Burnt Friedman και João Pais Filipe
Κοινοποίηση

Φιξ in art
Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Ώρα προσέλευσης: 21:00
Ώρα έναρξης: 22:00

Burnt Friedman και João Pais FilipeH Polyafrica παρουσιάζει τον Γερμανό μουσικό και παραγωγό Burnt Friedman (electronics/synth) και τον Πορτογάλο João Pais Filipe (drums/percussion) για μια ξεχωριστή συναυλία στο θέατρο του ΦΙΞ in Art στη Θεσσαλονίκη.

Ο πολυδιάστατος Friedman δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ιδρυτής της δισκογραφικής Nonplace με πάνω από 50 κυκλοφορίες και ένας από τους πιο καταξιωμένους μουσικούς και παραγωγούς με μακρά και πολύ παραγωγική πορεία που μετρά σχεδόν 40 χρόνια, είναι ίσως ένας από τους πιο αυθεντικούς μουσικούς που επαναπροσδιόρισε τα όρια μεταξύ της ηλεκτρονικής σύνθεσης και πιο “περίτεχνων” (αλλά πάντα funky) ρυθμών. Ο πολυτάλαντος João Pais Filipe (ντράμερ/περκασιονίστας, καλλιτέχνης ηχητικών γλυπτών, κατασκευαστής μεταλλικών κρουστών) έχει στο ενεργητικό του ήδη αρκετές προσωπικές κυκλοφορίες και συμμετέχει παράλληλα σε διάφορα μουσικά project. Η μουσική συνάντηση των δύο καλλιτεχνών, στο πλαίσιο του κοινού τους project “Automatic Music”, οδήγησε στην κυκλοφορία του EP “Mechanics of Waving” τον Ιούνιο του 2022.

Bunt Friedman: electronics, synth
João Pais Filipe: drums, percussion

Opening act: Foukodian Rhythms (live electronics)

Foukodian Rhythms, aka Oldman Talkin’: Dj και μουσικός παραγωγός με βάση τη Θεσσαλονίκη. Μιξάρει διαφορετικά στυλ μουσικής όπως dub, downtempo, beats, world, κλπ. Έχει συμμετάσχει σε ποικίλα compilations, όπως το Mosaics της Echovolt Records, στις συλλογές της Oneirodes Collective, στο Territorial Pissings και σε συνεργασία με τον Mononome στο Sounds of Olympou Street (To Pikap Records). Αποτελεί επίσης μέλος του project Anopolis με κυκλοφορίες στο Αθηναϊκό label Lower Parts και στο ομώνυμο Anopolis Records.

Burnt Friedman και João Pais Filipe

Από το 2018 ο João Pais Filipe (drums) και ο Burnt Friedman (electronics/synth) εξερευνούν την σύνθεση μοτίβων που οι ίδιοι ονομάζουν “automatic patterns”, αντλώντας έμπνευση από τους νόμους που διέπουν την κίνηση.

O Πορτογάλος João Pais Filipe, γεννημένος το 1980, είναι ντράμερ/περκασιονίστας και καλλιτέχνης της ηχητικής γλυπτικής. Εκτός από τη συνεργασία του με τον Friedman στο κοινό τους project “Automatic Music” και την σόλο καριέρα του με αρκετές προσωπικές κυκλοφορίες, είναι μέλος της μπάντας HHY & the Macumbas και συνδημιουργός του project CZN (με την Valentina Magaletti). Έχει περιοδεύσει σε Ευρώπη, Ασία, Nότια Αμερική και Αφρική, ενώ έχει παίξει σε μεγάλα φεστιβάλ όπως το Nyege Nyege Festival της Ουγκάντα και πρόσφατα το Unsound Festival της Πολωνίας όπου συμμετείχε μαζί με τον Friedman. Παράλληλα με τη μουσική του πορεία, ο João Pais Filipe κατασκευάζει Gong, πιατίνια και άλλα μεταλλικά είδη κρουστών, μία ενασχόληση που τον βοηθά να εξερευνά τις ακουστικές ιδιότητες αυτών των αντικειμένων καθώς και την πιθανή θέση τους ως μέρη ηχητικών γλυπτών.

Ο Γερμανός Burnt Friedman, γεννημένος το 1965, είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους μουσικούς και παραγωγούς, με μια μακρά πορεία σχεδόν 40 χρόνων. Στη δεκαετία του ‘80, κατά τη διάρκεια των σπουδών του (καλές τέχνες), ο Friedman άρχισε να επικεντρώνεται αποκλειστικά στη μουσική και στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 άρχισε να κυκλοφορεί τα δικά του έργα. Η δεκαετία του ‘90 υπήρξε για τον Friedman πολύ παραγωγική με τη συμμετοχή του σε πολλά διαφορετικά project και με συνεργασίες – σταθμούς: ενδεικτικά, η συνεργασία του με τον Jaki Liebezeit (ιδρυτικό μέλος και ντράμερ των Can), με τον σαξοφωνίστα Hayden Chisholm, με τον Atom™ στους Flanger, με τους Steve Jansen και David Sylvian στους Nine Horses, με τους Root70 κ.ά.

Το 2000 o Friedman ίδρυσε το δικό του label, την Nonplace, που μετρά μέχρι σήμερα 53 κυκλοφορίες. Χρησιμοποιώντας το όνομα Burnt Friedman για την σόλο μουσική του πορεία, ο στόχος του ήταν να καταρρίψει την προκατάληψη που κυριαρχούσε τότε για την αυθεντικότητα της προγραμματικής μουσικής.

Στα 17 χρόνια της συνεργασίας τους, τόσο στο στούντιο όσο και πάνω στη σκηνή, ο Friedman και ο Liebezeit, απομάκρυναν συνειδητά τη μουσική από τις φόρμες που επέβαλλε ο δυτικοευρωπαϊκός και αγγλοαμερικανικός πολιτισμός. Αποτέλεσμα της μακράς αυτής συνεργασίας ήταν, εκτός των άλλων, η κυκλοφορία της πλέον γνωστής σειράς “Secret Rhythms”, μέσα από την οποία αναθεώρησαν τις καθιερωμένες δυτικές θεωρήσεις περί ρυθμού.

Ακολουθώντας με τον Pais τον ίδιο δρόμο, όπως με τον Liebezeit, εξερευνούν λιγότερο οικείους ήχους και ρυθμούς. Ο Friedman και ο Pais ανακαλύπτουν τις θεμελιώδεις αρχές των ρυθμικών φαινομένων αποκόπτοντας την μουσική από πολιτισμικούς ιδιωματισμούς. Η τετραετής αναζήτησή τους οδήγησε στην κυκλοφορία του EP “Mechanics Of Waving” (το πρώτο μέρος του Automatic Music) τον Ιούνιο του 2022 από την Nonplace.

Τιμές εισιτηρίων:

  • Προπώληση: 12 €
  • Στην είσοδο: 15 €

Προπώληση

  • viva.gr
  • Father Herbie Records
  • Λωτός
  • Vinyl Salvation
  • Το Πικάπ
  • Αναψυκτήριο
Εκκίνηση:

25 Νοεμβρίου 2022 22:00

Λήξη:

25 Νοεμβρίου 2022 23:59

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

26ης Οκτωβρίου 15

GPS:

40.642158364914, 22.915132411891