Κοινοποίηση

Το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο πεδίο του Άρεως στο κέντρο της πόλης. Στεγάζεται σε κτίριο, που αποτελεί δημιούργημα του αρχιτέκτονα Vitaliano Posseli, και χτίστηκε το διάστημα 1900-1902.

Σκοπός του είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης στη Βόρεια Ελλάδα και η προβολή της ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Παράλληλα φιλοδοξεί να συμβάλλει στην τεκμηρίωση και συγγραφή της πολεμικής ιστορίας στον ελλαδικό χώρο και στην ευρύτερη περιοχή.

Στο ισόγειο του κτιρίου υπάρχει χώρος για την πραγματοποίηση εκθέσεων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και βιβλιοθήκη με πληθώρα ιστορικών βιβλίων και συγγραμμάτων στρατηγικής τέχνης. Στον προαύλιο χώρο εκτίθενται ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα, μαχητικά αεροπλάνα, και τορπίλες που χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Συλλογές – Εκθέματα

Η μόνιμη συλλογή του μουσείου εκτίθεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου και παρουσιάζει τη συνεχή πορεία του Ελληνισμού στον 19ο και στον 20ο αι. με έμφαση στις συγκρούσεις και στις πολεμικές συρράξεις. Παρουσιάζονται εκτενώς η επανάσταση του 1821, ο Μακεδονικός Αγώνας, οι Βαλκανικοί πόλεμοι, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Ελληνο-Ιταλικός πόλεμος του 1940-41, η εισβολή των γερμανικών δυνάμεων και οι μάχες στη γραμμή Μεταξά, η Μάχη της Κρήτης, η Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα και η δράση του ελληνικού στρατού στη Μέση Ανατολή και η απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Άξονα.

Τα εκθέματα είναι κυρίως όπλα (τουφέκια, ξίφη, πολυβόλα) που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς από τον ελληνικό στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία, ομοιώματα πλοίων του πολεμικού στόλου, στολές των σωμάτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, χάρτες, φωτογραφίες, παράσημα, έγγραφα, και άλλα ατομικά είδη των στρατιωτών. Εκτίθεται επίσης μια σειρά έργων τέχνης (πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, λιθογραφίες), με θέμα τις σημαντικότερες στιγμές των πολεμικών συρράξεων και την ανδρεία των Ελλήνων στρατιωτών.

Δωρεάν είσοδος.

Πηγή φωτογραφίας: warmuseum.gr

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

Γρηγορίου Λαμπράκη 4

GPS:

40.6242752, 22.9595359

Τηλέφωνο:
Ιστός:
Σχεδιασμός της διαδρομής μου

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

-

Τρίτη

9:00-19:00

Τετάρτη

9:00-19:00

Πέμπτη

9:00-19:00

Παρασκευή

9:00-19:00

Σάββατο

9:00-19:00

Κυριακή

9:00-19:00