Μάρα Καρέτσου

Μάρα Καρέτσου
Κοινοποίηση
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 27/05/2013

Εύα Μαρά

Της δημοσιογράφου Εύας Μαρά

“ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ THN ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ!”

ΜARA KARETSOS: “ΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΙΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ” 

Μάρα Καρέτσος

Mara Karetsos

Μια εκ των διασημότερων εικαστικών διεθνώς – ένα παγκόσμιο φαινόμενο στο χώρο της εικαστικής τέχνης – αποτελεί η εγχώρια γλύπτρια ΜAΡΑ ΚΑΡΕΤΣΟΥ ή αλλιώς η διεθνής MARA KARETSOS, μια ιέρεια της τέχνης με παγκόσμια ακτινοβολία, με έργα και προσωπικές συλλογές που φιλοξενούνται σε σπουδαία μουσεία και πινακοθήκες ανά τον κόσμο, ακόμη και το Λευκό Οίκο.

Η κορυφαία ελληνίδα γλύπτρια θα ξεκινήσει από την πατρίδα της, τη Λάρισα για να διαγράψει μετέπειτα μια αξιόλογη καλλιτεχνική πορεία κατακτώντας τον κόσμο της τέχνης παγκοσμίως.

Η Μάρα Καρέτσου ανήκει στην κάστα των ανθρώπων που κατά έναν μαγικό τρόπο ξέρουν να πραγματοποιούν τα όνειρά τους, ακόμα και όταν αυτά δείχνουν ασύλληπτα και μακρινά!

Έτσι, η τότε φιλόδοξη φοιτήτρια της Α.Σ.Κ.Τ (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών) θα προκαλέσει μόνη της την τύχη της ξεκινώντας – κάτω από αντίξοες συνθήκες και εκ μηδενικής βάσεως – για να καταφέρει να βγει αλώβητη και επιτυχής …κάνοντας τον διεθνή κόσμο της τέχνης να υποκλιθεί στα πόδια της.

Και το ταξίδι της Ιθάκης της αρχίζει με πρώτο σταθμό το Παρίσι για να ανοίξει (διαισθανόμενη τη μελλοντική επιτυχημένη καριέρα της) πολύ σύντομα τα φτερά της για τη Νέα Υόρκη και την Αμερική – όπου ζει μόνιμα μέχρι σήμερα – και να επιτύχει αυτό που από μικρή ονειρευόταν…μια διεθνή καριέρα στο χώρο της τέχνης …ή ακόμη καλύτερα “μια ζωή σαν παραμύθι”.

Με μοναδικά όπλα την ισχυρή προσωπικότητά της, το πάθος και την αγάπη σ’ αυτό που κάνει, το ταλέντο της, τη σκληρή δουλειά, το πείσμα και την επιμονή της – μα κυρίως την πίστη στον εαυτό της και το όνειρο – θα κατακτήσει το ακατόρθωτο.

Και το ταξίδι δεν τελειώνει εδώ, αφού η Μάρα Καρέτσου συνεχίζει – πάντα μαχητική – να εργάζεται με τον ίδιο ενθουσιασμό που πρωτοξεκίνησε για να κατακτήσει το όνειρό της. Εξάλλου – όπως η ίδια ισχυρίζεται – “την Ιθάκη ακόμα την ψάχνουμε οι καλλιτέχνες και αυτό είναι που γοητεύει την μοναχική πορεία ενός καλλιτέχνη!”

Κυρία Καρέτσου, γυρίζοντας το χρόνο πίσω, θυμηθείτε την πρώτη σας επαφή με την εικαστική τέχνη!

Θυμάμαι… σαν να ήταν χθες που άρχισα να δουλεύω με τον πηλό ακόμη στην πατρίδα μου, τη Λάρισα…ήμουν μόλις 5 ετών.

Τι εμπόδια, αλήθεια, συναντήσατε στο ταξίδι σας αυτό στην Ιθάκη της τέχνης;

Είναι, οφείλω, να ομολογήσω, πολύ δύσκολη η πορεία ενός καλλιτέχνη… 6 χρόνια στη Σχολή Καλών Τεχνών, Γλυπτική, Κεραμική, Μάρμαρο, Ιστορία Τέχνης κλπ.

Τι τελικά άξιζε περισσότερο, το ταξίδι ή ο προορισμός (η Ιθάκη);

Το ταξίδι είναι δύσκολο, αλλά σε πλουτίζει με μεγάλες εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις! Όσο για την Ιθάκη, την ψάχνουμε ακόμη – οι καλλιτέχνες – αλλά αυτό είναι και το ενδιαφέρον, εξάλλου, στην πορεία ενός καλλιτέχνη!

Mara Karetsos

Mara Karetsos

Τι σημαίνει για εσάς προσωπικά η Τέχνη; Ταξίδι ζωής;

Ένιωθα πάντα τη σφοδρή επιθυμία να γνωρίσω όλα τα κτίσματα της τέχνης και γι’ αυτό ταξίδεψα ανά τον κόσμο.

Ποιος ο σημαντικότερος σταθμός αυτής της αξιόλογης διεθνούς καριέρας σας ως εικαστικού (ως γλύπτριας);

Η Ελλάδα, πιστεύω, αποτελεί ένα τεράστιο σχολείο για έναν γλύπτη …μοναδικό στον κόσμο! Η μοντέρνα τέχνη, συνδυασμένη με τις Κλασικές μορφές ήταν αυτό ακριβώς που με ενδιέφερε!

Ποιο θεωρείτε το πιο αγαπημένο σας έργο τέχνης (piece of art);

Είναι το έργο μου “Venus of Samoraki”.

Πράγματι, πολύ ωραίο!

Ποιος ο κόσμος της Τέχνης σας και οι συντεταγμένες της;

Κάθε μέρα είναι για μένα και μια νέα δημιουργία! Στο ατελιέ μου σχεδιάζω και εν συνεχεία αυτό το μεταφέρω στον μπρούντζο, στο μάρμαρο “Lucid”.

Ποιες οι αναμνήσεις σας από την πατρίδα σας, την Ελλάδα;

Αγαπώ την Ελλάδα, την έχω (κουβαλώ) πάντα μέσα στη βαλίτσα μου σε όλον τον κόσμο, σε όλα τα ταξίδια μου!

Kαι η επαφή σας με την Ελλάδα;

Κάθε καλοκαίρι επισκέπτομαι την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Λάρισα!

Σε ποιο βαθμό σας έχει εμπνεύσει η Ελλάδα, αλήθεια, στο έργο σας;

Η φυσικότητα που επηρεάζεται από ωραίες εικόνες, διότι αυτές δημιουργούν μιαν αρμονία! Ο Έλληνας καλλιτέχνης του 5ου π.χ. αιώνα δεν απέβλεπε στην πιστή αντιγραφή του φυσικού προτύπου, αλλά στην άμεση θέα του παρόντος εκθέματος. Τα αρχαία αγάλματα, η Τέχνη γενικότερα χρησιμεύουν ως μέτρο του “κάλλους”, της ομορφιάς. Για τον Δημόκριτο π.χ. η γλώσσα λειτουργεί, όπως και η τέχνη, αποτυπώνουμε δηλαδή την εικόνα με τον δικό μας τρόπο!

Εκτιμάτε, προσωπικά, ότι η τέχνη σήμερα υφίσταται κρίση;

Όχι, νομίζω, ότι η τέχνη δεν υφίσταται κρίση και οι συλλέκτες πάντα θα επιθυμούν τον χώρο της ART, διότι αυτή τους ταξιδεύει και τους ξεκουράζει.

Μάρα ΚαρέτσοςΘεωρείτε, ότι η τέχνη είναι καθολικής αποδοχής προϊόν ή απευθύνεται σε ¨”ολίγους”;

Πιστεύω ότι η τέχνη είναι για όλους ανεξαρτήτως κοινωνικών τάξεων…η Τέχνη είναι μια “Πραγματική Απελευθέρωση”!

Θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας, κυρία Καρέτσου!

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω στην αρχή της καριέρας, σταθείτε στον πρώτο σας σταθμό το Παρίσι και τη γνωριμία σας με τον μέντορα σας – συλλέκτη, Αλέξανδρο Ιόλα! Μιλήστε μας – εν συνόψει – για αυτήν την εμπειρία σας!

Είχα την τύχη να πραγματοποιήσω την πρώτη μου Έκθεση στη Γκαλερί “GALLERY PAUL-FACCETTI, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και γνωρίζοντας εκεί τον Αλέξανδρο Ιόλα, έναν εκ των σημαντικότερων ART DEALER του κόσμου, έφυγα στη Νέα Υόρκη-όπου ζω μόνιμα μέχρι και σήμερα! Ήταν το ταξίδι που είχα ονειρευτεί ως νέα φιλόδοξη “Γλύπτρια”, το έργο μου να ταξιδέψει και να κάνει το γύρο του κόσμου! Επίσης, το Παρίσι αποτέλεσε για εμένα ένα μεγάλο σχολείο με τα καταπληκτικά του Μουσεία! Η κοσμική ζωή, το κοσμικό γεγονός ήρθε ως αποτέλεσμα, ως απόρροια της επιτυχίας…οι γνώσεις μεγάλωσαν τον Άνθρωπο. Η Γνώση δίνει ελευθερία και αυτό ακριβώς αποτελεί πλούσια εμπειρία.

Και το έργο σας γίνεται πραγματικότητα! Τα έργα σας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, ενώ Ιδιωτικές σας συλλογές φιλοξενούνται σε διάφορες χώρες, αν δεν απατώμαι.

Τα έργα μου, πράγματι, βρίσκονται σε Ιδιωτικές Συλλογές στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αγγλία, την Ιαπωνία, όπως επίσης και σε Μουσεία και Πινακοθήκες του κόσμου.

Μάρα Καρέτσος

Αλέξανδρος Ιόλας, Mara Karetsos

Άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες – ανησυχίες υπάρχουν;

Έχω γράψει 3 ποιητικές συλλογές: “Τα Περάσματα”, “Εικόνες”, και το “ΟΝΕ GOUTTE DE PLUIE”, το οποίο είναι αφιερωμένο στον “ALEXANDRO IOLAS”.

Αν ξαναγεννιόσασταν, τι θα θέλατε να είστε;

Aν ξαναγεννιόμουν πάλι από την αρχή, θα ήθελα να ήμουν πάλι η Μάρα.

Πού τελειώνει το όνειρο για εσάς, λοιπόν;

Συνεχίζω να εργάζομαι πάντα με τον ίδιο ενθουσιασμό και το ίδιο πάθος, όπως όταν πρωτοξεκίνησα

Ετοιμάζεται κάποια νέα σας δουλειά, ίσως μια νέα σας ατομική έκθεση;

Nαι, ετοιμάζω, τώρα, μια νέα Έκθεσή μου στο Παρίσι.

Πολύ ενδιαφέρον! Τι θα συμβουλεύατε τους νέους εικαστικούς καλλιτέχνες που φλερτάρουν με την ιδέα μιας διεθνούς καριέρας…σαν τη δική σας;

Στους νέους καλλιτέχνες, έχω να τους πω, ότι δεν υπάρχουν σύνορα στην τέχνη και χρειάζονται πίστη στον εαυτό τους και τη δουλειά τους! Μόνον, όταν πιστέψεις εσύ στο έργο σου, τότε σίγουρα θα το πιστέψουν και θα το αγαπήσουν και οι άλλοι!!!

Μάρα ΚαρέτσοςΣας ευχαριστούμε, κυρία Kαρέτσου για την τιμή που μας κάνατε να μας παραχωρήσετε αυτή την εκ βαθέων συνέντευξη από τη Νέα Υόρκη – αναγνωρίζοντας, μάλιστα, τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο σας εν όψει της Έκθεσης σας στο Παρίσι και ευελπιστούμε να σας συναντήσουμε το καλοκαίρι στην Ελλάδα.

Τhanks, my Mara!

Mara Karetsos