Σταύρος Δουκουζγιάννης

Σταύρος Δουκουζγιάννης
Κοινοποίηση
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 11/02/2020

Εύα Μαρά

Της δημοσιογράφου Εύας Μαρά

“Η Τελευταία Εκπομπή” δια χειρός Σταύρου Δουκουζγιάννη

Η Τέχνη μπορούμε να πούμε είναι αντίδοτο στην Κρίση

Αυτοσκηνοθετώντας τον 1ο του Θεατρικό Μονόλογο 

Σταύρος ΔουκουζγιάννηςΑνατρεπτικός, απρόβλεπτος, απολαυστικός γοητευτικά ταλαντούχος, πολυδιάστατος, πρωτοποριακός, ιδιαιτέρως ξεχωριστός, αυτοδίδακτος εναλλακτικός ηθοποιός με στόφα κωμικού και έμφυτο, πληθωρικό χιούμορ …μα κυρίως αυθεντικός και τολμηρός ως άνθρωπος, αλλά και ως καλλιτέχνης.

Ο λόγος για τον πλέον δημοφιλή κωμικό – και όχι μόνον – ηθοποιό της Θεσσαλονίκης Σταύρο Δουκουζγιάννη του “Σεξ αρχίζει στα 40″ , του ” Σουτζούκ Λουκούμ”, “Sorry, λάθος κρεβάτι”, του Κώδικα Σπασίμπα Ντα, της κινηματογραφικής “Πολιορκίας”, του “Η ιστορία του γάτου που έμαθε στον γλάρο να πετάει” και άλλων επιτυχημένων κωμωδιών και συνεργασιών με τη γνωστή θεατρική ομάδα “Άρατος” Θεσσαλονίκης απασχολεί ευχάριστα επί σειρά ετών τόσο το πολιτιστικό όσο και το κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης αφήνοντας έντονο το στίγμα του σε κάθε του δράση.

Προσεχώς αναμετράται με νέα θεατρική πρόταση στην “Τελευταία Εκπομπή” – τον πρώτο του θεατρικό Μονόλογο σ’ έναν εναλλακτικό θεατρικό χώρο και μας προκαλεί να μας αιφνιδιάσει εκ νέου ευχάριστα με τον ιδιαιτέρως μοναδικό τρόπο του!

Τελευταία ΕκπομπήΑγαπητέ, Σταύρε Διακουζγιάννη με αφορμή τη νέα σας θεατρική παράσταση “Τελευταία Εκπομπή” σε κείμενο του Δαμιανού Φορμάκη, θα θέλαμε να μας δώσετε εν συνόψει το στίγμα και την ταυτότητα του εν λόγω έργου με τη διττή σας σ’ αυτό ιδιότητά αυτή του σκηνοθέτη, όπως και πρωταγωνιστή;

Αφορά έναν καυστικό θεατρικό μονόλογο του Δαμιανού Φαρμάκη, τον οποίο αποφασίσαμε να τον σκηνοθετήσουμε από κοινού. Ήταν πολύ ωραίο ο συγγραφέας μαζί με τον ηθοποιό να σκηνοθετήσουν αυτή την παράσταση. Φυσικά δεν ήταν καθόλου εύκολο. Ακόμη κάνουμε διορθώσεις. Πρόκειται για ένα αρκετά δύσκολο βήμα από πολλές απόψεις γιατί πέραν του ότι είμαι μόνος πάνω στη σκηνή έχω και το τεχνικό μέρος μιας και ο ρόλος είναι μουσικός παραγωγός. Δηλαδή δεν υπάρχει τεχνικός αλλά τα χειρίζομαι εγώ επί σκηνής, όπως για παράδειγμα τη μουσική και τους ήχους που ακούγονται κατά τη διάρκεια της παράστασης. Με τον Δαμιανό γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια και όταν μου πρότεινε το έργο δέχτηκα με μεγάλη χαρά.

Ποιο το δέλεαρ και ενδιαφέρον της θεατρικής παράστασής σας και πού έγκειται η επικαιρότητά του;

Όντως η παράσταση είναι επίκαιρη, είναι ένα σημερινό έργο. Ο θεατής σε κάποια σημεία πιστεύω ότι θα ταυτιστεί με τον ήρωα και θα αναγνωρίσει πράγματα που συμβαίνουν γύρω του, Η παράσταση έχει αρκετές ανατροπές, αλλά φυσικά και δεν μπορώ να τις αποκαλύψω. Αυτά επί σκηνής…

Η “Τελευταία Εκπομπή” ψυχαγωγεί ή ταυτόχρονα συγκινεί και προβληματίζει τον θεατή φεύγοντας;

Για να ψυχαγωγήσει και να προβληματίσει τον θεατή φεύγοντας θα πρέπει πρώτα να έρθει ο θεατής για να παρακολουθήσει την παράσταση. Αυτό θα γίνει συγκεκριμένα στις 17 Φεβρουαρίου και ώρα 21:30 στο Light Box Bar Theater.

Σταύρος Δουκουζγιάννης, Εύα ΜαράΤι σημαίνει για εσάς προσωπικά ως καλλιτέχνη το θέατρο;

Το θέατρο για εμένα είναι η ζωή μου. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτό. Δεν ξέρω αν ήταν όνειρο ζωής, αλλά ήταν κάτι που ήθελα να κάνω από μικρό παιδί. Σαφώς όλο αυτό σε κάνει καλύτερο άνθρωπο γιατί σκάβοντας μέσα σου ανακαλύπτεις τον εαυτό σου και όσο περισσότερο τα βρίσκεις με τον εαυτό σου και τον αγαπήσεις είναι και πιο εύκολο να τα βρεις με τους γύρω σου και να τους αγαπήσεις.

Ποια εκτιμάτε την αποστολή και του θεάτρου και της τέχνης γενικότερα σε δυσχερείς καιρούς κρίσης;

Πάντα σε περιόδους κρίσης έχει δείξει η ιστορία ότι η τέχνη έχει κάτι να πει και όχι μόνο φυσικά το θέατρο. Ανθίζουν όλες οι μορφές των τεχνών. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η τέχνη είναι ένα αντίδοτο στην κρίση.

Εν κατακλείδι, ποιο το επόμενο καλλιτεχνικό σας βήμα – πλάνο θεατρικό, κινηματογραφικό ή άλλο;

Πέρα από την “Τελευταία Εκπομπή”, επειδή έχω την τύχη όπως προανέφερα να συνεργάζομαι με τον Βασίλη Τσικάρα, μετά την πρεμιέρα ξεκινάμε πρόβες για ένα παλαιότερο έργο του Βασίλη το “Σουτζούκ Λουκούμ”. Εννοείται ότι η “Τελευταία Εκπομπή” θα συνεχίσει τις παραστάσεις της στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια και σαν θεατρική ομάδα Άρατος και Aratos Films ετοιμάζονται και κάποιες ταινίες. Θα ενημερωθείτε σύντομα.