Έκθεση Φωτογραφίας Αναμνήσεις Μικρασίας

Remezzo
6-30 Οκτωβρίου 2022

Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού χώρου:
Καθημερινά 09:00 – 00:00

Έκθεση Φωτογραφίας Αναμνήσεις ΜικρασίαςΣτο πλαίσιο Διεθνούς συνεδρίου για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διοργανώνεται, με ευθύνη και επιμέλεια του Μουσείου Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής», έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Αναμνήσεις Μικρασίας». Περιλαμβάνει πρωτότυπες φωτογραφίες και με σύγχρονες εκτυπωτικές και τεχνολογικές μεθόδους απεικονίζει και υπενθυμίζει από τη μία τον κοσμοπολιτισμό και την υψηλή κουλτούρα της ζωής των προγόνων μας στα μεγάλα αστικά κέντρα της Μ. Ασίας, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, από την άλλη αποτελεί ένα ισχυρό ντοκουμέντο για τα γεγονότα της Καταστροφής. Μέσα από το πρωτότυπο και μοναδικό φωτογραφικό υλικό του Μουσείου Φωτογραφίας και του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού αποτυπώνεται ο πόνος και ο ξεριζωμός του ελληνισμού, η εγκατάστασή του στη μητροπολιτική Ελλάδα, και η προσπάθεια να ξαναστήσει τη ζωή του στη χώρα της προσφυγιάς. Μία φωτογραφική έκθεση με τρεις νοητές θεματικές, τη ζωή πριν την Καταστροφή, την ίδια την Καταστροφή και τη ζωή μετά από αυτή.

Το μουσειολογικό σκεπτικό της έκθεσης στόχο έχει να μεταφέρει το παρελθόν, αλλά ταυτόχρονα, αναμοχλεύοντας τις ένδοξες στιγμές της ευημερίας, να μαθητεύσει τον επισκέπτη στα ιστορικά γεγονότα και να εμφυσήσει την ελπίδα και την πίστη για τη ζωή μετά από τα τραγικά γεγονότα.

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος της έκθεσης, η έκθεση παραμένει ανοιχτή από την 6η Οκτωβρίου μέχρι και την 30η Οκτωβρίου 2022, ώστε να πραγματοποιηθούν επισκέψεις από σχολεία, συλλόγους, φοιτητικά τμήματα και ευρύτερο κοινό από την Καλαμαριά, τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία.

Η έκθεση φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Remezzo, που βρίσκεται στην περιοχή που αποτέλεσε το πρώτο μέρος υποδοχής των προσφύγων και που ως μνημονικός τόπος έχει ιδιαίτερη ιστορική και συμβολική σημασία.

Κοινοποίηση
Εκκίνηση:

30 Οκτωβρίου 2022 09:00

Λήξη:

30 Οκτωβρίου 2022 23:59

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Νικ. Πλαστήρα 31, Καλαμαριά

GPS:

40.57614212535343, 22.945995126983654