Κοινοποίηση

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ γεννήθηκε το 1881, σε τριώροφο κτήριο της οδού Αποστόλου Παύλου 75. Το 1935, το κτήριο παραχωρήθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης στο τουρκικό κράτος, το οποίο το μετέτρεψε σε μουσείο αφιερωμένο στον Κεμάλ Ατατούρκ.

Το κτήριο επισκευάστηκε το 1981 και βάφτηκε στο αρχικό του χρώμα (ροζ). Το μεγαλύτερο μέρος της επίπλωσης είναι αυθεντικό. Όπου υπήρχαν ελλείψεις συμπληρώθηκαν με έπιπλα από το Μαυσωλείο του Κεμάλ και από το Τοπ Καπί της Κωνσταντινούπολης. Σε όλους τους τοίχους υπάρχουν φωτογραφίες του Κεμάλ από διάφορες φάσεις της ζωής του.

Στον πρώτο όροφο υπάρχει το σαλόνι για τους ξένους, ένα μεγάλο καθημερινό δωμάτιο, το δωμάτιο της μητέρας του Κεμάλ, και η κουζίνα με μαγειρικά σκεύη της εποχής. Στον δεύτερο όροφο ξεχωρίζει το δωμάτιο στο οποίο γεννήθηκε ο Κεμάλ, καθώς και ένα δωμάτιο στο οποίο εκτίθενται προσωπικά είδη του Κεμάλ προερχόμενα από την Άγκυρα (ρουχισμός, είδη καπνιστού, μαχαιροπήρουνα, τάσια, κλπ). Στους τοίχους είναι ανηρτημένα, όλα τα έγγραφα από τη σχολική ζωή του Κεμάλ.

Πηγή φωτογραφίας: museumfinder.gr

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

Αποστόλου Παύλου 75, Θεσσαλονίκη

GPS:

40.635428142216, 22.954230144723

Τηλέφωνο:
Σχεδιασμός της διαδρομής μου

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

-

Τρίτη

-

Τετάρτη

-

Πέμπτη

-

Παρασκευή

-

Σάββατο

-

Κυριακή

-

Ύστερα από συνεννόηση με το Τουρκικό Προξενείο Θεσσαλονίκης