Κοινοποίηση
Ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης είναι πραγματικότητα!

Ο μεγαλύτερος νέος φορέας πολιτισμού για τη σύγχρονη τέχνη στη χώρα αποτελείται από:

  • Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
  • Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
  • Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
  • Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και
  • Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (ΜΦΘ), είναι το μοναδικό κρατικό μουσείο για τη φωτογραφία στην Ελλάδα. Θεσμοθετήθηκε το 1997, και από τον Δεκέμβριο του 2001 στεγάζεται στον πρώτο όροφο της Αποθήκης A’ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της αποστολής του στοχεύει σε δράσεις τοπικής, εθνικής και διεθνούς εμβέλειας.

Η εκδοτική δραστηριότητα του ΜΦΘ αριθμεί περισσότερες από 35 εκδόσεις καταλόγων εκθέσεων, καθώς και περισσότερες από εξήντα αφίσες που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Επιπλέον, το ΜΦΘ εκδίδει έντυπο ενημερωτικό υλικό για τις δράσεις που πραγματοποιεί κάθε περίοδο. Επιπλέον, το ΜΦΘ πραγματοποιεί παράλληλες εκδηλώσεις και σε συνεργασία με άλλους φορείς, ενώ δραστηριοποιείται και στη διοργάνωση εκδηλώσεων λόγου όπως είναι ο κύκλος συζητήσεων «Λέξεις και Εικόνες στο Μουσείο». Στις δράσεις του ΜΦΘ περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός και η διοργάνωση εκθέσεων και εκθεσιακών κύκλων, η φιλοξενία παραγωγών και η διακίνηση εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συλλογές – Εκθέσεις

Μουσείο Φωτογραφίας ΘεσσαλονίκηςΟι συλλογές και τα αρχεία του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης αποτελούνται από περισσότερα από 100.000 φωτογραφικά αντικείμενα. Στα αρχεία του που καλύπτουν τη χρονική περίοδο 1890-1980 περιλαμβάνονται έργα των Σωκράτη Ιορδανίδη, Γιάννη Στυλιανού, Δημήτρη Λέτσιου, τμήμα των αρχείων του Κώστα Μπαλάφα και της Νelly’s, ενώ το Μουσείο είναι και θεματοφύλακας του ελληνικού τμήματος του Fred Boissonnas, το οποίο ανήκει στον ΟΠΕΠ. Οι συλλογές του καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 1970 μέχρι σήμερα και περιλαμβάνουν περισσότερα από 2.000 φωτογραφικά έργα από 200 δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, στο πλαίσιο προγράμματος της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», πραγματοποιήθηκε ψηφιοποίηση της φωτογραφικής συλλογής και των αρχείων της μόνιμης συλλογής του Μουσείου, καθώς και μέρος των αρχείων του.

Το Μουσείο κάθε δύο χρόνια διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας PhotoΒiennale, το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη της εικοσαετούς Φωτογραφικής Συγκυρίας, παρουσιάζοντας περισσότερες από 50 εκθέσεις σε διαφορετικούς χώρους σε ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως και διοργανώνοντας τους τομείς των portfolio reviews με τη συμμετοχή ειδικών της φωτογραφίας από όλο τον κόσμο, masterclasses, ημερίδες, workshops και παράλληλα γεγονότα.

Τιμή εισιτηρίου

  • Κανονικό: 2 €
  • Φοιτητές / Άτομα άνω των 65 ετών/ Πολύτεκνοι/ Μέλη φωτογραφικών ομάδων με ενημερωμένη κάρτα/ Ομαδικές (άνω των 5 ατόμων)-Σχολικές επισκέψεις: 1 €
  • ΑμεΑ / Φοιτητές Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Φωτογραφίας & Κινηματογράφου / Υπάλληλοι του ΥΠ.ΠΟ.Α. / Δημοσιογράφοι / Ξεναγοί / Οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία/ Κάτοχοι κάρτας ICOM-ΥΠ.ΠΟ.Α. – ανεργίας: 0 €

Ξεναγήσεις πραγματοποιούνται στα γκρουπ άνω των 10 ατόμων, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α'

GPS:

40.632877338542, 22.935472726822

Τηλέφωνο:
Ιστός:
Σχεδιασμός της διαδρομής μου

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

Κλειστά

Τρίτη

11:00-19:00

Τετάρτη

11:00-19:00

Πέμπτη

11:00-20:00

Παρασκευή

11:00-19:00

Σάββατο

11:00-19:00

Κυριακή

11:00-19:00

Προβολή 1 από 1 επερχόμενες εκδηλώσεις

Ταξινόμιση ανά:
Σειρά: