Thessalonikicityguide.gr


    Χρήσιμες πληροφορίες

Προσθήκη στα αγαπημένα Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020  
Αρχική Σελίδα > ΠΟΛΗ Save page as pdf   send   print

Εποχιακές Εκδηλώσεις - Φεστιβάλ

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ που οργανώνονται ετησίως στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στα περίχωρα, αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες της καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι κυριότερες από αυτές είναι:

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ)
 • Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - ΔΕΘ
  Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - ΔΕΘΤο κορυφαίο οικονομικό και πολιτικό γεγονός της χώρας διεξάγεται κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη Έκθεση που διοργανώνεται στην Ελλάδα και που λόγω του εμπορικού της χαρακτήρα καταφέρνει να προσελκύει 250.000 επισκέπτες. Με πλούσιο παρελθόν και την αίγλη της παλιάς καλής εποχής να την ακολουθεί μέχρι και σήμερα, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης διοργανώνει πλήθος πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, που τη μετατρέπουν στη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης.
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

 • Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
  Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΘεσσαλονίκηςΠρόκειται για το κορυφαίο φεστιβάλ κινηματογράφου της νοτιοανατολικής Ευρώπης, το βήμα παρουσίασης της ετήσιας ελληνικής παραγωγής και το πρωτεύον και παλαιότερο φεστιβάλ στα Βαλκάνια για τις δημιουργίες νεοεμφανιζόμενων κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο. Εγκαινιάστηκε το 1960 ως Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου και από το 1992 έγινε διεθνές, περιλαμβάνοντας Διαγωνιστικό Τμήμα ταινιών μεγάλου μήκους πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών με την πρώτη ή τη δεύτερή τους ταινία. Ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικοί προσκεκλημένοι, αφιερώματα, masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις, συνθέτουν το κινηματογραφικό δεκαήμερο της διοργάνωσης, μεταμορφώνοντας την πόλη της Θεσσαλονίκης κάθε Νοέμβριο σε έναν τόπο ανακάλυψης και γόνιμου διαλόγου με άξονα την Έβδομη Τέχνη.
Ολύμπιον
 • Δημήτρια
  ΔημήτριαΤα Δημήτρια αποτελούν κορυφαία πνευματική και καλλιτεχνική διοργάνωση της Θεσσαλονίκης με παγκόσμια ακτινοβολία, μια και από το 1995 εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση Διεθνών Φεστιβάλ. Στη διάρκεια των τεσσαρακοστών πέμπτων διοργανώσεων, οι κάτοικοι της πόλης έζησαν συναρπαστικές εμπειρίες μέσα από φημισμένες όπερες, φαντασμαγορικά μπαλέτα, θεατρικές παραστάσεις και πρωτόγνωρες εικαστικές παρεμβάσεις. Οι εκδηλώσεις διαρκούν 3 μήνες, από τον Σεπτέμβριο ως και τον Νοέμβριο κάθε χρόνου.

 • Reworks festival
  Reworks festivalΠρόκειται για φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής και τέχνης που διοργανώνεται στον Πολυχώρο του Βίλκα. Αποτελεί το πρώτο πλήρες οπτικό-ακουστικό φεστιβάλ τέχνης στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο πραγματοποιείται εδώ και 5 χρόνια χάρη σε ιδέες, επινοήσεις και εξελικτικές διεργασίες της κολλεκτίβας ΝΟΝ, η οποία διατηρεί και την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ. Το Reworks έχει ως βασικό στόχο να προβάλλει την άρρηκτη σχέση μεταξύ μουσικής και μοντέρνας τέχνης και να προσφέρει μια στέρεη πλατφόρμα επί της οποίας νέες ιδέες, μουσικά trends, καλλιτεχνήματα και νέα ταλέντα της εγχώριας και διεθνούς σκηνής αναδεικνύονται και προβάλλονται σε ένα ευρύ κοινό.

 
ΧΕΙΜΩΝΑΣ (ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ)
 • Ποδηλατικό Καρναβάλι Θεσσαλονίκης
  Ποδηλατικό Καρναβάλι ΘεσσαλονίκηςΔιοργανώνεται από το 2010 κάθε Τσικνο-Πέμπτη σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, με στόχο το πάντρεμα της παράδοσης του Καρναβαλιού με την αναβίωση της παράδοσης του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει μεγάλη ποδηλατική παρέλαση μεταμφιεσμένων στο κέντρο της πόλης, με τον βασιλιά καρνάβαλο και τη βασίλισσα του καρναβαλιού, με αποκριάτικα άρματα με συμβολικό και σατυρικό χαρακτήρα και θεματικά γκρουπ καρναβαλιστών. Μετά την παρέλαση ακολουθεί γλέντι με κρασί, φαγητό, ζωντανή μουσική, προβολές και DJ SET μέχρι την ανατολή του ηλίου, και η παραδοσιακή καύση του βασιλιά καρνάβαλου.
 
 
ΑΝΟΙΞΗ (ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΙΟΣ)
 • Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
  Φεστιβάλ ΝτοκιμαντέρΤο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μετράει ήδη 13 χρόνια παρουσίας στην πόλη, παρουσιάζοντας τις εικόνες της κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής και, κυρίως, ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα, που λειτουργούν ως εφαλτήριο για περιπετειώδεις κινηματογραφικές περιπλανήσεις. Διεξάγεται κάθε χρόνο το μήνα Μάρτιο.

 • Διεθνής Έκθεση Βιβλίου
  Διεθνής Έκθεση ΒιβλίουΗ Έκθεση, που διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου/Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τη Helexpo και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών, αποτελεί κορυφαίο γεγονός με εμπορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα για τον χώρο των εκδοτών, των δημιουργών και του βιβλιόφιλου κοινού. Δίνει προβάδισμα στην ανάδειξη του βιβλίου ως κύριου μέσου "συνομιλίας" μεταξύ γραμμάτων και τεχνών, ενώ παράλληλα διαμορφώνει ιδέες και στοιχειοθετεί απόψεις γύρω από την επικαιρότητα αλλά και τα βασικά ερωτήματα που εγείρονται για τον άνθρωπο σήμερα. Διεξάγεται από το 2004 και κάθε χρόνο στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

 • Φεστιβάλ Βιβλίου στην Παραλία του Λευκού Πύργου
  Φεστιβάλ Βιβλίου στην Παραλία του Λευκού ΠύργουΠρόκειται για υπαίθρια έκθεση βιβλίου που διεξάγεται κάθε Μάιο εδώ και περίπου 30 χρόνια στην παραλία του Λευκού Πύργου. Συγκεντρώνει κάθε χρόνο πάνω από 600.000 επισκέπτες με συμμετοχές όλων των δημιουργών, εκδοτικών επιχειρήσεων αλλά και των βιβλιοπωλείων της Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας στη διεύρυνση του αναγνωστικού κοινού και την αύξηση της βιβλιοπαραγωγής. Στο χώρο του Φεστιβάλ βιβλίου φιλοξενούνται εκδηλώσεις λόγου, μουσικής, θεάτρου, χορού καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων.PhotoBiennaleTo Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας PhotoΒiennale κεκίνησε να διοργανώνεται την άνοιξη του 2008 από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ως μετεξέλιξη της εικοσαετούς Φωτογραφικής Συγκυρίας - Photosynkyria. Η PhotoΒiennale λαμβάνει χώρα κάθε 2 χρόνια, συνήθως τον Απρίλιο με Μάιο. Παρουσιάζει περισσότερες από 50 εκθέσεις σε διαφορετικούς χώρους σε ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η διοργάνωση περιλαμβάνεις εκθέσεις, δράσεις - Portfolio reviews, βραβεία, διαλέξεις, ημερίδες, εργαστήρια, masterclasses, και παράλληλες εκδηλώσεις.
 
 
 
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ (ΙΟΥΝΙΟΣ - ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ)
Θέατρο Δάσους Τα δύο φεστιβάλ λαμβάνουν χώρα κατά τη θερινή περίοδο στα δύο ανοιχτά θέατρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, το Θέατρο Δάσους στο δάσος του Σέιχ Σου, και το Θέατρο Γης στο Νταμάρι Τριανδρίας. Περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, Θέατρο Γηςπαραστάσεις χορού και συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών της εγχώριας και διεθνούς μουσικής σκηνής.
 • Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών
  Φεστιβάλ Μονής ΛαζαριστώνΛαμβάνει χώρα κατά τη θερινή περίοδο στον υπαίθριο χώρο του συγκροτήματος της Μονής Λαζαριστών. Το συγκρότημα έχει χώρους που καλύπτουν περίπου 20.000 τ.μ., καθώς και διώροφο χώρο στάθμευσης 150 θέσεων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Σε καθημερινή βάση, οι χώροι της Μονής αποτελούν ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας που προσελκύει πολλές και διαφορετικές ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες πολιτών. Ο υπαίθριος χώρος έχει σκηνογραφηθεί κατάλληλα, ώστε να αναδεικνύονται οι επί μέρους χώροι και οι δραστηριότητες που φιλοξενούνται. Οι δραστηριότητες χωρίζονται σε συγκεκριμένους τομείς και θεματικές που περιλαμβάνουν μουσική, χορό, θέατρο, προβολές, εικαστικά, καλλιτεχνικό παζάρι, κ.ά.
 
 • Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου  στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου
  Διοργανώνονται εδώ και 28 χρόνια από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θεατρικά σχήματα με παραστάσεις από το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα, το Κλασικό Ευρωπαϊκό Θέατρο και τη Νεοελληνική Δραματουργία, συνιστούν ένα ποιοτικό πρόγραμμα που εκτείνεται στη διάρκεια ενός μήνα. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου.

 • Φεστιβάλ "Μουσικές του κόσμου"
  Το πολυπολιτισμικό φεστιβάλ "Μουσικές του κόσμου" διοργανώνεται τον μήνα Ιούλιο από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στον εξωτερικό χώρο της Προβλήτας Α στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Σκοπός του φεστιβάλ είναι η μουσική συνδιαλλαγή μεταξύ κοινού και μουσικών διαφορετικών παραδόσεων και επιρροών. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 • Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού
  Πρόκειται για νέο θεσμό που διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις είναι διάρκειας 7 ημερών, και πραγματοποιούνται τον μήνα Ιούνιο στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου και στο Θέατρο Άνετον.

 • Αντιρατσιστικό φεστιβάλ
  Αντιρατσιστικό φεστιβάλΠρόκειται για τριήμερο φεστιβάλ που διοργανώνει το Κοινωνικό Κέντρο - Στέκι Μεταναστών της Θεσσαλονίκης εδώ και 14 περίπου συναπτά έτη. Κατά τη διάρκειά του φεστιβάλ, ντόπιοι και μετανάστες, κινηματικές συλλογικότητες, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες διασκεδάζουν μαζί (με μουσικές, χορούς και γεύσεις του κόσμου), συζητούν, αλληλοενημερώνονται, και προωθούν την ιδέα της αντίστασης στο ρατσισμό και σε κάθε μορφής διακρίσεις και αποκλεισμούς.

 • 2310 festival
  2310 festivalTο 2310 Festival ξεκίνησε μόλις το καλοκαίρι του 2011, με ένα διήμερο rock και heavy metal μουσικής, που σκοπό έχει να ενώσει το κοινό σε μία σκηνή, σε ένα πανηγύρι μουσικής κάθε είδους. Φιλοδοξεί να αποτελέσει τον συναυλιακό θεσμό του καλοκαιριού της Βόρειας Ελλάδας.


 
 
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
 • Ετήσιες εμπορικές εκθέσεις Helexpo
  HelexpoΠρόκειται για εμπορικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης (Helexpo), στο κέντρο της πόλης. Ενδεικτικά αναφέρονται: η Διεθνής Έκθεση Επίπλου Furnidec, η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων & Εξοπλισμού Detrop, η Διεθνής Έκθεση Επίπλου Furnidec, η Διεθνής Έκθεση Κοσμήματος Kosmima, η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Philoxenia, κ.ά.
 
 • Εκδηλώσεις περιοδικού Παράλλαξη "Η Θεσσαλονίκη αλλιώς"
  ParallaxiΤο ιστορικό free press περιοδικό της Θεσσαλονίκης "Παράλλαξη", διοργανώνει τα τελευταία χρόνια εκδηλώσεις που αλλάζουν την καθημερινότητα της πόλης. Η εκδήλωση "η Θεσσαλονίκη αλλιώς" αποτελεί ένα γιγάντιο αστικό πείραμα για μια διαφορετική πόλη. Διοργανώθηκε πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2010. Από το πείραμα αυτό προέκυψε η ομάδα αστικού ακτιβισμού "Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς" που συνεχίζει μέχρι και σήμερα τη δράση της, με εκδηλώσεις όπως: "Το Λιμάνι αλλιώς", "Μια αλλιώτικη μέρα χωρίς αυτοκίνητο", "Το Βιβλίο αλλιώς", "Μια νύχτα στο μουσείο", κ.ά. Οι δράσεις του "Θεσσαλονίκη Αλλιώς" πυροδότησαν έναν προβληματισμό για το μέλλον της πόλης και άνοιξαν το διάλογο σχετικά με το τι πρέπει να συμβεί από εδώ και στο εξής, ώστε η Θεσσαλονίκη να ανεβάσει τον δείκτη ποιότητας ζωής των κατοίκων της.
Εποχιακές Εκδηλώσεις Περιφερειακών Δήμων


Εποχιακές Εκδηλώσεις Χαλκιδικής και Κοντινών Νομών

Ανά σελίδα
Share

Facebook Follow us on Twitter  Youtube channel 

    Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Σεπτέμβριος 20
ΚυΔεΤρΤεΠεΠαΣα
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
       
Αναζήτηση εκδήλωσης
 έως Προσφορές Thessaloniki City Guide 

Άδεια Creative Commons
Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας χορηγείται με άδεια
Creative Commons
Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα

Τρόποι διαφήμισης της επιχείρησής σας
Θέσεις εργασίας | Site map | Όροι χρήσης / Πολιτική Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Credits
Συνήθεις Ερωτήσεις

©  2011-2020 thessalonikicityguide.gr
Πολιτιστικός και Τουριστικός
Οδηγός της Θεσσαλονίκης


Powered by NetGraphics