Βασίλης Πρατσινάκης
Κοινοποίηση

Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός
Πάρκο Δενδροποτάμου Σταυρούπολης
Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρα έναρξης: 20:30

Βασίλης Πρατσινάκης

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός» που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά, ο Βασίλης Πρατσινάκης με τη χαρισματική φωνή και τη μοναδική ερμηνεία του και η εξαμελής ορχήστρα του, με το αφιέρωμα “Εν αρχή ην ο Λόγος” θα μας ταξιδέψουν μουσικά στον λόγο των μεγάλων ποιητών, στον λόγο που εμπνέει, αποκαλύπτει, συγκινεί, στον λόγο που γεννάει μουσική και ανοίγει δρόμους!

Η συναυλία διοργανώνεται την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30, στο Πάρκο Δενδροποτάμου της Σταυρούπολης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και το τραγούδι θα είναι σε πρώτο πλάνο με τον αγαπημένο Βασίλη Πρατσινάκη, τους μουσικούς Γιάννη Φιλιππουπολίτη στο πιάνο, Αντώνη Κουμανδράκη στην κιθάρα, Ηλία Βελλή στο μπουζούκι, Γιάννη Κύρμο στο κοντραμπάσο, Θοδωρή Χριστόπουλο στο ακορντεόν, Δέσποινα Σκέντου στο βιολί.

Ένα στοιχείο σημαντικό της νεότερης πολιτισμικής μας έκφρασης & λαϊκής παράδοσης, στα μέσα του 20ου αιώνα, είναι η είσοδος των μεγάλων μας ποιητών – λογοτεχνών στο ελληνικό τραγούδι. Σ’ αυτή τη συναυλία αποτυπώνεται η σχέση της μεγάλη ποιητικής γενιάς του ΄30 με την σπουδαία μουσική γενιά του ΄50, τους εμβληματικούς Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι και άλλους σπουδαίους, τη μετέπειτα εξέλιξη της και τις επιρροές στο ελληνικό τραγούδι, ένα μοναδικό φαινόμενο στα παγκόσμια μουσικά πράγματα.

Θα ακουστούν τραγούδια σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Γιάννη Ρίτσου, Τάσου Λειβαδίτη, Νίκου Γκάτσου και άλλων μεγάλων ποιητών μας.

Ο Βασίλης Πρατσινάκης μέσα από γνωστές μελωδίες, ήχους και τραγούδια που σιγοτραγουδήσαμε και μεγαλώσαμε μαζί τους, σ’ ένα πρόγραμμα με έντεχνα, λαικα αλλά Κρητικά τραγούδια πρόγραμμα που συνεχίζει και φέτος αυτό που ξεκίνησε πριν 30 χρόνια σε μουσικές σκηνές της πόλης της Θεσσαλονίκης (“Μυστικό”, Παρασκήνιο”, “Βάρδια”, “Μαύρη Τρύπα”) με την αγάπη και το μεράκι στο τραγούδι και στη μουσική.

Μαζι του οι Αντώνης Κουμανδράκης στη κιθάρα, Γιωργος Φακάλης στο μπουζούκι και ο Σάκης Κοντονικόλας στο πιάνο. Στο ρεπερτόριο του φροντίζει να περιλάβει μερικά από τα πιο ωραία τραγούδια της σύγχρονης λαϊκής ανθολογίας, σε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι με τα είδη και τις εποχές, προτείνοντας μια αρμονική συνεύρεση και μια ισορροπημένη ακρόαση. Ανιχνεύοντας παλιούς και νέους μουσικούς δρόμους, στο πρόγραμμα συναντά και πάλι συνθέτες και στιχουργούς που αγάπησε και τραγούδησε στο παρελθόν. Έτσι, παρουσιάζοντας με φρέσκο τρόπο τραγούδια της προσωπικής του επιλογής, προτείνει παραστάσεις όπου συναντιούνται ο Σαββόπουλος με τον Τσιτσάνη και ο Μάλαμας με τον Ξυλούρη, ο «ηλεκτρισμός» με το λαούτο και το βιολί, οι παλιές με τις καινούργιες μελωδίες, οι μουσικοί με το κοινό τους. Στο πρόγραμμα του δεν λείπουν και κάποια παραδοσιακά τραγούδια αλλά και τραγούδια από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη.

Από τους Θανάση Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα, Ορφέα Περίδη, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Νίκο Ξυδάκη Διονύση Σαββόπουλου, Σταμάτη Κραουνάκη, Ζούδιαρη, Θανάση Παπακωνσταντινου, Δήμο Μούτση, Γιάννη Μαρκοπούλου, Θάνο Μικρούτσικο, Σταύρο Ξαρχάκο, Μάνο Λοΐζο, Σταύρο Κουγιουμτζή, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι ως τους Μάρκο Βαμβακάρη, Βασίλη Τσιτσάνη, Μανώλη Χιώτη, ένα πρόγραμμα – ταξίδι στη Ελληνική μουσική.

Νέοι τραγουδοποιοί του εμπιστεύτηκαν τραγούδια όπως το ‘’Οι τρελοι του κόσμου’’ σε μουσική του Γιάννη Γεωργιλά και στίχους Έλλης Καραμόσχλου, αλλά και η ‘’Κιτρινη Σκόνη’’, και ‘’Γύρω κόσμος’’ σε μουσική Παναγιώτη Δόβρη και στίχους Κωνσταντίνου Χρυσανθάκη.

Τιμές εισιτηρίων

Είσοδος ελεύθερη

Εκκίνηση:

14 Σεπτεμβρίου 2022 20:00

Λήξη:

14 Σεπτεμβρίου 2022 22:00

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

GPS:

-