33 Παραλλαγές του Moises Kaufman

56α Δημήτρια
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
9-10 Οκτωβρίου 2021

Ώρα έναρξης: 21:00

Ακύρωση

Η παράσταση έχει ακυρωθεί.

56α Δημήτρια

Το πολυβραβευμένο θεατρικό έργο “33 Παραλλαγές” (2007) του Moises Kaufman παρουσιάζει δύο ιστορίες με διαφορά διακοσίων ετών. Η εμμονή, οι ανθρώπινες σχέσεις, η αρρώστια, ο θάνατος, η μουσική, η συγκίνηση, αλλά και το χιούμορ συνυπάρχουν σε μια διήγηση κινηματογραφικού χαρακτήρα.

Ο συγγραφέας παρουσιάζει δύο παράλληλες ιστορίες με διαφορά διακοσίων ετών: Ο Beethoven παλεύει με την κώφωση και τη μεγαλοφυΐα του. Μια αμερικανίδα μουσικολόγος που πάσχει από τη νόσο του Hawking ερευνά το μυστικό που κρύβουν οι «Παραλλαγές Diabelli».

Βιέννη 1819, ο μουσικός εκδότης Anton Diabelli γράφει ένα απλοϊκό βαλς που προτείνει ως θέμα για παραλλαγές σε 50 από τους σημαντικότερο συνθέτες της εποχής. Από τη μια, ο Lugwig van Beethoven, στο απόγειο της δόξας του και σε προχωρημένη κατάσταση κώφωσης παθαίνει μια εμμονή με αυτό το βαλς και του αφιερώνει τέσσερα ολόκληρα χρόνια απο τη ζωή του, δημιουργώντας τις εμβληματικές «Παραλλαγές Diabelli» για πιάνο. Ερχόμαστε στο 2020, όπου μια Αμερικανίδα μουσικολόγος, η Katherine Brandt, που πάσχει από Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση σε καλπάζουσα προσπαθεί να ανακαλύψει, γιατί μια μεγαλοφυΐα έχει εμμονή με την μετριότητα; Πώς το απλοϊκό θέμα του Diabelli ενέπνευσε ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής φιλολογίας;

Μια παράσταση που σημείωσε μεγάλη επιτυχία όταν παρουσιάστηκε πριν από χρόνια στο Μπρόντγουεϋ, έρχεται στα 56α Δημήτρια.

Γραμμένο για επτά θεατρικούς χαρακτήρες και έναν πιανίστα, το έργο ανέβηκε, για πρώτη φορά, στην Ουάσιγκτον, έχοντας κερδίσει το Βραβείου Νέου Αμερικανικού Θεατρικού Έργου Edgerton (2007). Η πρεμιέρα του στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ (San Diego), του απέφερε το Βραβείο Νέου Θεατρικού Έργου της Αμερικανικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου, το δε ανέβασμα στο Broadway της Νέας Υόρκης το 2009, με πρωταγωνίστρια την Jane Fonda, του χάρισε μια υποψηφιότητα ως το Καλύτερο Θεατρικό Έργο στα Τοny Awards.

Μια παραγωγή της εταιρείας Λυκόφως

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιώργος Πέτρου, Σκηνικά/Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού, Φωτισμοι: Στέλλα Κάλτσου, Μετάφραση/Πιάνο: Νίκος Λαάρης
Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα

Ερμηνευτές

Κατερίνα Διδασκάλου
Δημήτρης Λάλος
Γεράσιμος Γεννατάς
Θανάσης Τσαλταμπάσης

Κοινοποίηση

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Εθνικής Αμύνης 2

GPS:

40.627062157642, 22.949708268357