Κάρμεν Ρουγγέρη

Κάρμεν Ρουγγέρη
Κοινοποίηση
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 25/06/2013

Εύα Μαρά

Της δημοσιογράφου Εύας Μαρά

“Ο ηθοποιός πρέπει να έχει δουλειά, απλώς θα πρέπει να καταθέτει την ποιότητά του σε όποια δουλειά συμμετέχει…έτσι ώστε να ανεβαίνει και η ποιότητα του έργου”

Κάρμεν Ρουγγέρη: “Η ψυχή του παιδικού θεάτρου”

 

 

Κάρμεν ΡουγγέρηΗθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος – συγγραφέας, ιδρύτρια της θεατρικής ομάδας “Ρακοσυλλέκτες”, μα πάνω από όλα η “ψυχή του παιδικού θεάτρου”, η Κάρμεν Ρουγγέρη θα καθιερωθεί ως η πιο αγαπημένη των παιδιών μετρώντας 19 συναπτά έτη στο παιδικό θέατρο με πλήθος προσεγμένων και επιλεκτικών θεατρικών παραστάσεων με απόλυτο σεβασμό και αγάπη προς το πιο αυστηρό και απαιτητικό κοινό…τα παιδιά!

Η αγαπημένη “Συμπεθέρα” των 10 Μικρών Μήτσων, η “Κικίτσα” του 10 λεπτά κήρυγμα, η “Ερμιόνη” των Παντρεμένων έχουν ψυχή, η “Νίτσα” των 7 Θανάσιμων Πεθερών, η “Ισμήνη” του Μπαμπά μην τρέχεις, η κορυφαία του χορού και η “Αφροδίτη” του Αρχαίου Δράματος θα υπηρετήσει όλα τα είδη της υποκριτικής τέχνης με περισσή εντιμότητα, αξιοπρέπεια και ήθος έχοντας μοναδικό όπλο το ταλέντο της, το μεράκι, την αμέριστη αγάπη της για το θέατρο και τα παιδιά καθώς και τις ευρείες θεατρικές και μουσικές σπουδές της.

Χαρακτηριστικές οι ερμηνείες της στο Πειραϊκό, το Εθνικό, αλλά και το Ελεύθερο Θέατρο, τον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση καθώς και οι παραστάσεις της στην παιδική σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε στη Θεσσαλονίκη, κυρία Ρουγγέρη, με αφορμή τη νέα σας παιδική παράσταση “ο Αίσωπος: Θέλει κάτι να μας πει” στο Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών στις 21 και 22 Ιουνίου.

Ευχαριστώ, η χαρά είναι και δική μου! Καλώς σας βρήκα, κυρία Μαρά!

Θα θέλαμε να μας δώσετε το στίγμα της νέας αυτής παιδικής παραγωγής που σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα όλο τον χειμώνα και στην οποία – μάλιστα – υπογράφετε ως σκηνοθέτης και κειμενογράφος! Σωστά;

Πράγματι, το σενάριο και η σκηνοθεσία του έργου είναι δική μου, τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει επιμεληθεί η Χριστίνα Κουλουμπή (κόρη μου), τη μουσική ο Στέφανος Βαρελάς, τους στίχους τραγουδιών έχει γράψει ο Ανδρέας Κουλουμπής, την κινησιολογία-χορογραφία έχει κάνει ο Πέτρος Γαλλαίος και τους φωτισμούς η Χριστίνα Θανάσουλα.

Πράγματι η παράσταση σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία στο θέατρο “Κιβωτός” στην Αθήνα όλο τον περασμένο χειμώνα και σκεφτήκαμε να την περιοδεύσουμε και το καλοκαίρι σ’ όλη την Ελλάδα.

Γιατί επιλέξατε τον Αίσωπο, αυτήν την φορά, εννοώ πώς καταλήξατε στην επιλογή αυτή, κυρία Ρουγγέρη;

Ναι, σ’ αυτή την επιλογή καταλήξαμε βλέποντας όλον αυτόν τον ενθουσιασμό των μικρών παιδιών,-αλλά και των γονέων τους -που παρακολούθησαν την παράσταση, διότι πιστεύουμε ότι το έργο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον-αφού περνάει πολλά μηνύματα στον μικρό θεατή -που έστω και ένα μόνον να πάρει φεύγοντας κάθε παιδί είναι ωφέλιμο για το ίδιο.

Αίσωπος, κάτι θέλει να μας πειΝομίζω ότι το έργο είναι συρραφή 16 συνολικά μύθων του Αισώπου! Με τι κριτήριο καταλήξατε στην επιλογή τους;

Ναι, ακριβώς! Επιλέξαμε 16 μύθους που παρουσίαζαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, για το λόγο ότι περνούσαν σπουδαία μηνύματα (παροιμίες), με τρόπο έμμεσο, εύκολο και γλυκό μέσα από τους μύθους του Αισώπου. Έτσι ενδεικτικά να αναφέρουμε τον “Τζίτζικα και το μέρμηγκας”, την “Κότα με τα χρυσά αυγά”, τον “ψεύτη Βοσκό”, τον “Λαγό και τη Χελών” και άλλα.
Ο Αίσωπος – λοιπόν – βλέποντας τα ελαττώματα των ανθρώπων, θέλησε να μην τους τα πει κατάμουτρα, αλλά μέσα από τα ζώα…έτσι ώστε να τα περάσει με πιο ελκυστικό τρόπο!

Και πιο ανάλαφρο, ίσως!

Ναι, μάλιστα!

Τι σημαίνει για εσάς παιδικό θέατρο;

Μα είναι η ζωή μου!

Ποια η ικανοποίηση σας από μια παιδική παράστασή σας;

Πιστέψτε με, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση και ευτυχία από το να βλέπεις τα παιδιά να απολαμβάνουν χαρούμενα την παράσταση, να συμμετέχουν και να είναι προσηλωμένα και παρόντα μέχρι το πέρας της στην άκρη της καρέκλας τους!

Εύα Μαρά, Κάρμεν ΡουγγέρηΟμολογουμένως όλες οι παιδικές σας παραστάσεις θεωρούνται άκρως επιτυχημένες! Πού πιστεύετε οφείλεται αυτή η αποδοχή και επιτυχία;

Νομίζω απλώς στο γεγονός ότι το κάνω με πολύ μεγάλη αγάπη, μεράκι και πραγματικά μέσα από την καρδιά μου!

Πολύ σημαντικό αυτό που λέτε! 19 χρόνια παιδικό θέατρο, τι σας ώθησε στην ενασχόλησή σας τη στροφή σας σε αυτό;

Ξεκινήσαμε – έτσι απλά στη γειτονιά της Νέας Σμύρνης και διαλέξαμε κάποια έργα για να περνάμε όμορφα τα Σαββατοκύριακα των παιδιών μας…. και των φίλων τους.

Και έμελλε να γίνει έργο ζωής (γέλιο)!

Έτσι, σωστά!

Με ποια κριτήρια επιλέγετε τους συνεργάτες σας – συντελεστές μιας παράστασής σας;

Με αξιοκρατικά και μόνον κριτήρια…και όχι για να βολέψω μια κατάσταση.

Έχω παρατηρήσει ότι έχετε σταθερούς συνεργάτες. Είναι σκόπιμο;

Όχι, επιλέγω άτομα που αγαπάνε πολύ αυτό που κάνουν, για αυτό τους διατηρώ ως συνεργάτες.

Αίσωπος, κάτι θέλει να μας πειΚαι ένα έργο – παιδική παραγωγή αντίστοιχα;

Την διαλέγω με τα μάτια ενός μικρού παιδιού!

Ορθώς! Ποια η ανταμοιβή σας έδωσε το θέατρο, πιστεύετε, όλα αυτά τα χρόνια που το υπηρετείτε πιστά;

Μα το πιο σημαντικό, νομίζω, την αγάπη του κόσμου!

Σωστά!

Ποιος ο ρόλος του παιδικού θεάτρου; Δώστε μας την προσωπική σας εκτίμηση!

Θεωρώ ότι ο ρόλος του θεάτρου θα πρέπει να είναι διαπαιδαγωγικός (να περνά με έμμεσο τρόπο μηνύματα) και ψυχαγωγικός… και τελικός σκοπός να τα κάνει ευτυχισμένα!

Τι δυσκολίες ενέχει μια παιδική παράσταση, αλήθεια;

Kαταρχάς θα πρέπει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον και την αφοσίωση του παιδιού μέχρι τέλους.

Αίσωπος, κάτι θέλει να μας πειΤο οποίο, πιστεύετε, ότι αποτελεί και το πιο απαιτητικό – δύσκολο κοινό και ίσως ακόμη και το πιο αυστηρό κοινό;

Βεβαίως, έτσι είναι! Είναι πολύ δύσκολο να προσελκύσεις και δυσκολότερο να διατηρήσεις το ενδιαφέρον του, να το κρατάς σε μια καρέκλα ακίνητο!

Πώς εκτιμάτε τη σημερινή κατάσταση του θεάτρου εν Ελλάδι;

Θεωρώ ότι τώρα θα επιζήσουν μόνον οι καλές παραστάσεις, διότι ο κόσμος (λόγω έλλειψης χρημάτων), θα επιλέγει ποια παράσταση θα πάει να δει!

Άρα ευδοκιμεί η “ποιότητα” σε περιόδους κρίσης…σωστά;

Ασφαλώς!!!

Επόμενο επαγγελματικό σας βήμα, μετά την καλοκαιρινή σας περιοδεία σ’ όλη την Ελλάδα με το έργο του Αισώπου;

Ήδη ετοιμάζω δυο νέες παραστάσεις για τον ερχόμενο χειμώνα στην Αθήνα,τον ” Περσέα και την Ανδρομέδα” – ένα μαγευτικό έργο της μυθολογίας μας και “η Καρδιά της Βασιλοπούλας” της Πηνελόπης Δέλτα – ένα εκπληκτικό παραμύθι που έχει ως κύριο μήνυμά του τη χαρά της προσφοράς!

Πολύ ωραία!

Αίσωπος, κάτι θέλει να μας πειΤι φταίει που οδηγηθήκαμε στην σημερινή δυσοίωνη κατάσταση ως χώρα, πιστεύετε;

Το γεγονός ότι είμαστε μια χώρα που λειτουργεί αναξιοκρατικά! Αν γίνουμε μια αξιοκρατική χώρα, όλα μπορούν να πάνε καλά σε όλους τους τομείς γενικά! Όταν, όμως, μια χώρα λειτουργεί με γνώμονα μόνον το ρουσφέτι, τότε επόμενο είναι να οδηγούμαστε σε τέτοιες καταστάσεις αθλιότητας!

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας! Ώστε είστε αισιόδοξη για το μέλλον της χώρας μας;

Είμαι ως άνθρωπος πολύ αισιόδοξη, έτσι κι αλλιώς!

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους Έλληνες που βιώνουν στο πετσί τους την καθεστηκυία οικονομική κρίση;

Να έχουν υπομονή και επιμονή και όλα θα πάνε καλά!

Εν κατακλείδι, δώστε μας το μότο σας για τη ζωή!

Η ζωή είναι πολύ σύντομη και γι’ αυτό θα πρέπει να προσφέρουμε, όσο μπορούμε!

Να σας ευχαριστήσουμε θερμά κυρία Ρουγγέρη για την τιμή να μας παραχωρήσετε αυτή την ενδιαφέρουσα συνέντευξη και να σας ευχηθούμε από καρδιάς “Καλή Επιτυχία” στην καλοκαιρινή σας περιοδεία με το σπουδαίο αυτό έργο του Αισώπου και καλή συνέχεια στο έργο της προσφοράς σας στο παιδικό θέατρο, καθώς και στο θέατρο γενικώς! Να έχετε ένα υπέροχο και ευοίωνο καλοκαίρι!

Να είστε καλά! Ευχαριστώ κι εγώ, κυρία Μαρά! Καλό καλοκαίρι σε εσάς προσωπικά και σε όλο τον κόσμο!