Το Τελλόγλειο γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Κυριακή 18 Μαΐου 2025

Ώρες: 10:00 – 21:00

Πληροφορίες

Το Τελλόγλειο γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλουςΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, το Τελλόγλειο Ίδρυμα συμμετέχει στον εορτασμό με μια σειρά δράσεων ανοιχτών στο κοινό, αναδεικνύοντας τον ρόλο των μουσείων ως ζωντανούς οργανισμούς πολιτισμού και παιδείας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα από 4 έως 104 ετών και περιλαμβάνει ελεύθερη περιήγηση στις εκθέσεις, εικαστικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες δίνοντας την ευκαιρία να παρατηρήσουν, να δημιουργήσουν και να εκφραστούν μέσα από την τέχνη. Μια ξεχωριστή performance θα συγκινήσει και θα μας θυμίσει εποχές, όχι και τόσο μακρινές.

Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να περιηγηθεί στο πωλητήριο του Τελλογλείου, όπου θα διατίθενται αναμνηστικά αντικείμενα και εκδόσεις, σε έκπτωση, ιδανικά για δώρα αλλά και για όσους θέλουν να πάρουν ένα ενθύμιο της επίσκεψής τους.

Δράσεις για ενήλικες

Συλλέκτες Υφών: Εικαστική εξερεύνηση και παρατήρηση του χώρου με την τεχνική του φροτάζ

Η εικαστική δράση «Συλλέκτες Υφών» προσκαλεί το κοινό σε μια βιωματική εξερεύνηση του χώρου, μέσω της τεχνικής του φροτάζ (frottage) – μέθοδος αποτύπωσης των επιφανειακών υφών με τη χρήση χαρτιού και ξηρών υλικών σχεδίασης, που χρησιμοποιήθηκε από τον Mαξ Ερνστ και άλλους σουρεαλιστές. Η δράση εστιάζει στην παρατήρηση, την αισθητηριακή εμπειρία και την καλλιτεχνική αποτύπωση του περιβάλλοντος, αποκαλύπτοντας τις αφανείς ποιότητες των υλικών που μας περιβάλλουν.

Οι συμμετέχοντες λειτουργούν ως «συλλέκτες» της υλικότητας του χώρου, δημιουργώντας προσωπικές καταγραφές που λειτουργούν ως αρχεία μνήμης και συναισθημάτων.

Η δράση πραγματοποιείται από τις εικαστικούς Δανάη Θεοδωρόγλου και Βάσω Χατζημανώλη, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, και είναι δωρεάν για το κοινό, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε πρότερη επαφή με την τέχνη ή εικαστικές ικανότητες. Η δράση περιλαμβάνει μικρής χρονικής διάρκειας περιπατητική διαδρομή (30’) εντός της αυλής του Τελλογλείου και του γύρω χώρου.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2310991614 – Ελένη Μπουντουρέλη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Ώρες συμμετοχής (επιλογή μίας από τις δύο ομάδες):

  • 13:30 – 15:00
  • 16:00 – 17:30

Εργαστήριο αυλής Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.

Συμμετοχή: Δωρεάν, με απαραίτητη δήλωση ενδιαφέροντος μέσω Google Form πατώντας εδώ:https://forms.gle/LjpULe4G4Mpv4DmR8

Θα τηρηθεί αυστηρά η σειράς προτεραιότητας. Για τη συμμετοχή απαιτείται η συμπλήρωση της σχετικής φόρμας εγγραφής. Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Δράσεις για παιδιά

Μικροί Καλλιτέχνες στην Αυλή. Δημιουργικές εικαστικές δράσεις για παιδιά και συνοδούς

Μέσα από μια σειρά διαδραστικών σταθμών, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να ζωγραφίσουν και να δημιουργήσουν με πολλά χρώματα και σχήματα, και να συνεργαστούν με τους συνοδούς τους σε δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τη φαντασία και τη χαρά της δημιουργίας.

Η αυλή μεταμορφώνεται σε έναν ανοιχτό, συμμετοχικό χώρο τέχνης, όπου μικροί και μεγάλοι εξερευνούν και μοιράζονται την εμπειρία της εικαστικής έκφρασης μέσα από δράσεις προσαρμοσμένες σε διαφορετικές ηλικίες, υπό την καθοδήγηση των έμπειρων μουσειοπαιδαγωγών/εικαστικών Έλβης Δούραλη, Ζωής Δημητριάδου, Δανάης Θεοδωρόγλου, Αναστασίας Καστρίτση και Βάσως Χατζημανώλη. Οι δραστηριότητες είναι εμπνευσμένες από έργα της συλλογής γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως η Ιωάννα Σπητέρη, ο Γιάννης Γαΐτης, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον μουσειακό χώρο εξερευνώντας την πλούσια συλλογή του Τελλογλείου.

Κάθε παιδί ανακαλύπτει τον σταθμό όπου θα δημιουργήσει, γυρνώντας τον “Τροχό της Δημιουργίας” – ένα παιχνίδι τύχης και έκπληξης που μετατρέπει την επιλογή της δραστηριότητας σε μια διασκεδαστική τελετουργία συμμετοχής!

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2310991614 – Ελένη Μπουντουρέλη Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Ώρα: 18:30 – 21:00
Αυλή Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και χωρίς προεγγραφή.

Performance

Μια προσπάθεια να την πλησιάσω, να την ψηλαφίσω για να πω πως ακόμη τη θυμάμαι// ένα έργο του Δημήτρη Ρογγίτη (ακτιβιστής, εικαστικός, συγγραφέας) και της Αλεξάνδρας Στεργίου (ηθοποιός).

Ο Δημήτρης Ρογγίτης, παρουσιάζει μια performance βασισμένη στην ποιητική συλλογή του ‘Παπαρούνες του Γενάρη‘, ποιήματα που γράφτηκαν για την εκλιπούσα γιαγιά του.

Μια ωδή, ένα τρεχούμενο ζωντανό αφιέρωμα για όλα τα θύματα του covid υπό την μουσική του Ludovico Einaudi και το άλμπουμ ‘seven days walking day 6’.

Η περίοδος του covid έφερε συμπυκνωμένη σιωπή και μοναξιά, και χάραξε ρωγμές σε πολλούς συνανθρώπους μας. Στρεφόμαστε στην τέχνη, όχι για να επουλώσουμε, αλλά για να μπολιάσουμε τις ρωγμές με μια απαστράπτουσα φλόγα που θα σπινθιρίζει στον κόσμο συγκίνηση και χαρμονή.

Ώρα: 18:00 – 18:30
Εκθεσιακός χώρος Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.

Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη και χωρίς προεγγραφή.

Επισκέψιμες εκθέσεις

Στο πωλητήριο εντός του Ιδρύματος θα βρείτε εκδόσεις, και πολλά αναμνηστικά εμπνευσμένα από έργα της Συλλογής Έργων Τέχνης του Τελλογλείου, σε έκπτωση 20% (η έκπτωση ισχύει μόνο για το φυσικό κατάστημα εντός του μουσείου)

Οι δράσεις θα καλυφθούν οπτικοακουστικά από συνεργάτες του Ιδρύματος.

Σας περιμένουμε να συμμετάσχετε στις δράσεις, να περιηγηθείτε στους εκθεσιακούς χώρους και να ζήσετε μια ξεχωριστή εμπειρία.

Τιμές εισιτηρίων

Είσοδος ελεύθερη

Κοινοποίηση
Εκκίνηση:

18 Μαΐου 2025 10:00

Λήξη:

18 Μαΐου 2025 21:00

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Αγ. Δημητρίου 159Α

GPS:

40.632405095674, 22.960385084152