Σύνολο ανατολίτικης κλασικής μουσικής Ψαλτήρα Τμ. Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ: Ανατολής Ηχώ
Κοινοποίηση

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Πλατεία
Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Ώρα έναρξης: 21:30

Καλοκαίρι στο Μέγαρο
Διοργάνωση: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ

Σύνολο ανατολίτικης κλασικής μουσικής Ψαλτήρα Τμ. Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ: Ανατολής ΗχώΤο Σύνολο Ανατολικής Κλασικής Μουσικής «Ψαλτήρα» ιδρύθηκε το 2019 στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια Ομάδα Μελέτης, η οποία συνδυάζει τη μουσικολογική έρευνα με την πρακτική εφαρμογή, με σκοπό την ανάπτυξη της μουσικότητας και την απόκτηση βιωμάτων και πρακτικών γνώσεων των μουσικών, σχετικά με τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή κληρονομιά στον στίβο της εξωτερικής μουσικής, και ειδικά της Λόγιας Μουσικής της Πόλης. Οι μουσικοί ενώνουν τις φωνές τους με τον ήχο μουσικών οργάνων παραδοσιακής ή/και κλασικής ανατολικής μουσικής όπως κανονάκι, ούτι, λάφτα, πολίτικη λύρα, μπεντίρ, νέι, κ.ά.

Το σύνολο εμφανίστηκε σε διάφορες τιμητικές εκδηλώσεις του ΑΠΘ, συνέδρια, ημερίδες βυζαντινής μουσικής, εγκαίνια έκθεσης στον πολυχώρο Ισλά Χανέ και στο διήμερο επετειακών εκδηλώσεων “200 χρόνια από το 1821” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ένα ταξίδι για τους ακροατές στον κόσμο της Ανατολής, θα ενωθούν οι ήχοι από τη βυζαντινή μουσική παράδοση με κομμάτια της Λόγιας μουσικής της Πόλης και τραγούδια μικρασιάτικα, αστικά και δημοτικά. Ακολουθώντας το νήμα μιας καλλιτεχνικής και μουσικολογικής αφήγησης, θα ακουστούν τα εξής κομμάτια: απόσπασμα του κρατήματος «Η βιόλα» του Αγίου Ιωάννου Κουκουζέλη (14ος αι.), το Ιράκ σεμάϊ του Ιμπραχίμ Αγά (17ος αι.), το σεμάϊ «Κύματα θαλάσσης» που αποδίδεται στον Πρίγκιπα Δημήτριε Καντεμίρ, αποσπάσματα από το έντεχνο «Μακαμλάρ Κιάρι» του Γιάγκου Καρατζά και Γιάγκου Θεολόγου, το Μουστεάρ πεσρέφι του λυράρη Νικολάκη (τέλη 19ου – αρχές 20ου αι.) και το Σενταραμπάν σαζ σεμάϊ του Σεμίλ Μπέη, από την ίδια εποχή. Αυτοί οι ήχοι θα διαδέχονται από τη λαϊκή μούσα, με τραγούδια παλαιότερα και νεότερα, όπως «Τ’αηδόνια της Ανατολής» (17ος αι.), «Μοναχογιός ο Κωνσταντής», «Καναρίνι μου γλυκό», «Από ξένο τόπο», «Μενεξέδες και ζουμπούλια», «Βασιλικός» και «Γιωργίτσα». Στο τέλος της συναυλίας θα ακουστεί το έντεχνο τραγούδι «Η Παναγιά» του Αποστόλου Καλδάρα, από τον κύκλο «Βυζαντινός Εσπερινός».

Σύνολο Ανατολικής Κλασικής Μουσικής «Ψαλτήρα»
Υπεύθυνη συνόλου: Μαρία Αλεξάνδρου,
Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ

Τιμές εισιτηρίων

Κανονικό: 10 €
Μειωμένο: 5 €

Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου

Φοιτητές, μαθητές, παιδιά, άνεργοι, πολύτεκνοι, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Κάρτας Αλληλεγγύης, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Διεθνούς Φοιτητικής Ταυτότητας, ΑμεΑ, μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας, σπουδαστές σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ).

Τα φοιτητικά, τα μειωμένα ή άλλα ειδικά εισιτήρια είναι έγκυρα μόνο με την επίδειξη των απαραίτητων δικαιολογητικών κατά την είσοδο και εφόσον αυτά είναι σε ισχύ.

Για ανέργους απαιτείται η προσκόμιση της ηλεκτρονικής ανανέωσης της κάρτας ανεργίας.

Τα μειωμένα εισιτήρια δεν ισχύουν για φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου και για φοιτητές που φέρουν φοιτητική ταυτότητα με την ένδειξη “Δεν ισχύει”.

Εκκίνηση:

15 Ιουλίου 2022 21:30

Λήξη:

15 Ιουλίου 2022 23:30

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

25ης Μαρτίου και Παραλία

GPS:

40.598346, 22.948513