Αμερικανικός Βούβαλος
Κοινοποίηση

Metropolitan: The Urban Theater
4, 5, 6, 11, 12, 13 Νοεμβρίου 2022

Ώρα έναρξης
Παρασκευή, Σάββατο: 21:00
Κυριακή: 19:00

Διάρκεια: 100 λεπτά

*Ακατάλληλο για ανηλίκους

Αμερικανικός ΒούβαλοςΟ Αμερικάνικος βούβαλος του David Mamet ανεβαίνει από 4 Νοεμβρίου 2022 και για λίγες μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Metropolitan!

Τρεις μικροαπατεώνες θέλουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι από το αμερικανικό όνειρο.

Ο «Αμερικάνικος Βούβαλος», έργο σταθμός της δραματουργίας του Mamet είναι μια σύγχρονη τραγωδία που μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Μια άγρια σάτιρα για την κατάρρευση του καπιταλιστικού συστήματος, την απατηλή λάμψη του αμερικάνικου ονείρου και την αποδόμηση των ανθρώπινων σχέσεων. Με διεισδυτικό χιούμορ και κοφτούς διαλόγους, ο Mamet -εκπληκτικός τεχνίτης της γλώσσας- μάς βάζει στον κόσμο τριών ανδρών που ζουν και δρουν στο κοινωνικό περιθώριο, κάνουν τα πάντα για να πιάσουν «την καλή» με αφορμή ένα σπάνιο νόμισμα υποτιθεμένης μεγάλης αξίας. Μια πικρή κωμωδία για το μάταιο κυνήγι της επιτυχίας και του χρήματος που πνίγει τις ανθρώπινες σχέσεις.

Πλοκή

Ο Μάμετ παρακολουθεί μια ημέρα τριών ανδρών που ζουν στο περιθώριο μιας αμερικάνικης μητρόπολης το 1975. Τρεις μικροαπατεώνες σχεδιάζουν μια διάρρηξη για να κλέψουν κάποια συλλεκτικά νομίσματα, η οποία όμως δεν γίνεται ποτέ. Εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμό τους, με τα όνειρά τους να βουλιάζουν και την απόγνωση να ξεχειλίζει, βλέπουν τις σχέσεις τους να δοκιμάζονται, με τον πιο αδύναμο να γίνεται το εξιλαστήριο θύμα.

Όλη η πλοκή εκτυλίσσεται σ’ ένα παλιατζίδικο. Οι τρεις ήρωες ξεχασμένοι από την κοινωνία, όπως και τα ξεχασμένα αντικείμενα του παλαιοπωλείου, εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμο του εύκολου κέρδους και στην επιχειρηματική «ηθική» αποτελούν τον ορισμό της διάψευσης του αμερικανικού ονείρου.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Το εκρηκτικό έργο του David Mamet για την αναζήτηση της επιτυχίας και την απατηλή ματαιότητα του Αμερικάνικου ονείρου μιλά και για τη φιλία και τους άγραφους νόμους της «κανονικότητας» ανάμεσα στον σκληρό κόσμο τριών ανδρών όπου απαγορεύεται κάθε ανθρώπινο συναίσθημα. Μια ηθική και μια φιλοσοφία ανάλογη της ηθικής και των ηθών των επιχειρησιακών συναλλαγών, όπου το κέρδος είναι η απόλυτη προτεραιότητα και το μέτρο της επιτυχίας. Όμως οι ήρωες του Βούβαλου έχουν αλήθεια μέσα τους και παρά το πρώτο τους επίπεδο που σχετίζεται με την αγωνία για χρήμα -που ταυτίζεται στη φιλοσοφία και της δική μας καπιταλιστικής «ευρωπαϊκής» ζωής – υπάρχει και η αγωνία αληθινών ψυχών που πάλλονται να βρουν νόημα για να υπάρξουν σ’ ένα σύστημα που συνεχώς τις αποβάλλει. Το έργο είναι αισιόδοξο αφού στην τελική μεγάλη μάχη μεταξύ προδοσίας και πραγματικής φιλίας, αλήθειας και ψέματος, ζωής και θανάτου επικρατεί η απροσποίητη αγάπη έστω και μ’ έναν χαμένο «θησαυρό».

Θανάσης Σαράντος

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Σκηνικό – Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Μουσική – Ήχοι: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Κακαβούλας
Επιμέλεια κινήσης: Αυγουστίνος Κούμουλος
Βοηθός σκηνογράφου: Φανή Παϊτάκη
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης
Τρέιλερ: Στέφανος Κοσμίδης
Σύμβουλος δραματουργίας: Μάρκος Τσούμας

Παίζουν οι: Θανάσης Σαράντος (Δάσκαλος), Χριστόδουλος Στυλιανού (Ντον), Πάρης Σκαρτσολιάς (Μπομπ)

Έγραψαν για την παράσταση

«…Οι 3 ηθοποιοί ενσαρκώνουν τους ιδιαίτερους ήρωες του Μάμετ αναδεικνύοντας τις λεπτές αποχρώσεις των χαρακτήρων, κάτι ανάμεσα σε μικροαπατεώνες δίχως αξία και τραγικούς ήρωες μιας αδυσώπητης καθημερινότητας, κάνοντας ερμηνεία καριέρας…Στο θέατρο «Φούρνος» ανεβαίνει ο «Αμερικανικός βούβαλος». Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Τάρλοου και την κατευχαριστηθήκαμε. …»
Νόρα Ράλλη, Εφημερίδα των Συντακτών

«…Ο Θανάσης Σαράντος μεγαλουργεί επί σκηνής. Μεστός, όλο νόημα και ποιότητα, στην εμφάνισή του, ο Θανάσης Σαράντος δεν σκηνοθετεί απλώς, αλλά ερμηνεύει τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην οπτική του εξωτερικού παράγοντα (βλ. σκηνοθέτη) και τη μεταφορά αυτής στο θεατρικό στερέωμα με πρωταγωνιστικό ρόλο.Για το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα της παράστασης απαιτούνταν η συνύπαρξη στους ρόλους προσώπων με θεατρική παιδεία και ποιότητα χαρακτήρων. Και τα δύο αυτά στοιχεία το έργο τα εντόπισε στους ηθοποιούς Χριστόδουλο Στυλιανού (ερμηνεύει το ρόλο του Ντον) και Πάρη Σκαρτσολιά (ερμηνεύει το ρόλο του Μπομπ)…».
Αντώνης Χαριστός, Τετράγωνο

«…Ο Χριστόφορος Στυλιανού μεταφέρει την ενσυναίσθηση στον ήρωα του, τη συστολή, γίνεται οικείος καθώς ζει πλήρως τον ρόλο του. Ο Θανάσης Σαράντος ως δάσκαλος καταφέρνει με μαεστρία να γίνει ο μισητός χαρακτήρας του έργου. Ο άνθρωπος που μας «διατάζει» να πάρουμε θέση στα γεγονότα. Που «παίζει» με τα όριά μας και τη συνείδησή μας. Ο τρομαγμένος και εξαρτημένος νέος, ο Μπομπ, παίρνει σάρκα μέσα από τον Πάρη Σκαρτσολιά…»
Μαίρη Ζαρακοβίτη, zappit.gr

«…Ο Θανάσης Σαράντος ταιριάζει απόλυτα τους ηθοποιούς μεταξύ τους και συνθέτει ένα ερμηνευτικό τρίγωνο με την ιδανική σκηνική επικοινωνία εντάσσοντας και τα απαραίτητα κωμικά στοιχεία. Ο χώρος του θεάτρου Φούρνος είναι ο ιδανικός ώστε να μετατραπεί σε παλιατζίδικο και η σκηνοθεσία αξιοποιεί όλα τα σημεία του από άκρη σε άκρη…»
Γιάννης Σεβαστίκογλου, Theaterstage

«…Εκπληκτικοί ηθοποιοί και οι τρεις τους. Τέλεια διανομή! Και η σκηνοθεσία ρυθμική, σαν μουσικό συγκρότημα δρόμου μέσα στο κλειστοφοβικό μαγαζί ενός παλιατζή που ονειρεύεται πλούτη και μεγαλεία αλλά δεν ξεχνάει να αγαπάει τις καταδικασμένες ψυχές σαν κι ελόγου του. Αυτό είναι το μήνυμα στο αριστοτεχνικό έργο τού Μάμετ, που προβαίνει στην πλέον εύστοχη κριτική τού πολιτικού αμοραλισμού και του αχαλίνωτου, ανεξέλεγκτου φιλελευθερισμού…»
Κωνσταντίνος Μπούρας, Γραφείν

« …Οι δυνατές ερμηνείες των τριών ηθοποιών πλαισιώνουν τη σκηνοθεσία, φτιάχνοντας μια παράσταση που μιλά για όσα δεν λέγονται πάνω στη σκηνή. Ο Θανάσης Σαράντος ως μεταμορφώνεται ένα λούμπεν υποκοσμικό στοιχείο που ο θυμός και η βία αστράφτουν μέσα στο βλέμμα του. Απολαυστικός και γνήσιος παίζει με ολόκληρο το σώμα του, βουτάει μέσα στο ρόλο και γίνεται ένα αυτόν. Ο Χριστόδουλος Στυλιανού ως Ντον, λιτά εκφραστικός παραπαίοντας ανάμεσα
στο ρίσκο και στο φόβο, μας πείθει απόλυτα για τη λαχτάρα του να βγει από τη λάσπη με μια καλή αρπαχτή αλλά και για τα κρυμμένα συναισθήματα τρυφερότητας και νοιαξίματος για τους συντρόφους του. Πολύ καλό κι ο Πάρης Σκαρτσολιάς στο ρόλο του Μπομπ, ενός νεαρού που μόλις αρχίζει την καριέρα του στην περιθωριακή ζωή.Πονηρός και φοβισμένος, δουλοπρεπής και ύπουλος κατάφερε να μας μπερδέψει μέσα από την φυσική του ερμηνεία για το αν είναι ειλικρινής ή όχι. Στο θέατρο Φούρνος, το έργο του David Mamet στην αναθεωρημένη μετάφραση του Δημήτρη Τάρλοου, γίνεται στα επιδέξια σκηνοθετικά χέρια του Θανάση Σαράντου μια πολύ καλή παράσταση με δυνατές ερμηνείες και
σπουδαία μηνύματα…
Θέατρο.gr

Τιμές εισιτηρίων:

  • Κανονικό: 16 €
  • Φοιτητικό, Ανέργων, ΑΜΕΑ: 12 €

Προπώληση εισιτηρίων:

  • viva.gr
  • Ταμείο του θεάτρου
Εκκίνηση:

13 Νοεμβρίου 2022 19:00

Λήξη:

13 Νοεμβρίου 2022 20:40

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Αλ. Φλέμινγκ 2

GPS:

40.6113498, 22.9544646