Μήδεια του Μποστ
Κοινοποίηση

8ο Φεστιβάλ Δάσους
Θέατρο Δάσους

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Μήδεια του ΜποστΤο Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα έργο – σταθμό της νεοελληνικής δραματουργίας, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Γραμμένη το 1993 σε δεκαπεντασύλλαβο, η Μήδεια του Μέντη Μποσταντζόγλου ή Μποστ, είναι μια εκρηκτική κωμωδία για τη σύγχρονη πραγματικότητα αυτής της χώρας. Οι ήρωες του έργου ανησυχούν για τον πληθωρισμό και την ανεργία, τη λιτότητα και τη δημόσια διαφθορά, τα δάνεια και τα επιδόματα, καθυστερούν στα ραντεβού τους γιατί πέφτουν πάνω σε πορείες, και λατρεύουν τα αρχαία ελληνικά –αρκεί, βέβαια, να μη χρειαστεί να τα διαβάσουν. Στον κόσμο του Μποστ συνυπάρχουν αναπάντεχα και αρμονικά η Μήδεια, η Αντιγόνη, ένας Ψαράς, ο Ιάσονας, μια Καλόγρια, ο Οιδίποδας, ο Ευριπίδης και ένας αλλόκοτος Χορός, κατορθώνοντας να διαλύσουν κάθε μας βεβαιότητα, «να επικρίνουν τους επικριτάς, να προβληματίσουν τους κριτάς και να ελευθερώσουν τους θεατάς».

Με μια δομή που θυμίζει τόσο επιθεώρηση όσο και αρχαία τραγωδία, η Μήδεια του Μποστ είναι μια σουρεαλιστική κατασκευή φτιαγμένη από απλά υλικά που αντικατοπτρίζει το παιχνιδιάρικο πνεύμα του δημιουργού της. Αυτού του πολυπρισματικού καλλιτέχνη, που εργάστηκε ως σκιτσογράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός αλλά και ζωγράφος. Αυτό που συνδέει όλες τις δημιουργίες του είναι το ανάγλυφο χιούμορ που μοιάζει να έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία της γλώσσας και της χώρας μας. Ίσως και γι’ αυτό να έβρισκε τόσο φυσικό τον δεκαπεντασύλλαβο, ίσως και γι’ αυτό, τα σκίτσα του να συγγενεύουν με τη λαϊκή ζωγραφική και τη βυζαντινή αγιογραφία.

Με απαράμιλλη δεξιοτεχνία ο Μποστ φέρνει κοντά ετερόκλητους χαρακτήρες, από διαφορετικές ιστορικές περιόδους, με χιούμορ και τόλμη, παίζοντας απενοχοποιημένα με τους συνειρμούς που δημιουργεί η ακροβατική του γλώσσα. «Το πρώτο πράγμα που σε τραβάει στο έργο είναι η γλώσσα του. Ο λόγος του, αν και απλός, είναι έτσι φτιαγμένος που σε αιφνιδιάζει με την άρρηκτη σύνδεσή του με το παρόν, με τη δική μας ζωή μας, με τις δικές μας αγωνίες» σημειώνει ο Γιάννης Καλαβριανός.

Με έναν εκλεκτό 20μελή θίασο και μια μη αναμενόμενη ορχήστρα εγχόρδων με τέσσερις μουσικούς επί σκηνής, σε ένα σκηνικό που θυμίζει χρυσό ερειπιώνα η σκηνοθεσία με παιγνιώδη διάθεση βουτά στην ανελέητη κωμωδία του σπουδαίου συγγραφέα. Αντλώντας έμπνευση από την αισθητική του δημιουργού της και προσπαθώντας να προσεγγίσει την καθαρότητα της γελοιογραφίας, η παράσταση επιχειρεί μια κατάδυση στο καλλιτεχνικό σύμπαν του Μποστ.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Καλαβριανός
Δραμτουργική επεξεργασία: Έρι Κύργια
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Χορογράφος: Μαριαννα Καβαλλιεράτου
Φωτιστής: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Κέλλυ Παπαδοπούλου
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Βλάχμπεη
Βοηθός ενδυματολόγου: Αλέξανδρος Γαρνάβος
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Διονυσία Βλαστέλλη
Δραματολόγος παράστασης: Εύα Σαραγά

Διανομή ρόλων

Τροφός: Γιώργος Γλάστρας
Οιδίποδας: Θανάσης Δήμου
Αντιγόνη: Άνδρη Θεοδότου
Ευριπίδης: Στέλιος Ιακωβίδης
Ψαράς: Θανάσης Ισιδώρου
Καλόγρια: Σύρμω Κεκέ
Κορυφαία: Μαρία Κοσκινά
Εξάγγελος: Φανή Παναγιωτίδου
Καλόγερος: ΓιώργοςΣαββίδης
Ιάσωνας: Σταύρος Σβήγκος
Μήδεια: Γαλήνη Χατζηπασχάλη

Χορός

Μαρία Κωνσταντά
Ειρήνη Μακρή
Λυγερή Μητορπούλου
Ελπίδα Νικολάου
Κατερίνα Πατσιάνη
Ματίνα Περγιουδάκη
Μαριάμ Ρουχάτζε
Θεοδοσία Σαββάκη
Νιόβη Χαραλάμπους

Μουσικοί επί σκηνής

Παρασκευάς Κίτσος: Κοντραμπάσο
Θοδωρής Οικονόμου: Πιάνο, μουσική διεύθυνση
Δημήτρης Χουντής: Soprano Σαξόφωνο
Μαρία – Χρίστινα Harper: Άρπα

Εκκίνηση:

29 Αυγούστου 2022 21:00

Λήξη:

29 Αυγούστου 2022 23:00

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Δάσος Σέιχ Σου

GPS:

40.6376693, 22.9661557