Thessalonikicityguide.gr


    Χρήσιμες πληροφορίες

Προσθήκη στα αγαπημένα Τεταρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020  
Κυριάκος Κατέχης Save page as pdf   send   print

Εύα ΜαράΣυνέντευξη Κυριάκου Κατέχη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 18/10/2017

Της δημοσιογράφου Εύας Μαρά

"Ο Κουμπωμένος" του Κυριάκου Κατέχη

"Ο Κουμπωμένος" είναι ο "κλειδωμένος" σύγχρονος άνθρωπος στα ίδια τα "θέλω" του και τα πρέπει που του επιβάλλει το περιβάλλον, τα οποία του φυλακίζουν τα συναισθήματά του,  τον αιχμαλωτίζουν και τον εγκλωβίζουν με αποτέλεσμα να μην  τον αφήνουν ν' ελευθερωθεί... και όταν του δίνεται η ευκαιρία ξεκουμπώνεται".

Κυριάκος ΚατέχηςΟ Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης (ηθοποιός - σκηνοθέτης - θεατρικός συγγραφέας) Κυριάκος Κατέχης διανύοντας επιτυχώς ήδη μια ποιοτική θεατρική πορεία 37 και πλέον χρόνων, επανέρχεται δριμύτερος και καλλιτεχνικά ωριμότερος με μια άκρως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη κωμωδία καταστάσεων "Ο Κουμπωμένος" που βρίσκει στέγη στο θέατρο τέχνης "Άρατος" από τις 13 Οκτωβρίου έως και τις 4 Νοεμβρίου)  με μια ομάδα ταλαντούχων ντόπιων ηθοποιών και μια έκπληξη, γκεστ σταρ τον αγαπημένο μας, χαρισματικό κωμικό Γιάννη Μαλούχο.

Ο δημιουργός με το σύνθετο ρόλο του στην παράσταση (σκηνοθέτης-ηθοποιός-συγγραφέας) επιλέγει μια άκρως επίκαιρη κωμωδία καταστάσεων με τίτλο "Ο Κουμπωμένος", δηλαδή ο κλειδωμένος στα θέλω και τα συναισθήματά του σύγχρονος άνθρωπος  που φυλακίζεται και αιχμαλωτίζεται στα πρέπει από το περιβάλλον του...μέχρι να του δοθεί η ευκαιρία να "ξεκουμπωθεί"  και ν' ελευθερωθεί.... αντικατοπτρίζοντας το σύγχρονο "νεοέλληνα".

Το έργο που εκτυλίσσεται σε 2 πράξεις και 4 σκηνές διανθισμένο με μουσικές πινελιές υπόσχεται άφθονο γέλιο και συνάμα προβληματισμό, καθώς ο θεατής ταυτίζεται με τους ήρωες -  χαρακτήρες του... 

Με αφορμή την πρόσφατη παράσταση - κωμωδία καταστάσεων "Ο Κουμπωμένος", δώστε μας το στίγμα της  με τον πολλαπλό σας ρόλο  (σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας, μουσική σύνθεση) σ' αυτήν και αιτιολογήστε μας τον τίτλο! Ποιος είναι τελικά ο "κλειδωμένος"; Γιατί προχωρήσατε στην επιλογή του εν λόγω έργου;
Πρόκειται για μια επίκαιρη κωμωδία καταστάσεων που αφορά στο σύγχρονο άνθρωπο - νεοέλληνα που είναι "κουμπωμένος¨, δηλαδή "κλειδωμένος" στα ίδια τα θέλω" του και τα πρέπει που του επιβάλλει το περιβάλλον του, τα οποία τον φυλακίζουν, τον  αιχμαλωτίζουν και δεν τον αφήνουν ν' ελευθερωθεί...και όταν του δίνεται η ευκαιρία "ξεκουμπώνεται"...και τότε αρχίζουν όλα επί σκηνής ν' αλλάζουν και να έχουμε απρόσμενες ανατροπές που επιφέρουν γέλιο και συνάμα προβληματισμό στο θεατή!

Πού εγγίζει το έργο το ρεαλισμό της εποχής μας;
Το έργο πιστεύω, ότι είναι άκρως επίκαιρο, καθώς πραγματεύεται ένα επίκαιρο θέμα, έχει ενδιαφέροντες χαρακτήρες με τους οποίους ο θεατής ταυτίζεται και επίσης  διαπερνά σημαντικά κοινωνικά μηνύματα, όπως της οικογενειακές σχέσεις, τη σχέση ζευγαριού, σχέση φιλίας κλπ. Είναι πολυδιάστατο το έργο, όπως θα δείτε και επί σκηνής.

Ο κουμπωμένοςΚαι έχουμε και έναν ρόλο κλειδί, αυτόν του  γκεστ- σταρ ,του θείου από το χωριό που φέρνει την απρόσμενη ανατροπή επί σκηνής που ενσαρκώνει ο δημοφιλής κωμικός, Γιάννης Μαλούχος. Πώς προκύπτει, αλήθεια, αυτή η - ομολογουμένως ευχάριστη - συνεργασία με τον αγαπημένο φίλο και παλιό συνεργάτη σας;
Με το Γιάννη Μαλούχο μας συνδέει παλιά φιλία, όπως επίσης τον θαύμαζα πάντα ως ηθοποιό (διότι είναι ένας πολύ ταλαντούχος και παλιάς κοπής  ηθοποιός- κωμικός) και τον πρότεινα να συνεργαστούμε στην παράσταση αυτή και εκείνος δέχθηκε με χαρά κι έτσι πραγματοποιήθηκε η συνεργασία μας στον "Κουμπωμένο". Ο Γιάννης ενσαρκώνει στην παράσταση έναν ρόλο κλειδί, το θείο που έρχεται  απρόσμενα από το χωριό και ανατρέπει όλη την κατάσταση, καθώς όλα αλλάζουν με τον ερχομό του και ο ένας  έρχεται αντιμέτωπος με τον άλλον.

Πόσο μεγάλο τόλμημα -στοίχημα αποτελεί η επιλογή μιας κωμωδίας που υπόσχεται αν προκαλέσει γέλιο σημερινό θεατή που αντιμετωπίζει μια δυσχερή και δυσοίωνη πραγματικότητα;
Είναι, πράγματι, πρόκληση να προκαλέσεις το γέλιο σήμερα στο θεατή με είναι αντιμέτωπος με μια δύσκολη και σκοτεινή πραγματικότητα, αλλά αυτό ακριβώς αποτελεί μεγαλύτερη εσωτερική ανάγκη  μου ως άνθρωπος και καλλιτέχνης...να μεταδώσω άφθονο γέλιο στο θεατή που θα έρθει να δει την παράσταση , ώστε να φύγει με  ευχάριστη διάθεση.

Ο ΚουμπωμένοςΕσείς ποιον ρόλο ενσαρκώνετε στην παράσταση;
Εγώ υποδύομαι το ρόλο του Γιώργου (εύπορου εργολάβου-αρχιτέκτονα), επιστήθιου φίλου του "πρωταγωνιστή" Κυριάκου, ο οποίος  στην ουσία κινεί όλο το νήμα του παιχνιδιού στο έργο.

Πού ταυτίζεστε ως προσωπικότητα με τον ήρωα - χαρακτήρα στην παράσταση;
Στη  μάσκα που -όπως όλοι μας-  φοράμε στη ζωή μας...Δυστυχώς, σήμερα αν δεν παίξεις ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα δεν μπορείς να επιβιώσεις...

Στο έργο αισθάνεστε σκηνοθέτης που παίζει ή ηθοποιός που σκηνοθετεί;
Ασφαλώς, ηθοποιός που σκηνοθετεί...εγώ ξεκίνησα ως ηθοποιός και το επάγγελμά μου είναι ηθοποιός...αλλά - όταν χρειάζεται σκηνοθετώ ταυτόχρονα...

Ποια η προσωπική σας εκτίμηση για τις μικρές θεατρικές σκηνές, όπως του "Άρατος" που φιλοξενείσθε με τη συγκεκριμένη παράσταση;
Θεωρώ, ότι παράγουν σημαντικό έργο τέχνης και συγκεκριμένα η θεατρική σκηνή του ¨Άρατος", είναι αυτοδύναμοι πολιτιστικοί οργανισμοί χωρίς καμιά κρατική επιχορήγηση, οι  "αφανείς" ήρωες, θα έλεγα....όπως και οι ντόπιοι ηθοποιοί , σκηνοθέτες, κλπ. που παραμείναμε εδώ και με πενιχρά μέσα και πολλές δυσκολίες προσπαθούμε να κάνουμε "ελεύθερο" θέατρο.

Πώς διαβλέπετε το μέλλον του ελληνικού θεάτρου και δη του ελεύθερου που εκπροσωπείτε;
Το ελεύθερο θέατρο δεν πεθαίνει ποτέ...όσον υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν και το υπηρετούν με ζήλο , ταλέντο, αγάπη και αξιοπρέπεια".


   Συνεντεύξεις
Σταύρος Δουκουζγιάννης
Σταύρος ΔουκουζγιάννηςΑνατρεπτικός, απρόβλεπτος, απολαυστικός γοητευτικά ταλαντούχος, πολυδιάστατος, πρωτοποριακός, ιδιαιτέρως  ξεχωριστός, αυτοδίδακτος εναλλακτικός ηθοποιός με στόφα κωμικού και έμφυτο, πληθωρικό χιούμορ ...μα κυρίως αυθεντικός και τολμηρός ως άνθρωπος, αλλά και ως καλλιτέχνης.
Άσπα Καλλιάνη
Άσπα ΚαλλιάνηΌταν η ώριμη και ευφυής Μιλλερική συγγραφή συναντά την τολμηρή, ευαίσθητη και συνάμα δυναμική και ευρηματική σκηνοθετική ματιά τότε υπογράφεται η ασφαλής επιτυχία της θεατρικής μεταφοράς ενός αριστουργηματικού συγγραφικού έργου, όπως αυτό του εν λόγω Σπασμένου Γυαλιού.

Share

Facebook Follow us on Twitter  Youtube channel 

    Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Σεπτέμβριος 20
ΚυΔεΤρΤεΠεΠαΣα
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
       
Αναζήτηση εκδήλωσης
 έως Προσφορές Thessaloniki City Guide 

Άδεια Creative Commons
Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας χορηγείται με άδεια
Creative Commons
Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα

Τρόποι διαφήμισης της επιχείρησής σας
Θέσεις εργασίας | Site map | Όροι χρήσης / Πολιτική Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Credits
Συνήθεις Ερωτήσεις

©  2011-2020 thessalonikicityguide.gr
Πολιτιστικός και Τουριστικός
Οδηγός της Θεσσαλονίκης


Powered by NetGraphics