Chrysalis | Όλγα Στεφάτου (GR)
Κοινοποίηση

Thessaloniki PhotoBiennale 2021
8 Οκτωβρίου 2021 έως 20 Φεβρουαρίου 2022
MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00
Πέμπτη: 12:00-20:00

Σχεδιασμός ενδυμάτων Guram Chachanidze

Υποστήριξη: Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ

Chrysalis | Όλγα Στεφάτου (GR)Η σειρά πορτρέτων Chrysalis αναγνωρίζει και τιμά την ατομικότητα των ταυτοφυλικών και διεμφυλικών γυναικών που ζουν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες όπως επίσης κι εκείνων που αναζητούν άσυλο.

Με καταγωγή από διάφορες χώρες όπως η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Καμερούν και η Γκάνα, οι συμμετέχουσες ανεβαίνουν στη σκηνή και φωτογραφίζονται, φορώντας χρυσαφένιες ενδυμασίες φτιαγμένες από κουβέρτες διάσωσης. Τα πορτρέτα και τα συνοδευτικά κείμενα απεικονίζουν τη διαφορετική εμπειρία της κάθε γυναίκας και το μεταναστευτικό μονοπάτι που ακολούθησε, ενώ το σκηνικό τοποθετεί τη θαρραλέα έκφρασή της στην καρδιά της εικόνας.

Από το 2014, έχουν φτάσει στην Ελλάδα περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι που ξέφυγαν από τις συγκρούσεις, τη βία και τις διώξεις, υπομένοντας θαλάσσια ταξίδια γεμάτα κινδύνους σε αναζήτηση ασφάλειας και μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη. Όμως περίπου 100.000 πρόσφυγες παραμένουν στην Ελλάδα, με την πλειοψηφία να επιβιώνει σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Με έμπνευσή μου τον συμβολισμό του χρυσού χρώματος, βρήκα μια νέα χρήση για το υλικό που θεωρείται συνώνυμο με το προσφυγικό ταξίδι και, σε συνεργασία με τον εικαστικό Guram Chachanidze, το μετατρέψαμε σε ρούχο. Η κάθε ενδυμασία είναι μοναδική και καθρεφτίζει το πνεύμα των γυναικών.

Ο τίτλος «χρυσαλλίς» αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της μεταμόρφωσης της πεταλούδας, το στάδιο της νύμφης, προτού αυτή πάρει την ενήλικη μορφή της. Είναι η στιγμή μιας μεγάλης αλλαγής για το είδος αυτό που, τυλιγμένο ακόμα στο χρυσαφένιο του κουκούλι, ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει τα φτερά του για πρώτη φορά.

Όλγα Στεφάτου (GR)

Η Όλγα Στεφάτου είναι φωτογράφος και σύμβουλος φωτογραφίας. Πρόσφατα επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από συνεργασία δύο ετών με το Qatar Museums, ως υπεύθυνη επιμελήτρια της φωτογραφικής συλλογής τουοργανισμού . Η Στεφάτου εστιάζει σε μακροπρόθεσμα έργα, τα οποία μελετουν την ιδέα της ανεξαρτησίας και της σύνδεσης της με τη γεωπολιτική, την κληρονομιά και τα κοινωνικά μοτίβα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα θέματα φύλου. Έργα της έχουν εκτεθεί στο Aga Khan Museum (CA), Doha Fire Station art space (QA), στο Los Angeles Month of Photography, στο φεστιβάλ Head On (AU), στο Les Boutographies (FR) και στη Gallery Negpos (FR) μεταξύ άλλων.

Η Στεφάτου συνεργάζεται με διεθνή μέσα ενημέρωσης όπωςDer Spiegel, Die Zeit, The Economist, NBC News και Vanity Fair. Το 2015 συμμετείχε στην πρωτοποριακή αποστολή «Solar Impulse» – ο πρώτος γύρος του κόσμου με αεροσκάφος ηλιακής ενέργειας. Η Στεφάτου είναι επιμελήτρια των τεχνών του Saristra Festival, ενός μουσικού και εικαστικού Φεστιβάλ στην Κεφαλονιά. Σπούδασε φωτογραφία στο ΤΕΙ Αθήνας και το 2012 πήρε το μεταπτυχιακό της στη «Δημοσιογραφία Πολυμέσων», από το Πανεπιστήμιο του Μπόλτον, με έδρα το Πεκίνο της Κίνας.

Ξεναγήσεις

Σάββατο 06/11, 13/11, 20/11, 27/11

Ώρα διεξαγωγής: 12:00-14:00

Ξεναγήσεις στις έξι εκθέσεις του προγράμματος της Thessaloniki Photobiennale 2021 που παρουσιάζονται στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO) θα πραγματοποιούνται τα Σάββατα του Νοεμβρίου στις 12:00.

*Λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού, οι συμμετοχές θα πραγματοποιούνται μόνο έπειτα από τηλεφωνική κράτηση θέσεων στο 2310240002

*Η συμμετοχή είναι δωρεάν με το εισιτήριο εισόδου του μουσείου

**H είσοδος επισκεπτών επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης SARS-Cov-2 (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) είτε Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19, είτε με την επίδειξη αρνητικού εργαστηριακού rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Οι επισκέπτες καλούνται να φέρουν επιπλέον αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας κατά την είσοδο. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στον χώρο.

Τιμή εισιτηρίου

Γενική είσοδος: 4 €
Ισχύουν μειωμένα εισιτήρια και ατέλειες.

Εκκίνηση:

20 Φεβρουαρίου 2022 10:00

Λήξη:

20 Φεβρουαρίου 2022 18:00

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ - HELEXPO)

GPS:

40.6272764, 22.9546533