Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης
25-28 Νοεμβρίου 2021
Τιμώμενη στη 18η ΔΕΒΘ θα είναι η Γερμανόφωνη λογοτεχνία, καθώς λόγω ειδικών συνθηκών πέρσι δεν υπήρξε η δυνατότητα παρουσίασης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκδηλώσεων. Με προσκεκλημένους συγγραφείς γερμανόφωνων χωρών καθώς και επαγγελματίες του χώρου του βιβλίου και στόχο το διάλογο, τη δικτύωση και την ανταλλαγή ιδεών το πρόγραμμα «Ας μιλήσουμε! / Let’s Talk!» αποτελεί συνδιοργάνωση του Goethe-Institut Ελλάδας, του Litrix.de και της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης με την υποστήριξη και χρηματοδότηση του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Κεντρικό θέμα της 18ηςΔΕΒΘ είναι οι Διαρκείς επαναστάσεις του βιβλίου. Ο τίτλος συνδυάζει ασφαλώς τον κεντρικό εορτασμό της φετινής χρονιάς (επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση) αλλά και τις μεταβολές που κατεγράφησαν κατά την περίοδο του εγκλεισμού στην αντίληψή μας για το βιβλίο και τις βιβλιοφιλικές εκδηλώσεις(τεχνολογίες του αύριο). Ήδη από πέρυσι έχουν πληθύνει οι εκδόσεις που επανεξετάζουν ιστορικές πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης φωτίζοντας περισσότερο πρωταγωνιστές, γεγονότα, διεθνείς συσχετισμούς και ευρύτερες οπτικές, και σκοπός της Έκθεσης είναι να δώσει χώρο και χρόνο για εκδηλώσεις πάνω σε αυτήν τη θεματική.
Παράλληλα, τα audiobooks, τα podcasts,τα διαδικτυακά φεστιβάλ κέρδισαν έδαφος σε αυτήν την περίοδο, οπότε μια ευρύτερη συζήτηση για τις νέες τεχνολογίες και τις νέες τάσεις στον χώρο του βιβλίου κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη τόσο για τους επαγγελματίες του βιβλίου όσο και για τους αναγνώστες. Οπωσδήποτε, η θετική αποτίμηση της περσινής διαδικτυακής ΔΕΒΘ και η πολύτιμη εμπειρία που αποκτήθηκε σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο αποτελούν σημαντική αφορμή για αυτήν τη συζήτηση.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Α. Κούκης δηλώνει χαρακτηριστικά: «Είμαστε ευτυχείς γιατί μετά τη μεγάλη περυσινή επιτυχία της 17ης ΔΕΒΘ η οποία διεξήχθη αποκλειστικά διαδικτυακά, κατορθώσαμε ανταποκρινόμενοι σε ποικίλες προκλήσεις, να μετατρέψουμε τη δυσμενή συγκυρία της πανδημίας σε ευκαιρία. Η γνώση και η εμπειρία που αποκομίσαμε αποτελούν πρόκληση αλλά και υποχρέωση να προσφέρουμε στο κοινό της 18ης ΔΕΒΘ, μία μεγάλη διεθνή έκθεση βιβλίου στην Ελλάδα η οποία θα συνδυάζει τη φυσική παρουσία και το ψηφιακό περιβάλλον.
Πλέον υπηρετούμε τις ανάγκες δυο μεγάλων κατηγοριών κοινού: του μεγάλου αριθμού επισκεπτών που αγαπά, επισκέπτεται και παρακολουθεί τη ΔΕΒΘ στην πόλη της αλλά και του ευρύτατου και πολυπληθούς διεθνούς διαδικτυακού κοινού που μας παρακολούθησε κατά τη 17η ΔΕΒΘ. Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα ότι το 35% των επισκεπτών μας στη 17η ΔΕΒΘ, ήταν ηλικίας 18-34 ετών. Το 2021 επιστρέφουμε στην αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη, ενώ οι προσδοκίες μας και οι στόχοι μας είναι υψηλοί».
Συγκεκριμένα, η 17η ΔΕΒΘ η οποία διεξήχθη από 19 έως 29 Νοεμβρίου του 2020 αποτυπώθηκε με ισχυρή ποιοτική και ποσοτική επιτυχία. Η πρόκληση της διαδικτυακής ΔΕΒΘ αποτέλεσε διεθνές επιτυχημένο πρότυπο, καθώς η ελληνική διοργάνωση ακολούθησε τις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου του Πεκίνου και της Φραγκφούρτης, οι μόνες παγκοσμίως που πραγματοποιήθηκαν, όπως και η ελληνική. Η 17η ΔΕΒΘ απευθύνθηκε σε ένα διευρυμένο διεθνές κοινό 40.000 επισκεπτών, διάρκειας 11 ημερών, με 100 ώρες ζωντανή μετάδοση μέσα από 4 κανάλια, 112 συμμετοχές εκδοτών και φορέων, 210 εκδηλώσεις, 700 ομιλητές και 40 διεθνείς συμμετοχές από σπουδαίους συγγραφείς.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Στη 18η ΔΕΒΘ, πρωτεύουσα θέση θα έχει η θεματική του 1821, αλλά και συζητήσεις που αποτυπώνουν προβληματισμούς από την κεντρική σκηνή της ευρύτερης κοινωνικής επικαιρότητας. Στους στόχους του ΕΙΠ συμπεριλαμβάνεται η ανανέωση και επέκταση της παιδικής γωνιάς, η διοργάνωση μαθητικού συνεδρίου για να ενισχυθεί το φιλαναγνωστικό ενδιαφέρον των εφήβων, η ενίσχυση της συνάντησης των μεταφραστών και του φεστιβάλ νέων λογοτεχνών με Masterclasses καθώς και η εμπλοκή όσο γίνεται περισσότερων φορέων της Θεσσαλονίκης στην Έκθεση.
Η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε στη 17η ΔΕΒΘ και η εξ αποστάσεως συμμετοχή ειδικών προσκεκλημένων μέσα από στούντιο και ψηφιακές πλατφόρμες θα αξιοποιηθούν και φέτος, πριν και κατά τη διάρκεια της ΔΕΒΘ, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα νέο, πρωτοποριακό πρότυπο προβολής του βιβλίου. Η 18η ΔΕΒΘ πραγματοποιείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ – HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.
Τη συντονιστική επιτροπή του έργου, όπως ορίστηκε από τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του ΕΙΠ, αποτελούν οι Δημήτρης Αγγελής (συγγραφέας) ως επικεφαλής, Στέφανος Καβαλλιεράκης (Δρ Ιστορίας, διευθυντής Μουσείου Πόλεως των Αθηνών), Δημήτρης Κόκορης (αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ), Λαμπρινή Κουζέλη (δημοσιογράφος), Νικόλας Σεβαστάκης (καθηγητής ΑΠΘ) και Μάκης Τσίτας (συγγραφέας).
Επιπλέον, η18η ΔΕΒΘ θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στους ακόλουθους θεματικούς άξονες
Ποιος χρειάζεται σήμερα τις κλασικές σπουδές;
Η συζήτηση για τις κλασικές σπουδές είναι ανοιχτή. Έχει ξαναμπεί στην επικαιρότητα λόγω της πρόσφατης απόφασης του πανεπιστημίου του Princeton να αφαιρέσει ως προαπαιτούμενα για ένταξη φοιτητών-φοιτητριών στην
κατεύθυνση κλασικών σπουδών τη γνώση των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών, οπότε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού θεωρεί σημαντικό να υπάρξουν εκδηλώσεις και παρεμβάσεις επί αυτού του κεφαλαιώδους σημασίας
θέματος. Οι «χρήσιμες άχρηστες», κατά τον Νούτσιο Όρντινε, ανθρωπιστικές σπουδές πιέζονται σε όλο τον κόσμο λόγω της επέλασης των νέων τεχνολογιών και των πρακτικών επιστημών που ευνοούν το άμεσο κέρδος, όμως η σημασία τους στην καλλιέργεια του έσω ανθρώπου και των ανθρωπιστικών αξιών είναι αδιαμφισβήτητη. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ελλάδα να αναδειχθεί σε ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο εργαστήρι μελέτης και ανάδειξης των κλασικών γραμμάτων και η 18η ΔΕΒΘ θα αποτελέσει την αφορμή για έναν ευρύτερο διάλογο πάνω στο θέμα.
Ελευθερίες, συλλογική προστασία και ευθύνη: καινούργια διλήμματα
Η περίοδος της καραντίνας με τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας για λόγους προστασίας του κοινωνικού συνόλου και η σχετική συζήτηση περί ελευθεριών και ατομικής ευθύνης· τα ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης
και τα συναφή αιτήματα για αξιοπρέπεια και κατανίκηση του φόβου (κίνημα «metoo»)· τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δημόσιος διάλογος και η απορρύθμισή του είναι θέματα που προκρίνονται για τις πολιτικές συζητήσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις της φετινής ΔΕΒΘ.
Παιδική και Εφηβική Γωνιά
Όπως κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς αποτελούν έναν από τους δυναμικότερους πόλους έλξης της ΔΕΒΘ. Με βασική προτεραιότητα, από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας της, την καλλιέργεια της
φιλαναγνωσίας στα παιδιά, τους εφήβους και τους εκπαιδευτικούς, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης οργανώνει πολλαπλές εκδηλώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις τόσο της τρέχουσας παραγωγής βιβλίων όσο και καίριων θεμάτων που αφορούν στην κοινωνική και σχολική ζωή όλων των συντελεστών της Εκπαίδευσης, τους γονείς και βέβαια, τα ίδια τα παιδιά και τους εφήβους. Τη φετινή χρονιά η Παιδική και Εφηβική γωνιά θα εμπλουτιστεί με μαθητικό συνέδριο και δημόσιες συζητήσεις μαθητών με ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Φεστιβάλ, εκδηλώσεις και δράσεις
Η ΔΕΒΘ θα φιλοξενήσει ακόμη το καθιερωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το Φεστιβάλ Μετάφρασης, την Ημερίδα των Βιβλιοθηκονόμων καθώς και παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, συζητήσεις με συγγραφείς, θεματικές εκθέσεις και προβολές.
Επαγγελματικές εκδηλώσεις / συναντήσεις
Προγραμματίζεται επίσης σειρά εκδηλώσεων και συναντήσεων για τους επαγγελματίες του βιβλίου με διεθνείς συμμετοχές όπου θα συζητηθούν, με άξονα τη θεματική «Το μέλλον του βιβλίου», ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή αγορά στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα, όπως διαμορφώθηκε μέσα από τους περιορισμούς της πανδημίας. Συγγραφείς της Θεσσαλονίκης Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού θα τιμήσει φέτος τους Θεσσαλονικείς συγγραφείς Μάτση Χατζηλαζάρου (1914-1987) και Ανέστη Ευαγγέλου (1937-1994), ενώ θα διοργανώσει και συζήτηση με θέμα τη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης.
Την 18η ΔΕΒΘ διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η 18η ΔΕΒΘ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Χορηγός αερομεταφορών της 18ης ΔΕΒΘ θα είναι η AEGEAN.
Σημείωση:
- Ήδη το ΕΙΠ έχει συγκροτήσει ειδική συμβουλευτική ομάδα σκοπό την ανανέωση της διοργάνωσης, την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και την ανάδειξη του πληγωμένου, λόγω της πανδημίας, χώρου του βιβλίου.
- Εξαιτίας των περιορισμών τους οποίους επιβάλλει η πανδημία του COVID-19 επιλέχθηκε η 18η ΔΕΒΘ να μετατεθεί για τον Νοέμβριο, έτσι ώστε με την πρόοδο των εμβολιασμών να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν η πραγματοποίησή της με τη φυσική παρουσία εκδοτών, συγγραφέων, εικονογράφων, μεταφραστών και αναγνωστών, που είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.
Πληροφορίες
Γραφείο Τύπου ΕΙΠ Κεντρική Διαχείριση Επικοινωνίας Ε.Ι.Π. & ΔΕΒΘ
Νίκος Αραπιάν Μάρω Παλαιολόγου
n.arapian@hfc.gr, m.palaiologou@hfc.gr
Τηλ. 2106776540 (εσωτ.: 255), 2106776540 (εσωτ.: 251, 252), 6976008687, 6949123254