Hailu Mergia
Κοινοποίηση

Φιξ in art
Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00

Hailu MergiaTo Polyafrica και το Father Herbie Records παρουσιάζουν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον θρύλο της αιθιοπικής jazz και δεξιοτέχνη των αναλογικών synthesizer και του ακορντεόν, Hailu Mergia. Ο Hailu Mergia εξακολουθεί, μέχρι και σήμερα στα 74 χρόνια του, να επανεφευρίσκει τον ήχο του σε κάθε συναυλία και να προσφέρει στο κοινό μαραθώνιες ζωντανές εμφανίσεις! Έχουμε την τιμή και τη χαρά να τον υποδεχτούμε για μια τέτοια μοναδική συναυλία στην Θεσσαλονίκη, στον ανανεωμένο υπαίθριο χώρο του ΦΙΞ in Art.

Hailu Mergia: electric piano, organ, melodica, accordion, vocals
Alem Kebede: electric bass
Daniel Barnes: drums

Πριν και μετά την συναυλία, οι Αδαμάντιος Καφετζής (Teranga Beat) και Ιωάννης Κουκότζηλας (Kocmoc Collective), με αφορμή την έναρξη του καινούριου τους project Eligo Audio Culture παρουσιάζουν ένα μουσικό ταξίδι στην αφρικανική ήπειρο με hybrid grooves από την δεκαετία του ‘60 μέχρι σήμερα.

O Hailu Mergia, γεννημένος στην επαρχία Shewa της Αιθιοπίας και μεγαλωμένος στην Αντίς Αμπέμπα, καθόρισε την ethio-jazz με την δημιουργία ενός μοναδικού, χαρακτηριστικού ήχου που συνδυάζει στοιχεία της αιθιοπικής παράδοσης με τη δική του προσωπική αντίληψη για την σύγχρονη αιθιοπική μουσική.

Στην Αντίς Αμπέμπα, σε ηλικία 14 χρονών, έμαθε μόνος του να παίζει ακορντεόν. Η δεξιοτεχνία του καθώς και το ταλέντο του να μεταμορφώνει παραδοσιακά αιθιοπικά τραγούδια σε funky μελωδίες,υπήρξαν καθοριστικά για την συνεισφορά του στην μουσική της Αιθιοπίας. Στην δεκαετία του 1970, o Hailu Mergia ήταν ο κιμπορντίστας των Walias Band, μιας πολύ δημοφιλούς jazz – funk μπάντας που ξεχώριζε για τον σκληρό, πολυρυθμικό funk ήχο της με δυτικές επιρροές και ο ρόλος του ως οργανίστα των Walias Band υπήρξε καταλυτικός για τον ήχο τους.

Με τους Walias Band κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Tche Belew” (1977) που αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της instrumental ethio-jazz. Την δεκαετία του 1980, μετά από περιοδεία της μπάντας στην Αμερική, ο Hailu και μερικά ακόμα μέλη αποφασίζουν να παραμείνουν εκεί. Αυτό σήμανε και το τέλος της μπάντας, παρόλο που η μουσική κληρονομιά τους στην Αιθιοπία παρέμενε ακόμα ζωντανή, ειδικά μέσα από το πολύ δημοφιλές instrumental “Muziqawi Silt” (1977).

Από το 1981 που εγκαταστάθηκε στην Ουάσινγκτον, o Hailu έκανε διάφορες δουλειές. Μέχρι πρόσφατα μάλιστα, εργαζόταν ως οδηγός ταξί στην περιοχή του αεροδρομίου. Ποτέ όμως δεν σταμάτησε να γράφει και να παίζει μουσική, να πειραματίζεται με synthesizer, ηλεκτρικό πιάνο και rhythm machine, ακόμα και μέσα στο ταξί περιμένοντας να παραλάβει τον επόμενο πελάτη. Αν και έκανε μερικές ηχογραφήσεις, για μεγάλο διάστημα η επαγγελματική του ενασχόληση με τη μουσική είχε σχεδόν σταματήσει.

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για να έρθει το επόμενο άλμπουμ. Δεν είναι άλλο από το αριστουργηματικό “Hailu Mergia & His Classical Instrument” (1985). Με την επανακυκλοφορία του άλμπουμ το 2013, από την Awesome Tapes From Africa, ο Hailu Mergia επανέρχεται στο προσκήνιο. Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, κάνει ξανά live εμφανίσεις, μπαίνει στο στούντιο και μας χαρίζει το “Lala Belu” (2018), το “Yene Mircha” (2020). Το 2021 η Awesome Tapes From Africa κυκλοφορεί το διάσημο “Tezeta”, ένα άλμπουμ που o Hailu και οι Walias Band είχαν ηχογραφήσει σε κασέτα η οποία βρέθηκε δεκαετίες αργότερα χάρη σε έναν Ολλανδό που είχε ταξιδέψει στην Αντίς Αμπέμπα τη δεκαετία του ’70.

 

Τιμές εισιτηρίων:

Προπώληση: 10 €
Στην είσοδο: 12 €

Προπώληση

  • viva.gr
  • Father Herbie Records
  • Λωτός
  • Vinyl Salvation
  • Stereodisc
  • Το Πικάπ
  • Αναψυκτήριο
  • Tarantino Sandwiches & Fries
Εκκίνηση:

3 Ιουνίου 2022 21:00

Λήξη:

3 Ιουνίου 2022 23:00

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

26ης Οκτωβρίου 15

GPS:

40.642158364914, 22.915132411891