Μάγος Luigelo

Μάγος Luigelo
Κοινοποίηση
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 04/01/2020
Αθανάσιος Ιορδανίδης

Του Αθανάσιου Ιορδανίδη

Μάγος Luigelo: Το κοινό της Θεσσαλονίκης είναι μαγικό, σε απογειώνει!

Παρακολουθήσαμε την παράσταση “Ο Μάγος και η Παρέα του” και μας μάγεψε όσο τίποτα άλλο τον τελευταίο καιρό. Φυσικά και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς και έτσι συναντηθήκαμε με τον Μάγο Luigelo και μας μίλησε για την παράσταση, για την παρέα του, για τον κόσμο του σήμερα και φυσικά για πολλά άλλα! Κυρίες και κύριοι σας παρουσιάζουμε τον Μάγο Luigelo!

Πείτε μας λίγα λόγια για την παιδική μαγική παράσταση “Ο Μάγος και η Παρέα του”.

Ο μάγος και οι παρέα του είναι πράγματι μαγική παράσταση. Πρόκειται για ένα μιούζικαλ με πολύ χορό, τραγούδι, γέλιο και πολλά μαγικά και ταχυδακτυλουργικά κόλπα, και με το άμπρα κατάμπρα η παράσταση αρχίζει.

Μάγος Luigelo

Ο Μάγος κάθε μέρα στέλνει τους αγαπημένους μας ήρωες σε μια αποστολή υπό το άγρυπνο βλέμμα του, καθώς και της καλής μας νεράιδας. Αποστολή τους είναι να βοηθούν αυτούς που έχουν ανάγκη, να τους προσφέρουν βοήθεια και να κάνουν πάντα το καλό. Παρακολουθώντας την παράσταση “βρήκαμε” τον Μάγο λίγο “αυστηρό” με την παρέα του. Υπάρχει κάποιος λόγος που ο Μάγος είναι αυστηρός με τους αγαπημένους του φίλους και βοηθούς;

Ο Μάγος πρέπει να είναι αυστηρός άλλωστε είναι αυτός που διευθύνει το παλάτι και στέλνει τους διάσημους και ιδιορρύθμους φίλους του σε διάφορες αποστολές. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι οι φίλοι του μάγου είναι ζωάκια.

Μάγος LuigeloΣτην παράσταση “Ο Μάγος και η Παρέα του” όλοι ζουν σε έναν ιδανικό κόσμο που βασιλεύει η αγάπη, η αλληλεγγύη και το καλό. Πόσο μακριά είναι αυτό από τη δική μας πραγματικότητα και αυτή των παιδιών και τι πιστεύετε θα ήταν αυτό που θα άλλαζε τον κόσμο;

Όταν μου γεννήθηκε η ιδέα για να γίνει αυτή η παράσταση και άρχισα να γράφω το κείμενο σκέφτηκα αυτά που με ρωτάτε. Δυστυχώς ο κόσμος σήμερα δεν είναι ιδανικός. Όπως βλέπετε στην παράσταση, απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Τα πιο παλιά χρόνια αν κάποιος έπεφτε στον δρόμο πλημμύριζε γύρω του από περαστικούς για να τον βοηθήσουν. Τώρα περπατάνε διπλά του και δεν δίνουν σημασία. Βλέπουμε άστεγους, ανθρώπους που πεινάνε και δεν δίνει σημασία κανείς, εκτός από λίγες εξαιρέσεις. Πιστεύω ότι από αυτή την παράσταση κάτι καλό θα μείνει στο μυαλό των παιδιών, μέσα από τα μηνύματα που προσπαθούμε να τους περάσουμε και θα τα βοηθήσουν για την μετέπειτα εξέλιξή τους. Εκτός από τα μαγικά κόλπα και τους διάσημους φίλους μου και μη. Όσο για το τι πιστεύω ότι θα άλλαζε τον κόσμο, νομίζω ότι μόνο με ένα μεγάλο θεϊκό ταρακούνημα θα μπορούσε να αλλάξει κάτι.

Μάγος LuigeloΤι είναι το “χειρότερο που μπορεί να συμβεί” κατά τη διάρκεια μιας παράστασης; Έχετε να μας αφηγηθείτε κάτι που δεν θα θέλατε να βιώσετε ξανά επί σκηνής;

Τον περασμένο χειμώνα, στην πρεμιέρα του έργου “Ο μάγος και η παρέα του” στο Θέατρο Μπρόντγουαιη, καθώς εμφανίστηκε ο Ντόναλντ στη σκηνή, φυσικά με μαγικό τρόπο, αρχίσαμε και λέγαμε τα λόγια μας τόσο με εμένα όσο και με τους υπόλοιπους ήρωες. Στη συνέχεια ο Ντόναλντ έπρεπε να φύγει και να κατευθυνθεί προς το μαγικό παλάτι μαζί με τους άλλους φίλους μου και εγώ να μείνω στη σκηνή για να συνεχίσω τα μαγικά μου.

Ξαφνικά τον βλέπω να πηγαίνει προς το κοινό, δεν πρόλαβα να αντιδράσω, έπεσε από την σκηνή. Αμέσως σταμάτησε η παράσταση, κατεβήκαμε κάτω, ήταν λιπόθυμος και το καπέλο του είχε αίματα. Το θέατρο ήταν γεμάτο, είχε 600 άτομα! Φανταστείτε τη αναστάτωση επικρατούσε στο θέατρο! Για καλή μας τύχη παρακολουθούσε την παράσταση ένας γιατρός με τα παιδιά του, ο οποίος αμέσως έτρεξε και τον συνέφερε από την λιποθυμία. Ο Ντόναλντ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο οπού διαπιστώθηκε ότι είχε σπάσει μόνο το χέρι του από το πέσιμο. Ευτυχώς που φορούσε τη μάσκα και το καπέλο του Ντόναλντ, που είναι κατασκευασμένο από αφρολέξ και έτσι δεν χτύπησε στο κεφάλι. Φυσικά και δεν συνεχίστηκε η παράσταση. Την επαναλάβαμε όμως την επομένη Κυριακή με δωρεάν είσοδο για το κοινό, που ήταν στην πρεμιέρα.

Έχετε μία ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά που βρίσκονται στο κοινό και με αυτά που ανεβαίνουν στη σκηνή για να γίνουν και αυτά για λίγα λεπτά μικροί μάγοι. Αυτή η σχέση με τα παιδιά διδάσκεται ή μήπως είναι έμφυτη και έρχεται από μέσα σας;

Είναι ορισμένα πράγματα που δεν διδάσκονται σε όσες σχολές και να πάει κανείς, όσο καλούς δασκάλους και να έχει. Αυτό πιστεύω είναι χάρισμα, είναι θεϊκό χάρισμα να είσαι αγαπητός, επικοινωνιακός και να είσαι αγαπητός όχι μόνο στα παιδιά, αλλά γενικά σε όλους.

Μάγος LuigeloΤι θα ήταν αυτό που θα σας έκανε να σταματούσατε τα μαγικά; Σκεφτήκατε ποτέ αν σταματούσατε τι θα ήταν αυτό που θα κάνατε στην πορεία;

Νομίζω πως θα συνεχίσω για πολλά χρόνια ακόμη να κάνω μαγικά κόλπα. Ο μάγος δεν έχει ηλικία, ήδη είμαι 25 χρόνια στο χώρο από παιδάκι. Πιστεύω να συνεχίσω αλλά τόσα και περισσότερα. Διαρκώς ανακαλύπτω καινούργια μαγικά κόλπα και έτσι ανανεώνομαι και δεν βαριέμαι. Άλλωστε η μαγεία αυτής της τέχνης, η φαντασία, η ονειρεμένη ατμόσφαιρα με μαγνήτιζε πάντα και σε συνδυασμό με αυτό το ζεστό κοινό, που με απογειώνει με το χειροκρότημά του θα μου είναι δύσκολο να το αποχωριστώ. Αν βέβαια για κάποιον άλλο λόγο σταματήσω ήδη έχω βρει το τι θα κάνω. Θα ασχοληθώ με την παράγωγη θεατρικών παραστάσεων, γενικά εκδηλώσεων, κάτι που το κάνω παράλληλα αρκετά χρόνια.

Πέρσι ανέβασα την παράσταση “Τα Ψηλά Βουνά” του Ζαχαρία Παπαντωνίου η οποία συνεχίζεται φέτος για δεύτερη χρόνια. “Τα Ψηλά Βουνά” μία παράσταση ύμνος για τα 100 χρόνια του αναγνωστικού στα σχολεία, το αθάνατο αριστούργημα του νεοέλληνα συγγραφέα Ζαχαρία Παπαντωνίου, που έμεινε χαραγμένο στη μνήμη χιλιάδων Ελλήνων μαθητών. “Τα Ψηλά Βουνά”, είναι ένα έργο που αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας παιδιών που περνούν τις καλοκαιρινές διακοπές μόνα τους, με την άδεια των γονιών τους, στα βουνά της Ευρυτανίας.

Μέσα στις ομορφιές της φύσης, μαθαίνουν τη ζωή του βουνού, τις συνήθειες των ανθρώπων και των ζώων, τις λαϊκές παραδόσεις και τους μύθους. Το έργο εξυμνεί το ομαδικό πνεύμα, την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό και την αγάπη. Τα παιδιά μαθαίνουν να ξεπερνούν με θάρρος και ωριμότητα τις δυσκολίες της ζωής, μέσα από την συνεργασία και την αλληλοεκτίμηση. Το επιπλέον γεγονός ότι γίνονται “δάσκαλοι” για το μικρό τσοπανόπουλο που διψάει για μάθηση, τους κάνει και συνειδητοποιούν την ανεκτίμητη αξία της μόρφωσης.

Μάγος LuigeloΠαρατηρώντας τον θίασο και μετά την παράσταση παρατηρήσαμε ότι όλοι οι συντελεστές έχετε μία πολύ καλή σχέση. Μάλιστα αν δεν γνωρίζαμε πως είστε συνάδελφοι θα λέγαμε πως είστε πολύ καλοί φίλοι. Τι είναι αυτό που δένει τόσο έντονα μία ομάδα και αφού συμβεί αυτό πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αποχωρήσει κανείς με αφορμή κάποιας άλλης δουλειάς;

Πραγματικά πέσατε μέσα! Εκτός από συνάδελφοι είμαστε και φίλοι! Αν δεν υπάρχει καλό κλίμα στα καμαρίνια δεν θα υπάρχει καλό αποτέλεσμα επί σκηνής. Προσπαθώ ως παραγωγός να “χρησιμοποιήσω” τους ηθοποιούς της μίας παράστασης και στην άλλη και έτσι υπάρχει μία δεμένη ομάδα χωρίς ζήλιες, ίντριγκες κλπ. και δύσκολα μας αποχωρίζεται κάποιος. Αν προστεθεί κάποιο καινούριο μέλος προσπαθούμε να το εντάξουμε σε αυτό το κλίμα της ομαδικότητας.

Αλήθεια, σε μία τόσο φιλική συνεργασία ποιοι μπορεί να είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν κατά τη διάρκεια των παραστάσεων;

Εκτός από μικροατυχήματα και διάφορα κακόβουλα στοχευμένα σχόλια, που δεν τα λαμβάνουμε υπόψιν μας, δεν μπορεί να μας αγγίξει τίποτα άλλο.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης εμφανίζετε εκατοστάρικα μέσα από μία μαγική απόχη όπως συγκεκριμένα την χαρακτηρίσατε. Μετά το κομμάτι αυτό όμως λέτε στα παιδιά ότι ο μοναδικός τρόπος για να βγάλουν χρήματα είναι να δουλέψουν. Μήπως αυτά τα παιδιά είναι λίγο μικρά για τέτοιες γκρίζες σκέψεις;

Μικρά είναι συμφωνώ, αλλά από μικρός πρέπει να μαθαίνεις την αλήθεια για να σε βοηθήσει για την μετέπειτα πορεία της ζωή σου. Αυτός είναι και ο λόγος που είμαι ειλικρινέστατος με τα παιδιά.

Μάγος LuigeloΜιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια; Πόση μαγεία μπορούν να κρύβουν αυτά;

Σίγουρα τα σχέδια και τα όνειρά μου είναι μαγικά. Την καινούργια σαιζόν θα ανεβάσω μία παράσταση με πολλή μαγεία. Θα έλεγα μεγάλη μαγεία σε κεντρικό αθηναϊκό θέατρο και φυσικά η παράσταση θα έρθει και στην Θεσσαλονίκη. Δεν θα το κρύψω, θα σας το πω. Το κοινό της Θεσσαλονίκης είναι μαγικό, σε απογειώνει! Αυτή η παράσταση θα είναι για όλους, όχι μόνο για παιδιά και θα παίζεται βράδυ. Θα σας πω λίγα λόγια για την παράσταση. Ένας φτωχός καλλιτέχνης μάγος ταχυδακτυλουργός καλείτε σε ένα μοτέλ κάποιας εποχής για να παρουσίαση με την βοηθό του την παράστασή του. Εκεί πληρώνεται από τον εραστή της γυναίκας κάποιου φιλήσυχου ανθρώπου, που βρίσκεται για διακοπές στο μοτέλ, να την εξαφανίσει με σκοπό να την πάρει ο εραστής και… η συνέχεια επί σκηνής. Καλή χρονιά σε όλους και σε όλες! Το 2020 εύχομαι να είναι μαγικό!