Βραδιά Lieder – Franz Schubert: Το χειμωνιάτικο ταξίδι

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Φουαγιέ
Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Ώρα Έναρξης: 20:00

Βραδιά Lieder - Franz Schubert: Το χειμωνιάτικο ταξίδιΤο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης διοργανώνει βραδιά Lieder με τίτλο «Το χειμωνιάτικο ταξίδι».

Το “Χειμωνιάτικο Ταξίδι” (“Winterreise”, D911), είναι ένας κύκλος 24 τραγουδιών (lieder) που συνέθεσε ο Φραντς Σούμπερτ το 1827, έναν χρόνο πριν τον θάνατό του, πάνω στα ποιήματα του Βίλελμ Μύλλερ.

Το γερμανικό lied αποτελεί μια πολύ χαρακτηριστική φόρμα της ρομαντικής μουσικής. Σύνθεση για φωνή και πιάνο, μπορούμε να το παρομοιάσουμε με μια “δραματοποιημένη μινιατούρα”.

Στον κύκλο αυτό των τραγουδιών του Σούμπερτ, η δραματουργική ενσάρκωση των χαρακτήρων και των καταστάσεων που λαμβάνουν χώρα στο κείμενο της ποίησης παίρνουν μορφή σε ένα μινιμαλιστικό μουσικό υλικό.

Η ακρόαση του “Χειμωνιάτικου Ταξιδιού” δημιουργεί μια ψυχική και πνευματική εμπειρία, μέσα από την εναλλαγή της μουσικής με τη σιωπή, μέσα από την εγγύτητα του ακροατή με το δρώμενο και την ενεργοποίηση του φαντασιακού στον καθένα με διαφορετικό τρόπο, προκειμένου να σχηματοποιήσει μέσα του την πορεία αυτού του ταξιδιού και τα συναισθήματα που διατρέχουν τον ήρωα.

Είναι ένα ταξίδι πνευματικό και σωματικό, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ομιχλώδη, φτιαγμένη από πάγο και χιόνι. Μια πορεία, στην οποία η ανθρώπινη φωνή είναι περισσότερο μάρτυρας παρά πρωταγωνιστής, μάρτυρας του ερωτικού πένθους, της οδύνης, του άπιαστου ονείρου. Τα 24 τραγούδια διασχίζουν τη νύχτα και τον ανεκπλήρωτο έρωτα, για να συναντήσουν το χάος ή να ξαναβρούν τον χαμένο τους δρόμο.

Συντελεστές

Philippe Forget: τενόρος
Μαριλένα Λιακοπούλου:, πιάνο

Η είσοδος επιτρέπεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών θα πρέπει να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στον χώρο. Η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της συναυλίας είναι υποχρεωτική.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313310201 (Δευτέρα – Παρασκευή, 08:00 – 15:00)

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τιμές ειστηρίων

Είσοδος ελεύθερη

Κοινοποίηση
Εκκίνηση:

27 Μαρτίου 2022 20:00

Λήξη:

27 Μαρτίου 2022 22:00

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Μανόλη Ανδρόνικου 6

GPS:

40.62513599432, 22.95392173989