Ιωάννης Καποδίστριας – στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη
Κοινοποίηση

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Αίθριο Μουσείου
Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Ώρα έναρξης: 20:30

Ιωάννης Καποδίστριας - στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτηΣτο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022 το θεατρικό έργο “Ιωάννης Καποδίστριας – στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη”.

Το έργο είναι μια παραγωγή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγκεκριμένα της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ κ. Γεωργίου Διδασκάλου.

Το θεατρικό έργο (που συνοδεύεται από μία έκθεση-σκηνικό της παράστασης και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία) έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco και οι παραστάσεις αυτές ανοίγουν έναν καινούργιο κύκλο για το θεατρικό έργο που στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Κύπρο και το Παρίσι.

Το πρωτότυπο κείμενο του θεατρικού έργου γράφτηκε αποκλειστικά και μόνο για τη συγκεκριμένη παράσταση κατόπιν επισταμένης ιστορικής έρευνας και την προσθήκη στοιχείων μυθοπλασίας. Έτυχε λαμπρής υποδοχής στην Κέρκυρα, την Αίγινα και το Ναύπλιο, στην Κύπρο και σε μουσεία της Αθήνας, (Επιγραφικό και Νομισματικό) καθώς και στο θέατρο “Κατίνα Παξινού” στο Αττικό Άλσος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής όπου παρουσιάστηκε και χαιρετίστηκε με διθυραμβικές κριτικές και σχόλια.

Πρόκειται για ένα τρίπτυχο που δημιουργήθηκε με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Μια ρηξικέλευθη προσπάθεια ανάγνωσης της ζωής του µεγάλου αυτού άνδρα. Με σημαντικές ανέκδοτες ιστορικές πληροφορίες, η πορεία του Καποδίστρια ιδωµένη από την οπτική των γυναικών που θυσίασε προς χάριν της μοναδικής γυναίκας που υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή: της ελεύθερης και ανεξάρτητης Ελλάδας. Ένα οδοιπορικό στη ζωή του σπουδαίου πολιτικού, µε στάσεις στα σημαντικότερα γεγονότα και τις σηµαντικότερες γυναικείες µορφές, που συνάντησε στη διαδρομή του. Μια διαδρομη, γεµάτη με το ημιφως της σκοτεινής σκακιέρας της διπλωµατίας. Μια διαδροµή γεµάτη κατασκοπεία, µυστικά, ίντριγκες αλλά και πολλή αφοσίωση και πίστη προς τον σκοπό της απελευθέρωσης του Ελληνικού Έθνους.

Συντελεστές

Γενικός Συντονισµός: Γεώργιος Διδασκάλου, Γενικός Γραµµατέας ΥΠΠΟΑ.
Συγγραφή κειµένων έκθεσης, θεατρικού έργου και επιλογή εποπτικού υλικού: Πολυξένη Αδάμ Βελένη, Αρχαιολόγος-Θεατρολόγος, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονοµιάς – Αστέριος Πελτέκης, Σκηνοθέτης- Ηθοποιός- Θεατρολόγος.
Γραφιστική επιµέλεια έκθεσης: Studio Hervik, κατασκευές DesignErgon
Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Θάνος Κοντογιώργης, Τερέζα Κοζιτόρι, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Νικόλαος Βατικιώτης, Σπύρος Σιδέρης
Φωτισμοί: Ευήνα Βασιλακόπουλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Βούκανος
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Διοικητική υποστήριξη: Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Γραμματεία του τρίπτυχου project: Ελένη Ράπτη
Καλλιτεχνική επιµέλεια του τρίπτυχου project: Αστέριος Πελτέκης – Πολυξένη Αδάμ Βελένη
Ιστορικός σύμβουλος: Παναγιώτης Πασπαλιάρης

Η είσοδος στους χώρους πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή του Covid-19.

Τιμές ειστηρίων

Είσοδος ελεύθερη

Εκκίνηση:

29 Αυγούστου 2022 20:30

Λήξη:

29 Αυγούστου 2022 22:30

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Μανόλη Ανδρόνικου 6

GPS:

40.62513599432, 22.95392173989