Thessalonikicityguide.gr


    Χρήσιμες πληροφορίες

Προσθήκη στα αγαπημένα Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020  
Ιάκωβος Μυλωνάς Save page as pdf   send   print

Εύα ΜαράΣυνέντευξη Ιάκωβου Μυλωνά

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 22/02/2017

Της δημοσιογράφου Εύας Μαρά

"Η ΤΕΛΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ" ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΥΛΩΝΑ
 
"Η Τέλεια Γυναίκα είναι η συνειδητοποίηση, ότι δεν υπάρχει το "τέλειον" έξω από εμάς"

Ιάκωβος ΜυλωνάςΟ Ιάκωβος Μυλωνάς επανέρχεται θεατρικά στη γενέτειρά του Θεσσαλονίκη και δη στο Θέατρο "Αθήναιον" με την παράσταση - ανδρικό μονόλογο, "Η Τέλεια Γυναίκα", μια άκρως συγκινητική - μαύρη κωμωδία, μια ωδή στην ωμή πραγματικότητα της ανθρώπινης κατάντιας, ένα έργο άκρως επίκαιρο και ενδιαφέρον που μιλά για τα ανεκπλήρωτα όνειρα, τους ανεκπλήρωτους έρωτες, μια βουτιά στα χαμένα "θέλω" μας... μες την συμβατική ζωή μας  και την εν κατακλείδι συνειδητότητά μας, ότι δεν ενυπάρχει τίποτε τέλειον έξω από εμάς.

Ένα έργο με συνεχείς και έντονες ψυχικές διακυμάνσεις εμποτισμένο με χιούμορ που επιτυχημένα ανταποκρίνεται υποκριτικά ο ταλαντούχος, δημοφιλής καλλιτέχνης ενσαρκώνοντας επί σκηνής 8 ρόλους  μόνος του μέσα από μια αξιοπρεπή σκηνοθετική προσέγγιση και ένα ακόμη ευρηματικό και εμπνευσμένο κείμενο που ο ίδιος υπογράφει.

Επιστρέφετε θεατρικά στη γενέτειρά σας Θεσσαλονίκη και στο Θέατρο "Αθήναιον" με την παράσταση ¨Η Τέλεια Γυναίκα" μετά την επιτυχημένη πορεία της στην Αθήνα, αλλά και μια μικρή περιοδεία στην Ελλάδα! Πώς αισθάνεστε;
Αισθάνομαι υπέροχα. Το να παίζω με φίλους στο κοινό, συγγενείς, γνωστούς αλλά και πατριώτες μου είναι συγκινητικό.

Δώστε μας εν συνόψει το στίγμα και την ταυτότητα της με την πολλαπλή ιδιότητά σας σ’ αυτήν (συγγραφέας, σκηνοθέτης, ερμηνευτής). Τι πραγματεύεται, ποια κοινωνικά προβλήματα θίγει και ποια μηνύματα διαπερνά στον θεατή;
Η τέλεια γυναίκα’’ είναι ένα έργο που μιλάει για ανεκπλήρωτα όνειρα και ανεκπλήρωτους έρωτες. Είναι ένα έργο που μιλάει για όλους μας και σε όλους μας. Μια βουτιά στην αθωότητα και στη βεβήλωσή της. Μια βουτιά στα χαμένα θέλω μας. Μια μεγαλειώδη ήττα της καρδιάς απ’ την μέγαιρα που λέγεται κοινή λογική. Με περίτεχνη δεξιότητα γεννιέται ένας παράλληλος κόσμος απ’ το δικό μας. Ένας κόσμος που η ζωή είναι πραγματική και δεν έχει να κάνει με την κονσέρβα που μας πλασάρουν οι παλιότερες γενιές. Όλα αυτά δοσμένα με κωμικό τρόπο γιατί μην ξεχνάμε τα σοβαρότερα πράγματα λέγονται στ αστεία.

Η Τέλεια ΓυναίκαΠοια δυσκολία ενείχε η τριπλή ιδιότητά σας στην παράσταση και ποια υπερισχύει εδώ;
Η μόνη δυσκολία είναι του ηθοποιού που καλείται να ζωντανέψει 8 ρόλους και συγχρόνως να αλλάζει συναισθήματα ακαριαία. Αλλά βέβαια αυτή είναι και η πρόκληση για τον ηθοποιό.

Πρόκειται για έναν ανδρικό γλυκόπικρο μονόλογο! Πώς θα χαρακτηρίζατε την παράστασή σας, εσείς ως δημιουργός της;
Είναι μια μαύρη κωμωδία. Είναι ένα έργο που μιλάει για τα όνειρα που δε γίνανε πραγματικότητα και μεταλλάχθηκαν σε εφιάλτες. Εμείς τα πήραμε και τα κάναμε κωμωδία.

Ο ήρωας του έργου σας βιώνει μια αληθινή ή μια φανταστική ζωή ή τη σύνθεση των δύο; Πρόκειται για κάποιες βιωματικά κομμάτια της ζωής σας;
Για τον ήρωα του έργου είναι όλα αληθινά. Είναι μια διχασμένη προσωπικότητα η οποία έχει δημιουργηθεί απ’ την κατάθλιψη και τη μοναξιά. Τα βαθύτερα αίτια βέβαια ξεκινούν απ’ την παιδική ηλικία.

Στο έργο ενυπάρχουν και σκηνές τρόμου και φρίκης που αποδίδονται κυρίως με τη δύναμη της εκφραστικής δεινότητάς σας, αλλά γενικότερα κυριαρχούν εναλλαγές συναισθημάτων του ήρωα! Τελικά στο έργο κυριαρχεί το αισθηματικό - ερωτικό στοιχείο;
Στο έργο κυριαρχεί η ανάγκη του ήρωα για να επιβιώσει. Όπως λέει και ο ίδιος «ένα πρόβλημα που δεν έχει λύση δεν είναι πρόβλημα, σκεφτείτε το θάνατο, δεν έχει λύση άρα δεν είναι πρόβλημα, γι’ αυτό κι εγώ έπρεπε να βρω οπωσδήποτε μια λύση αλλιώς θα ήταν σα να είχα πεθάνει.»

Τελικά υπάρχει κάθαρση για τον ήρωα του έργου;
Θα απαντήσω πάλι με λόγια του ήρωα. «Ήξερα καταλάβαινα ότι ήταν ανόητο να ψάχνω το τέλειο εκεί έξω. Το τέλειο είναι στην καρδιά μας, μέσα μας, είναι το υλικό απ’ το οποίο είμαστε φτιαγμένοι. Αν το καταλάβαιναν αυτό οι άνθρωποι θα ήταν πιο χαρούμενοι.»

Ποια είναι η "Τέλεια Γυναίκα" στην παράστασή σας;
Η Τέλεια γυναίκα είναι η συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχει τέλειο έξω από μας.

Το έργο σας θέτει ερωτήματα απλά στο θεατή ή δίνει και λύσεις - απαντήσεις, εκτιμάτε;
Το έργο καλύπτεται μ’ ένα πέπλο κωμωδίας. Ανάλογα με τη διάθεση του εκάστοτε θεατή μπορεί να σηκώσει το πέπλο και να εμβαθύνει όσο θέλει στα ζητήματα που θέτονται επί σκηνής.

Ιάκωβος ΜυλωνάςΠώς θα προσδιορίζατε την έννοια του θεάτρου και πώς θα χαρακτηρίζατε τη σχέση  σας με την τέχνη του θεάτρου;
Το θέατρο είναι ένας τεράστιος οίκος αντοχής. Χρειάζεται θρησκευτική προσήλωση και πολύ μεγάλο έρωτα για να μπορέσεις να συνεχίσεις να το υπηρετείς. Είμαι δυστυχώς ή ευτυχώς  αθεράπευτα ερωτευμένος μαζί του.

Υπήρξε όνειρο ζωής ή προέκυψε στη ζωή σας η υποκριτική τέχνη;
Στο γυμνάσιο εντελώς τυχαία από μια συμμαθήτρια που μου πρότεινε να παίξω σε μια παιδική παράσταση. Το μικρόβιο μπήκε μέσα μου και δε βγήκε ποτέ.

Τι θυσιάσατε για το όνειρο του θεάτρου και τι αυτό σας χάρισε στη ζωή σας;
Τίποτα δε θυσίασα. Ίσα,  ίσα ήμουν και είμαι πολύ ευτυχισμένος που μπορώ να κάνω αυτό που αγαπάω.

Το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα έχει δρομολογηθεί;
Α, είναι πάρα πολλά. Συζητάω μέχρι και τι θα ετοιμάσω τα επόμενα Χριστούγεννα. Τώρα να φανταστείς υπάρχουν τρία πρότζεκτ που τρέχουν.

Ιάκωβος ΜυλωνάςΣε ποιο βαθμό, πιστεύετε, έχει πληγεί το ελληνικό- αλλά και το παγκόσμιο θέατρο- από την πολύπλευρη υφιστάμενη κρίση (αξιών, ηθική, οικονομική, κοινωνική, πολιτική);
Όσο υπάρχουν άνθρωποι που ονειρεύονται και δε τους φτάνει το κοκαλάκι που τους πετάει η κοινωνία για να ζήσουν το θέατρο δεν έχει να φοβάται τίποτα κι από κανέναν.

Εν κατακλείδι, ποια η αποστολή και η δύναμη (ρόλος) της τέχνης σε δίσεκτους - δυσοίωνους καιρούς, όπως σήμερα;
Το θέατρο μας βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι και να κάνουμε και τους άλλους καλύτερους. Μας μορφώνει, ανοίγει καινούρια μονοπάτια σκέψης και προβληματισμού. Το θέατρο είναι ένας ζωντανός οργανισμός αναπνέει όταν ο ι άνθρωποι θέλουν να προχωρήσουν στις βουνοκορφές που εμφανίζονται στη ζωή τους και να δουν τι υπάρχει πιο πέρα.


   Συνεντεύξεις
Σταύρος Δουκουζγιάννης
Σταύρος ΔουκουζγιάννηςΑνατρεπτικός, απρόβλεπτος, απολαυστικός γοητευτικά ταλαντούχος, πολυδιάστατος, πρωτοποριακός, ιδιαιτέρως  ξεχωριστός, αυτοδίδακτος εναλλακτικός ηθοποιός με στόφα κωμικού και έμφυτο, πληθωρικό χιούμορ ...μα κυρίως αυθεντικός και τολμηρός ως άνθρωπος, αλλά και ως καλλιτέχνης.
Άσπα Καλλιάνη
Άσπα ΚαλλιάνηΌταν η ώριμη και ευφυής Μιλλερική συγγραφή συναντά την τολμηρή, ευαίσθητη και συνάμα δυναμική και ευρηματική σκηνοθετική ματιά τότε υπογράφεται η ασφαλής επιτυχία της θεατρικής μεταφοράς ενός αριστουργηματικού συγγραφικού έργου, όπως αυτό του εν λόγω Σπασμένου Γυαλιού.

Share

Facebook Follow us on Twitter  Youtube channel 

    Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Σεπτέμβριος 20
ΚυΔεΤρΤεΠεΠαΣα
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
       
Αναζήτηση εκδήλωσης
 έως Προσφορές Thessaloniki City Guide 

Άδεια Creative Commons
Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας χορηγείται με άδεια
Creative Commons
Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα

Τρόποι διαφήμισης της επιχείρησής σας
Θέσεις εργασίας | Site map | Όροι χρήσης / Πολιτική Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Credits
Συνήθεις Ερωτήσεις

©  2011-2020 thessalonikicityguide.gr
Πολιτιστικός και Τουριστικός
Οδηγός της Θεσσαλονίκης


Powered by NetGraphics