1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών Βόρειας Ελλάδας

Κινηματοθέατρο Αθήναιον
11 & 12 Μαρτίου 2023

Ώρα έναρξης: 17:30

Πρόγραμμα Παραστάσεων

 • Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 – 17:30: «Ελένη» του Ευριπίδη (διασκευή για το θέατρο σκιών)
  Δημήτρης και Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής
 • Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 – 19:30: «Βελισάριος, ένας Αδικημένος Στρατηγός»
  Γιουβάν
 • Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 – 11:30: «Η Aναγνώριση των δύο Aδερφών»
  Οδυσσέας Κανλής
 • Κυριακή 12 Μαρτίου 20231 – 17:30: «Επτά Γαμπροί και μία Νύφη»
  Νικόλας Κούλελης

Πληροφορίες

1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών Βόρειας ΕλλάδαςΤο ελληνικό θέατρο σκιών αποτελεί αναμφισβήτητα ένα χαρακτηριστικό είδος λαϊκής τέχνης. Με πρωταρχικό σημείο αναφοράς τον λόγο, ο γνωστός Καραγκιόζης διαμορφώνεται από μια πληθώρα συστατικών στοιχείων, όπως την ερμηνευτική ευελιξία, τον δραματουργικό πλουραλισμό, τον καλλιτεχνικό διάκοσμο. Η υποβλητική ατμόσφαιρα της σκιάς έρχεται σε παράλληλη πορεία με τη δισδιάστατη αισθητική, καλλιεργώντας έναν πρωτόγνωρο δυναμισμό.

Το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον μαγευτικό κόσμο του φωτισμένου μπερντέ στο 1ο Φεστιβάλ θεάτρου σκιών Βόρειας Ελλάδας, το οποίο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών. Για ένα διήμερο, το κλασικό χασαποσέρβικο θα ηχεί στο κέντρο της πόλης και ο αγαπημένος πρωταγωνιστής μαζί με την παρέα του θα διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους με μια σειρά θεματικών παραστάσεων. Κύριος συντελεστής του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι το καλλιτεχνικό δυναμικό της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο διαρκώς παρουσιάζει σημαντικό έργο σε ερμηνευτικό, εικαστικό και ερευνητικό επίπεδο.

Στις 11-12 Μαρτίου 2023, ο Καραγκιόζης θα στήσει το μόνιμο στέκι του στο Θέατρο Αθήναιον με 4 παραστάσεις από 4 διαφορετικούς καραγκιοζοπαίχτες, οι οποίοι εκπροσωπούν τον ευρύτερο χώρο της Μακεδονίας. Ο Καραγκιόζης πάει παντού ως θεματικός τίτλος του φεστιβάλ θα μας οδηγήσει διαδοχικά σε 4 ξεχωριστές ιστορικές περιόδους. Από την αρχαιότητα και το βυζάντιο μέχρι την επανάσταση του 1821 και τη σύγχρονη εποχή, ο ξυπόλητος ήρωας πάντα βαδίζει πλάι σε μεγάλες μορφές της ιστορίας και του μύθου, ξετυλίγοντας έναν μοναδικό δραματουργικό πλουραλισμό.

Τις παραστάσεις θα προλογίσει ο καραγκιοζοπαίχτης, εικαστικός και ερευνητής Γιάννης Χατζής, ο οποίος έχει προσφέρει πολλά με την ενεργή δράση και το έργο του. Χαιρετισμό, επίσης, θα απευθύνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών.

Θα παρουσιαστούν τόσο πρωτότυπες όσο και κλασικές παραστάσεις, οι οποίες δεν ανήκουν πλέον στο τακτικό ρεπερτόριο του ελληνικού θεάτρου σκιών, συνδυάζοντας τη νεωτερική δραματουργία με τα παραδοσιακά θεμέλια του θεάματος. Αυτή η επιλογή έχει ως στόχο τη σκιαγράφηση μιας ολοκληρωμένης αντίληψης για το χθες, το σήμερα και το αύριο του καραγκιόζη μας. Άλλωστε, οι παραστάσεις απευθύνονται σε όλη την οικογένεια και σε όλες τις ηλικίες, μιας και αναδεικνύουν τις πραγματικές δυνατότητες αυτής της τέχνης.

Οι φιγούρες και τα σκηνικά, ο λόγος και το τραγούδι, η διάθεση και το μεράκι, ο Καραγκιόζης και ο Χατζηαβάτης -όλα θα είναι έτοιμα για ταξίδια σε άλλες εποχές. Ίσως το λευκό σεντονάκι και η λάμπα η τρελή έχουν πράγματι να μας πουν κάτι περισσότερο. Η συνέχεια στον φωτισμένο μπερντέ… Σας περιμένουμε!

Υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών.

Ο Καραγκιόζης πάει παντού
4 παραστάσεις / 4 ιστορικές εποχές

Συντελεστές

 • Καραγκιοζοπαίχτες: Δημήτρης και Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής, Γιάννης Παπαδόπουλος (Γιουβάν), Οδυσσέας Κανλής, Νικόλας Κούλελης
 • Παρουσίαση: Γιάννης Χατζής
 • Οργανωτικός σχεδιασμός: Δημήτρης Παναγιωτάκος
 • Σκίτσο αφίσας: Μιχάλης Μυλωνάς
 • Γραφιστική επιμέλεια: Νίκος Εξαρχόπουλος

Τιμές εισιτηρίων

 • Goldmall: 5 €
 • Προπώληση: 6 €

Προπώληση

Κοινοποίηση
Εκκίνηση:

12 Μαρτίου 2023 17:30

Λήξη:

12 Μαρτίου 2023 18:30

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Βασιλίσσης Όλγας 35

GPS:

40.6146576, 22.9543182