Κινηματογράφος Ολύμπιον
Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α
Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Αποθήκη 1
3-13 Νοεμβρίου 2022
Αγγελόπουλος για πάντα!
Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από τον θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, το Φεστιβάλ πραγματοποιεί ένα καινοτόμο και πολυεπίπεδο αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό που σημάδεψε με το έργο του το ελληνικό σινεμά, με τίτλο Αγγελόπουλος για πάντα. Δύο μεγάλες εκθέσεις που συνδέουν το ξεκίνημα με το κύκνειο άσμα του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η καθολικά προσβάσιμη προβολή της εμβληματικής πρώτης του ταινίας, Αναπαράσταση (1970), ένα ντοκιμαντέρ που μας αποκαλύπτει μια συναρπαστική συζήτηση ανάμεσα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, αλλά και μία πρωτοποριακή δίγλωσση έκδοση που επικεντρώνεται στη δύναμη και το μυστήριο των κινηματογραφικών εικόνων του Αγγελόπουλου, είναι οι βασικοί πυλώνες του αφιερώματος.
Η Αναπαράσταση γίνεται ο πυρήνας της φετινής διοργάνωσης, ως μια κομβική έννοια που συμπυκνώνει και εκφράζει το πώς βλέπουμε, αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Στο σινεμά του Αγγελόπουλου, αλλά και στην τέχνη γενικότερα, η αναπαράσταση ταυτίζεται με την ανθρώπινη ερμηνεία της πραγματικότητας και της ίδιας της ζωής.
Η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ, με τίτλο «Αναπαράσταση (Anaparastasi): Reconstruction, Reenactment, Reconstitution» εξερευνά τις διαφορετικές παραλλαγές και αποδόσεις της αναπαράστασης: την ανασύσταση, την αναθέσπιση και την ανακατασκευή. Στο πλαίσιο της έκθεσης, δώδεκα έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες αντλούν έμπνευση από το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Αγγελόπουλου και στοχάζονται στις μορφές, το περιεχόμενο και τα όρια που συνοδεύουν τη διαδικασία της αναπαράστασης. Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Δημήτρης Αναστασίου, Ειρήνη Ευσταθίου, Αντώνης Θεοδωρίδης, Ναταλία Μαντά, Αντώνης Ντόνεφ, Βιβή Παπαδημητρίου, Larry Amponsah, Andrew Pierre Hart, το καλλιτεχνικό δίδυμο Hippolyte Hentgen (Lina Hentgen και Gaëlle Hippolyte), Magdalena Karpinska και Asako Masunouchi. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Momus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Λιμάνι Θεσσαλονίκης) και θα διαρκέσει έως τις 27 Νοεμβρίου, ενώ λίγο μετά την ολοκλήρωσή της στη Θεσσαλονίκη, θα μεταφερθεί στην Αθήνα, στο The Project Gallery (Νορμανού 3), από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 28 Ιανουαρίου.
Παράλληλα, το 63ο ΦΚΘ θα φιλοξενήσει μία μεγάλη έκθεση με τις φωτογραφίες του Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος εργάστηκε ως φωτογράφος πλατό στην ταινία Η άλλη θάλασσα, στα γυρίσματα της οποίας έχασε τη ζωή του πριν δέκα χρόνια ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Οι φωτογραφίες του Νικολόπουλου μάς μεταφέρουν στην καρδιά της καλλιτεχνικής πράξης και του σκηνοθετικού οράματος του Αγγελόπουλου, φέρνοντας στο φως αθέατες πτυχές και στιγμές ενός μέγιστου δημιουργού. Την ίδια στιγμή, η έκθεση εξάπτει ακόμη περισσότερο τη φαντασία όλων μας για μια άγνωστη και ημιτελή ταινία, η οποία έχει συνδεθεί με τον αδόκητο χαμό ενός αξεπέραστου σκηνοθέτη. Η έκθεση με τίτλο «Η “Θάλασσα” στο λιμάνι» θα παρουσιαστεί στον πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λατρεμένο τοπίο σε αρκετές ταινίες του Αγγελόπουλου: από το Ταξίδι στα Κύθηρα, το Τοπίο στην ομίχλη, το Βλέμμα του Οδυσσέα και το Μια αιωνιότητα και μια μέρα μέχρι το Λιβάδι που δακρύζει. Τοποθετώντας λοιπόν αυτές τις φωτογραφίες της Άλλης θάλασσας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, επιχειρήσαμε μια επιστροφή – την ολοκλήρωση του νόστου, την αναπαράσταση ενός τοπίου που έμεινε ημιτελές, τον επαναπατρισμό του βλέμματος.
Την επιμέλεια των εκθέσεων έχει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης ενώ τα εγκαίνια και των δυο, θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στις 19:00 το απόγευμα. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της έκθεσης «Η “Θάλασσα” στο λιμάνι» έχει κάνει η Μαρία Μανέτα.
Το μεγάλο αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο και ο θεσμός των καθολικά προσβάσιμων προβολών που έχει καθιερώσει το Φεστιβάλ θα συναντηθούν στη φετινή διοργάνωση, μέσα από την καθολικά προσβάσιμη προβολή της ταινίας Αναπαράσταση. Με αυτόν τον τρόπο, το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει τη μοναδική ευκαιρία, χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς, να απολαύσει στη μεγάλη οθόνη μία από τις σπουδαιότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού σινεμά. Η προβολή της ταινίας θα περιλαμβάνει ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς και υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους [SDH: Subtitles for the Deaf or Hard of Hearing]. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και η φετινή καθολικά προσβάσιμη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Alpha Bank, χορηγό προσβασιμότητας του Φεστιβάλ.
Η Αναπαράσταση εκτυλίσσεται στην Τυμφαία Ηπείρου. Ένας μετανάστης, εργάτης στη Γερμανία επιστρέφει μετά από καιρό στο χωριό του, όπου η γυναίκα του και ο εραστή της, τον δολοφονούν. Η ιστορία αυτή αναπτύσσεται μέσα από διαφορετικές έρευνες- αναπαραστάσεις: τη γραφειοκρατική (της ανάκρισης) που αναζητά έναν ένοχο για να κλείσει την υπόθεση, κι εκείνην μιας ομάδας δημοσιογράφων, η οποία καταγράφοντας τις μαρτυρίες των κατοίκων, αναδεικνύει το κοινωνιολογικό πλαίσιο που υπέθαλψε αυτή η ιστορία αλλά και τη δραματική κοινωνική πραγματικότητα του χωριού που παραμένει ανοιχτή πληγή.
Ταινία ορόσημο για τον Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο, απέσπασε πέντε βραβεία στο 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Καλύτερης Καλλιτεχνικής Ταινίας, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, Φωτογραφίας για τον Γιώργο Αρβανίτη, Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Τούλα Σταθοπούλου και Βραβείο Κριτικών για Καλύτερη Ταινία Μεγάλου Μήκους), καθώς και Ειδική Μνεία από τη FIPRESCI στην Μπερλινάλε. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τούλα Σταθοπούλου, Γιάννης Τότσικας, Θάνος Γραμμένος, Πέτρος Χοϊδάς, Μιχάλης Φωτόπουλος, Γιάννης Μπαλάσκας. Το σενάριο είναι των Θόδωρου Αγγελόπουλου, Στρατή Καρρά και Θανάση Βαλτινού, η διεύθυνση φωτογραφίας του Γιώργου Αρβανίτη, το μοντάζ του Τάκη Δαυλόπουλου, ο ήχος του Θανάση Αρβανίτη, η μουσική του Τάσου Χαλκιά, τα σκηνικά του Μικέ Καραπιπέρη και η παραγωγή του Γιώργου Σαμιώτη.
Η ταινία Θόδωρος Αγγελόπουλος – Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο καθένας και η μουσική του, των Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτου, που θα προβληθεί στο 63ο ΦΚΘ, φέρνει στο προσκήνιο μια άγνωστη και συναρπαστική συνομιλία. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 οι εκδόσεις Αιγόκερως σχεδίαζαν ένα περιοδικό για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Για το πρώτο τεύχος επιλέχθηκαν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, δυο φίλοι, στυλοβάτες και πρωτοπόροι του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου. Έτσι ένα καλοκαιρινό βράδυ ο Αντώνης Κόκκινος και ο Γιάννης Σολδάτος κάθισαν με τους δυο τους, στο σπίτι του Αγγελόπουλου στο Μάτι και μαγνητοφώνησαν μια τρίωρη συζήτηση των δύο, στη διάρκεια της οποίας ξετυλίχθηκε η κοινή τους αφετηρία και η μετέπειτα διαφορετική τους πορεία. Η συνέντευξη όμως δεν δημοσιεύτηκε. Ξεχασμένα για τριάντα πέντε χρόνια οι κασέτες και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο, έρχονται τώρα στο φως. Ένα σπάνιο και πολύτιμο ντοκουμέντο για το έργο δύο εμβληματικών δημιουργών, το ελληνικό σινεμά, αλλά και την ίδια την τέχνη του κινηματογράφου.
Η ειδική δίγλωσση έκδοση του Φεστιβάλ για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο πρωτοτυπεί και πειραματίζεται τόσο ως δομή όσο και ως περιεχόμενο, δίνοντας έμφαση στις κινηματογραφικές του εικόνες, οι οποίες λειτουργούν ως αρχέτυπα και σύμβολα για την ελληνική ιστορία, τη μοίρα του ανθρώπου και το πέρασμα του χρόνου. Η έκδοση θα περιλαμβάνει τα έντεκα έργα που απαρτίζουν την κεντρική έκθεση, δίνοντας παράλληλα το βήμα σε τρεις διακεκριμένους έλληνες φωτογράφους, τον Νικόλα Βεντουράκη, την Αλεξάνδρα Μασμανίδη και τον Ηλία Σιψά, οι οποίοι εξερευνούν την Αναπαράσταση μέσα από ένα φωτογραφικό ψηφιδωτό που φέρνει στο προσκήνιο την οπτική και αισθητική μεγαλοπρέπεια στο έργο του Αγγελόπουλου.
Για τα κείμενα της έκδοσης το Φεστιβάλ έδωσε βάρος στον ποιητικό λόγο. Ο ποιητής και μεταφραστής Γιάννης Αντιόχου, η ποιήτρια και εμψυχώτρια Παυλίνα Μάρβιν, ο πεζογράφος και φωτογράφος Χρήστος Χρυσόπουλος, καθώς και η ποιήτρια και αρχιτέκτονας Φοίβη Γιαννίση, μοιράζονται τον αντίκτυπο και την επιρροή που άσκησε στους ίδιους η επαφή με το έργο του Αγγελόπουλου. Επιπλέον, στην έκδοση γράφει ο κριτικός κινηματογράφου, σκηνοθέτης και συγγραφέας Νίκος Λυγγούρης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που έγραψαν για το έργο του Αγγελόπουλου στο θρυλικό κινηματογραφικό περιοδικό Σύγχρονος Κινηματογράφος. Πενήντα χρόνια αργότερα, ο Λυγγούρης επισκέπτεται ξανά αυτή την αξέχαστη ταινία, κοιτώντας την Αναπαράσταση με νέο βλέμμα.
Η Αγγελική Βέργου επικεφαλής της Αγοράς στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Με χαρά το Φεστιβάλ ανακοινώνει ότι τη θέση της επικεφαλής της Αγοράς, του αναπτυξιακού σκέλους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και της Αγοράς Ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει η Αγγελική Βέργου.
Η Αγγελική Βέργου έχει διαγράψει μεγάλη πορεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς έχει διατελέσει επικεφαλής του Crossroads Co-production Forum από το 2019. Από το 2008 είναι υπεύθυνη συντονίστρια των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων της Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Crossroads Co-production Forum, Agora Works in Progress κ.ά), καθώς και συντονίστρια των αναπτυξιακών δράσεων της Αγοράς Ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (Docs in Progress, Thessaloniki Pitching Forum και των Ελληνικών ντοκιμαντέρ για το Doc Market). Εργάζεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε διάφορες θέσεις από το 2001. Σπούδασε σχέδιο μόδας και εργάστηκε ως ενδυματολόγος σε διαφημιστικά, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Είναι απόφοιτος της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών: Ευρωπαϊκός Πολιτισμός (ΕΑΠ, 2018). Έχει παρακολουθήσει μια σειρά από ευρωπαϊκά προγράμματα για συμβουλευτική σεναρίων (MIDPOINT Institute, MFI Script 2 Film Workshops, Sources 2 Projects & Process κ.α.)
Ο Γιώργος Καπουτζίδης ambassador της Αγοράς του 63ου ΦΚΘ που επεκτείνεται δυναμικά και στην τηλεόραση
Με πρέσβη τον αγαπημένο σεναριογράφο, σκηνοθέτη και ηθοποιό Γιώργο Καπουτζίδη, με νέα επικεφαλής την Αγγελική Βέργου, με τη νεοσύστατη ενότητα Agora Series που πιάνει τον παλμό της εποχής, αλλά και με καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες που στηρίζουν το ελληνικό σινεμά, η Αγορά του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3-13/11/2022) ετοιμάζεται να υποδεχτεί την εγχώρια και διεθνή κινηματογραφική κοινότητα στη Θεσσαλονίκη.
Ως ambassador της Αγοράς στο φετινό Φεστιβάλ ο Γιώργος Καπουτζίδης θα προωθήσει τις σημαντικές διεργασίες μέσα από τις οποίες προκύπτει το σινεμά του αύριο, φροντίζοντας παράλληλα να επικοινωνήσει σε δημιουργούς, δημοσιογράφους, καθώς και στο ευρύ κοινό, τον σημαντικό ρόλο της.
Φέτος, η Αγορά πρωτοπορεί με νέες ενέργειες και δράσεις, που τα αποτελέσματά τους δεν αφορούν μόνο τους επαγγελματίες του χώρου, αλλά και κάθε σινεφίλ. Μέσα από τη νέα ενότητα Agora Series, το Φεστιβάλ τολμά να μιλήσει για τη σχέση σινεμά-τηλεόρασης και να διερευνήσει σε βάθος τις εκλεκτικές συγγένειες των δύο μέσων, φιλοξενώντας μεταξύ άλλων, masterclass του τηλεοπτικού σεναριογράφου και παραγωγού Victor Quinaz (σειρές Big Mouth, GLOW του Netflix, μεταξύ άλλων), με τίτλο «Don’t be scared, it’s only TV!». Ταυτόχρονα, μέσα από think tanks αναζητά προτάσεις και αλλαγές για την υποστήριξη της εγχώριας και ευρωπαϊκής κινηματογραφικής κοινότητας.
Όπως πάντα, η Αγορά στηρίζει το ελληνικό σινεμά, με πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν σημαντική βοήθεια και πολύτιμα εργαλεία στους επαγγελματίες του σινεμά. Παράλληλα, φιλοξενεί μια σειρά από συναρπαστικές συζητήσεις με διακεκριμένους ομιλητές και καλεσμένους.
Με μια πρώτη συνοπτική ματιά, η Αγορά του 63ου ΦΚΘ:
- Λανσάρει τη νέα ενότητα Agora Series για σειρές και αφιερώνει μια ολόκληρη μέρα, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στη μικρή οθόνη της εγχώριας και διεθνούς σκηνής.
Ανακοινώνει την έναρξη μιας σειράς από Think Tanks για το μέλλον των κινηματογραφικών Αγορών και καλεί τις ευρωπαϊκές Αγορές σε συζήτηση και αναζήτηση λύσεων, προτάσεων και αλλαγών για την υποστήριξη της κινηματογραφικής κοινότητας. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης σε ειδική εκδήλωση στο επερχόμενο Φεστιβάλ Καννών τον Μάιο του 2023. - Συνεχίζει για 2η χρονιά τη νέα πρωτοβουλία Agora Short Film Lab, σε συνεργασία με τα Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και του Κλερμόν-Φεράν, στην οποία κορυφαίοι επαγγελματίες του σινεμά δίνουν πολύτιμες συμβουλές στους βραβευμένους σκηνοθέτες των δύο Φεστιβάλ.
- Συνεχίζει για 4η συνεχόμενη χρονιά τη δράση Meet the Future, που θα είναι αφιερωμένη στους νέους ηθοποιούς της ελληνικής παραγωγής, και διοργανώνει σειρά εργαστηρίων.
- Παρουσιάζει 14 νέα σχέδια σεναρίων στο Crossroads Co-Production Forum, 5 εκ των οποίων προέρχονται από την Ελλάδα, με σκοπό την επεξεργασία τους, την εξεύρεση συμπαραγωγών και χρηματοδοτήσεων.
- Καλωσορίζει 8 νέες ταινίες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο παραγωγής στο Works in Progress, 3 εκ των οποίων προέρχονται από την Ελλάδα, με σκοπό την προώθηση σε ξένα φεστιβάλ, διανομείς και εκπροσώπους πωλήσεων, καθώς και τη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωσή τους.
- Φιλοξενεί για 7η συνεχόμενη χρονιά τη δράση Thessaloniki Locarno Industry Academy, μια συνεργασία ανάμεσα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο για νέους επαγγελματίες στον τομέα της διανομής.
- Παρουσιάζει μια σειρά από συναρπαστικές συζητήσεις στο πλαίσιο των Agora Talks.
- Κάνει βήματα ώστε οι δράσεις της να είναι βιώσιμες και να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.
Η Αγορά είναι το πιο δυναμικό και αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ από το οποίο έχουν ξεκινήσει την πορεία τους μερικές από τις πιο επιτυχημένες ταινίες των τελευταίων χρόνων. Θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 12 Νοεμβρίου, υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA και προσφέρει βραβεία σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα. Παράλληλα, η ψηφιακή βιντεοθήκη της επιστρέφει, σε συνεργασία με την επαγγελματική πλατφόρμα Cinando, και προσφέρει σε διαπιστευμένους επαγγελματίες την ευκαιρία να παρακολουθούν online περισσότερες από 200 επιλεγμένες ταινίες από την Αγορά και από το πρόγραμμα της 63ης διοργάνωσης.
Tα βραβεία του Crossroads Co-production Forum είναι: Το μεγάλο βραβείο post-production (εικόνα και ήχο) από την εταιρία Δύο Τριάντα Πέντε (2|35). Το βραβείο ανάπτυξης σεναρίου 8.000 ευρώ από το CNC (Centre National du Cinéma et de l’image animée). Το χρηματικό βραβείο ArteKino International Prize ύψους 6.000 ευρώ. Το χρηματικό βραβείο Finos Film 3.000 ευρώ σε ελληνικό πρότζεκτ. Η διαπίστευση του Producer’s Network του Φεστιβάλ των Καννών. Η επιλογή ενός πρότζεκτ από το Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας. Η υποτροφία του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου Script 2 Film Workshops. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ελληνικό πρότζεκτ της Initiative Film. Το βραβείο THESSALONIKI EAVE Marketing Workshop Scholarship. Τέλος, το χρηματικό βραβείο του Onassis Cinema Award ύψους 10.000 ευρώ σε ελληνικό πρότζεκτ που συμμετέχει στην Αγορά (Works in Progress και Crossroads Co-Production Forum).
Τα βραβεία του Agora Works in Progress είναι: Authorwave Post-production για υπηρεσίες post-production εικόνας, το βραβείο MuSou Music & Sound Award για υπηρεσίες ήχου/μουσικής, το βραβείο 119 Marvila Studios για υπηρεσίες μίξης ήχου, το Yafka VFX Award για υπηρεσίες οπτικών εφέ, το Onassis Cinema Award ύψους 10.000 ευρώ σε ελληνικό πρότζεκτ που συμμετέχει στην Αγορά (Crossroads Co-production Forum & Works in Progress), το Βραβείο Marketing ASTERISK*, καθώς και το βραβείο ΕΡΤ Agora Works in Progress των 2.000 ευρώ σε ελληνική ταινία.
Agora Series (10 Νοεμβρίου 2022)
Η Αγορά του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει τον Νοέμβριο του 2022 τη νέα ενότητα Agora Series με στόχο να δημιουργήσει ένα δίκτυο επικοινωνίας με τους επαγγελματίες της παραγωγής σειρών για τα τηλεοπτικά δίκτυα και τις πλατφόρμες και να αποτελέσει σταθερό σημείο συνάντησης και βήμα για κινήσεις ανάπτυξης του κλάδου.
Για τη φετινή χρονιά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις δικτύωσης και πάνελ με τη συμμετοχή ομιλητών, επαγγελματιών και δημιουργών της τηλεοπτικής παραγωγής από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη νέα ενότητα της Αγοράς συμμετέχουν έλληνες και ξένοι παραγωγοί, δημιουργοί σειρών για την τηλεόραση και τις πλατφόρμες και εκπρόσωποι από δίκτυα τοπικής και παγκόσμιας εμβέλειας. Πιο συγκεκριμένα, το «παρών» θα δώσουν η Φαίη Τσιτσιπή (COSMOTE TV), Κωνσταντίνος Μπουρούνης (ΕΡΤ), Κωνσταντίνος Σούσουλας (Mega Channel), Τζώρτζης Ποφάντης (ΑΝΤ1) και Γιάννης Δώνος (ANT1+). Παράλληλα, θα συμμετάσχουν ως ομιλητές δημιουργοί επιτυχημένων σειρών των τελευταίων ετών, όπως ο Λευτέρης Χαρίτος (Άγριες μέλισσες), ο Βαρδής Μαρινάκης (Σιωπηλός δρόμος), η Κατερίνα Μπέη (Τα καλύτερα μας χρόνια) και ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης (Maestro). Επιπλέον, για την εμπειρία τους ως παραγωγοί σειρών θα μιλήσουν επαγγελματίες όπως η Φένια Κοσσοβίτσα (Blonde – Έτερος Εγώ, Τεχεράνη), η Ιωάννα Δαβή (Indigo View – Το νησί, Κομάντα και δράκοι), o Διονύσης Σαμιώτης (Tanweer – 42°C) και ο Ορέστης Πλακιάς (Foss Productions – Milky Way), ενώ στη συζήτηση θα συμμετάσχει και ο Μάρκος Χολέβας, Πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Τέλος, τη διεθνή κοινότητα παραγωγής περιεχομένου για την τηλεόραση και τις πλατφόρμες θα εκπροσωπήσουν σημαντικοί παραγωγοί από χώρες του εξωτερικού. Στο πάνελ, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, συμμετέχουν η Ιταλίδα Veronica Vitali, εκπρόσωπος του Netflix, η Βρετανή Sam Hoyle από τα Sky Studios (Broadchurch, Doctor Who), ο Γάλλος Julien Leroux που ζει και εργάζεται στη Μεγάλη Βρετανία, παραγωγός της τηλεοπτικής σειράς Τεχεράνη, ο Σέρβος Boban Jevtić της Firefly Productions και ο Peter Nadermann, από τη γερμανική Nadcon Production (The Bridge). Παράλληλα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει masterclass σχετικά με τη δημιουργία και ανάπτυξη τηλεοπτικού περιεχομένου από τον καταξιωμένο αμερικανό δημιουργό Victor Quinaz.
Η βραδιά θα κορυφωθεί με την ειδική προβολή της COSMOTE TV, στην οποία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σε αβάν πρεμιέρ το πρώτο επεισόδιο από την τρίτη σεζόν της επιτυχημένης ελληνικής σειράς Έτερος Εγώ, στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, στις 22.00.
Το Corsage, νικητής του μεγάλου βραβείου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, ταινία λήξης του 63ου ΦΚΘ
Η ταινία Κορσές / Corsage της Μαρί Κρόιτσερ που μόλις κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, θα κλείσει το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022.
Η ταινία προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο την αυτοκράτειρα Σίσσυ και ρίχνει μια φεμινιστική ματιά στους κοινωνικούς περιορισμούς που καλείται να αντιμετωπίσει μία γυναίκα σε θέση εξουσίας, χτίζοντας παράλληλα ένα ευαίσθητο και μελαγχολικό πορτραίτο. Είναι ένα δράμα εποχής, απόλυτα σύγχρονο και αντισυμβατικό, μακριά από κλισέ και στερεότυπα.
Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας και βασίλισσα της Ουγγαρίας, είδωλο ομορφιάς και γνωστή για τις ενδυματολογικές της επιλογές, κλείνει τα 40 το 1877 και θεωρείται προχωρημένης ηλικίας. Προσπαθεί να διατηρήσει την αψεγάδιαστη δημόσια εικόνα της, σφίγγοντας όλο και πιο πολύ τον κορσέ της. Αν και ο ρόλος της έχει περιοριστεί σε εθιμοτυπικά καθήκοντα, η δίψα της για μάθηση και ζωή, την κάνει όλο και πιο ανήσυχη. Ταξιδεύει από τη Βιέννη στην Αγγλία και τη Βαυαρία, επισκέπτεται πρώην εραστές και παλιούς φίλους, αναζητώντας τον ενθουσιασμό της νιότης. Η Σίσσυ επαναστατεί ενάντια στην υπερβολική εικόνα του εαυτού της, καταστρώνοντας ένα σχέδιο για να προστατεύσει την κληρονομιά της.
Η Βίκι Κριπς (Αόρατη Κλωστή) δίνει μια αριστουργηματική ερμηνεία ως αυτοκράτειρα Σίσσυ και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε ξανά τη γυναίκα πίσω από τον μύθο. Η ηθοποιός έχει κερδίσει βραβείο ερμηνείας στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.
Η ταινία Κορσές θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 17 Νοεμβρίου 2022 από την εταιρεία διανομής Cinobo.
Η οπτική ταυτότητα του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
To φετινό πόστερ του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υπογράφει ο αγαπημένος εικαστικός και visual artist Δημήτρης Τριμίντζιος (Taxis).
Το σκεπτικό για το πόστερ του 63ου ΦΚΘ:
Μία γυναικεία φιγούρα αιωρείται πάνω από την πόλη. Πηγή της ζωής και πυρήνας του κόσμου μας, μαγνητίζει και έλκει όσα μας περιβάλλουν και μας ορίζουν. Το πόστερ του 63ου ΦΚΘ επαναδιαπραγματεύεται την αναπαράσταση της γυναίκας. Είναι η υπερηρωίδα της πραγματικής ζωής, που ξεπερνά και υπερβαίνει τους αμέτρητους ρόλους που της έχουν ανατεθεί. Που απαιτεί από τον καθένα μας και όλους μαζί να τη δούμε επιτέλους μέσα από ένα καινούργιο βλέμμα.
Το πρωτότυπο έργο ζωγράφισε ο εικαστικός σε πίνακα, ακρυλικό σε χαρτί και θα εκτεθεί στο 63ο Φεστιβάλ, στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών. Στη συνέχεια ο καλλιτέχνης θα παραχωρήσει το έργο του στο Φεστιβάλ, προκειμένου να βγει σε δημοπρασία, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών.
Βιογραφικό του καλλιτέχνη:
O Δημήτρης Τριμίντζιος (Taxis) γεννήθηκε στην Πολωνία το 1983, σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνα. Η ενασχόλησή του με το γκράφιτι ξεκίνησε από πολύ νεαρή ηλικία, ενώ από το 2005 δημιουργεί ως street artist. Το 2002, διακρίθηκε στο διαγωνισμό κόμιξ νέων ταλέντων του περιοδικού 9 της Ελευθεροτυπίας, ενώ από το 2005 άρχισε να δημοσιεύει κόμιξ στο διάσημο περιοδικό Βαβέλ. Ο Δημήτρης Τριμίτζιος έχει εικονογραφήσει για τη LIFO, το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ, το Don’t Panic, κ.α. Επίσης, είχε αναλάβει τη διεύθυνση φωτογραφίας στη μεγάλου μήκους ταινία Μια ροζ παραμάνα του Νίκου Πομώνη που είχε αποσπάσει ειδική μνεία στο τμήμα Digital Wave του 47ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ συνεργάστηκε και στα σκηνικά της ταινίας Ροζ του Αλέξανδρου Βούλγαρη. Από το 2005 μέχρι το 2009 συμμετείχε στο διεθνές φεστιβάλ κόμιξ της Βαβέλ, καθώς και σε μια σειρά από εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (1η Biennale Νέων Καλλιτεχνών, 7PLY Project, Remap, κ.α.). Επιπλέον, έχει συνεργαστεί με την καλλιτεχνική ομάδα του GPO Crew, έχοντας παράλληλα ασχοληθεί και με την τέχνη του τατουάζ, στην ομάδα του NICO Tattoo Crew.
Αφιέρωμα στην υποκριτική: Ποιος παίζει; / Time to Act
Η κορυφαία casting director του Τζέιμς Μποντ, Ντέμπι ΜακΓουίλιαμς, μαζί με τη Τζεμάιμα ΜακΓουίλιαμς που εκπροσωπεί τη «νέα γενιά», ο άνθρωπος που ενέπνευσε τη σειρά φαινόμενο Call My Agent που απολαύσαμε στο Netflix, διάσημος ατζέντης Λοράν Γκρεγκουάρ, η πολυαγαπημένη ελληνίδα ηθοποιός Θέμις Μπαζάκα και οι επιτυχημένοι casting directors, Σοφία Δημοπούλου και Μάκης Γαζής, έρχονται στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο μεγάλου αφιερώματος στην υποκριτική με τίτλο «Ποιος παίζει; / Time to Act». Σε ένα συναρπαστικό τριήμερο γεμάτο masterclasses, εργαστήρια και συζητήσεις, θα μάθουμε τα πάντα γύρω από τους ηθοποιούς και τη δουλειά τους: πώς επιλέγουν ένα σενάριο, πώς περνάνε από κάστινγκ, πώς προσεγγίζουν τον ρόλο τους. Ταυτόχρονα θα γνωρίσουμε τα νέα ταλέντα του αύριο από την Ελλάδα στην ενότητα Meet the Future.
Οι καταξιωμένοι επαγγελματίες του χώρου θα μοιραστούν στη Θεσσαλονίκη τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες τους σε μια σειρά masterclasses που θα διεξαχθούν από την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον. Τα masterclasses είναι ανοιχτά για το κοινό και η είσοδος θα πραγματοποιηθεί με σειρά προτεραιότητας.
Ο εμβληματικός γάλλος ατζέντης Λοράν Γκρεγκουάρ, συνιδρυτής του πρακτορείου καλλιτεχνών Adéquat και πηγή έμπνευσης για την επιτυχημένη σειρά Call My Agent, θα αποκαλύψει στο κοινό τα μυστικά και τις αθέατες πτυχές της δουλειάς του. Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου, ο Γκρεγκουάρ έχει συνεργαστεί με κολοσσιαίες φιγούρες του γαλλικού (και όχι μόνο) σινεμά, όπως η Μαριόν Κοτιγιάρ, ο Βενσάν Κασέλ, η Νάταλι Πόρτμαν, η Βιρζινί Εφιρά και ο Ομάρ Σι.
Η καταξιωμένη βρετανή casting director Ντέμπι ΜακΓουίλιαμς, η οποία έχει διαγράψει εντυπωσιακή πορεία στον χώρο του σινεμά εδώ και σαράντα χρόνια, έχοντας κάνει κάστινγκ σε 14 ταινίες του Τζέιμς Μποντ, με αφετηρία το Για τα μάτια σου μόνο του 1981, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη μαζί με τη συνεργάτιδα και ανιψιά της, Τζεμάιμα ΜακΓουίλιαμς. Θα μιλήσουν για το παρελθόν, αλλά και για το μέλλον του casting, τόσο στο Χόλιγουντ όσο και στις ευρωπαϊκές παραγωγές, προσφέροντας ανεκτίμητα tips. Η Ντέμπι ΜακΓουίλιαμς έχει συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες, όπως οι Άντονι Μινγκέλα, Στίβεν Φρίαρς, Σαμ Μέντες και Ντέρεκ Τζάρμαν.
Η Θέμις Μπαζάκα δεν χρειάζεται συστάσεις. Μια από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς που έχει αναδείξει το ελληνικό σινεμά, θα παρουσιάσει επιλεγμένες σκηνές από την πλούσια φιλμογραφία της, τις οποίες θα αναλύσει από τη σκοπιά του ηθοποιού, σε ένα masterclass που θα συνυφάνει την κινηματογραφική αναπαράσταση με την πραγματικότητα. Η πολυβραβευμένη ηθοποιός έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού σινεμά: τους Παντελή Βούλγαρη, Κώστα Φέρρη, Σύλλα Τζουμέρκα, Πάνο Χ. Κούτρα, Χρήστο Δήμα, μεταξύ άλλων.
Η Σοφία Δημοπούλου και ο Μάκης Γαζής, δύο από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους casting directors του ελληνικού σινεμά και μέλη του Συνδέσμου Διεθνών Casting Directors, θα εξηγήσουν πόσο σημαντική είναι η διανομή ρόλων σε μια ταινία. Επίσης, θα μιλήσουν για τη διαδικασία της ακρόασης, ενώ θα δώσουν πολύτιμες συμβουλές στους νέους ηθοποιούς για τον κατάλληλο τρόπο προετοιμασίας για μια οντισιόν. Η Σοφία Δημοπούλου έχει κάνει κάστινγκ στις ταινίες: Ευτυχία του Άγγελου Φραντζή, JACE του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, Ο γιος της Σοφίας της Ελίνας Ψύκου, καθώς και στην τηλεοπτική σειρά Maestro του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Ο Μάκης Γαζής έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, στις ταινίες Η χαμένη κόρη της Μάγκι Τζίλενχαλ, Ενήλικες στο δωμάτιο του Κώστα Γαβρά, Mαζί ή τίποτα του Φατίχ Ακίν.
63ο ΦΚΘ: Έναρξη με το μαγικό άγγιγμα του Στίβεν Σπίλμπεργκ
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποδέχεται το κοινό την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου με μια γλυκιά ταινία ενηλικίωσης, που αποτίνει φόρο τιμής στη μαγική αύρα και τη λυτρωτική δύναμη του σινεμά. Το The Fabelmans, η πιο προσωπική και εξομολογητική ταινία σε ολόκληρη την καριέρα του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που απέσπασε πρόσφατα το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο και βάζει πλώρη για τα Όσκαρ, είναι η ταινία έναρξης του 63ου ΦΚΘ.
Στο The Fabelmans πρωταγωνιστεί ο Γκάμπριελ ΛαΜπελ (Ο κυνηγός, η σειρά American Gigolo) στο ρόλο του 16χρονου φιλόδοξου σκηνοθέτη Σάμι Φέιμπελμαν, η τέσσερις φορές υποψήφια για Όσκαρ Μισέλ Γουίλιαμς (Mια πόλη δίπλα στη θάλασσα, Μια εβδομάδα με τη Μέριλιν) στο ρόλο της καλλιτέχνιδας μητέρας του, Μίτσι, ο Πολ Ντέινο (The Batman, Θα χυθεί αίμα) στο ρόλο του επιτυχημένου, επιστήμονα πατέρα, Μπερτ, ο Σεθ Ρόγκεν (Στιβ Τζομπς, An American Pickle) στο ρόλο του Μπένι Λόουερι, του καλύτερου φίλου του Μπερτ και αποκαλούμενο θείο των μικρών Φέιμπελμαν, και ο υποψήφιο για Όσκαρ Τζαντ Χερς (Άκοπο διαμάντι, Συνηθισμένοι άνθρωποι) στον ρόλο του θείου της Μίτσι, Μπόρις.
Ο διάσημος αμερικανός σκηνοθέτης έχει διπλό ρόλο σκηνοθέτη-σεναριογράφου και έγραψε το σενάριο μαζί με τον υποψήφιο για Όσκαρ Σεναρίου και κάτοχο Πούλιτζερ, θεατρικό συγγραφέα Τόνι Κούσνερ. Την παραγωγή της ταινίας έχει αναλάβει η υποψήφια για Όσκαρ Κρίστι ΜακΚόσκο Κρίγκερ, μαζί με τους Σπίλμπεργκ και Κούσνερ.
Τη μουσική έχει γράψει ο πέντε φορές κάτοχος Όσκαρ Τζον Γουίλιαμς (Η λίστα του Σίντλερ,Τα σαγόνια του καρχαρία), τα κοστούμια έχει σχεδιάσει ο δύο φορές κάτοχος Όσκαρ Μαρκ Μπρίτζες (The Artist, Αόρατη κλωστή) και ο σχεδιασμός παραγωγής έχει γίνει από τον δύο φορές κάτοχο Όσκαρ Ρικ Κάρτερ (Λίνκολν, Avatar). Το μοντάζ του The Fabelmans έχει αναλάβει ο τρεις φορές κάτοχος Όσκαρ Μάικλ Καν (Σώζοντας τον στρατιώτη Ράιαν, Η λίστα του Σίντλερ) και η Σάρα Μπρόσαρ (West Side Story, The Post: Απαγορευμένα μυστικά).
Το The Fabelmans θα πραγματοποιήσει αβάν πρεμιέρ σε επιλεγμένες αίθουσες των ΗΠΑ στις 11 Νοεμβρίου, ενώ θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 24 Νοεμβρίου από την Odeon.