Πόλεμος και Ειρήνη

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
14 Απριλίου 2022 – 10 Μαΐου 2022

Εγκαίνια: 14 Απριλίου 2022
Την ημέρα των εγκαινίων και καθ’όλη τη διάρκεια της έκθεσης, με την πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου, γίνεται δεκτή η προσφορά υλικού ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία.

Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή: 18:00 – 21:00
Σάββατο: 11:00 – 13:30
Κλειστά 17-26 Απριλίου 2022

Είσοδος ελεύθερη

Επιμέλεια έκθεσης: Αλεξάνδρα Μαράτη

Πόλεμος και ΕιρήνηΗ Αλεξάνδρα Μαράτη και ο Frédéric- Berger- Cardi στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης

Ένα θέμα που κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Ένας πόλεμος του ανθρώπου, όχι μόνο στην κυριολεκτική του έννοια, αλλά και σε οτιδήποτε άλλο έχει ανατρέψει την ειρηνική μας διαβίωση και συνύπαρξη. Ο πόλεμος του ισχυρού απέναντι στον πιο αδύναμο, οι πρόσφυγες, η καταστροφή της φύσης και του οικοσυστήματος, μια άγνωστη αγωνία που μας κυριεύει, που οδηγεί στην εσωστρέφεια και την απομόνωση.

Ο πόλεμος πάντα συνυπάρχει με την ειρήνη.

Τα ζωγραφικά έργα της Αλεξάνδρας, Πλασμένα με ευαισθησία και ενσυναίσθηση, διατηρούν την αρχιτεκτονική δομή τους με τις πολλαπλές χρωματικές επιστρώσεις και τις περίπλοκες μορφές που από πιο συμπαγείς μετατρέπονται σταδιακά σε φασματικές ή οριακά ατσάλινες. Χώροι εξωτερικοί και εσωτερικοί, συχνά περίκλειστοι, που έχουν εκκενωθεί ή εγκαταλειφθεί λόγω ακραίων και απρόβλεπτων γεγονότων ανωτέρας βίας… Σε τόπους φαινομενικής ησυχίας, πλανάται η αίσθηση της απώλειας και μιας επικείμενης νέας έκρηξης. Εικόνες φωτεινές και σκοτεινές εναλλάσσονται μέσα από το τρεμόσβημα ιριδίζοντων και μεταλλιζέ αποχρώσεων που εκπέμπουν τα εναπομείναντα όπλα και οχήματα, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα θολή και μυστήρια. Η βαθμιαία γεωμετρική αποδόμηση των χώρων θυμίζει διαδικασίες εσωστρέφειας και αυτογνωσίας.

Fini, c’est fini, ça va finir, ça va peut-être finir. Les grains s’ajoutent aux grains, un à un, et un jour, soudain, c’est un tas, un petit tas, l’impossible tas….Ce sont de jolies dimensions, je m’appuierai à la table, je regarderai le mur, en attendant qu’il me siffle. – Samuel Beckett

Τα ζωγραφικά έργα του Frédéric, Μια ειρηνική αναζήτηση στη φύση και στο κοσμικό σύμπαν, στην πιο αρχέγονη μορφή τους, όπου με τρόπο λιτό, και την απουσία χρώματος, η κυριαρχία ασπρόμαυρης σκιάς, γεννά γαλήνιες, και βίαιες κινούμενες εικόνες, ντελικάτη σκοτεινιά που μετατρέπει τις άδειες από την ανθρώπινη παρουσία επιφάνειες σε ενεργειακά κύματα και φως. Χωροχρονικές μνήμες, παραπέμπουν έντονα σε αλληλεπίδραση με τα στοιχειά της φύσης, εξαϋλωμένα αντικείμενα – πλανήτες που μετεωρίζονται και μαύρες τρύπες. Όλα φαίνονται να απορροφούν και να αντανακλούν στη συνέχεια προς τα έξω την ’’πνευματικότητα’’ που τα περιβάλλει. Η φύση εισβάλλει τόσο δυναμικά στο χώρο επιβάλλοντας τη σιωπή της, παρακινώντας σε έναν γητευτικό ασκητισμό.

Le silence…de tous ceux qui ’’pratiquent la science du retrait enchanté’’. – Henri Michaux

Αναζητούμε και ονειρευόμαστε γι’ αυτές τις ουτοπίες.

Όλο και πιο πολύ θέλουμε να τις αγγίξουμε.

Δύο καλλιτέχνες η Αλεξάνδρα Μαράτη και ο Frédéric- Berger- Cardi, εκ πρώτης όψεως τόσο διαφορετικοί στις φόρμες τους, στα μέσα τους, στην επιλογή του χρώματος, μονοχρωμία/πολυχρωμία, συναντιούνται στους φαντασιακούς δρόμους των απεικονίσεων τους, σε έναν ανατρεπτικό διάλογο. Αλληλοσυμπληρούμενης διαφορετικότητας, κρυμμένης αισιοδοξίας και διαπολιτισμικής αλληλεγγύης….

Σε συνεργασία με τη Nouvelle Amicale και τη γκαλερί Donopoulos IFA

Κοινοποίηση
Εκκίνηση:

10 Μαΐου 2022 18:00

Λήξη:

10 Μαΐου 2022 21:00

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Λεωφόρος Στρατού 2A, Θεσσαλονίκη

GPS:

40.62116, 22.957009