Λούνα
Κοινοποίηση

57α Δημήτρια
Θέατρο στο λεωφορείο, εν κινήσει, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
24, 25, 26 & 27 Σεπτεμβρίου 2022
1, 2, 3, 4, 8, 9, 10, 11, 16, 17, 18, 22, 23, 24 & 25 Οκτωβρίου 2022

Ώρα έναρξης: 20:00

Διαρκεια: 2 ώρες

Αφετηρία: Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
Τερματικός σταθμός: Cafe Chantant, Πλατεία Μαβίλη

Της Ρίκας Μπενβενίστε
Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης

ΛούναΈνα διαφορετικό λεωφορείο μπαίνει σε κυκλοφορία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης από τις 24 Σεπτεμβρίου 2022 μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2022, κάθε Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη, στις 20:00, με αφετηρία το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Οι επιβάτες του θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη νεότερη ιστορία της πόλης, αυτήν του 20ου αιώνα, με έναν σχεδόν βιωματικό τρόπο. Ο σκηνοθέτης Δαμιανός Κωνσταντινίδης και οι τέσσερεις ηθοποιοί του -Αλέξης Κότσυφας, Ελένη Μακίσογλου, Αντιγόνη Μπάρμπα, Σωτήρης Ρουμελιώτης- φέρνουν στην επιφάνεια την ιστορία της Λούνας, μιας φτωχής Εβραίας ράφτρας που επέστρεψε στη γενέτειρά της μετά τα στρατόπεδα κατοχής. Το υλικό αντλείται από το βραβευμένο ομότιτλο δοκίμιο ιστορικής βιογραφίας της Ρίκας Μπενβενίστε.

Το λεωφορείο, διατρέχοντας την πόλη από τα ανατολικά προς τα δυτικά, τερματίζει στην πλατεία Μαβίλη. Εκεί, στο μικρότερο καφέ της πόλης, το Café Chantant, θα παρουσιαστεί η τελευταία σκηνή του έργου. Η αυλαία κλείνει με κρασί, ζωντανή μουσική και διάλογο γιατί η πόλη είναι η άλλη μεγάλη πρωταγωνίστρια.

Τι θυμάται και τι θέλει να ξεχάσει από το παρελθόν της;

Και η βία που διαποτίζει σήμερα τους δρόμους και τις γειτονιές της, τι σχέση έχει με τη βία της εκτόπισης και του ολοκαυτώματος;

Διοργανωτές

Την διοργάνωση – παραγωγή υπογράφει η Angelus Novus με επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συνδιοργανωτής είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης: η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Η Λούνα είναι παράλληλη δράση στο Φεστιβάλ Δημητρίων.

Η δράση πραγματοποιείται με την πολύτιμη στήριξη και χορηγία της ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. που γιορταζει φέτος 70 χρόνια λειτουργίας.

Την οργάνωση της παραγωγής έχει αναλάβει η Electra Social Company.

Από την παραγωγή

Το λεωφορείο τερματίζει στην Πλατεία Μαβίλη. Δεν επιστρέφει στο Βαφοπούλειο παρά μόνο σε περίπτωση κακοκαιρίας.

Για πληροφορίες καλέστε στο 6975539982 από τις 6.00 μ.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ., μόνο τις ημέρες των παραστάσεων.

Ταυτότητα Παράστασης

Συγγραφέας: Ρίκα Μπενβενίστε
Σκηνοθεσία – Σύνθεση κειμένου παράστασης: Δαμιανός Κωνσταντινίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης
Μουσική: Γιώργος Χρυσικός
Κίνηση: Ιωάννα Μήτσικα
Βοηθός σκηνοθέτη: Σωτήρης Ρουμελιώτης
Φωτισμοί: Buba Soso Gabedava
Stage manager: Αντωνία Γεωργιάδου
Σχεδιασμός – Διεύθυνση παραγωγής & επικοινωνίας: Στέλλα Τενεκετζή

Ηθοποιοί: Αλέξης Κότσυφας, Ελένη Μακίσογλου, Αντιγόνη Μπάρμπα, Σωτήρης Ρουμελιώτης
Τραγούδι: Ελιόνα – Ελένη Σινιάρη / Κατερίνα Επαμεινώνδα
Μουσικοί: Λυδία Ανεστοπούλου, Γιώργος Χρυσικός

Το βιβλίο

Η Λούνα, «δοκίμιο ιστορικής βιογραφίας» της Ρίκας Μπενβενίστε, αφορά ένα πραγματικό πρόσωπο, μια μακρινή συγγενή της συγγραφέως. Καλύπτει όλο σχεδόν τον 20ο αιώνα, από τη γέννησή της το 1910 έως τον θάνατό της το 1998, εστιάζοντας κυρίως στη μεταπολεμική περίοδο, όπου είναι ακόμη ορατές οι ολέθριες συνέπειες της ναζιστικής κυριαρχίας.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις το 2017. Απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας και το βραβείο του Νίκου Θέμελη (περ. Αναγνώστης).

Από το σημειωματάριο του σκηνοθέτη

«Η Ελένη Μακίσογλου θα είναι η Λούνα. Κουβαλάει μνήμες από μια άλλη Θεσσαλονίκη, τη μεταπολεμική, τη μετεμφυλιακή. Και κουβαλάει 60 χρόνια θεατρικής ιστορίας αυτής της πόλης. Μαθήτρια και ηθοποιός του Ζήσου Χαρατσάρη, ιδρυτικό μέλος του ΦΟΘΚ και του -ιστορικού πλέον- Θεατρικού Εργαστηριού, ηθοποιός για πολλά χρόνια στο Κ.Θ.Β.Ε. Μαζί της η Αντιγόνη Μπάρμπα, ο Αλέξης Κότσυφας, ο Σωτήρης Ρουμελιώτης, τρεις νεότεροι ηθοποιοί, που θα αφηγούνται τη ζωή της Λούνας.

Έτσι, παράλληλα με έναν «υπόγειο» διάλογο που αναπτύσσεται στη διάρκεια της δράσης και αφορά το παρελθόν της Θεσσαλονίκης και το παρόν της, αναπτύσσεται και ένας δεύτερος που αφορά το θέατρο αυτής της πόλης.

Στη Λούνα συνυπάρχουν και συνομιλούν διαφορετικές θεατρικές γενιές, καθώς και διαφορετικοί θεατρικοί τρόποι, διαφορετικές θεατρικές εκφράσεις. Χωρίς ποτέ να ακυρώνει η μια την άλλη. Αλλά υποδεχόμενη η μια την άλλη. Και αγκαλιάζοντάς την.»

Σημαντικές σημειώσεις

  1. Η τελευταία σκηνή του έργου που παρουσιάζεται στην πλατεία Μαβίλη διαρκεί 40 λεπτά. Επισκέπτες και περαστικοί μπορούν να την παρακολουθήσουν δωρεάν.
  2. Σε περίπτωση κακοκαιρίας το λεωφορείο επιστρέφει στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Η τελευταία σκηνή παρουσιάζεται εν κινήσει, εντός του λεωφορείου.
  3. Το λεωφορείο θα αναχωρεί στην ώρα του.
  4. Εισιτήρια διατίθενται μόνο μέσω της ticketservices.gr και του Θεάτρου Αυλαία και όχι στο σημείο αναχώρησης του λεωφορείου.

Τιμές εισιτηρίων

Κανονικό: 15 €
Μειωμένο: 12 €

Μέγιστος αριθμός θεατών: 26 καθήμενοι στο λεωφορείο και στο cafe.

Προπώληση

  • ticketservices.gr
  • Τηλφωνικά: 2107234567
  • Ταμείο Θεάτρου Αυλαία
Εκκίνηση:

25 Οκτωβρίου 2022 20:00

Λήξη:

25 Οκτωβρίου 2022 22:00

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

GPS:

-