Thessalonikicityguide.gr


    Χρήσιμες πληροφορίες

Προσθήκη στα αγαπημένα Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019  
Χαρά Πιπερίδου Save page as pdf   send   print

Εύα ΜαράΣυνέντευξη Χαράς Πιπερίδου

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 23/07/2013

Της δημοσιογράφου Εύας Μαρά

ΧΑΡΑ ΠΙΠΕΡΙΔΟΥ: "Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΑΛΥΜΜΕΝΗ ΒΙΑ"

Χαρά Πιπερίδου
Χαρά Πιπερίδου
"Να στοχάζεσαι ελεύθερα, να ελπίζεις ακόμη κι όταν φοβάσαι, να ονειρεύεσαι όχι μόνο όταν κοιμάσαι, να δημιουργείς, να ζεις και να πεθαίνεις χαρούμενος!".

Ένα επαναστατικό, ασυμβίβαστο πνεύμα. Μια καλλιτέχνιδα, η οποία δεν αρκείται στις δεξιοτεχνικές της ικανότητες. Κύριο υλικό της οι ιδέες. Γι’ αυτήν η ιδέα είναι ο μηχανισμός που δημιουργεί τέχνη. Τα έργα της διαμορφώνονται με τη μέγιστη δυνατή οικονομία μέσων. Η διαλεκτική ανάμεσα στο εικαστικό έργο και την ιδέα τροφοδοτείται από τη συνεχή τριβή με το κοινωνικοπολιτικό "γίγνεσθαι". Η τέχνη της είναι ένας τόπος, ο οποίος προσλαμβάνεται σε συνάρτηση με πολιτισμικά και κοινωνικά δεδομένα. Ως κύριο άξονα τοποθετεί το "σκέπτεσθαι".

Με ποιο τρόπο πιστεύετε, η σύγχρονη τέχνη συμβάλλει στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου σήμερα;
“In anti-normal way”, oil on canvas
“In anti-normal way”
oil on canvas
Η σύγχρονη τέχνη οφείλει να εξαγγέλλει κοινωνικό μήνυμα και να σχολιάζει τη σύγχρονη πραγματικότητα. Η τέχνη ανέκαθεν αντικατόπτριζε την εκάστοτε εποχή, τοιουτοτρόπως, σήμερα δεν πρέπει να περιορίζεται σε φορμαλιστικούς στόχους. Ο καλλιτέχνης καλείται να ανακαλύψει τους συνδετικούς δεσμούς με τον περιβάλλοντα χώρο. Τέχνη και χώρος είναι αλληλένδετα. Καθετί που επηρεάζει την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, αποτελεί συστατικό δημιουργίας.

Τα έργα σας απεικονίζουν μορφές βίας. Πιστεύετε ότι αυτές βρίσκουν το αντίστοιχό τους στην καθημερινότητά μας;
Στην τέχνη πάντα ενυπάρχει το στοιχείο της υπερβολής, όχι μόνο είναι επιτρεπτό αλλά και προσδόκιμο, διότι η υπερβολή αποβαίνει ιδανική συνθήκη για να μετουσιώσει το νόημα των κοινωνικών φαινομένων. Με ποιον τρόπο, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αποδοθεί ρεαλιστικά η σημερινή βία; Η πραγματική βία, μεταφερόμενη στην εικόνα, ανάγεται σε «βία υπαινιγμών». Η σκληρότητα των γεγονότων της ζωής, μέσω της ζωγραφικής, γίνεται "εντύπωση", δρα απευθείας στο νευρικό σύστημα. Ο μυστηριακός χαρακτήρας της τέχνης καθιστά "κανονικό" το εκ προοιμίου υπερβολικό.

"Lust in trancendence", oil on canvas
"Lust in trancendence", oil on canvas

Ποιες είναι οι έννοιες που σας απασχολούν  στην τέχνη σας;
“Under squeezing”, oil on canvas, 180 x 115 cm
“Under squeezing”, oil on canvas, 180 x 115 cm
Η βία (εννοώντας τη βία της πραγματικότητας) είναι αναμφισβήτητα παρούσα σε όλες τις ενότητες των έργων μου. Δεν μπορώ να ξεφύγω από αυτήν, διότι η σχέση μου μαζί της (όπως καθενός) είναι αναπόφευκτη. Όλοι ασκούμε και μας ασκείται βία   με διάφορους τρόπους. Η βία έχει πάμπολλες μορφές από την πλέον φανερή μέχρι την πιο συγκεκαλυμμένη, δυσδιάκριτη ή μεταμφιεσμένη. Καλώς ή κακώς, ανήκω σε αυτούς που “ξετρυπώνουν” τη βία ακόμη κι αν χρειάζεται να σπάσουν πολλά εκατοστά μπετόν… Η βία λοιπόν, είναι ο κεντρικός πυρήνας που συνδέεται με άλλους μικρότερους όπως η εξουσία, ο λόγος, ο ερωτισμός, η ηδονή, η καταστολή, η καθυπόταξη, ο πόνος (με την ευρεία έννοια) και όλοι μαζί ορίζουν τις κύριες συντεταγμένες του έργου μου.

Πιστεύετε ότι ο καλλιτέχνης αρκεί να βλέπει;
Ο καλλιτέχνης βλέπει γύρω του με τρόπο ιδιαίτερο, με διεισδυτικότητα και δημιουργική σκέψη. Όταν εμβαθύνει κανείς σε ένα πρόβλημα, τότε μόνο μπορεί να βρει διεξόδους και λύσεις. Αντιθέτως, όταν αντιμετωπίζει επιφανειακά ένα τραύμα επιβραδύνει την επούλωσή του. Το να ενημερώνομαι, να προβληματίζομαι, να στοχάζομαι για τις πληγές του σήμερα, αποτελεί το πρώτο βήμα της έρευνας και ενδεχομένως της ανακάλυψης θεραπευτικών οδών.

“Give pain, get pleasure”, oil on canvas, 100 x 140 cm
"Give pain, get pleasure", oil on canvas, 100 x 140 cm


Τι είναι αυτό που απεχθάνεστε περισσότερο γύρω σας;
Απεχθάνομαι τη βία, γι’ αυτό και ασχολούμαι επίμονα μ’ αυτήν. Πρόκειται για την προσπάθειά μου να την ξορκίσω. Ωστόσο, αυτό που με τρομάζει περισσότερο είναι η αφανής βία και συνακόλουθα η απαισιόδοξη αλλά συχνά τεκμηριωμένη άποψη ότι η βία δεν θα εξαλειφθεί ποτέ. Η ίδια η φύση γεννά βία και όσο έλλογοι κι αν γινόμαστε η βία κυριαρχεί πάνω μας, όχι μόνο ως πρωτογενής - φυσική συνθήκη αλλά και ως νοητική, αποτέλεσμα των κοινωνικών δομών και πολιτικών ζυμώσεων. Ο εκσυγχρονισμός των κοινωνιών και η ολοένα και πιο συστηματοποιημένη δομή τους αυξάνει και περιπλέκει τα φαινόμενα βίας. Στο βάθος όλων αυτών των φαινομένων εδρεύει η ατομικότητα, ο ψυχισμός του ατόμου. Είναι η βία που εμφανίζεται τη στιγμή που το άτομο προσπαθεί να υπακούσει, αλλά εν τέλει υποκύπτει σε μια ένδοθεν κίνηση, την οποία δεν δύναται να αναγάγει ολοκληρωτικά στο λόγο. Πρόκειται για μια λειτουργία που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Πάρα ταύτα ζούμε υπό την εξουσία της.

“Growing pale”, oil on canvas, 70 x 100 cm
"Growing pale", oil on canvas, 70 x 100 cm


Πώς φαντάζεστε τη ζωή σας χωρίς την τέχνη;
Δεν φαντάστηκα ποτέ τον εαυτό μου με άλλη ιδιότητα από αυτή του καλλιτέχνη. Θα έλεγα ότι με την τέχνη έχω συνάψει μια μοναδική, σχεδόν ερωτική, σχέση, συνεπώς δεν είναι μια σχέση ανώδυνη. Συχνά με εξοργίζει, με κατατρέχει, με πονά… Από την άλλη, με παρηγορεί, με συγκινεί και μου προσφέρει περηφάνια, χαρά και ανυπέρβλητη ηδονή. Νιώθω τυχερή γι’ αυτό που μπορώ να κάνω αλλά με έλκει κυρίως αυτό "που δεν είναι ακόμη στα όρια των δυνατοτήτων μου". Ομολογώ πως μου φαίνεται αδιανόητη η ζωή μου δίχως την τέχνη.

“Reptile in death breath”, oil on canvas, 70 x 100 cm
"Reptile in death breath", oil on canvas, 70 x 100 cm

Τι θα επιθυμούσατε να σας προσφέρει η τέχνη;
“Silence”, plaster,  85 x 55 cm
"Silence", plaster,  85 x 55 cm
Η τέχνη μου προσφέρει ήδη πάρα πολλά, κυρίως σε επίπεδο πνευματικής και ψυχικής ικανοποίησης. Φιλοδοξώ ωστόσο, μέσα απ’ τη δουλειά μου, να αποκομίσω κι άλλα οφέλη, σε προσωπικό και διαπροσωπικό επίπεδο. Ως σύγχρονη, ενεργή καλλιτέχνης προσπαθώ να διευρύνω συνεχώς τα όρια της επικοινωνίας και της αλληλεπίδρασης του έργου μου.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα κύρια συστατικά της επιτυχίας;
Αυτή η ερώτηση γεννά στο νου μου μια σειρά ερωτήσεων. Τι σημαίνει άραγε επιτυχία; Η επιτυχία κατ’ εμέ είναι σχετική αλλά πάντοτε αλληλένδετη με την ευτυχία. Τι επιφέρει την ευτυχία; Η απάντηση διαφοροποιείται για τον καθέναν από εμάς. Ευτυχία για μένα είναι η αναζήτηση - και ασφαλώς η πολυπόθητη κατάκτηση - της πραγματικής, δυσαπόκτητης Αρετής και προϋποθέτει υπομονή και σκληρή δουλειά. Χρειάζεται να διανύσεις τα δύσβατα μονοπάτια που οδηγούν στη στέρεη γνώση του εαυτού σου. Αν αγωνίζεσαι, δικαιούσαι να νιώθεις περήφανος, να σέβεσαι και να εκτιμάς τον εαυτό σου, να τον
“From expansion to contraction”, oil on canvas
“From expansion to contraction”
oil on canvas
θεωρείς χρήσιμο για το κοινό καλό. Πότε όμως γίνεται κανείς χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο; Όταν συνεχίζει να βαδίζει ακόμα κι αν γύρω του υπάρχει μπόλικη λάσπη, όταν δεν πτοείται από τις δυσοίωνες συνθήκες, όταν ενώ διψά και δεν βρίσκει την πηγή παραμένει αισιόδοξος ότι πλησιάζει σ’ αυτήν, όταν επιλέγει να αντισταθεί στην καθεστηκυία τάξη, όταν δεν παίρνει άκριτα ό,τι του δίνεται, όταν αποπειράται να διασχίσει έναν δρόμο γεμάτο εμπόδια και γκρεμούς.
 
Εν κατακλείδι δώστε μας το μότο σας για τη ζωή.
Να στοχάζεσαι ελεύθερα, να ελπίζεις ακόμη κι όταν φοβάσαι, να ονειρεύεσαι όχι μόνο όταν κοιμάσαι, να δημιουργείς, να ζεις και να πεθαίνεις χαρούμενος!

 Kivotos Art Projects
Kivotos Art Projects

   Συνεντεύξεις
Μιχάλης Χατζηαναστασίου
Μιχάλης ΧατζηαναστασίουΜια πολυσχιδής, χαρισματική καλλιτεχνική προσωπικότητα με έντονο ταμπεραμέντο που αγγίζει την ιδιοφυΐα, με ανήσυχο και καινοτόμο πνεύμα, ένας "αιρετικός" διανοητής της Τέχνης, ένας μουσικός ειδικής βαρύτητας και αισθητικής, ένας ανένταχτος, ανατρεπτικός καλλιτέχνης, άναρχος - αλλά και απόλυτα  πειθαρχημένος στη δική του νομοτέλεια - έξω από νόρμες και στεγανά- που ...απλά απογειώνει τις νότες σε Υψηλή Τέχνη και ερεθίζει το συναίσθημα.
Σταύρος Παρχαρίδης
Σταύρος ΠαρχαρίδηςΈνας ακαταπόνητος και χαρισματικός, πολυσχιδής καλλιτέχνης  - δημιουργός (σκηνοθέτης - ηθοποιός - σεναριογράφος - ηθοποιός - συγγραφέας) της Θεσσαλονίκης, ο οποίος τολμά,  αναζητά, επιμένει, δημιουργεί, οραματίζεται σ' ένα αέναο ταξίδι της τέχνης στο χρόνο με δυναμική καλλιτεχνική πορεί(κινηματογραφική, θεατρική, τηλεοπτική) με σημαίνοντες σταθμούς προάγοντας πυρετωδώς τον πολιτισμό της πόλης μας - αλλά και της χώρας μας εκτενέστερα!
Share

Facebook Follow us on Twitter  Youtube channel 

    Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Ιούνιος 19
ΚυΔεΤρΤεΠεΠαΣα
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Αναζήτηση εκδήλωσης
 έως Προσφορές Thessaloniki City Guide 

Άδεια Creative Commons
Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας χορηγείται με άδεια
Creative Commons
Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα

Τρόποι διαφήμισης της επιχείρησής σας
Θέσεις εργασίας | Site map | Όροι χρήσης / Πολιτική Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Credits
Συνήθεις Ερωτήσεις

©  2011-2019 thessalonikicityguide.gr
Πολιτιστικός και Τουριστικός
Οδηγός της Θεσσαλονίκης


Powered by NetGraphics