Parallel Crisis | Γιάννης Καρπούζης (GR)
Κοινοποίηση

Thessaloniki PhotoBiennale 2021
8 Οκτωβρίου 2021 έως 20 Φεβρουαρίου 2022
MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00
Πέμπτη: 12:00-20:00

Υποστήριξη: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Γιάννης Καρπούζης / Yannis Karpouzis (2012-2020)

Παν ερπετόν πληγή νέμεται

Ηράκλειτος, τέλη του 6ου αιώνα π.Χ.

Parallel Crisis | Γιάννης Καρπούζης (GR)Μετά το έτος 2010, μια καταστροφική οικονομική κρίση έπληξε την Ελλάδα, διαλύοντας μια ήδη κατεστραμμένη κοινωνική ισορροπία και οδηγώντας τον πληθυσμό σε μια κατάσταση συλλογικής κατάθλιψης. Από τότε η κατάσταση της στασιμότητας κυριαρχεί στην πρωτεύουσα της Αθήνας. Το έργο Παράλληλη Κρίση είναι ένα δημιουργικό έγγραφο που πραγματεύεται τους τρόπους με τους οποίους το μέσο της φωτογραφίας είναι ικανό να περιγράψει αυτό το κοινωνικό και οικονομικό γεγονός. Μια άβολη συγγένεια αναπτύσσεται μεταξύ της ιδιότητας της φωτογραφίας για την παραγωγή γεγονότων ακινητοποιημένου χρόνου και της άρνησης του κοινωνικού χρόνου που προκαλεί η διαδεδομένη κρίση.

Αυτό που πραγματικά καταγράφει η φωτογραφία στην Ελλάδα είναι μια συγκεκριμένη κατάσταση απάθειας: θέματα χωρίς δυνατότητα ανάπτυξης, η αναπηρία της ανεργίας, εγκλωβισμένοι μετανάστες, γειτονιές όπου βασιλεύουν η σιωπή και ο φόβος. Σε αυτές τις συνθήκες, το μέσο αναστέλλει τον χρόνο που έχει ήδη σταματήσει και φυλακίζει θέματα που είναι ήδη περιορισμένα. Η ίδια η φωτογραφία νοείται ως μεταφορά, καθρέφτης της οικονομικής κρίσης ή ακόμα περισσότερο, ο ακινητοποιημένος χρόνος των φωτογραφιών τέμνεται με τον αρνητικό χρόνο των θεμάτων των εικόνων (αναφορές). Η Παράλληλη Κρίση είναι στο τέλος, ένα έργο για μια σχέση: τη σχέση μεταξύ μιας κοινωνικής κρίσης και μιας ακίνητης εικόνας (φωτογραφία).

Γιάννης Καρπούζης (GR)

O Γιάννης Καρπούζης γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ. Ασχολείται με τη διαχείριση του χώρου και την οργάνωση του χρόνου εκφραζόμενος από τα Μέσα της εικόνας, του λόγου και των μυθολογιών. Το 2015 έλαβε το διεθνές βραβείο Descubrimientos της PHotoEspana και το 2016 το αντίστοιχο βραβείο του Athens Photo Festival για την εργασία Παράλληλη Κρίση και το 2021 εκδόθηκε το αντίστοιχο photobook. Εμπλέκεται σε ερευνητικό επίπεδο με τις πειθαρχίες της Θεωρίας, Αισθητικής και Ιστορίας της τέχνης και μαζί με μία ανεξάρτητη ομάδα ερευνητών, έφτιαξε το 2016, τον κόμβο φωτογραφίας “Aldebaran”. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία και Κίνα.

Το 2019 εξέδωσε το ποιητικό βιβλίο “Ο Χάρτινος Χρόνος Τέλειωσε” (εκδ. Πανοπτικόν) για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή από το περιοδικό Αναγνώστης. Το 2020 ολοκλήρωσε το hybrid-genre essay film, Nikos Karouzos: Poems on the tape recorder (EKK, ΕΡΤ, Empty Square – 100′). Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης όπου και απέσπασε το βραβείο για «ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη» από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Ξεναγήσεις

Σάββατο 06/11, 13/11, 20/11, 27/11

Ώρα διεξαγωγής: 12:00-14:00

Ξεναγήσεις στις έξι εκθέσεις του προγράμματος της Thessaloniki Photobiennale 2021 που παρουσιάζονται στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO) θα πραγματοποιούνται τα Σάββατα του Νοεμβρίου στις 12:00.

*Λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού, οι συμμετοχές θα πραγματοποιούνται μόνο έπειτα από τηλεφωνική κράτηση θέσεων στο 2310240002

*Η συμμετοχή είναι δωρεάν με το εισιτήριο εισόδου του μουσείου

**H είσοδος επισκεπτών επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης SARS-Cov-2 (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) είτε Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19, είτε με την επίδειξη αρνητικού εργαστηριακού rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Οι επισκέπτες καλούνται να φέρουν επιπλέον αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας κατά την είσοδο. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στον χώρο.

Τιμή εισιτηρίου

Γενική είσοδος: 4 €
Ισχύουν μειωμένα εισιτήρια και ατέλειες.

Εκκίνηση:

20 Φεβρουαρίου 2022 10:00

Λήξη:

20 Φεβρουαρίου 2022 18:00

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ - HELEXPO)

GPS:

40.6272764, 22.9546533