Η εποχή των ισχνών αγελάδων
Κοινοποίηση

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Αίθουσα Ιουλία Βοκοτοπούλου
23 Νοεμβρίου 2021 – 19 Δεκεμβρίου 2021

Ωράριο λιτουργίας: 08:30 – 15:30

Εικαστική αναφορά στην ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου

Η εποχή των ισχνών αγελάδωνΟ Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ) είναι ένα πολιτιστικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, που ιδρύθηκε το 1983 από ομάδα γνωστών εικαστικών. Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 400 μέλη, αποφοίτους της Α.Σ.Κ.Τ., εικαστικούς, ιστορικούς τέχνης, κριτικούς τέχνης, του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με σκοπό την ανάπτυξη και διάδοση των εικαστικών τεχνών στη Βόρεια Ελλάδα.

Η συνεργασία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με τον Σύλλογό μας ΣΚΕΤΒΕ, συμβάλλει στην προβολή των μελών του.

Ο ΣΚΕΤΒΕ φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του με τίτλο: «Η εποχή των ισχνών αγελάδων» εικαστική αναφορά στην ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου.

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από την ποιητική συλλογή του Ντίνου Χριστιανόπουλου, η Εποχή των ισχνών αγελάδων (1950), που διακρίνεται για το προσωπικό ύφος της και για τις δημιουργικές επιρροές από τον Κ. Π. Καβάφη και τον Τ. Σ. Έλιοτ.

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος γεννήθηκε 20 Μαρτίου 1931 και απεβίωσε 11 Αυγούστου 2020 στη Θεσσαλονίκη. Η σχέση του με τις τέχνες και την αρχαιολογία ήταν στενή. Το 1974 ίδρυσε τη Μικρή Πινακοθήκη «Διαγώνιος», όπου διοργάνωνε εκθέσεις Θεσσαλονικιών, κυρίως, ζωγράφων.

Ο διορατικός Χριστιανόπουλος είχε προβλέψει σωστά την ανάγκη να δοθεί χώρος, αλλά κυρίως ευκαιρίες, σε νέους και φερέλπιδες καλλιτέχνες, ζωγράφους, γλύπτες, χαράκτες και φωτογράφους της Θεσσαλονίκης, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Σε όλη του τη ζωή ο ποιητής της Θεσσαλονίκης αυτά αναζητούσε: την ποίηση και τον έρωτα, την αυθεντικότητα των απλών ανθρώπων και το λαϊκό ένστικτο που γίνεται στίχος, μουσική, τραγούδι, εικόνα.

Οι εικαστικοί του συλλόγου σε μια γόνιμη σύμπραξη λέξεων και εικόνων, ορμώμενοι από την ποιητική συγγραφή και τη διορατικότητα του Χριστιανόπουλου, ερμηνεύουν τα ποιήματά του, ο καθένας με την δική του εικαστική γλώσσα, αποκτώντας έτσι μια δική τους ζωή, μια αυτονομία, μια νέα πνευματική υπόσταση.

Θεματικές ξεναγήσεις

Ημερομηνία: 12, 18 Δεκεμβρίου 2021
Ώρα έναρξης: 12:00
Χώρος: Αίθουσα Ιουλία Βοκοτοπούλου

Είσοδος ελεύθερη

Θεματική ξενάγηση στην περιοδική εικαστική έκθεση «Η εποχή των ισχνών αγελάδων» εικαστική αναφορά στην ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου.

Στην έκθεση συμμετέχουν με τις δημιουργίες τους (πίνακες ζωγραφικής και μικτής τεχνικής, χαρακτικά, γλυπτά, ψηφιδωτό, video art) 54 καλλιτέχνες, μέλη του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ). Τα έργα που παρουσιάζονται συνδιαλέγονται με την ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου και οι καλλιτέχνες, μέσω των δημιουργιών τους, αποδίδουν φόρο τιμής στον Θεσσαλονικιό ποιητή.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από μέλη του ΣΚΕΤΒΕ.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313310201 (Δευτ.- Παρ. 08:00 έως 15:00)

Η είσοδος στη συγκεκριμένη έκθεση είναι δωρεάν.

Χώρος συγκέντρωσης: Φουαγιέ Μουσείου

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 4 €

Εκκίνηση:

19 Δεκεμβρίου 2021 08:30

Λήξη:

19 Δεκεμβρίου 2021 15:30

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Μανόλη Ανδρόνικου 6

GPS:

40.62513599432, 22.95392173989