Ατομική έκθεση | Σταμάτης Παπαδήμος – Τα Επίκαιρα

Myró Gallery
4-13 Νοεμβρίου 2021

Ατομική έκθεση | Σταμάτης Παπαδήμος - Τα ΕπίκαιραΗ Myró Gallery φιλοξενεί την έκθεση του Σταμάτη Παπαδήμου, «Τα Επίκαιρα», στον χώρο του Main Ηall. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου και ώρα 19:30.

Τόσο την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης όσο και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες που η έκθεση θα είναι ανοικτή, θα τηρούνται οι συστάσεις της Πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.

Λίγα λόγια για μένα

Γεννήθηκα στην Αθήνα, μεγάλωσα στον Βόλο και από τον Απρίλιο του 2019 κατοικώ στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Τέχνη και Γραφιστική και είμαι πτυχιούχος, με «άριστα», του «Saint Luc» École Supérieure d’Arts Plastiques et d’Architecture, Βρυξέλλες (1988-1994). Είμαι γραφίστας, εικονογράφος, σκιτσογράφος (μέλος του «Cartoon Movement», Άμστερνταμ) και από το 2007 ζωγραφίζω. Έχω πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις Τέχνης, μεταξύ άλλων:

  • Γαλλικό Ινστιτούτο. Λάρισα, 2009
  • Κέντρο Τέχνης Giorgio de Chirico. Βόλος, 2010
  • Μ. Αrt space. Αθήνα, 2014
  • Αgora Gallery – Τσέλσι. Νέα Υόρκη, 2014
  • Βiscotto coffee+. Θεσσαλονίκη, 2016
  • Laika. Θεσσαλονίκη, 2017 – 2019
  • Ωδείο Αθηνών, Αθήνα, 2018
  • Cheapart: Aθήνα – Θεσσαλονίκη, 2017 – 2018 – 2019

Σκέψεις

Από την πολλή αρχή της διαδρομής μου στη ζωγραφική, αποφάσισα να αποτυπώσω πάνω σε χαρτί όλα εκείνες τις καθημερινές στιγμές, τα πράγματα που κέντριζαν το ενδιαφέρον μου, αλλά επίσης να σχηματοποιήσω τους φόβους μου, τις φαντασίες και τις φαντασιώσεις μου. Το χαρτί είναι για μένα το διαβατήριο για το πέρασμα από την φαντασιακή παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, την ωριμότητα, το σήμερα. Το χαρτί, σε συνδυασμό με τους μαρκαδόρους και το μαύρο μελάνι που έχω επιλέξει για να ζωγραφίζω, αλλά και η επανάληψη των μοτίβων, μεταφράζουν τη μνήμη μου σε σχήμα και χρώμα και δίνουν στην ζωγραφική μου μια παιδική αφέλεια. Μαθαίνοντας λοιπόν τη δική μου αλήθεια κατ’ αυτόν τον τρόπο, έρχονται στιγμές που νιώθω την μεγάλη ανάγκη να την δημοσιοποιώ και να την μοιράζομαι με τον κόσμο. Κάθε σειρά έργων που εκτίθενται, αποτελούν ένα καινούργιο κεφάλαιο στο «βιβλίο» της ζωής μου.

Kριτικές

Xρύσα Δραντάκη

Iστορικός – Kοινωνιολόγος Tέχνης

(…) Προερχόμενος από τo «École Supérieure d’Arts Plastiques et d’Architecture» των Bρυξελλών, όπου σπούδασε και διακρίθηκε σε καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, κατέχει μια ουσιαστική θεωρητική γνώση και εντρυφεί στις εικαστικές τέχνες. Το «σαράκι» της ανεξάρτητης προσωπικής δημιουργίας τον οδηγεί στη διαφυγή του ζωγραφικού έργου, του έργου δηλαδή χωρίς σκοπό, που δημιουργείται ως προσωπική έκφραση και ανάγκη. Σήμερα σε μια καμπή της ζωής του όπου, «nulla dies sensa linea», καθημερινά επιδίδεται, χωρίς ανάσα, σε αυτή την προσωπική έκφραση.

Mοναδικό μέσο, εργαλείο ή όπλο κατάκτησης του ζωγραφικού χώρου είναι οι ακρυλικοί μαρκαδόροι. Mε αυτό το υλικό αποδίδει μια «γραφική» τέχνη, η οποία γίνεται ζω-γραφική δίνοντας ζωή στους χαρακτηριστικούς τύπους που δημιουργεί.

O Σ. Παπαδήμος πλάθει έναν δικό του ανθρώπινο τύπο, ένα ανθρωποειδές, ένα character, που άλλοτε σε μεγέθυνση καταλαμβάνει σε γκρο πλαν το ζωγραφικό χώρο, ως ήρωας μιας καθημερινής πραγματικότητας προβάλλοντας τα δικά του γούστα – την αγάπη για το αυτοκίνητο, το ποδόσφαιρο, τη γυναίκα – και άλλοτε γίνεται μικροσκοπικός αντιήρωας ή πανομοιότυπος με άλλους, χαμένος και αμήχανος σε ένα κοινωνικό χώρο, που υπάρχει εντός του ανήμπορος να τον αλλάξει. Θα μπορούσε κανείς να ανατρέξει στα πρώτα έργα του Γαΐτη, του Σαρακατσιάνου, του Πατρικαλάκη για να βρει συγγένειες στο έργο του Σταμάτη Παπαδήμου.

Yπάρχει ωστόσο μια πρωτοτυπία, που προκύπτει από το αρμονικό δέσιμο και τον ρόλο του λόγου μέσα στα ζω-γραφίσματά του, όπως και στην εφεύρεση των ζω-γραφικών χαρακτήρων του.

Mια σειρά τελικά έξυπνων κριτικών σχολίων στην κοινωνική πραγματικότητα με εικαστικό λόγο και ευρηματική απόδοση.

Μάρτιος, 2010

Κοινοποίηση
Εκκίνηση:

13 Νοεμβρίου 2021 11:00

Λήξη:

13 Νοεμβρίου 2021 15:00

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Νικηφόρου Φωκά 8

GPS:

40.6279975, 22.9489605