Κοινοποίηση

Πρόσκληση για μια πιο στενή γνωριμία με τη Θεσσαλονίκη αποτελεί πλέον η επίσκεψη στο Λευκό Πύργο, ο οποίος άνοιξε ξανά τις πόρτες του στο κοινό με νέα μόνιμη έκθεση, αφιερωμένη στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση οργανώθηκε από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και παρουσιάζει με συνοπτικό τρόπο όψεις της ιστορίας της Θεσσαλονίκης διαχρονικά, με στόχο να κεντρίσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη, τα μνημεία και τα θεματικά μουσεία της. Η έκθεση εστιάζει σε στιγμές-ορόσημα και σε ιδιαίτερες πτυχές της ζωής της πόλης. Οι θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στο ισόγειο, στους πέντε ορόφους και στο δώμα του Λευκού Πύργου αναφέρονται στη θέση της Θεσσαλονίκης στον γεωγραφικό χώρο, στις μεταμορφώσεις του δομημένου χώρου, σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας της, όπως αυτές αναδεικνύονται μέσα από τα μνημεία της, στην κομβική εμπορική της θέση στο σταυροδρόμι χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων, στους κατοίκους της, στην πνευματική και πολιτιστική ζωή της, αλλά και στις γεύσεις της.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης έως και το πρόσφατο παρελθόν της, με συνοδεία τους ήχους, την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, το πνεύμα και τις γεύσεις της πόλης.

Οι πληροφορίες παρουσιάζονται κατά κύριο λόγο μέσα από ένα εντυπωσιακό σύνολο εφαρμογών εικόνας και ήχου, με τη μορφή προβολών, παρουσιάσεων βίντεο και διαφανειών, ηχητικών ντοκουμέντων και πολυμεσικών εφαρμογών σε οθόνες αφής, που συνδυάζονται αρμονικά με τον περιορισμένο αριθμό αρχαίων αντικειμένων που εκτίθενται.

Χρήσιμες πληροφορίες

Λόγω σεβασμού στην ιστορικότητα και στην ιδιόμορφη εσωτερική διαμόρφωση του οχυρωματικού Πύργου, δεν πραγματοποιήθηκαν επεμβάσεις προκειμένου ο Λευκός Πύργος να διαθέτει τις βασικές υποδομές ενός σύγχρονου μουσειακού κτιρίου. Έτσι, η έκθεση δεν διαθέτει κλιματισμό, τουαλέτες, αναψυκτήριο, βεστιάριο, ανελκυστήρα.

Τα άτομα με κινητικά προβλήματα έχουν όμως τη δυνατότητα να επισκεφθούν την έκθεση εικονικά, μέσω πληροφοριακών σταθμών στο ισόγειο του κτιρίου.

Επιπλέον, η ανάγκη διατήρησης σταθερών κλιματικών συνθηκών και η περιορισμένη αντοχή του μνημείου επιβάλλουν αυστηρό έλεγχο της ροής των επισκεπτών, κατά τις διεθνείς πρακτικές.

Μέγιστος αριθμός επισκεπτών: 70
Επίσκεψη οργανωμένων ομάδων (σχολείων, γκρουπ) μόνο μετά από συνεννόηση και κράτηση-ραντεβού.

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

Λευκός Πύργος

GPS:

40.6264463, 22.9484257

Τηλέφωνο:
Ιστός:
Σχεδιασμός της διαδρομής μου