Γιάννης Ζαχόπουλος

Γιάννης Ζαχόπουλος
Κοινοποίηση
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 11/10/2015

Εύα Μαρά

Της δημοσιογράφου Εύας Μαρά

9ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους “Ένα φεστιβάλ με διεθνές κύρος”

Γιάννης Ζαχόπουλος: “Το ζητούμενο είναι να έρθει ο κόσμος να το δει, να περάσει καλά, να το χειροκροτήσει και να το αγκαλιάσει”
Γιάννης ΖαχόπουλοςΠιστό στο ραντεβού του και φέτος – μετά από 9 χρόνια ζωντανής παρουσίας του – το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους – ενισχυμένο καλλιτεχνικά με αυξημένο αριθμό ταινιών (103 συνολικά) υψηλού επιπέδου από 2′ μέχρι 42′ – πραγματοποιείται από τις 9-13 Οκτωβρίου 2015 στο Κινηματοθέατρο “Αλέξανδρος” στα πλαίσια των φετινών 50ων Δημητρίων.

Ένας τοπικός θεσμός με αναπτυγμένο διεθνές προφίλ και κύρος που αποτελεί αδιαμφισβήτητα πόλο έλξης και προώθησης νέων – εκκολαπτόμενων δημιουργών (διεθνών και εγχώριων κινηματογραφιστών), αλλά και διεθνών βραβευμένων δημιουργών, οι οποίοι αποτυπώνουν με τις μικρού μήκους ταινίες τους το πολιτικοκοινωνικό και ανθρωπιστικό “γίγνεσθαι” και διαμορφώνουν νέες τάσεις στο μέλλον του παγκόσμιου κινηματογράφου!

Ένα φεστιβάλ που δίνει κυρίως βήμα σε νέους ταλαντούχους δημιουργούς να προβάλλουν τις κινηματογραφικές ιδέες τους, προωθώντας και προβάλλοντας τη δουλειά τους.

Ένα φεστιβάλ, εντούτοις, υποτιμημένο από την ίδια την πόλη του, τη στιγμή που το διεθνές κύρος και προφίλ του κερδίζει ολοένα έδαφος!

Εν όψει του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στα πλαίσια των 50ων Δημητρίων Θεσσαλονίκης θα θέλαμε να μας δώσετε το στίγμα και το προφίλ, κύριε Ζαχόπουλε!

Φέτος είναι η 9η συνεχή διοργάνωση του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, όπου ο συνολικός αριθμός συμμετεχόντων ταινιών τη φετινή χρονιά ανέρχεται στις 103 (πολύ καλοδουλεμένες ταινίες) διάρκειας από 2- 42′ σε 2 κύκλους τρίωρων προβολών, 5-8μμ και 8μιση με 11 -12 (όσο πάει) στο κινηματοθέατρο “Αλέξανδρος”.

Οι Ταινίες επιλέγονται από εσάς προσωπικά! Με ποια κριτήρια, αποκλειστικά και μόνον καλλιτεχνικά;

Ακριβώς. Τις ταινίες τις επιλέγω ο ίδιος με καλλιτεχνικά κριτήρια αυστηρώς!

Πώς κρίνετε το επίπεδο των ταινιών της φετινής διοργάνωσης, ως ο πλέον υπεύθυνος και εμπνευστής του φεστιβάλ από την αρχή της λειτουργίας του;

Εκτιμώ, ότι το επίπεδο γενικά των ταινιών είναι υψηλότερο κάθε χρονιά!

Συνεπώς δηλώνετε ικανοποιημένος, όπως και δικαιωμένος από την 9χρονη συνολική πορεία του φεστιβάλ σας;

Ναι, εν μέρει! Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την πορεία του φεστιβάλ ως προς το διεθνές κύρος του, διότι το διεθνές προφίλ του αναπτύσσετε συνεχώς, αλλά το τοπικό του προφίλ είναι υποτονικό ή ακόμη καλύτερα δεν χαίρει της εκτίμησης που του αξίζει εδώ! Αντίθετα έξω το κύρος του ολοένα μεγαλώνει και για το λόγο αυτό φέτος λάβαμε συνολικά 1400 ταινίες (συμμετοχές), από 900 που ήταν πέρυσι!

Γιάννης Ζαχόπουλος, Εύα Μαρά

Γιάννης Ζαχόπουλος, Εύα Μαρά

Υπονοείται, ότι δε στηρίζεται οικονομικά από το Δήμο και τον Κρατικό Μηχανισμό;

Ναι. Δεν προβάλλετε, όπως του αξίζει, δυστυχώς! Αυτό είναι πολύ λυπηρό! Περίμενα να έρθουν πολλοί κριτικοί ή σινεφίλ, αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο!

Για ποιον λόγο, πιστεύετε συμβαίνει αυτό; Πώς το ερμηνεύετε, εσείς;

Δεν μπορώ να το εξηγήσω! Είναι αψυχολόγητο! Θα χρειαστεί κάποιος ψυχολόγος να μας το ερμηνεύσει!

Πού, όμως, το φεστιβάλ επενδύει τη δύναμή του;

Mα στο υψηλό επίπεδο των ταινιών του, όπως σας είπα! Συμμετέχουν σημαντικά διεθνή ονόματα νέων και βραβευμένων διεθνών κινηματογραφιστών, δημιουργών και αυτό είναι το παρήγορο!

Ποιο είναι το ζητούμενο και ο τελικός στόχος της φετινής 9ης διοργάνωσής σας;

Θέλουμε να έρθει ο κόσμος να το δει, να περάσει καλά, να το χειροκροτήσει και να το αγκαλιάσει! Αυτό είναι το ζητούμενο! Και επίσης, να σταματήσει εκείνη η μίζερη γκρίνια που συνηθίζεται – και μάλιστα – από άσχετους να κρίνουν ένα φεστιβάλ με διεθνές αναπτυγμένο προφίλ!

Τι σημαίνει για εσάς προσωπικά, κύριε Ζαχόπουλε, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, ως εμψυχωτής και εμπνευστής του;

Kάτι πολύ όμορφο! Είναι μια βαθιά ικανοποίηση! Δηλαδή, άσε με να χτίσω και χάρισμά σου το χτίσμα!

Ποιο το δέλεαρ του φετινού σας φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους;

Nα απολαύσετε όλοι σας όμορφο, ανθρώπινο σινεμά, την πραγματική τέχνη του σινεμά, που δεν έχει το εμπορικό σινεμά!

Οι υψηλών προδιαγραφών ταινίες σας απευθύνονται σε ειδικό κοινό (κινηματογραφικά κατηρτισμένο ή στο πλατύ – μη μυημένο κοινό;

Όχι! Απευθύνονται σε όλες τις ευαίσθητες ψυχές!

Εν κατακλείδι, ποιο αποτελεί το προσωπικό σας όραμα για το Φεστιβάλ;

Η γλύκα του να προσφέρεις κάτι στην πόλη σου που το έχει ανάγκη και την κάνει καλύτερη!