Δρόσος Χριστόπουλος

Δρόσος Χριστόπουλος
Κοινοποίηση
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 12/10/2012
Αθανάσιος Ιορδανίδης

Του Αθανάσιου Ιορδανίδη

Για πρώτη φορά στην ιστορία της αθλητικής Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί αγώνας δρόμου απογευματινές και βραδινές ώρες και μάλιστα μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012 οι τυχεροί δρομείς θα τρέξουν είτε τον Ημιμαραθώνιο (21 χιλιόμετρα) είτε τα 5.000μ. μέσα στους άδειους από αυτοκίνητα, αλλά γεμάτους από κόσμο, δρόμους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η διοργάνωση υλοποιείται από τον Μ.Ε.Α.Σ ΤΡΙΤΩΝ (που διοργανώνει και το Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» τον Απρίλιο), σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη των θεσμικών φορέων της πόλης. Θα είναι η πρώτη διοργάνωση που οι δρομείς θα ξεκινήσουν με το ηλιοβασίλεμα και θα τερματίσουν βράδυ, στον Λευκό Πύργο. Θα είναι και πολύ ευχάριστο για τον κόσμο να βρεθεί στους δρόμους και στα καφέ και να χειροκροτήσει τις προσπάθειες των χιλιάδων δρομέων που θα βρεθούν στις εκκινήσεις και των δύο αγώνων.

Μια διοργάνωση που έρχεται να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε το φθινόπωρο και να ικανοποιήσει τη συνολική απαίτηση του κοινού για αγώνα δρόμου στη Θεσσαλονίκη. Έτσι με τη βοήθεια και την εμπειρία που διαθέτει σε τέτοιου επιπέδου διοργανώσεις ο Μ.Ε.Α.Σ ΤΡΙΤΩΝ, πλησιάζει η μέρα που θα γεμίσει η Θεσσαλονίκη με δρομείς όλων των ηλικιών και των επιπέδων.

Ένας αγώνας για όλους, μια μεγάλη γιορτή!

Ο κύριος Δρόσος Χριστόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Μαραθωνίου “Μέγας Αλέξανδρος” και του 1ου Διεθνούς Ημιμαραθωνίου του Δήμου Θεσσαλονίκης μίλησε στο Thessaloniki City Guide για την διοργάνωση.

Πείτε μας λίγα λόγια σχετικά με την διοργάνωση του 1ου Διεθνή Νυχτερινού Ημιμαραθώνιου Θεσσαλονίκης και του Αγώνα δρόμου των 5000μ.

Δρόσος ΧριστόπουλοςΜετά την επιτυχημένη πορεία του Διεθνούς Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος», όπου στην 7η του διοργάνωση, την 1η Απριλίου του 2012, συμμετείχαν 6.000 δρομείς, τόσο εμείς, όσο και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, λάβαμε το μήνυμα από τον κόσμο, ότι η πόλη μας χρειάζεται και άλλες τέτοιες διοργανώσεις. Έτσι, συναποφασίσαμε τη δημιουργία ενός αντίστοιχου γεγονότος, ξεχωριστού, καθότι νυχτερινού, το οποίο θα δώσει στους δημότες της πόλης μας, αλλά και στους φιλοξενούμενούς μας από άλλες πόλεις, Έλληνες και ξένους, τη χαρά της συμμετοχής.

Θα είναι η πρώτη φορά που οι δρομείς θα ξεκινήσουν με το ηλιοβασίλεμα και θα τερματίσουν βράδυ, και μάλιστα μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ποιο είναι το πρόγραμμα του Ημιμαραθωνίου και οι διαδρομές που θα ακολουθηθούν;

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται νυχτερινός αγώνας. Ωστόσο, η μεγάλη ιδιαιτερότητά του είναι, ότι για πρώτη φορά κλείνει όλο το κέντρο μίας μεγαλούπολης, όπως η Θεσσαλονίκη, Κυριακή απόγευμα, για μία διοργάνωση με πολύ μεγάλη συμμετοχή δρομέων. Αυτό ακριβώς το γεγονός είναι που κάνει τη διοργάνωση μοναδική.

Η Θεσσαλονίκη θα αρχίσει να κινείται για τα καλά στους ρυθμούς της διοργάνωσης από την Πέμπτη 18/10, όταν και θα πραγματοποιηθεί η Επίσημη Παρουσίασή της από τον Δήμαρχο της πόλης, κ. Γιάννη Μπουτάρη, και η συνέντευξη Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής. Την Παρασκευή 19/10 θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα Πολιτιστικών – Κοινωνικών Εκδηλώσεων, ενώ το νυχτερινό πάρτυ δρόμου θα κορυφωθεί την Κυριακή 21/10, με τη διεξαγωγή του αγώνα.

1ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος ΘεσσαλονίκηςΗ εκκίνηση του Ημιμαραθωνίου θα πραγματοποιηθεί στο Λευκό Πύργο. Οι δρομείς θα διασχίσουν τις οδούς Μεγάλου Αλεξάνδρου, Παρασκευοπούλου, Β. Όλγας, Β. Γεωργίου, Ανδρονίκου, Τσιμισκή, Πολυτεχνείου και από εκεί, στο ύψος του Δικαστικού Μεγάρου, θα κάνουν αναστροφή στη Λεωφόρο Νίκης. Αφού πραγματοποιήσουν τρεις φορές τη διαδρομή, θα τερματίσουν στο Λευκό Πύργο.

Εκεί θα τερματίσουν και όσοι συμμετάσχουν στο Δρόμο Υγείας των 5.000 μέτρων, οι οποίοι θα έχουν κοινή πορεία με αυτούς του Ημιμαραθωνίου, εκκινώντας όμως από το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Τι προβλέπεται με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των αγώνων;

Δεν υπήρχε περίπτωση να πραγματοποιηθεί ένα τόσο σπουδαίο και ξεχωριστό εγχείρημα, χωρίς την καταλυτική συνδρομή της Τροχαίας Θεσσαλονίκης. Αν και το προσωπικό που διαθέτει είναι ελάχιστο για τις ανάγκες της πόλης μας, η οποία διαρκώς λόγω διαφόρων εκδηλώσεων χρειάζεται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι ικανότητες και η θέληση που δείχνει υπερβάλλει εαυτόν, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχημένη και ασφαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης. Έχω προσωπική αντίληψη του θέματος και θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους της διοργάνωσης τον Διοικητή και όλα τα στελέχη της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, που είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους στην πόλη.

Όσον αφορά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από την Τροχαία, γνωρίζω όμως ότι από τις 17:00 ως τις 22:00 της Κυριακής 21/10 όλη η περιοχή που ορίζεται από τις οδούς Μεγάλου Αλεξάνδρου, Παρασκευοπούλου (Μακεδονία Παλλάς), Β. Όλγας, Τσιμισκή, Πολυτεχνείου (Δικαστήρια), Κουντουριώτου και Λεωφόρου Νίκης, θα είναι κλειστή για τα αυτοκίνητα και απολύτως ελεύθερη για τις οικογένειες και τον κόσμο που θα κάνει ελεύθερα τον περίπατό του. Και φυσικά, για τους δρομείς που για πρώτη φορά στη ζωή τους θα νιώσουν το συναίσθημα του να τρέχουν σε μία πόλη άδεια από αυτοκίνητα, αλλά γεμάτη από χιλιάδες ανθρώπους.

Πέρα από τα οφέλη της γυμναστικής και την μοναδική εμπειρία της συμμετοχής, οι συμμετέχοντες μπορεί να διεκδικήσουν και χρηματικά έπαθλα. Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για όσους θέλουν να τρέξουν και το σκέφτονται ακόμη;

Βάσει της επτάχρονης εμπειρίας μου από το Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος», μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το δρομικό κίνημα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο στη χώρα μας, λόγω του ότι ο κόσμος συνειδητοποιεί πως είναι η ενασχόληση που του εξασφαλίζει άριστη υγεία και κέφι. Παράλληλα, μπορεί να συνδυαστεί με κάποια ωραία ταξίδια σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπου γίνονται ανάλογες διοργανώσεις-γιορτές. Το χρηματικό κίνητρο απασχολεί κάποιους αθλητές πρωταθλητισμού, που βεβαίως με αυτό προσπαθούν να καλύψουν κάποιες από τις απαιτήσεις της προπόνησής τους.

Πόσοι δρομείς υπολογίζετε ότι θα συμμετέχουν με βάση τις μέχρι τώρα εγγραφές;

1ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος ΘεσσαλονίκηςΟ πιο αισιόδοξος στόχος μας για την πρώτη φορά ήταν η συμμετοχή 2.000 δρομέων. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αγγίζουμε τις 3.000 συμμετοχές, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Αυτό δείχνει τη δυναμική τόσο του προσωπικού της τεχνικής και οργανωτικής επιτροπής, που έχει με μεγάλη επιτυχία διοργανώσει και το Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος», όσο και τη στροφή του κόσμου σε αυτού του είδους την αθλητική ενασχόληση, που χίλια καλά για την προσωπική τους υγεία και την κοινωνία επιφέρει.

Και βέβαια, ο Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» της άνοιξης, μαζί με τον Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης του φθινοπώρου, είναι τεράστιας αθλητικής, κοινωνικής, πολιτιστικής, τουριστικής και εθνικής σημασίας για την πόλη μας και τη χώρα μας γενικότερα.

Τι συμβουλές θα τους δίνατε;

Να κάνουν τα πάντα για να περάσουν καλά, να κάνουν έναν έλεγχο της υγείας τους, όπως άλλωστε όλοι έχουμε χρέος απέναντι στον εαυτό μας και την οικογένειά μας να κάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, και να πουν μετά και στους φίλους τους πόσο ωραία πέρασαν εκεί. Και φυσικά να πουν και σε εμάς τις παρατηρήσεις τους, για το πού μπορούμε να βελτιωθούμε.

Ποιο το μήνυμα που επιδιώκετε να περάσετε στο κοινό της πόλης;

Για αυτούς που δε θα συμμετάσχουν, καλό είναι να κατέβουν την Κυριακή το βραδάκι στην Παραλία της πόλης μας, εκεί που με τη δύση του ηλίου χιλιάδες άτομα με κέφι θα πάρουν εκκίνηση σε μία μοναδική γιορτή.