3ο Φεστιβάλ Σπούτνικ Θεσσαλονίκης
Κοινοποίηση

Πάρκο Ξαρχάκου
2 & 3 Σεπτεμβρίου 2022

3ο Φεστιβάλ Σπούτνικ ΘεσσαλονίκηςΤο 3ο Φεστιβάλ Σπούτνικ Θεσσαλονίκης είναι γεγονός. Μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα εξαιτίας της πανδημίας, επιστρέφουμε!

Ταξίδι #3 σε τροχιά ανατροπής

Στο Πάρκο Ξαρχάκου απέναντι από την ΧΑΝΘ, στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2022

2 Live Stages | Εκδηλώσεις | Περίπτερα | Εκθέσεις

Είσοδος Ελεύθερη. Γιατί θεωρούμε ότι η πρόσβαση στην τέχνη και τον πολιτισμό είναι δικαίωμα!

Το περιοδικό Σπούτνικ διοργανώνει στην Θεσσαλονίκη ένα Φεστιβάλ γεμάτο συναυλίες, πολιτιστικά δρώμενα, workshops και πολιτικές συζητήσεις που εκφράζουν τις ανάγκες της νέας γενιάς και θίγουν τα τρέχοντα ζητήματα της πόλης. Αυτή η μεγάλη πολιτιστική και πολιτική γιορτή αλληλεγγύης προσφέρει ένα ανοιχτό χώρο συνάντησης για όλους, όλες και όλα, για να διασκεδάσουν και να συμμετέχουν στις πολυάριθμες εκδηλώσεις με θέματα σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την παιδεία, την προστασία του περιβάλλοντος, τα εργασιακά δικαιώματα και πολλές άλλες θεματικές της πολιτικής επικαιρότητας.

Τι είναι το Σπούτνικ;

Το Σπούτνικ, ως ομπρέλα πολιτισμού, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2016, με στόχο να αναδείξει ένα διαφορετικό πολιτιστικό μοντέλο, με άξονα την αρχή της αλληλεγγύης και με έμφαση στη σημασία της συλλογικής ζωής και δράσης. Το περιοδικό μας έχει πλέον φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας, σε πανεπιστήμια και σχολεία, σε πλατείες και σημεία συνάντησης νέων ανθρώπων.

Στην Θεσσαλονίκη, η Ετεροτοπία συμμετέχοντας σε αυτή την ομπρέλα πολιτισμού, συνδιοργανώνει με το Σπούτνικ το φετινό φεστιβάλ. Η Ετεροτοπία είναι ένας χώρος πολιτικής, πολιτισμού & αλληλεγγύης που έχει μετατραπεί σε σημείο αναφοράς για την πόλη με πολυποίκιλες δράσεις όπως Αλληλέγγυα μαθήματα (λυκείου, ξένων γλωσσών & μουσικής), προβολές, συλλογικές κουζίνες, καλάθι αλληλεγγύης, ενώ στο χώρο φιλοξενούνται άτομα και ομάδες που αναζητούν ένα πεδίο ελεύθερης δημιουργίας και έκφρασης (καλλιτεχνικές εκθέσεις, θεατρικές ομάδες κ.α.)

Πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Το πολιτιστικό πρόγραμμα θα συμπεριλαμβάνει, πέρα από δρώμενα όπως εκθέσεις φωτογραφίας, πληθώρα συναυλιών. Την Παρασκευή (02.09) το φεστιβάλ θα ξεκινήσει με τον Δημήτρη Μυστακίδη και το τετραμελές μουσικό σχήμα των Γκιντίκι στην σκηνή Laika. Στην σκηνή Sputnik την ίδια μέρα θα ανέβουν οι ΚΟΥΠΕΣ, μια εξαμελής μπάντα που πειραματίζεται ανάμεσα στο ροκ και την παράδοση, οι The Banksters με μία μίξη ξέφρενης rock n’ roll, swing, και rockabilly με punk τόνους, και τέλος οι Barcelona Gypsy Balkan Orchestra, μια κολεκτίβα μουσικών από όλη την Ευρώπη με ρυθμούς εμπνευσμένους κι απ’ τα Βαλκάνια.

Το Σάββατο (03.09) στην ρεμπέτικη σκηνή θα λάβει μέρος παραδοσιακό γλέντι με το σχήμα Ακούσματα Ανατολής, ενώ στην σκηνή Sputnik θα βρίσκονται η Μαρίνα Σάττι, οι Bailemos και οι BAiLDSA.

Τρία χρόνια απουσίας του Sputnik Φεστ από την πόλη έπληξαν ανεπανόρθωτα και την εγχώρια stand-up σκηνή. Αλλά με αίσθημα ευθύνης προς την καλλιτεχνική κοινότητα ανακοινώνουμε πως επιστρέφουμε!

Και πως επιστρέφουμε; Με ανθρώπους που είχαμε την τιμή να τους γνωρίσουμε μέσω των Open Mic που διοργάνωνε ο κοινωνικός χώρος Ετεροτοπία και άλλους που παρακολουθούμε με περισσότερη συνέπεια από ότι παρακολουθεί ο Μητσοτάκης τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο λόγος, φυσικά, για τις Ηλέκτρα Αγγελετοπούλου, Εύα Αθανασοπούλου και την Κατερίνα Τσακνάκη που θα ανοίξουν την σκηνή Laika την Παρασκευή στις 21:00. Το Σάββατο στην ίδια σκηνή και ίδια ώρα θα ανέβει ο Γιάννης Ρούσσος, με opening act από τον Θανάση Γκατζόλη.

Η Angel_Seemen, κινηματική και φαντασμαγορική σαλονικιά drag queen, θα μας σαγηνέψει με το performance της το βράδυ του Σαββάτου.

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα βρίσκονται ποικίλες συλλογικότητες και ομάδες της πόλης που θα δώσουν την δική τους ματιά και θα συμβάλλουν παρουσιάζοντας την δράση τους, εκφράζοντας τις διεκδικήσεις τους.

Δίνουμε λοιπόν όλοι, όλες και όλα φεστιβαλικό ραντεβού στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Ξαρχάκου, στο κέντρο της Πόλης απέναντι από την ΧΑΝΘ. Μείνετε συντονισμένοι/ες/α για το αναλυτικότερο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν: η Νεολαία Σύριζα (Θεσσαλονίκης) και ο Κοινωνικός Χώρος Ετεροτοπία.

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Laika Stage

 • Dimitris Mystakidis / Δημήτρης Μυστακίδης
 • Γκιντίκι
 • Stand-up comedy με Ηλέκτρα Αγγελετοπούλου, Εύα Αθανασοπούλου και την Κατερίνα Τσακνάκη

Sputnik Stage

 • Κούπες
 • The Banksters
 • Barcelona Gypsy Balkan Orchestra

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Laika Stage

 • Παραδοσιακό Γλέντι Προσφύγων Ψίθυροι με το σχήμα Ακούσματα Ανατολής
 • Stand-up comedy με Γιάννη Ρούσσο και Θανάση Γκατζόλη

Sputnik Stage

 • Μαρίνα Σάττι
 • Drag show με Angel_Seemen
 • Bailemos
 • BAiLdSA
Εκκίνηση:

3 Σεπτεμβρίου 2022 21:30

Λήξη:

3 Σεπτεμβρίου 2022 23:30

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Πάρκο Ξαρχάκου, Θεσσαλονίκη

GPS:

40.62594563166146, 22.952061715884845