Τα Σμυρνέικα τραγούδια ποιος σου τα ‘μαθε;
Κοινοποίηση

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών
Αύλειος Χώρος Μονής Λαζαριστών
Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Ώρα έναρξης: 21:30

Τα Σμυρνέικα τραγούδια ποιος σου τα 'μαθε;Το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών 2022 παρουσιάζει την μουσική παράσταση “Τα Σμυρνέικα τραγούδια ποιος σου τα ‘μαθε;”

Τραγούδια, Μουσική και Χοροί της δικής μας Ανατολής

Με τους Παντελή Θαλασσινό, Μαριώ, Γιώργο Μπαγιώκη και Έλσα Μουρατίδου

Τους συνοδεύει το μουσικό σχήμα Μανεριτζήδες

Το 2022 είναι τα 100 χρόνια που συμβολικά θυμόμαστε μια καταστροφή αλλά και μια νέα αρχή για χιλιάδες Έλληνες της Ανατολής.

Η Μονή Λαζαριστών, τοποθετημένη στη καρδιά της δυτικής Θεσσαλονίκης, μια κατεξοχήν περιοχή με προσφυγικές γειτονιές που εξελίχθηκαν στις σύγχρονες ζωντανές πόλεις, προσφυγικό κατάλυμα και η ίδια για δεκαετίες, υποδέχεται τη μουσική παράσταση με τον εύγλωττο τίτλο “Τα Σμυρνέικα τραγούδια ποιος σου τα ‘μαθε;”. Μια παράσταση ντυμένη με τις μουσικές, τα τραγούδια και τους χορούς των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη των αιώνων και οι οποίοι έλκουν την ύπαρξή τους από την αρχαιότητα μέχρι και τους σύγχρονους ιστορικούς χρόνους και που είναι ίσως το σπουδαιότερο στοιχείο πολιτισμού που διέσωσαν οι πρόσφυγες Μικρασιάτες με τον ερχομό τους στην Ελλάδα.

Ποιος να μας έμαθε τάχα τα Σμυρνέικα; Ή μην κυλούσαν πάντα μες τις φλέβες μας, μες την ψυχή μας;

Η μουσική και τα τραγούδια της ελληνικής Ανατολής δημιουργούν ένα πολύ γοητευτικό σύνολο που παραμένει μέχρι σήμερα ζωντανό κι ελκυστικό και αποτελεί έναν από τους μυστικούς ομφάλιους λώρους που μας δένουν άρρηκτα με τις ιστορικές ελληνικές πατρίδες της Μικρασίας.

Ας βρούμε τους δεσμούς με το παρελθόν που υπάρχουν και μας τροφοδοτούν για άλλους καινούργιους δρόμους. Ας ταξιδέψομε νοερά στη γη της Μικρασίας κι ας φέρομε πάλι στο νου μας το Αϊβαλί, την Πέργαμο και την ωραία Σμύρνη. Με τα μάτια της ψυχής και με τα φτερά της μουσικής ας πετάξουμε στον πανέμορφο κόσμο της Μικρασιάτικης μουσικής.

Διαλέξαμε από την μουσική παράδοση των ευρύτερων περιχώρων της Σμύρνης, συμβολικά αυτών των λίγων που έφτασαν στο Λεμπετάκι από το Ουσάκ και έφτιαξαν την Νέα Ευκαρπία μαζί με άλλους από άλλες περιοχές της Μικρασίας. Ο ομώνυμος σύλλογος Μικρασιατών θα παρουσιάσει μερικούς από τους πιο όμορφους χορούς της παράδοσης τους.

Ο Βασίλης Κασούρας επιμελήθηκε το μουσικό μέρος και τα τραγούδια ενώ ο Δημήτρης Σακατζής συνδύασε κείμενα, μουσικές ενότητες, χορούς και επιμελήθηκε σκηνοθετικά την παράσταση.

Συντελεστές

Παντελής Θαλασσινός
Μαριώ
Γιώργος Μπαγιώκης
Έλσα Μουρατίδου

Το μουσικό σχήμα “Μανεριτζήδες”
Κυριάκος Γκουβέντας: βιολί
Βασίλης Κασούρας: ούτι, λαούτο & τραγούδι
|Βαγγέλης Πασχαλίδης: σαντούρι & πιάνο

Και οι συνεργάτες τους:
Γιάννης Κολοβός: κόντρα μπάσο
Νίκος Μαγνήσαλης: κρουστά

Συμμετέχει ο σύλλογος Μικρασιατών Ευκαρπίας “ΟΥΣΑΚ”

Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Κασούρας
Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Σακατζής

Τιμές εισιτηρίων

  • Προπώληση: 10 €
  • Άνεργοι, ΑΜΕΑ, κάτω των 16 ετών, άνω των 70 ετών: 8 €
  • Ισχύουν ομαδικά εισιτήρια

Προπώληση

Εκκίνηση:

27 Ιουνίου 2022 21:30

Λήξη:

27 Ιουνίου 2022 23:30

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη

GPS:

40.658558480987, 22.931021824608