Νέα αποκτήματα / Νέες προσεγγίσεις

1 Οκτωβρίου 2020 έως 30 Σεπτεμβρίου 2021
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Νέα αποκτήματα / Νέες προσεγγίσειςΤο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει έναν νέο θεσμό περιοδικών εκθέσεων με τίτλο «νέα αποκτήματα / νέες προσεγγίσεις», που θα ανανεώνεται σε τακτά και σύντομα χρονικά διαστήματα κρατώντας έτσι ζωντανό το ενδιαφέρον των φίλων και επισκεπτών του.

Μία περίοπτη προθήκη στον χώρο υποδοχής του μουσείου καλωσορίζει τους επισκέπτες, συστήνοντάς τους μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες, νέες και παλιές, αρχαιότητές του: αντικείμενα που είτε αποκτήθηκαν πρόσφατα και για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο επιστημονικό και ευρύ κοινό είτε ανασύρθηκαν από τα ράφια των αποθηκών για να εκτεθούν υπό το πρίσμα μιας νέας προσέγγισης, όπως μετά από μία διαδικασία αποκατάστασης, μια νέα ερμηνεία ή νέα επιστημονικά δεδομένα.

Η αυλαία του νέου εκθεσιακού θεσμού ανοίγει με τέσσερα, ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας, αργυρά νομίσματα που πρόσφατα εμπλούτισαν τη νομισματική συλλογή του μουσείου: τα τρία αποκτήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού με αγορά, ενώ το τέταρτο είχε εξαχθεί παράνομα από τη χώρα και αποτελεί προϊόν κατάσχεσης.

Σας περιμένουμε να γνωρίσετε τα «νέα αποκτήματα» του μουσείου μας: ένα αργυρό τετράδραχμο του Κοινού των Χαλκιδέων (αρχές 4ου αι. π.Χ.), ένα του βασιλιά της Θράκης Λυσιμάχου (297-281 π.Χ.), ένα του βασιλιά της Ηπείρου Πύρρου (278 π.Χ.), καθώς και ένα σπάνιο οκτάδραχμο του «θρακομακεδονικού» φύλου των Ιχναίων (περ. 485-470 π.Χ.).

Τέσσερα νομίσματα, που το καθένα έχει να αφηγηθεί τη δική του, παλιά και σύγχρονη, ιστορία.

Ένα ακόμα νέο απόκτημα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό: ένα αττικό αγγείο κλασικών χρόνων που πρόσφατα επαναπατρίσθηκε, έχοντας διανύσει μία ενδιαφέρουσα διαδρομή από τα χρόνια της Κατοχής μέχρι σήμερα. Σας περιμένουμε από κοντά, για να μοιραστούμε την ιστορία του.

Μικρής διάρκειας ξενάγηση στα «νέα αποκτήματα» θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από αρχαιολόγο του μουσείου.

Θεματικές ξεναγήσεις

Ημερομηνία: 9 Σεπτεμβρίου 2021 & 21 Σεπτεμβρίου 2021
Ώρα έναρξης: 12:00
Χώρος: Αίθουσες Περιοδικών Εκθέσεων Α’ και Β’

Είσοδος ελεύθερη

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σάς προσκαλεί σε μια περιήγηση στη νέα του περιοδική έκθεση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Ελάτε να αναστοχαστούμε την ιστορία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας μέσα από τις περιπέτειες των μνημείων της και τη συλλογική μνήμη. Εκθέματα και προσωπικές ιστορίες επώνυμων και ανώνυμων αντανακλούν τα γεγονότα, τις ιδεολογίες και το πνεύμα της εποχής και φωτίζουν μια σημαντική, αλλά σχετικά άγνωστη σελίδα της ελληνικής ιστορίας.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από αρχαιολόγο του Μουσείου με την επίδειξη του εισιτηρίου εισόδου.

Χώρος συγκέντρωσης: Φουαγιέ Μουσείου

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ. 08:00 έως 15:00)

Εκκίνηση:

20 Οκτωβρίου 2021 08:00

Λήξη:

20 Οκτωβρίου 2021 20:00

+100

Περισσότερες προγραμματισμένες ημερομηνίες

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Μανόλη Ανδρόνικου 6

GPS:

40.62513599432, 22.95392173989

101 Προγραμματισμένες Ημερομηνίες