Thessalonikicityguide.gr


    Χρήσιμες πληροφορίες

Προσθήκη στα αγαπημένα Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020  
Δημήτρης Αδάμης Save page as pdf   send   print

Εύα ΜαράΣυνέντευξη Δημήτρη Αδάμη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21/05/2014

Της δημοσιογράφου Εύας Μαρά

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΔΑΜΗΣ: "ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Δημήτρης ΑδάμηςΓεννημένος το 1968 στα Γιαννιτσά της Πέλλας - απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Π. Βεάκη - ο γνωστός σκηνοθέτης - ηθοποιός - σεναριογράφος - παραγωγός, Δημήτρης Αδάμης ανήκει στην κάστα των ανθρώπων εκείνων των "ταγμένων" στην τέχνη χωρίς εκπτώσεις, εντυπωσιασμούς και βερμπαλισμούς...

Ο σκηνοθέτης της "Αμέλειας", της "Νεράιδας", της "Ξυλένιας Κούκλας", του "Σίτα Σιταράκος", του "Αυγερινού και της Πούλιας¨, του "Μεγαλέξανδρου" και των "Μαγικών Σβουρών", με μοναδικά στοιχεία την υπέρμετρη αγάπη του για τα παιδιά και το παιδικό θέατρο, το μεράκι, τη φαντασία, το λυρισμό, το παιχνίδι και το σουρεαλισμό, θα δώσει νέα πνοή στο θέατρο αναζητώντας νέους κάθε φορά κώδικες αισθητικής με απώτερο σκοπό ένα θέατρο που εγείρει "ερεθιστικά" τη φαντασία των μικρών θεατών, σε ταξιδεύει, σε κάνει να ονειρεύεσαι, να αποδράς.

Η πλούσια καλλιτεχνική του δραστηριότητα - που αφορά στο θέατρο για παιδιά - αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη με την δημιουργία του νέου θεατρικού εργαστηρίου για μικρά παιδιά το που θα λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο στο "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ" Θέατρο, όπου θα έχει και την καλλιτεχνική διεύθυνσή του.

Το νέο θεατρικό εργαστήρι Παιδικού θεάτρου του "Αριστοτέλειον" σκοπό έχει να λειτουργήσει ως "δεξαμενή" σχέσης και επαφής των παιδιών με το θέατρο".

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της Νέας Παιδικής Σκηνής του "Αριστοτελείου" Θεάτρου, κύριε Αδάμη; Yπήρξε νέο επιχειρηματικό άνοιγμα του ιδιοκτήτη και παραγωγού Αλέξανδρου Γισγάκη ή δική σας πρόταση που βρήκε αντίκρισμα - στέγη;
Είναι η δεύτερη φάση της περσινής μας επιτυχημένης συνεργασίας με το παιδικό έργο "Το παραμύθι του Μέγα Αλέξανδρου". Υπήρξε, δηλαδή, το φυσικό επακόλουθο και η προέκταση της συνεργασίας αυτής με το Θέατρο "Αριστοτέλειον".

Μάλιστα! Δώστε μας το στίγμα αυτού του νέου θεατρικού σας βήματος, δηλαδή του νέου θεατρικό εργαστηρίου παιδικής σκηνής του Θεάτρου "Αριστοτέλειο"!
Το παιδικό θεατρικό εργαστήρι θα λειτουργεί κάθε Σάββατο και Κυριακή - εδώ, στο "Αριστοτέλειον" από τον επόμενο Χειμώνα, το οποίο θα αποτελέσει και τη συμπληρωματική μας παρουσία στο παιδικό θέατρο στη Θεσσαλονίκη.

Δημήτρης Αδάμης, Εύα ΜαράΥποθέτω, θα έχουν δρομολογηθεί και οι επόμενες παιδικές παραστάσεις σας; Mε τι κριτήρια επιλέχτηκαν τα παιδικά έργα που θα ανεβάσετε;
Τα έργα που επιλέχτηκαν είναι αυτά που εμείς θέλουμε να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά της Θεσσαλονίκης, πράγμα που αποτελεί και το σκοπό  του εργαστηρίου. Να λειτουργεί, δηλαδή, σαν δεξαμενή σχέσης - επαφής των παιδιών με το θέατρο (από το θεατρικό παιχνίδι στην παράσταση). Τα έργα, τώρα, που έχουν δρομολογηθεί (αν και δεν ξέρω αν είναι ακόμη ανακοινώσιμα) είναι 2. ο "Δον Κιχώτης" και το "Ασχημόπαπο"! Ο Δον Κιχώτης θα είναι μια διασκευή για παιδιά και όχι η ατόφια έκδοση...Επίσης θα έχει μουσική από την Ισπανία με σκηνικά εμπνευσμένα από έργα του Picasso και κοστούμια που είναι αναφορά σε διάσημους Ισπανούς ζωγράφους, όπως ο El Greco. Ακόμη, για τα μικρότερης ηλικίας παιδιά θα πραγματοποιηθεί "Το Ασχημόπαπο" σε διασκευή παιδικού θεάτρου με τη μορφή σωματικού θεάτρου ...το μοναδικό-ίσως- παγκόσμιο παραμύθι που θίγει το θέμα της διαφορετικότητας.

Θα είναι αποδοσμένο με τρόπο που να είναι κατανοητό στο μικρό θεατή;
Βεβαίως, θα είναι αποδοσμένο με τρόπο, ώστε να είναι απολύτως προσβάσιμο και κατανοητό στο μικρό θεατή!

Πώς έγινε η επιλογή των ηθοποιών; Με καλλιτεχνικά κριτήρια μέσω οντισιόν; Ποια η διάρκεια αυτής της διαδικασίας;
Η επιλογή των ηθοποιών έγινε με βάση καλλιτεχνικών κριτηρίων με οντισιόν που διήρκησε 2 ημέρες.

Η τελική σας θεατρική ομάδα απαρτίζεται από παλιούς και έμπειρους συνεργάτες - ηθοποιούς ή νέους εκκολαπτόμενους;
Είναι κατά κόρον έμπειροι νέοι ηθοποιοί, αλλά θα έχουμε και 2-3 καινούργιους ηθοποιούς μαζί μας. Το ζητούμενο για εμένα - πέραν του ταλέντου και της πείρας των ηθοποιών -  υπήρξε το πως αντιλαμβάνονται το θέατρο προς τα παιδιά και κυρίως να αγαπούν το θέατρο και τα παιδιά.

Θεατρικό Εργαστήρι Παιδικού Θεάτρου του ΑριστοτέλειονΠείτε μας, την προσωπική σας γνώμη για το παιδικό κοινό; Είναι, πράγματι, ένα πλέον απαιτητικό κοινό, πιο "δυσκολοκατάκτητο";
Aκριβώς, έτσι είναι! Είναι πιο δύσκολο κοινό, πιο απαιτητικό, διότι είναι αμύητο κοινό, άμεσο και αυθόρμητο, πράγμα που σημαίνει ότι η αποδοκιμασία ή όχι είναι άμεση!

Δεδομένου αυτού, οι ηθοποιοί του παιδικού θεάτρου θα πρέπει να είναι καλύτεροι, σωστά;
Σωστά! Και όπως έλεγε και ο Στανσλάφσκι, όταν τον ρώτησαν σχετικά με το πώς θα πρέπει να παίζουν οι ηθοποιοί παιδικού θεάτρου, θα πρέπει να παίζουν πολύ απλά, αλλά λίγο καλύτερα από τους ηθοποιούς του θεάτρου προς ενηλίκους...

Πώς εκτιμάτε το επίπεδο - τη θεατρική αισθητική του ελληνικού κοινού;
O κόσμος δεν έχει ευθύνη, ό,τι του δίνεται, αυτό συνηθίζει ...διότι και το καλό και το κακό αποτελούν μια συνήθεια!

Το προσωπικό σας όραμα και απώτερος στόχος σας, όσον αφορά στο παιδικό θέατρο;
Είναι για εμένα προσωπικά μια βαθύτερη εσωτερική ανάγκη να έχω επαφή και επικοινωνία με τα παιδιά, διότι και εγώ αισθάνομαι αιώνιο παιδί και έχω ξεκινήσει επίσης ως ηθοποιός παιδικού θεάτρου. Τα παιδιά είναι οι μεγαλύτεροι σουρεαλιστές! Στόχος των παιδικών παραστάσεών μου είναι να μπορώ να τα κάνω να φαντάζονται... ν' αναπτύξουν τη φαντασία τους δημιουργικά.

Πού προσβλέπει η δημιουργία και η λειτουργία του νέου θεατρικού εργαστηρίου του "Αριστοτελείου" Θεάτρου;
Το τελικό στοίχημα - ζητούμενό μου είναι να δημιουργηθεί μια γειτονιά "Η Γειτονιά του "Αριστοτέλειον". Αν την Κυριακή έρθουν και παρακολουθήσουν μια παιδική παράσταση και όλη την εβδομάδα το ονειρεύονται, αυτό είναι η επιτυχία μας!

Δηλαδή τι είδους γειτονιά οραματίζεσθε ακριβώς;
Mια γειτονιά παρόμοια και αντάξια μ΄ αυτής που μεγαλώσαμε εμείς, που δεν είχε άσφαλτο.

Θεατρικό Εργαστήρι Παιδικού Θεάτρου του ΑριστοτέλειονΕίστε, ωστόσο, ικανοποιημένος από την πορεία σας στο παιδικό και γενικότερα στο θέατρο;
Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνολική θεατρική πορεία μου, θεωρώ ότι έχω κάνει τα όνειρα μου πραγματικότητα...

Ποιές οι συντεταγμένες μιας επιτυχημένης καλλιτεχνικής καριέρας, πιστεύετε; To ταλέντο μπορεί να διαμορφώσει καριέρα;
Δεν αρκεί το ταλέντο και η δουλειά, απαιτείται και ο παράγων "τύχη" και οι κατάλληλες ευκαιρίες θα έλεγα!

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των πολυάριθμων (στην Αθήνα κυρίως) παιδικών παραστάσεων, κατά πόσο βοηθάει ή όχι στην αναβάθμιση του επιπέδου του παιδικού θεάτρου;
Σαφέστατα, ο καλώς νοούμενος ανταγωνισμός μεταξύ των θεατρικών παραγωγών προάγει το καλό παιδικό θέατρο, αφού μια προσεγμένη και ενδιαφέρουσα παιδική παράσταση, μπορεί να φέρει  περισσότερο κόσμο στο παιδικό θέατρο.

Εννοείται πως μπορεί να αποτελέσει πρόδρομο για τις λοιπές και επόμενες παιδικές παραστάσεις!
Έτσι, πολύ σωστά!

Θεωρείται τη σκηνοθετική σας δράση στο χώρο του παιδικού θεάτρου ως φυσική συνέπεια της προηγούμενης θητείας σας ως ηθοποιός στο χώρο του παιδικού θεάτρου;
Ναι, βεβαίως! Ξεκίνησα να παίζω ως ηθοποιός στο παιδικό θέατρο, όπου παρέμεινα για πολλά χρόνια μεταπηδώντας στη σκηνοθετική επιμέλεια και κουβαλώντας όλη την εμπειρία μου μαζί με την επιθυμία μου να αλλάξω ή να προσθέσω πράγματα που σκεφτόμουν όταν έπαιζα στη σκηνή!

Εν κατακλείδι, δώστε μας τον ορισμό του παιδικού θεάτρου!
Παιδικό θέατρο... είναι να ονειρευόμαστε!!!


   Συνεντεύξεις
Σταύρος Δουκουζγιάννης
Σταύρος ΔουκουζγιάννηςΑνατρεπτικός, απρόβλεπτος, απολαυστικός γοητευτικά ταλαντούχος, πολυδιάστατος, πρωτοποριακός, ιδιαιτέρως  ξεχωριστός, αυτοδίδακτος εναλλακτικός ηθοποιός με στόφα κωμικού και έμφυτο, πληθωρικό χιούμορ ...μα κυρίως αυθεντικός και τολμηρός ως άνθρωπος, αλλά και ως καλλιτέχνης.
Άσπα Καλλιάνη
Άσπα ΚαλλιάνηΌταν η ώριμη και ευφυής Μιλλερική συγγραφή συναντά την τολμηρή, ευαίσθητη και συνάμα δυναμική και ευρηματική σκηνοθετική ματιά τότε υπογράφεται η ασφαλής επιτυχία της θεατρικής μεταφοράς ενός αριστουργηματικού συγγραφικού έργου, όπως αυτό του εν λόγω Σπασμένου Γυαλιού.

Share

Facebook Follow us on Twitter  Youtube channel 

    Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Σεπτέμβριος 20
ΚυΔεΤρΤεΠεΠαΣα
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
       
Αναζήτηση εκδήλωσης
 έως Προσφορές Thessaloniki City Guide 

Άδεια Creative Commons
Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας χορηγείται με άδεια
Creative Commons
Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα

Τρόποι διαφήμισης της επιχείρησής σας
Θέσεις εργασίας | Site map | Όροι χρήσης / Πολιτική Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Credits
Συνήθεις Ερωτήσεις

©  2011-2020 thessalonikicityguide.gr
Πολιτιστικός και Τουριστικός
Οδηγός της Θεσσαλονίκης


Powered by NetGraphics