Ήταν μια φυσιολογική και συναισθηματική απόφαση.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Πέρυσι γύρισα την δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους μου, στην Γερμανία, με την εταιρία παραγωγής μου, που ίδρυσα με τον καλλιτέχνη Marten Conrad. Αυτή την στιγμή βρίσκεται σε επεξεργασία. Την επόμενη εβδομάδα θα γυρίσω την ταινία μικρού μήκους Σίδερο και Χάλυβα: μια ελληνογερμανική παραγωγή που χρηματοδοτείται από το υπουργείου πολιτισμού στη Γερμανία και πρόκειται για τους Έλληνες μετανάστες στα εργοστάσια το 1974, την ημέρα της πτώσης της χούντας και της αρχής της κυπριακής κρίσης. Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης και η Χριστίνα Δαγκάκη θα έρθουν για τα γυρίσματα στη Γερμανία. Θα είναι η μεγαλύτερη παραγωγή μου, μέχρι στιγμής, και θα γίνει χαμός.

Σας ευχαριστούμε πολύ!